NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombathelyi stadionügy: Mi lehet a valódi oka a határidő meghosszabbításának?

Nyilvános dokumentumok cáfolják a városvezetés állításait.

Forró hangulatú sajtótájékoztatót tartott hétfőn

2017.07.10. 13:05

Illés Károly: Minden jogszerű a szombathelyi stadionnál, csak a szocialisták provokálnak

/ közélet gal. 10 hsz. /
A szombathelyi alpolgármester és Szondy Szilvia, a stadionépítő cég ügyvezetője sajtótájékoztatón akarták tisztázni a stadionépítés határidejének meghosszabbítása körüli kérdéseket. Kattintson, hogyan sikerült nekik.
a szombathelyi városházán Illés Károly fejlesztésekért felelős alpolgármester, és Szondy Szilvia, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. ügyvezetője. Azért hívták össze a sajtót, mert be akarták bizonyítani, hogy az ügyvezető jogosan írta alá az épülő stadion kivitelezési szerződésének meghosszabbítását, és hogy minden szabályosan történik az építkezésnél.

Galériánkban az épülő stadion július 6-i állapota
fotó: Vágvölgyi Bálint

A stadion kivitelezési szerződése július 20-án, azaz a jövő héten járt volna le, erre az időpontra készen kellett volna állnia a sportkomplexumnak. Viszont május végén Szondy Szilvia ügyvezető aláírta, hogy a határidőt tolják ki 50 nappal, azaz szeptember 8-ig.

A közgyűlés baloldali frakciója szerint azonban az ügyvezetőnek nem volt joga a közgyűlés hozzájárulása nélkül aláírni szerződés meghosszabbítását, ráadásul így másfélmilliárd forint kötbérről mondott le

2017.06.26. 13:48

Napi ötvenmilliót bukhatunk: ennyit a Haladás stadionépítés körüli balhés ügyletről

/ közélet 11 hsz. /
A szombathelyi szocialisták Czeglédy nélkül is nekiálltak stadionépítés-ügyben nyomozni, ma feltárták, mire jutottak.
. Az ügyben rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek, ott azonban nem jelent meg a Fidesz-frakció
2017.07.06. 11:32

A szombathelyi Fidesz nem hajlandó a stadionról, szerződésről, kötbérről tárgyalni

/ közélet gal. 16 hsz. /
A polgármester a rendkívüli közgyűlésen kijelentette, hogy a kiviteli szerződés ott van a honlapon. A város hivatalos oldalán, a szerződések között nincs.
, és hiába volt határozatképes a közgyűlés, a napirendet nem sikerült megszavazni, mert Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester nemmel szavazott. Szondy Szilvia ügyvezető sem volt jelen.

Szondy Szilvia és Illés Károly a június 10-i sajtótájékoztatón
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ezután hívta össze a sajtótájékoztatót Illés Károly és Szondy Szilvia, ezekkel az érvekkel akarták az eljárás jogszerűségét igazolni:

 • A hosszabbításra azért volt szükség, mert a stadion újabb 603 millió forint támogatást kapott, és az ebből épülő elemek (lehajtható székek, LED-falak, konyhaberendezés, stb.) miatt kell még idő az építkezésre
 • Szondy Szilvia ügyvezetőnek joga volt aláírni a szerződéshosszabbítást, erre a kft. alapszabálya jogosítja fel
 • A hivatalos és nyilvános dokumentumok azonban nem ezt támasztják alá. Nézzük:

  603 millió forint plusz támogatást kapott a stadion?

  A 2017. februári közgyűlés elé került előterjesztés szerint nem. Az anyagban szó szerint ez szerepel:

  A 15.200.000.000.- Ft összegű támogatásból még támogatási szerződéssel nem rendelkező részből a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft. tájékoztatása szerint 603.253.041.-Ft összegre vonatkozóan a támogatási szerződés módosításának előkészítése zajlik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

  Részlet a február február 2-i közgyűlésre készített előterjesztésből
  fotó: Forrás: szombathely.hu

  (A teljes anyag elérhető itt , a 2, napirendi pontnál kell a "Javaslat a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nkft.-vel kapcsolatos döntések meghozatalára" című linkre kattintani, az idézet a második oldal közepén van.)

  Vagyis, a sokat emlegetett 603 milliós

  plusz

  támogatás tulajdonképpen a teljes, 15,2 milliárdos támogatás része. Tehát, erről már korábban tudtak, a februári közgyűlésen tárgyalták is. Ezek alapján viszont nem világos, miért is kellene az ebből megvalósuló munkákhoz több idő, februárban egy szót sem ejtettek a határidő meghosszabbításáról.

  Joga volt az ügyvezetőnek aláírni a szerződés meghosszabbítását?

  Május 15-én volt a Gazdasági és Városstratégiai Bizottságnak egy ülése, ahol - többek között - az önkormányzati tulajdonú cégekről is tárgyaltak. Az ülésre meghívást kapott Szondy Szilvia is, ő azonban ott sem jelent meg, maga helyett Ár Jánost küldte, akinek a pozíciója ismeretlen számunkra.

  Az ülésen felszólalt Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) aki az említett Ár Jánossal az alábbi párbeszédet folytatta. (Részlet a jegyzőkönyvből.)

  Miután megkérdezte, hogy a stadion július 20-ra készen lesz-e, és erre Ár János határozott igennel válaszolt, Molnár felhívta a figyelmet, hogy

  ha szerződésmódosítás van, akkor az közgyűlési határozat

  .

  Hozzátette:

  Azért közgyűlési hatáskör, mert szerződésmódosítás és a csúszás az kötbérrel terhelt. Jelentős csúszás esetén több száz millió forint kötbér elengedésére nem jogosult az ügyvezető. A kivitelezési határidőt, ha próbálná közgyűlési határozat nélkül módosítani, ezt nem teheti meg....

  Ár János erre megerősítette:

  Július 20-ra elkészül az építmény....A tényleges használatbavételt szeptemberre tervezik.

  Részlet a május 15-i rendkívüli bizottsági ülés jegyzőkönyvéből
  fotó: Forrás: szombathely.hu

  (A bizottsági ülés teljes jegyzőkönyvéhez kattintson ide . Meg kell keresni a Gazdasági és Városstratégiai Bizottságot, majd a május 15-i rendkívüli ülést, ahol ott a linkje a jegyzőkönyvnek.)

  Vagyis, senki sem tiltakozott Molnár kijelentése ellen, senki sem mondta, hogy nincs igaza és, hogy az ügyvezetőnek joga van módosítani a szerződést.

  A bizottsági ülés után két héttel az ügyvezető a közgyűlés beleegyezése nélkül aláírta a szerződésmódosítást.

  Összefoglalva

 • A városvezetés a 603 millió forint támogatásra hivatkozik, szerintük ez a határidő módosításának oka. De ez a pénz a része a stadion teljes költségvetésének, már az éve elején tudtak róla, és az eredeti tervekben is szerepelnie kellett az ebből megvalósuló elemeknek.
 • Május 15-én a stadionépítő cég képviselője kijelentette, július 20-ra befejeződik az építkezés.
 • Molnár Miklós alpolgármester május 15-én figyelmeztetett arra, hogy csúszás esetén az ügyvezető a közgyűlés hozzájárulása nélkül nem hosszabbíthat, és jogosan kérnek kötbért, ha július 20-ig nem készül el a stadion.
 • Ennek ellenére Szondy Szilvia a közgyűlés hozzájárulása nélkül aláírta a határidő meghosszabbítását, és ezzel gyakorlatilag lemondott a kötbérről, és elfogadta, hogy a stadion csak a nyár végén lesz készen.
 • Szubjektív

  A már említett, július 10-i sajtótájékoztatón megkérdeztük Szondy Szilviát, miért nem jelent meg a július 6-i rendkívüli közgyűlésen. Az ügyvezető helyett Illés Károly alpolgármester válaszolt azzal, hogy nem is volt közgyűlés, mert a képviselők nem szavazták meg a napirendet, ha lett volna közgyűlés, az ügyvezető ott lett volna.

  Ezzel azonban vitába kell szállnunk. Július 6-án volt közgyűlés, az ugyanis határozatképes volt, Puskás Tivadar polgármester hivatalosan meg is nyitotta az ülést. Ráadásul az ellenzék kérdésére Puskás felidézte a meghívottak listáját, és azon ott volt az ügyvezető neve. Tehát neki jelen kellett volna lennie, ha a munkáltatója meghívja.

  Illés indoklása alapján világos, hogy valaki(k) értesítette, értesítették Szondy Szilviát, hogy nem szavazzák meg a napirendet, nem lesz érdemi munka. Ezzel viszont Puskás Tivadart hazudtolták meg, aki, elmondása szerint elküldte a meghívót az ügyvezetőnek, és nincs okunk feltételezni, hogy a polgármester nem mondott igazat. Csak szóltak az ügyvezetőnek, hogy ne menjen.

  Tehát valaki, valaki(k) szembe ment(ek) a város polgármesterével, kellemetlen helyzetbe hozva őt.

  Érdekes dolgok mehetnek a háttérben.

  Hozzászólások (12)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  marko1968: M**rt k*ll k*t*k*rn* * r*ndsz*m*t???...
  Balra el a piac felé, két záróvonalon át
  Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
  Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
  miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
  Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
  miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
  Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
  miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
  A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét