NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Egy közel 50 éves történet zárult le a szombathelyi Nagy Lajos király utcában

Végre elkészült a járda, aminek felújítása már elég régóta húzódott.

Még múlt hét vasárnap érkezett lapunkhoz egy olvasói levél, melynek témája a szombathelyi Nagy Lajos király utca és az ott már hosszú ideje uralkodó áldatlan állapotok. Olvasónk azt írta, hogy már nagyon régen hozzáláttak a járdafelújításhoz, de a munkálatokkal nem igazán haladtak, ráadásul lassan már 5 hete változatlan az utca állapota. Már csak az utolsó néhány méter lenne hátra és olvasónk úgy gondolta, hogy idén már be sem fejezik.

Még több képért kattintson!
fotó: Olvasó

Elküldtük kérdéseinket a városházára, aztán megtudtuk, hogy írásunk sikeresen eljutott a jegyzőhöz is, de itt egy napra megakadt a dolog. Végül nagy meglepetésünkre meghívót kaptunk egy szerda délelőtti sajtótájékoztatóra, aminek témája éppen az elkészült Nagy Lajos király utcai járda volt. A sajtótájékoztatót Tóth Kálmán, az érintett városrész képviselője tartotta, miközben a SZOVA munkatársai éppen az utolsó simításokat végezték.

Régi adósság volt már ez a lakók felé

„Betonlapos járdát építünk, ami több szempontból is hasznos ezen a területen. Egy sima, lakott utcáról van szó, tehát nagyon fontos az, hogy a későbbi javítások, csőtörések esetén egy olyan járdával rendelkezzünk, ami aztán hibátlanul visszaállítható. Ezért is döntöttünk emellett a műszaki megoldás mellett” – kezdte Tóth Kálmán.

Az utca nagyjából 500 méter hosszú, mindkét oldalon megújult a járda, tehát összesen egy kilométeren tettek le vadonatúj járdalapokat. Ez pedig összesen 7,7 millió forintba került, amit teljes egészében a városi költségvetésből finanszíroztak.

„Elég konszenzusos volt a döntés. Mindenki érezte, hogy ez az utca pontosan azt a legendát tudja ledönteni, hogy a Szent Gellért utcánál véget ér Szombathely. Most már talán úgy érezhetik az itt lakók, hogy végre ők is Szombathelyhez tartoznak, mert én, mint képviselő, rengeteget hallgattam, hogy hogyan néznek ki a környező utcák. Most egyfajta adósságot tudtunk törleszteni ezzel” – vallotta Tóth.

fotó: Czömpöl Bianka

Bíznak benne, hogy ezzel egy jó időre megoldódik a probléma

Sok nyugdíjas él ebben az utcában, de a lakosság cserélődése miatt rengeteg a kisgyerekes anyuka is. A babakocsik eltolása és a nyugdíjasok könnyebb közlekedése mellett viszont kiemelte még a Hársfa-házat is, ahol sérült emberek dolgoznak és eddig ők is kizárólag az úttesten tudtak közlekedni. Ez viszont azért is volt problémás, mert nagy a forgalom, jelenleg még kétirányú az utca és mindkét oldalon szinte végig parkolnak autók, így mindenképpen indokolt volt már, hogy elkészüljön a járda.

fotó: Czömpöl Bianka

Gyakorlatilag 50 éve nem volt felújítva

Kiderült az is, hogy miért tartott ennyi ideig a munka, ami még 2014-ben kezdődött, a választások idején. Az akkori városvezetés viszont csak elkezdte a felújítást, aztán abba is hagyták. Idén májusban végre sikerült előrelépni az ügyben, és újra hozzáláthattak a munkálatoknak.

Tóth Kálmán elmondta, hogy nem kampányfogásnak szánta a járdafelújítást, az volt a lényeg, hogy végre valahára elkészüljön. A SZOVA szakaszosan végezte a munkálatokat, tehát akkor dolgoztak, amikor éppen kedvező volt az időjárás aszfaltozáshoz, vagy bármi hasonló munka végzéséhez.

„Volt két-három napjuk és akkor leraktak két-három háznyi betonlapot. De ez így is volt megbeszélve. Köztudott volt, hogy nem készül el a választásokig. Engem pedig ez különösebben nem érdekelt, a lényeg az volt, hogy elkészüljön” – árulta el Tóth, aki a munkálatok megkezdése előtt végigjárta az utcát, hogy tájékoztassa a lakókat arról, hogy mi történik majd az elkövetkező időszakban.

Még több képért kattints!
fotó: Czömpöl Bianka

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: *jt*r* k*r*k*d * z*rt k*r* r*nd*zv*ny f*l*r*t*t, *zt*n *k* *gy *...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
busman: K*v*t*ln* l*gf*lj*bb *tth*n * k*j*t *ny*k*t*l......
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
ciber: H* j*l *ml*ksz*m *z SZF*-n*k d*nt*s *l*tt n*mcs*k, h*gy n*m k*rt...
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
miki1950 : *rd*k*s*n *rt*l. V*l*b*n, *g*szs*g*gy l*sz*d*lv*. *tth*nm*r*d*s*...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
borsofuzelek: *n b*z*m b*nn*, h*gy k*k*nysz*r*t*n*k v*l*m* *l*r*l*p*st *z *gyb...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?