NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szombathelyi pártok nagy része karanténba vonult, az országos hírekkel foglalkoznak, és kivárnak

Megnéztük a Facebook-oldalaikat, nem nagyon van helyi aktivitás.

Persze tudjuk, hogy ezekben a hetekben tulajdonképpen leállt a közélet. Csak a járvány és a rendkívüli intézkedések, események vannak, de éppen ezért lehet érdekes, hogy mennyire aktívak a szombathelyi pártok és politikai szervezetek.

Most nincsenek akciók, sajtótájékoztatók, nincs közgyűlés, nem jönnek látogatóba országosa ismert politikusok. A politikai is a közösségi oldalakra költözött, ezért megnéztük, ennyire aktívak és mivel foglalkoznak a Facebookon a szombathelyi pártok és politikai szervezetek.

Az Éljen Szombathely Egyesület elemében van

A várost az Éljen Szombathely Egyesület ernyője alá behúzódott koalíció vezeti, így velük kezdjük. (A koalíciót alkotó pártokról lejjebb.)

Az egyesület aktív, elemében van. Facebook-oldalukat naponta többször frissítik. Főleg akcióikat osztják meg, arról, hogy kinek és mivel segítenek.

De Nemény András polgármester intézkedéseit, online megszólalásait, szerepléseit is közzé teszik. Legutóbbi ilyen posztjuk a hétvégi kijárási szigorításról

2020.04.16. 19:14

Hétvégén megint szigorúbb lesz a kijárási korlátozás Szombathelyen

/ csak szombathely 17 hsz. /
szól, de megosztották a polgármester élőzését
2020.04.16. 10:03

Napokig eltart, amíg teljesen eloltják a szombathelyi szeméttelepen szerdán keletkezett tüzet

/ közélet 14 hsz. /
Nemény András polgármester jelentkezett a tűz helyszínéről.
a hulladéktelepi tűz másnapjáról is.

Hogy egy kicsit hazabeszéljünk, az oldal posztolta az önkéntesekről írt cikkünket is, Németh Ákos tanácsnok kommentárjával.

Összességében az oldal rendszeresen frissül, szombathelyi ügyekkel foglalkozik és a politikával annyiban foglalkoznak, hogy közzé teszik a polgármester és a képviselők megnyilvánulásait. De végül is, az Éljen Szombathely nem párt hanem egyesület.

A szombathelyi Fidesz a párt közleményeit továbbítja

A várost kilenc évig irányító, majd tavaly ősszel ellenzéki szerepbe került szombathelyi Fidesz oldala gyakorlatilag óránként frissül. Látszik, hogy valaki komolyan foglalkozik vele, viszont a posztok nem önállóak, az országos központ által készített anyagokat osztják tovább. A cikk írásakor ez volt a legfrissebb posztjuk:

És amúgy is Orbán Viktor, sokszor tíz percenként.

Legutóbbi, helyi ügynek nevezhető posztjuk a Czeglédy Csaba ügyvédi szerződése elleni támadásról

2020.04.14. 10:23

Hollik Czeglédy miatt szállt bele Niedermüllerbe

/ hírek 17 hsz. /
A kormánypárti politikus szerint az indoklás a „legpofátlanabb”.
szóló mandineres cikk megosztása volt csütörtök este.

Persze, foglalkoztak a szerda esti tűzzel is, erről a Kesnához tartozó, erősen kormánypárti megyei napilap írását posztolták. Újabb helyi témájú posztjukért április 2-ig kellett visszamenni, közben sok Orbán Viktoron, Gulyás Gergelyen, Szijjártó Péteren átgörgetve.

Ekkor a megyei lap cikkét posztolták, arról, hogy a párt önkéntesei felhívják az időseket, támogatásukról biztosítva őket, a nyitóképen Hende Csaba telefonál.

A vasi MSZP is az országos ügyekkel foglalkozik

Az MSZP-nek nem találtunk szombathelyi oldalát a Facebookon, Vas megyeit viszont igen .

Ahogyan várható volt, ez az oldal is inkább az országos ügyekkel foglalkozik, igaz, a cikk írásakor az első helyen Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert idézik egy hírklikkes cikket posztolva.

De pénzek reggel ők is posztolták a hétvégi szombathelyi szigorításokat

2020.04.16. 19:14

Hétvégén megint szigorúbb lesz a kijárási korlátozás Szombathelyen

/ csak szombathely 17 hsz. /
.

Az oldalon dominál az országos politika, de a Fidesznél jóval többet foglalkoznak Szombathely ügyeivel, igaz, ebben az Éljen Szombathelyhez hasonlóan Nemény András a főszereplő. Amúgy ők is aktívak, napi négy-öt poszt a minimum.

A Jobbik szombathelyi oldala is Budapestre figyel

A Jobbik Szombathely oldalnak már a háttérképe is a párt országos vezetőit mutatja, de ők nem posztolnak újságcikkeket. Saját üzenetekkel operálnak, igaz, ezek a pártközpontból jönnek. Mint a cikk írásakor legújabb poszt is:

Napi két-három poszt, egészen március 15.ig kellett visszatekernünk, hogy az első szombathelyi témájú megosztást megtaláljuk, ami egy koszorúzásról szól.

A DK Szombathely innen is, onnan is válogat

A DK is a városvezető koalíció része, így az ő oldalukon is megjelennek a városvezetés hírei. Legfrissebb posztjuk azonban budapesti, Vadai Ágnes számol be a honvédelmi bizottság üléséről.

Az oldalon vegyesen vannak a helyi és országos posztok, rögtön Vadai alatt Szuhai Viktor fentebb már említett pizzaadományozó akciója van, lejjebb Szombathely hivatalos Facebook-oldaláról is vannak posztok. A DK nem olyan aktív, napi egy-két megosztással elvannak.

A vasi Momentum saját tagjait szemlézi

A Momentumnak nincs szombathelyi, de van Vas megyei oldala . Ők is a várovezetéshez tartoznak, így a hivatalos városi oldal posztjaival is találkozhatunk, egyébként nem posztolnak sokat, van, amikor ki is marad egy-egy nap.

Legfrissebb, csütörtök reggeli posztjukban a tűzoltók munkáját köszönik meg, amit a hulladékudvarban keletkezett tűz eloltásánál végeztek.

Központi posztjuk nem nagyon van, inkább saját tagjaik megosztásait posztolják tovább. Mint például a szombathelyi Csillag Tamásét aki a párt londoni szervezője.

A Kétfarkú Kutyapártnak nincs szombathelyi oldala

Országos viszont van , ez az az oldal, amit időtöltéskéntis lehet olvasni. Híján van a komolykodásnak, habár viccelődésük mögött húzós tartalmakat lehet felismerni. Például:

A szombathelyi LMP is inkább Vas megyei

Az LMP-nek nincs szombathelyi, de van Vas megyei oldala . Nem aktívak, legfrissebb posztjuk március 2-i. Igazából csak az éltaluk szervezett eseményeket hirdetik itt meg, illetve Németh Ákos környezetvédelmi tanácsnokot népszerűsítik. Januárban például így:

A Pro Savaria Egyesület passzív

Van ugyan Facebook-oldaluk , de a legfrissebb poszt az önkormányzati választásokkor készült. Azóta nem osztottak meg semmit.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?