NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Veszélyesek a szombathelyi diszkók? - Ellenőrzik őket

- Nem akarjuk a frászt hozni az üzemeltetőkre, célunk, hogy biztonságos legyen a szórakozás a városban – hangzott el a városházi megbeszélésen, ahol a szakma ült össze megvilágítani, vannak-e veszélyes helyek Szombathelyen.

A fenti kérdésre nem kaptunk konkrét választ, azt viszont sejtették, hogy igenis, vannak. A megbeszélésnek a hétvégi budapesti tragédia

2011.01.16. 08:12

Fulladás okozta a lányok halálát - Rossz vicc miatt törhetett ki a pánik

/ sokkoló 21 hsz. /
Lapinformációk szerint egy kisebb társaság viccből kiáltott késelést a West Balkánban. A rendőrség öt embert vett őrizetbe, megmutatjuk a főszervezőt is.
adott aktualitást, de magunk is meglepődtünk, mennyire nincs naprakész listája az önkormányzatnak a működő szórakozóhelyekről.

Készítik a pontos listát

Szele Györgyi hatósági osztályvezető körbeadott ugyan egy üzletlistát, de mint mondta, ezen a már nem működő helyek is rajta vannak, ráadásul nem csak a szórakozóhelyeket tartalmazza. A lista egyébként elérhető Szombathely hivatalos oldalán is. Ezen közel 13 ezer üzlet van, köztük olyanok is, amelyek már nem működnek. Ebből készítettek egy új listát, amelyben kiemelték azokat a szórakozóhelyeket, amelyek éjszaka is nyitva tartanak, illetve azokat, amelyek rendszeresen szerveznek nagyobb létszámot megmozgató rendezvényeket.

És vannak olyan önkormányzati intézmények is, amelyek nem számítanak vendéglátóhelynek, de náluk is vannak tömegrendezvények. Mint például az Agora, a Savaria mozi, az MSH, az MMIK, az Aréna Savaria és a Haladás művelődési ház. A legveszélyesebb közülük a mozi aulája, mert azt nem erre a célra tervezték.

Nos, ezeket a helyeket fogják ellenőrizni a következő hetekben. Mégpedig két részre osztva, egyszer a fentebb említett vendéglátóhelyeket, másodszor az intézményeket. A veszélyesebbnek tűnőket pedig előre veszik a listán. És hogy milyen szempontok alapján? Erre a jelen lévő szakemberek válaszoltak.

Nappal kávéző, este diszkó

A tűzoltók azt ellenőrzik, hogy mennyi az épület kiürítési időtartama, mindezek apján pedig azt, hogy mekkora a beengedhető maximális létszám. Itt van azért kiskapu is, hiszen vannak olyan helyek, amelyek napközben vendéglőként, kávézóként működnek, este pedig diszkóvá változnak. A lényeg, hogy meg kell határozni a maximális létszámot, ha ezt kevesli az üzemeltető, akkor – mondjuk – új ajtókat kell vágni. Szele Györgyi ehhez hozzátette, egy jogszabály-változás következtében nem kell a napközbeni változásokat bejelenteni.

Az ÁNTSZ nem ellenőrizhet mást, csak az illemhelyek számát és állapotát, de - mint hallottuk -, ez is fontos egy tömeges rendezvényen. A rendőrség egyébként már lépett, az ORFK kiadott egy utasítást, miszerint január 25-ig minden megyében intézkedési tervet kell kidolgozni. Mégpedig az ellenőrzésekre, ahol előre kell venniük a veszélyes helyeket, végül jelentést kell írni az ORFK-nak.

A mentők azt elemezték, hogy ők két okból jelennek meg egy rendezvényen. Az egyik, amikor egészségügyi biztosítást adnak, ezer fő feletti rendezvénynél ez kötelező. A másik, ha sérültet, beteget kell ellátniuk. Az előző esetben viszont nem ellenőrizhetik, hogy mondjuk egy diszkóban átlépte-e a vendégek száma az ezret, a mentőszolgálat ugyanis nem hatóság.

Először írnak egy levelet…

Jelen volt a vagyonvédelmi kamara képviselője is, ők fogják össze azokat a cégeket, amelyek a helyszínek biztosítását végzik, magyarul hozzájuk tartoznak a kidobóemberek. Mint mondta, nem írja elő jogszabály a biztonságiak képzését, pedig ha így lenne, akkor könnyebben kezelnék a rendkívüli helyzeteket. Mindenesetre a kamara felajánlja segítségét a szakmai felkészítésben.

Puskás Tivadar polgármester mondta el, milyen konkrét lépések is következnek majd. Első lépésben minden üzemeltetőnek levelet írnak, amelyben felhívják a jogszabályoknak megfelelő körülmények betartására, egyúttal jelzik, hogy rövidesen ellenőrzések várhatóak, és azt is, hogy milyen szempontok alapján zajlanak majd az ellenőrzések.

…aztán ellenőriznek

A következő lépés, hogy el kell kezdeni ezeket az ellenőrzéseket, ha ott hiányosságokat találnak, akkor javaslatokat tesznek azok megszüntetésére. Szele Györgyi itt közbeszólt, hogy a hatóságok hivatalból kötelesek eljárást indítani ilyen esetben. Az intézményeknél is ellenőriznek majd, de ott először összehívják a vezetőket, és számukra ismertetik az önkormányzat ajánlásait.

A tűzoltók közben jelezték, hogy ha a többi szervvel együtt a csúcsidőszakban, tehát éjszaka mennek ki, akkor a helyszínen nem tudnak ellenőrizni, hiszen nem ismerik az adott hely befogadóképességét. Így azt először megkérdezik az üzemeltetőktől.

Az igazi veszélyforrások

Szele Györgyi felhívta a figyelmet arra, hogy léteznek olyan helyek, amelyekről a hatóságok nem tudnak. Így például ha valaki egy üres raktárépületben szervez bulit. Pedig ezek az igazi veszélyforrások, és ellenőrzésükre működőképes megoldást kell találniuk.

Puskás Tivadar a végén felhívta a figyelmet arra, hogy nem akarnak hadat üzenni a vendéglátósoknak, céljuk nem a büntetés, hanem a szórakozás biztonságossá tétele. Az ellenőrzéseket tehát elkezdik, a veszélyesebb helyeknél három hét alatt be is kell fejezniük. A mostani megbeszélés résztvevői pedig egy hónap múlva találkoznak ismét.

Az ökörítói eset

Puskás Tivadar a megbeszélés elején megemlítette az ökörítói tűzesetet, amit Móricz Zsigmond is megírt annak idején. A Szatmár megyei Ökörítón 1910 húsvétján rendeztek bárt egy nádfedeles csűrben. Azért, hogy senki se tudja megúszni a belépődíj kifizetését, a csűr ajtajait – az egyetlen bejárat kivételével – beszögezték.

A mulatság közben kitört verekedéskor fellöktek egy petróleumlámpát, amelynek lángjától kigyulladt a csűr. Mivel az ajtók be voltak szögezve, az emberek nem tudtak menekülni, 18 falu összesen 305 fiatalja veszett a lángokba, több mint százan nyomorodtak meg.

A polgármester azt mondta, a történetben vannak hasonlóságok a West Balkánban történt tragédia körülményeivel.


A Vagyonvédelmi Kamara pontosítása

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Alapszabálya értelmében a kamara a személy,- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységgel összefüggő ügyekben képviseli és védi a személy,- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói szakma tekintélyét, testületeinek és tagjainak általános szakmai érdekeit, illetve a hivatásukból eredő törvényben biztosított jogaikat, továbbá elősegíti, hogy a tevékenység végzése a hatályos jogszabályok, valamint a kamara által megalkotott etikai szabályok alapján történjen. Kidolgozza a szakképzés és a szakmai továbbképzés követelményszintjeit, a szakmai minősítő rendszert, közreműködik a szakképzésben és a vizsgáztatásban.

A vagyonvédelmi szakemberek képzését a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény határozza meg. Vagyonvédelmi tevékenységet az a cég végezhet, aki érvényes rendőrhatósági engedéllyel és kamarai nyilvántartással rendelkezik.

A vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek üzemeltetője szabadon döntheti el, hogy igénybe vesz-e vagyonvédelmi szolgáltatást, illetve azt is saját hatásköre döntheti el, hogy hány biztonsági szakembert alkalmaz.

A szombathelyi vendéglátó egységekben, szórakozó helyeken dolgozó vagyonőrök továbbképzésében a kamara szakmai segítséget nyújt.

Üdvözlettel:

Döbörhegyi Petra
titkár
Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara
Vas Megyei Szervezete

Kapcsolódó

2011.01.16. 08:12

Fulladás okozta a lányok halálát - Rossz vicc miatt törhetett ki a pánik

/ sokkoló 21 hsz. /
Lapinformációk szerint egy kisebb társaság viccből kiáltott késelést a West Balkánban. A rendőrség öt embert vett őrizetbe, megmutatjuk a főszervezőt is.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás