NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

A szombathelyi Bejczy utca lakói már örülnek, ha 20 fok fölé kúszik a hőmérséklet a lakásokban

Úgy tűnik, hogy komoly gondok vannak a távhővel Szombathely több pontján is.

Az utóbbi időszakban nem egy olvasói panasz érkezett lapunkhoz a város több pontjáról is a szombathelyi távfűtés kapcsán. Közel két héttel ezelőtt például a Pázmány Péter körút több száz lakásában is szünetelt a fűtés- és a melegvíz-szolgáltatás

2020.11.22. 12:49

Több száz lakás fűtés nélkül Szombathelyen?

/ jelentem 3 hsz. /
A Pázmány Péter körúton, olvasónk jelzése alapján.
egy műszaki hiba miatt, ami annyira még nem is nagy ritkaság, hiszen sajnos elfordul az ilyen.

A héten viszont jelentkeztek olvasók a Szent Márton utcából, a Bejczy utcából, a Barátság utcából és a Március 15. térről is. Mindegyikük ugyanarra panaszkodott: egyáltalán nincs vagy akadozik a fűtés – és bár volt, ahol kaptak tájékoztatást a lakók, olykor bizony előfordul az is, hogy akár huzamosabb ideig semmi információt nem tudtak szerezni.

Van, ahol hamar megoldódik a probléma

A Szent Márton utca egyik társasházának üzenőfalára például kikerült egy tájékoztató, hogy december 3-án reggel 8 és délután 4 óra között szünetelni fog a távfűtés. Azt viszont nem közölték a lakókkal, hogy miért, így ők aggódni kezdtek, hogy komolyabb problémáról van szó és lehet, hogy huzamosabb ideig fűtés nélkül maradnak – tegyük hozzá, hogy nem alaptalanul, hiszen az elmúlt időszakban volt ilyenre is példa.

Aggódva mesélte lapunknak egy nagypapa is, akinek unokája a Barátság utcai óvodába jár, hogy csütörtökön reggel kérték a szülőktől, hogy ha lehet, inkább ne vigyék óvodába a gyerekeket aznap, mert nem lesz fűtés.

„Hogy mit csinálnak, azt nem közlik, titok. Mert ugye nem télen kell karbantartást végezni. Azért kérnek pénzt tőlünk a nyári hónapokban, leállás idején!? Kérem, tudakolják meg tőlük, mást is érdekel” – mondta az egyik panaszos.

Egy Március 15. téri társasházban sem volt fűtés csütörtökön reggeltől kora estig. Az egyik lakó felháborodva írta lapunknak, hogy jéghideg a lakás, gyermeke kabátban ül otthon. Ráadásul úgy tudjuk, hogy a szintén ott található Berzsenyi Dániel Könyvtárban sincs fűtés már hetek óta.

Kocsis Tóth Ildikó, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. sajtóreferense lapunk megkeresésére elárulta, hogy az érintett szakaszon kilyukadt egy távvezeték, ezért vezetékcserére volt szükség és ezt december 3-án, csütörtökön végzeték el. Mint mondja, a hibaelhárítást azért kellett most, a fűtési időszak alatt elvégezni, mert csak így tudják biztosítani ezen a területen a fűtés- és a melegvíz-szolgáltatást.

Amíg pedig folynak a munkálatok, le kell állítaniuk a rendszert, ezért nem volt fűtés és melegvíz-szolgáltatás 8 órától 16 óráig. Az üzemszünet a Szent Márton utcában lévő távhőszolgáltatással ellátott épületeket és a Barátság utcai óvodát is érintette, de erről tájékoztatták az érintett épületek lakóközösségeit a lépcsőházakban elhelyezett tájékoztatókkal, a közös képviseleteket és az intézményeket pedig e-mailben, illetve a SZOMTÁV hivatalos oldalára is kikerült a tájékoztató.

Van, ahol nagy a baj

A nagy kalamajka két hónappal ezelőtt kezdődött, amikor több napig nem volt melegvíz néhány belvárosi épülettömbben és a fűtés sem volt túl stabil. A problémát egyébként egy csőtörés okozta a zeneiskolában, az ott lévő kazánházat és annak berendezéseit pedig teljesen tönkretette a nagynyomású vízvezetékből kizúduló víz: több falat is áttört, több mint 1 méter magasságig állt a víz kazántérben és az elektronikai berendezéseket is eláztatta vagy teljesen megsemmisítette.

A vizet a katasztrófavédelem még aznap kiszivattyúzta és elkezdték a kárfelmérést is, ami napokig tartott. Az érintett épületek fűtését másik kazánházakból tudták megoldani, de a melegvíz-szolgáltatást csak jó néhány nap múlva tudták helyreállítani, ugyanis műszakilag nem megoldható, hogy más kazánházakra kapcsolják ezeket az épületeket.

A fő probléma viszont az volt, hogy erről nem kaptak megfelelő tájékoztatást a lakók. Ezt egy Thököly utcai lakos panaszolta el lapunknak, miután egy teljes hétvégére melegvíz nélkül maradtak. Azzal hívta fel szerkesztőségünket, hogy a cég nem ad felvilágosítást: nem tudják, hogy mi történt és azt sem, hogy az igencsak kellemetlen helyzet meddig fog tartani. A lépcsőházban ez a papír volt kifüggesztve, ami nem sokat segített a helyzet tisztázásában.

A lakók nem tudták értelmezni a kiírást.
fotó: Olvasói fotó

Pontos tájékoztatást akkor kaptak, amikor lapunk elküldte kérdéseit a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nek, miután már 3 napja nem volt melegvíz. A válaszból kiderült, hogy meglehetősen bonyolult műszaki ügyről van szó, amit egyelőre ideiglenesen tudnak orvosolni, de folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

A kazánházak teljesítőképessége azonban véges, erre már akkor felhívták mindenki figyelmét a lapunknak elküldött közleményben. Az októberi időjárási körülményekben még elég volt a kapacitás és elmondásuk szerint várhatóan csak a tartósan 5°C-os vagy az alatti értéknél lehet a megszokottnál gyengébb a fűtés a belvárosi területeken.

Ez pedig úgy tűnik be is következett, ugyanis a Bejczy utcából többször is panaszkodtak, hogy alig megy a fűtés. Bár most már javulni látszik a helyzet, eddig nem nagyon kúszott 20°C fölé a hőmérséklet a lakásokban és félnek, hogy mi lesz, ha bejön az igazi hideg. A bejelentő azt mondja, hogy biztosan az október eleji kazánmeghibásodás áll a probléma hátterében, de pontos tájékoztatást nem kaptak.

Így ismét elküldtük kérdéseinket a SZOMTÁV-nak, Kocsis Tóth Ildikó pedig a következő választ továbbította:

Ahogy az már ismert 2020. október 2-án a Rákóczi utcai fűtőművünkben a kazántér mellett, a Zeneiskola szivattyú helyiségben egy 6 bar nyomású, NÁ 65-ös hidegvíz vezeték tokos kötése szétcsúszott. Mivel a vízfolyás nem a távhős rendszeren történt és a vezeték nem a mi tulajdonunk, ezért az eseményt a saját berendezéseink nem jelezték. A kazánházunkat megközelítőleg 1,2 m magasságig árasztotta el a víz és az ebből fakadó károk miatt a kazánház működőképtelenné vált. Mivel a belvárosi távhős épületeket innen fűtöttük, ezért alternatív megoldást kellett találnunk arra, hogy ezek az épületek ne maradjanak fűtésszolgáltatás nélkül. Ketté választottuk a belvárosi ellátási területet és a város északi részén üzemelő, Vízöntő utcai és a déli területen üzemelő Mikes Kelemen utcai kazánházunkkal helyettesítettük a termelésből kiesett kazánházat. A hidegebb idő megérkezésével a rendelkezésre álló kazánházi teljesítmény már nem volt elengedő, amit ügyfeleink a lakásokban alulfűtöttségként tapasztaltak.

A káreseményt követően azonnal elvégeztük a kárfelmérést és azt láttuk, hogy a víz által érintett minden berendezés javításra vagy cserére szorul; illetve a víz hatására minden elektromos, szabályozó és biztonsági berendezés tönkrement. A cserére szoruló eszközök egy jó része egyedi gyártású berendezés. Voltak olyan eszközök, amelyeknek a szállítását a gyártó a megrendeléstől számított 6 hétre tudta teljesíteni. Ez idő alatt előkészítő munkákat végeztünk és a beérkezést követően megkezdődött a berendezések összeszerelése és beüzemelése.

Örömmel tájékoztatjuk arról felhasználóinkat, hogy megkezdődött a fűtőmű kazánjainak próbaüzeme. A kazánok üzembe helyezése folyamatosan, egymás után történik, így ügyfeleink fokozatosan tapasztalják majd azt, hogy a fűtésszolgáltatás javul és a közeljövőben az összes kazán működésével a korábban megszokott magas színvonalú, folyamatos szolgáltatást tudjuk majd biztosítani.

Köszönjük, hogy ebben a számunkra is rendkívül nehéz helyzetben a tapasztalt kellemetlenségek ellenére ügyfeleink együttműködést és türelmet tanúsítanak társaságunk felé.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés