NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Múltbanéző

Szombathely régen és ma - A felszabadulási emlékmű

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Bár lényegi változások a külső megjelenésében nem igazán történtek, kétségtelen, hogy az emlékműdomb tetején álló és a városra remek kilátást kínáló felszabadulási emlékmű jelenlegi helyzete - mint az a bizonyos minden betegséget szemléltető állatorvosi ló - remekül vetíti ki a fizikai térbe a múltunkhoz-közelmúltunkhoz való viszonyunk rendezetlenségét és zavarait.

Régen
fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár archívum - Jákfalvi Elemér, 1971.

Az emlékmű létesítésének gondolta 1968-ban vetődött fel a város pártállami vezetésében. Az ötlet nyilvánvalóan összefüggésben volt a fasizmus alóli felszabadulás akkor nemzeti ünnepnek számító 25. évfordulójának közeledtével. No, és persze remek lehetőségnek látszott az építmény helyéül kijelölt terület tövében akkorra már kialakult pihenő-szabadidős terület (Jókai park, Csónakázó-tó, skanzen, kemping, Claudius Szálloda, Tófürdő) ideológiailag jelképes „megkoronázására” is. A pályázati kiírás 1968. januárjában jelent meg, döntésre pedig júniusban került sor.

Ma
fotó: Vágvölgyi Bálint

A beérkezett hét pályamű közül a bírálók egyet sem találtak hiba nélkülinek - végül a városban ekkor már több középületet tervező, a pályázatra két tervet is beadó Heckenast János építész koncepcióit támogatták, és az azokról később elkészült makettek bemutatása után végül a lobogó zászlókat idéző elképzelést ítélték megvalósítandónak. A kivitelezési tervek megrendelése az év decemberében történt meg, maguk a tervek pedig a következő év márciusára készültek el. A kivitelezésre így rendelkezésre álló szoros határidő miatt például az emlékmű körüli terület rendezéséhez jelentős és szervezett társadalmi munkát (például a város középiskolásainak részvételét) is igénybe kellett venni. Az avatásra az előre kitűzött időpontban, 1970. április 4-én végül sor került.

Régen
fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár archívum, 1971.

A 29 méter magas emlékmű építéséhez 414 köbméter betont használtak fel. Az építmény ideológiai üzenetét a magasabbra törő jobb oldali szárnyára kihelyezett (és a rendszerváltás után onnan eltávolított) vörös(réz) csillag, illetve a szárnyak találkozásnál keretben olvasható 1945-ös felirat sugározta legjobban. Bár a kompozíció jelentéséről többféle nézet ismert, ami biztosan kijelenthető: a szombathelyi felszabadulási emlékmű a háború utáni modernista magyar építészet egyik karakteres alkotása, a maga dinamizmusával, feszültségével és impozáns méreteivel pedig mindenképpen a korszak jelentős lenyomata. A tövében kialakított felvonulási területen a 1989-ig politikai ünnepségeket (egyebek között a KISZ-tagok városi avatóit) rendezték meg, körvonala a város szocialista címerének is részét képezte.

Ma
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az azóta eltelt majdnem kereken három évtizedben az emlékmű és közvetlen környezetének hasznosítása, új funkcióval megtöltése javarészt kudarcos történetnek látszik. Bár továbbra is kedvelt kiránduló célpontja városiaknak, bár a téli időszakban remek szánkózó dombként szolgál, s időről-időre lenyűgöző hátteret ad az itteni zöldövezetbe hozott nagyrendezvényekhez és koncertekhez - külseje, a hozzá vezető lépcső és utak, illetve a domb tetején egykor kialakított tér állapota egyre elkeserítőbb. A városban az utóbbi évtizedekben sorra megvalósuló nagyberuházások sorából - a szomszédos Csónakázó-tó modernizálása ellenére - egyelőre rendre kimaradt.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján
belabo: Sz*r*nt*m k*m* *z *g*sz, m*nd*n m*s*sz*r *gy*n*z. *ly*sm* *l*f*r...
Mosószerteszt: Nem a legdrágábbak és a legismertebbek a legjobbak
joska01: *l*pv*t**n *n k*nkr*t*n l*sz*r*m * cs*h *gy*t-m*rt sz*r*nt*m s*m...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián