NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bajban lehet Szombathely vagyonkezelő cége

A SZOVA nyereséges, de nehezen tudja fizetni a hiteleit. Megnéztük a többi városi céget is.

Alig néhány perc alatt léptek át a múlt heti közgyűlésen

2013.09.26. 08:40

Drogozásos, összeveszéses, dolgozós közgyűlés

/ közélet 35 hsz. 1 kapcs. /
Délelőtt mindenki az órát leste, mikor telik le az ultimátum. Aztán volt sok összeveszés és döntés. Olvassa végig tudósításunkat.
a képviselők az önkormányzati cégek első féléves működéséről szóló beszámolókon. Pedig ezek érdekesek szoktak lenni azoknak, akik nem rémülnek meg néhány adattól. Mi most pótoljuk a városatyák érdeklődésének hiányát, és belenézünk a dolgok közepébe. Először a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégeket nézzük át, majd azokat, amelyekben a város tulajdonrésszel bír.

Kölcsön is adtak a városnak

Kezdjük a SZOVA Zrt-vel. A városi vagyongazdálkodó komoly összegeket mozgat meg havonta, az első félévben több mint 13,8 milliárdot. (összehasonlításként: Szombathely éves költségvetése épp hogy a 18 milliárd alatt marad.)

Csak júniusig tud törleszteni a SZOVA
fotó: Bonyhádi Zoltán

A SZOVA az előző félévben 172 millió adózás előtti nyereséget produkált, ami a beszámoló szerint lényegesen jobb az előrejelzésnél, erre a félévre nem vártak nyereséget. Átlagosan 4 százalékkal emelték a béreket is, és – mint kiderült – 300 milliós kölcsönt is adtak az önkormányzatnak.

Ám mindez azzal is járt, hogy gondok jelentkeztek a fizetőképességgel. Az eredeti tervek szerint a kötvénykibocsátás

2012.06.13. 11:42

Vesztett, vagy nyert Szombathely a SZOVA-kötvényekkel?

/ közélet 6 kapcs. /
Feljelentést tett a Jobbik a cég kötvénykibocsátása miatt, szerintük pénzügyi manipuláció történt. Mások szerint korántsem, több beruházást a kötvényből finanszíroztak.
törlesztését a kamatnyereségből kellett volna fedezni, ám ez nem sikerült, 225 milliót a működési tartalékból kellett kivenni. Jövőre még nehezebb lesz, hiszen 2014-ben összesen 352 milliót kell törleszteni, közben a kamatnyereség nem éri el az 50 milliót sem.

Baj lesz

A cég vezetése úgy látja, 2014. júniusig tudják fizetni a törlesztő részleteket, az sem segít, ha eladják az erre kijelölt ingatlanokat, hiszen a bevétel max. egy-két havi részletet fedezne. Most úgy tűnik, hogy tulajdonosi (vagyis önkormányzati) segítség kell jövőre, különben fizetési nehézségekre kell számítani.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. szintén négy százalékkal emelte a béreket, 70 millió forint az első féléves nyereség, miközben 1,6 milliónyi árbevételük volt. Pénzügyi nehézségeik nem lesznek, mert van egy likvid célú 350 milliós hitelkeretük, és folyamatosan növelik a lekötött betéteket. De a cég kintlévőségei június végén meghaladták a 369 milliót. A fűtésszámlák fizetése egyre több családnak okoznak problémát, a tartozás 28 százalékát az önkormányzati tulajdonú, bérbe adott lakásoknál jelentkezik.

A Savaria Városfejlesztési Kft-t sikerült konszolidálni, korábban többször felmerült a megszüntetése, végül ügyvezető cserével oldották meg a gondokat. A cégnek az első félévben 27,8 milliós bevétele volt, azonban ebből 21,3 milliót az önkormányzat adott támogatásként, ehhez jött a tavalyi évről áthozott 9,8 millió.

Az önkormányzat hitelez

A cég ezen felül 10 millióval tartozik az önkormányzatnak, amit tagi kölcsönként vett fel, az első félévet 1,77 milliós eredménnyel zárta. A beszámoló szerint a mérleg azért lett pozitív, mert az önkormányzat egyre több feladattal bízza meg a céget.

Sokan nem tudják fizetni a fűtést
fotó: Mészáros Zsolt

A Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. is pozitívan zárt, eredménye 2,3 millió. 103,7 milliós bevétele megfelel a terveknek, de 100,4 milliós kiadása meghaladja az éves kiadások időarányos részét. A cégnek ugyanakkor 22 milliót követelése van, és 28,6 millióval tartozik az önkormányzatnak, a hitelt az év végig vissza kell fizetnie.

A Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. mintegy 8 milliós hiánnyal zárta az első félévet, de ennek oka, hogy az éves kiadások nagy része az első félévben jelentkezik. A kft. sikeresen pályázik, vagyonnövekedésének 80 százaléka pályázati forrásból származik. A cég fizetőképes, az önkormányzattal szemben adóssága nincs.

Épp hogy

A Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. bevételei fedezték a kiadásokat, az első félévben 113 millió forintból gazdálkodott. Mérleg szerinti eredménye 2,7 millió, a második félévben azonban nagyobb kiadások várhatóak, akkor kezdődik több pályázat megvalósítása.

A Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. 3,5 milliós eredménnyel zárta az első félévet. A cég az idei első félévben háromszor annyi műsorpercet gyártott, mint a tavalyi első félévben, ráadásul ezt annál kisebb költséggel. A tervezettnél 11 százalékkal több lett a reklámbevétel, és filmforgatásból is 18 százalékkal több bevétel jött be a tervezettnél.

211 előadás és rendezvény volt a színházban
fotó: Garai Antal Atom

A Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. működésére a szezonalitás jellemző, vagyis az első félévben mindig több a kiadás, mint a másodikban, és alacsonyabbak a bevételek. De így is 25 milliós eredménnyel zártak június végén. A színház 165 milliós önkormányzati támogatást kap az idén, az első félévben 211 előadást és eseményt tartottak.

A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. 3 milliós hiánnyal zárta az első félévet, összesen 131 millióból gazdálkodott.

A Falco KC Szombathely Kft. nettó 20 milliós bevételt és 14 milliós eredményt produkált, bevételeinek 80 százaléka reklámokból származik. A kosárlabda csapatot működtető cég az első félévben 65 milliót kapott az önkormányzattól és 19 milliót a TAO támogatásokból. A beszámoló tartalmazza, hogy a 2012-ben keletkezett bértartozást időközben rendezték.

A nem száz százalékban önkormányzati cégek

A Vasivíz Zrt. beszámolóját azzal kezdik, hogy egy 2011-es törvényváltozás 6,5 milliárdos veszteséget okozott a cégnek, de ezt nem vették figyelembe a mérleg készítésekor. Így az adózás előtti eredmény 2,4 millió lett, ami a tervezett bevételtől 39 millióval elmarad.

A veszteséget is beleszámolva a cégnek az első félévben közel 4 milliárdos bevétele volt, miközben 10,6 milliárdnyi volt a kiadása. A beszámoló azt is megjegyzi, hogy a rezsicsökkentés miatt újra kell tervezni a 2013-as üzleti tervet.

A Savaria TISZK első féléves működését 15 millióval támogatta az önkormányzat. A cégnek a 2013. január 1. és augusztus 31. közötti időszakra közel 2 millió állami támogatás jár, ennek időarányos részét június végéig meg is kapta. Az első féléves eredmény így 428 ezer forint.

Önkormányzati támogatásokkal

A Szombathelyi Haladás Kft. túlteljesítette a bevételeit, a 171 milliós terv helyett 248 milliós bevételt produkált, az önkormányzat 81 millióval támogatta a csapatot. Viszont a kiadásoknál is túlteljesített a cég, 188 millió helyett 238 milliót költöttek. Az első féléves eredmény 9,4 millió forint.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. első féléves gazdálkodása egymillióval nagyobb bevételt produkált az első félévben, mint a tervezett összeg. A cég eredménye 26,7 millió lett. De a város 15 milliós támogatást adott, ezen túlmenően újabb 15 milliót két pályázat önerejéhez, és a cég további 5 millióval tartozik az önkormányzatnak, ezt 2015 végéig kell visszafizetnie.

Kapcsolódó

2013.09.26. 08:40

Drogozásos, összeveszéses, dolgozós közgyűlés

/ közélet 35 hsz. 1 kapcs. /
Délelőtt mindenki az órát leste, mikor telik le az ultimátum. Aztán volt sok összeveszés és döntés. Olvassa végig tudósításunkat.

2013.05.06. 12:00

Eltűnt a szombathelyi önkormányzati cégek vesztesége

/ közélet 1 hsz. 2 kapcs. /
Hirtelen nyereségesek lettek az új cégek, de némi tőkeinjekció azért kellett ehhez.

2012.09.28. 18:07

Adósság, törlesztés, pazarló városi cégek, közbiztonság

/ közélet 7 hsz. 2 kapcs. /
Minden frakció mást tartott igazán fontosnak tartotta a csütörtöki szombathelyi közgyűlésen. Sajtótájékoztatókon jártunk.

2012.06.13. 11:42

Vesztett, vagy nyert Szombathely a SZOVA-kötvényekkel?

/ közélet 6 kapcs. /
Feljelentést tett a Jobbik a cég kötvénykibocsátása miatt, szerintük pénzügyi manipuláció történt. Mások szerint korántsem, több beruházást a kötvényből finanszíroztak.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata