NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Szombathelyre jön a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Miklósa Erika

Április 24-én, szerdán este 7-kor egy felejthetetlen koncert kezdődik a Bartók Teremben.

Az 1963-ban alakult Liszt Ferenc Kamarazenekar neve az együttjáték és az együttlélegzés legmagasabb szintjének garanciája. A megalakulásukkor az I Musici di Roma mintáját követő együttest kezdetben a Zeneakadémia legendás tanára, Sándor Frigyes vezette. Koncertmesterük a későbbiekben Rolla János, majd 2016 óta Tfirst Péter lett. A hangversenyeikről napvilágot látott recenziók kiemelik az együttes sokszínű, de ugyanakkor mégis egységes, selymes hangzását, a technikai felkészültséget és precizitást, a tökéletes összjátékot és összehangoltságot.

Az idén ötvenöt esztendős Liszt Ferenc Kamarazenekar 2017 januárjában kezdte meg a világhírű koloratúrszopránnal, Miklósa Erikával közös hangversenykörútját. Budapest és vidéki városok, többek között Nyíregyháza, Kecskemét, Eger és Debrecen színpadai után Szombathelyre is ellátogatnak.

fotó: Nyugat.hu

Műsorukon barokk szerzők művei szerepelnek. Johann Sebastian Bach vonószenekarra komponált 3. Brandenburgi versenye (BWV 1048) után Luigi Boccherini 1780 körül komponált Éjjeli őrjárat Madridban című vonóskvintettje hangzik el. A mű publikálását a zeneszerző határozottan ellenezte, mivel vélekedése szerint a Madridot személyesen nem ismerő hallgató számára nehezen értelmezhetőek a spanyol főváros benne megfestett hangjai. Edvard Grieg 1884-ben kapott felkérést Ludvig Holberg, norvég-dán író születésének 200. évfordulója alkalmából; ennek apropóján készült el egy férfikari kantátája, illetve az eredetileg zongorára írt, majd vonószenekarra átdolgozott, öttételes Holberg-szvit.

A koncertet Miklósa Erika közreműködésével Georg Friedrich Händel ritkán hallható kantátája, a Szerelmi mámor zárja. A koloratúrszoprán opera-énekesnő a koncert második felében fog szerepelni.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* h*ll*d, t* *zt*n n*m v*gy s*mm*. *nny*r* b*g*tt p*s*st m*r r...
Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát
miki1950 : H* *gy*lt*l*n l*sz n*l* h*llg*t*. ...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
miki1950 : *g*sz *gysz*r**n n*m t*d*m m*g*lln*, h*gy * f*lk*nfb*n f*lt*tt k...
Podcast Feiszt Györggyel: Miért nem tudják a szombathelyiek, hogy gazdag kultúrájú, nagy múltú városban élnek?
miki1950 : M*g j*, h*gy n*m *n d*nt*k b*rk* h*ly*tt *s! D* *tt*l m*g h* v*l...
„Nagyon szerencsétlen, amikor beleszól a politika” – Egy szombathelyi orvos a kínai vakcináról
miki1950 : *kk*r* h*ly*s*g*t *rt*l, h*gy cs*k r*v*d*n. * f*d*ss m*gt*lt*tt*...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen