NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mégsem jön Szombathelyre a világkiállítás undorító magyar pavilonja?

Úgy volt, hogy az egykori huszáraktanyában állítják fel. De most a jelek szerint nem biztos, hogy úgy lesz.

Másfél évvel ezelőtt az volt a hír , hogy a 2015-ös milánói világkiállítás lezárultát követően a vasi megyeszékhelyen húzzák fel újra azt a botrányosan ízléstelen, sámándobos izét, ami Magyarország hivatalos pavilonjaként vonult be az olaszországi városba és az Orbán-kormány rémtettei közé.

És amit végül már a tulajdon tervezői is megtagadtak , és cikkek sora szólt arról - többek között itt nálunk is -, mennyire kínos, hogy ezzel reprezentáljuk magunkat egy ilyen nagyívű eseményen.

Egészségközpontként futott volna második életében

Alig három hete írtuk meg a(z ugyebár erősen kormányközeli) hirado.hu értesülései nyomán , hogy már az is tudható, mi lesz az építményből Szombathelyen: egészségközpont. Most azonban az alon.hu kiszúrt egy friss közlést, miszerint nem biztos, hogy ez így lesz, sőt, az sem, hogy ide a nyugati végekre érkezik az államilag ünnepelt giccsfajzat.

fotó: architectural-photographer.eu

Szőcs Géza, kormánybiztos ugyanis ezt mondta róla tegnap:

A bontás 2016 tavaszán zajlik le, az épület várhatóan 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt. Helyszínéről és funkciójáról a közeljövőben dönt a kormány.

Mindez azután, hogy Szombathelyen már az alapkőletétel is megtörtént tavaly tavasszal, kedvenc katonaitávcső-szakértőnk, az akkor még honvédelmi miniszter Hende Csaba boldogan hajolgatott a kőműveskanállal. Úgy tűnik, a kormány most mégiscsak elgondolkodott, és talán nem is ide érkezik a cucc. Mi meg talán nem fogunk érte könnyeket hullatni

2,5 millió látogatóval zárt a magyar pavilon

Hat hónap alatt 2,5 millión látogattak el az október 31-én zárult milánói világkiállítás magyar pavilonjába, de a magyar fél csaknem 40 alkalommal külső helyszíneken is szervezett eseményeket. A pavilon Magyarországra szállítását azonban elszámolási vita nehezíti.

A legmagasabb látogatottságot augusztus 26-án mérték, akkor 32 ezer 347 fő vett részt a programokon, az utolsó 3 hónapban pedig több mint 1,4 millió érdeklődőt vonzott a magyar pavilon. Az expó hat hónapja alatt ez összesen több mint 2,5 millió érdeklődőt, a világkiállítás látogatóinak több mint 10 százalékát jelenti, amivel a magyar megjelenés a leglátogatottabb pavilonok közé került - közölte az MTI írásban feltett kérdéseire válaszolva a magyar pavilon kormánybiztosa.

Az olasz sajtó a napokban írt arról, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épület, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós (több mint 300 millió forintos) munkadíjat.

Horváth Erika, a magyar részvételt szervező Carpathia Kft. ügyvezetője az MTI megkeresésére felidézte, hogy a cég és a Redaelli 2014. december 1-jén kötött kivitelezési szerződést. A magyar fél a közbeszerzési eljárás keretében megkötött alapszerződésben rögzített 915 ezer euró+áfa összeg kétharmadát, azaz 753 ezer eurót megfizette a Redaellinek, amiről a bankszámla-bizonylatok rendelkezésre állnak - hangsúlyozta.

Az ügyvezető beszámolója szerint a felek között jelenleg jogvita áll fenn a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban. A Carpathia Kft. többkörös egyeztetést folytatott le a Redaelli képviselőivel hibás teljesítés, késedelmes teljesítés és el nem ismert, mert megalapozatlannak tartott pótmunka-elszámolás (454 ezer euró+áfa összeg) miatt, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Az utolsó tárgyalást követően a társaság közjegyző általi igazságügyi szakértői kirendelést kért az ügy tisztázása érdekében.

(MTI)

Kapcsolódó

2014.05.23. 15:30

Ezzel a giccsfajzattal égeti az állam Magyarországot a 2015-ös világkiállításon

/ könnyű gal. 6 hsz. /
Ráadásul a végső helye Szombathelyen lesz!

2015.04.09. 10:52

Már a tervezőknek sem tetszik a világkiállítás sámándobos magyar pavilonja

/ közélet 8 hsz. 1 kapcs. /
Hende Csaba szerint ez a pavilon lesz Szombathely új jelképe.

2015.11.01. 16:18

Tudják mi lesz Szombathelyen a sámándobos magyar pavilonból? Nem fogják elhinni!

/ közélet 13 hsz. /
A Világkiállítás tegnap este bezárja kapuit, úgyhogy hamarosan hozzák, és megnyílhat Szombathely Életkertje.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: Ny*g*dj*n b*k*b*n!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
fgzb: *gy*t*rt*k. +1. H* *lv*s** *l*f*z*t*k*t *k*rn*k, *kk*r *z*n v*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacsg: *gy*t*rt*k * h*zz*sz*l*k n*gy r*sz*v*l. * ny*g*t.h* l*ss*n *ly*n...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
pokelll33: R*st *n P**c*!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Paulus_Maior: N*m l*t*m *rt*lm*t! - K*rny*z*t*mb*n sz*nt* m*nd*nk* r*g*sztr*...
Ismert emberek buzdítanak oltakozásra az új állami kampányban