NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A SZOVA szerint megsérülhetnek a kukások, ha teletömött konténert kell üríteniük

Többek között ezért sem viszik el a konténerek tetejére pakolt plusz zsákokat Szombathelyen. Valamivel azért okosabbak vagyunk.

Lassan már kezdi úgy érezni az átlagember, hogy sosem lesz vége Szombathelyen a szeméttel kapcsolatos problémáknak, ügyeknek. Temérdek alkalommal taglaltuk már mi is a szelektív hulladék-gyűjtés témáját , a szemetelőkkel vívott folyamatos harcot és a rendszeresen túlcsorduló utcai kukák kérdését is. Legutóbb pedig a kommunális hulladék került terítékre

02.15. 13:50

El kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet?

/ közélet 26 hsz. /
Elszabadultak az indulatok egy Szombathelyen készült videó miatt.
egy nagy vihart kavart facebookos videó kapcsán.

Pillanatképek a videóból.
fotó: Olvasó

Ez volt látható, hogy két kukás lepakolja a teletömött konténerek tetejéről azokat a zsákokat, amik miatt már le sem lehetett azokat csukni, aztán a földre került zsákokat ott is hagyják az út mellett.

Kaptunk választ, meg nem is

A kérdést pedig már korábbi cikkünkben is feltettük: Mi ilyen esetben a szabály, amelyet a kukásoknak követniük kell? A SZOVA válaszra pedig már több mint egy hete türelmesen várunk. Aztán a megyei és városi oldalakat böngészve arra lettünk figyelmesek, a cég kitett a hivatalos honlapjára egy tájékoztatót – amit mellesleg mi hivatalos sajtómegkeresésben kértünk, és azóta sem kaptuk meg).

Sebaj, megtaláltuk, úgyhogy most megosztjuk olvasónkkal is, hogy világosabb legyen a kukaügy.

Szóval akkor el kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet?

Nos, a SZOVA azt mondja, hogy „a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjét a 48/2013. (XII. 5.) számú önkormányzati rendelet szabályozza”. Ez pedig kimondja többek között azt is, hogy megtagadhatják a hulladék elszállítását, ha „a gyűjtőedényben több hulladékot helyeztek el, emiatt az túltöltött, vagy a gyűjtőedény nem zárható le”.

Tehát a konténerekbe kizárólag annyi szemetet lehet tenni, hogy még le lehessen csukni a tetejét . Ezt pedig részben azzal indokolják, hogy a túltöltött, nyitott fedelű konténerek ürítésekor akár meg is sérülhetnének a kukások és a szemét egy része is az úton landolna.

Viszont nem csak emiatt nem szállítják el a konténerek tetejére pakolt szemetet. Hanem ezért sem, mert „a szolgáltatási díj kizárólag annak a hulladéknak az elszállítását tartalmazza, mi a gyűjtőedénybe belefér, a tetejére és mellé halmozott hulladék begyűjtésére nem vonatkozik.” Ez persze nem jelenti azt, hogy az extra zsákok száműzve lesznek a hulladékudvarból, van lehetőség ezek elszállítására is, de az plusz pénzbe kerül.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Több különböző űrtartalmú konténerre lehet szerződni Szombathelyen, ezt mindenki – akár magánember, akár lakóközösség – maga döntheti el annak függvényében, hogy mennyi szemete van. Illetve azt is ki lehet választani, hogy milyen gyakran ürítsék a konténereket. Ahol sok a hulladék, amellett, hogy nagyobb konténert igényelnek, kérhetik azt is, hogy hetente több alkalommal szállítsák el a szemetet – írja a cég.

A megkötött szerződések bármikor módosíthatók, akár több, akár kevesebb lesz a hulladék. Ha viszont csak néha fordul elő, hogy túlcsordul a szemét a konténerben, akkor „eseti jelleggel plusz konténer, illetve plusz ürítés is rendelhető” . Emellett pedig hangsúlyozzák, hogy az ügyfélszolgálaton megvásárolható SZOMHULL logós zsákba is helyezhetnek ki hulladékot a lakók, ezeket ugyanis mindenképp elviszik.

Valamivel tehát ismét okosabbak vagyunk.

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *g*n, *k*r p*ld*t *s v*h*tn*nk * sz*msz*d*nkr*l, m*rt * l*g*t*ls...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
azazel: Cs*k gr*t*l*ln* t*d*k. M*g t*bb *ly*n k*zd*m*ny*z*s k*ll*n*. Sz*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
crankitup: ...k*v*ncs* v*gy*k, h*gy t* m*ly*n j*g*n m*n*s*t*d *zt *tt k*mm*...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
Kubota: L*h*t, d* m*st Sz*mb*th*lyr*l m*gy * d*sk*rz*s. *nny* *r*v*l p*l...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
spq2s: * v*r*s*n k*v*l* *t*k*t *gy*n*gy l*sz*rj*k? T*dt*d?...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca