NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Szombathely nem aprózza el, rögtön két kupakgyűjtő szív is hódító útjára indult

Azt mondják, sok kicsi sokra megy.

Szombathely is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, melynek keretében fémből készült kupakgyűjtő szíveket helyeznek ki különböző településekben, hogy az ebből befolyó összeget jótékony célra fordítsák. Maga a kupakgyűjtés nem újkeletű, régóta szerveznek már különböző szervezetek ilyen akciókat, de a nagy szívecskék az utóbbi egy évben kezdtek igazán elterjedni.

Nálunk most a Borostyánkő és a Domus Áruház mellett kaptak helyet ilyen szívek az Éljen Szombathely! Egyesület jóvoltából. Tóth Kálmán elnök elmondta, két célja van ennek a jótékonysági akciónak: az egyik a szolidaritás, vagyis mások segítése, a másik pedig a környezettudatosság népszerűsítése.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Szép kék színű, nem véletlenül, ugyanis ez a város színe. És bár az Éljen Szombathely! Egyesület készíttette a szívecskéket, partner volt a város is, így az önkormányzat most hivatalosan is átvette őket. Innentől a SZOVA lesz a kezelő, ők fogják karbantartani és üríteni.

Horváth Soma alpolgármester – aki egyébként tagja az egyesületnek is – hozzátette, hogy a Domusnál lévő szívecskében az SMA-s pusztacsói kisfiú, Horváth Noel kezelésére gyűjtenek szeptemberig. A Borostyánkőnél összegyűlt kupakokból befolyó összeget pedig a szombathelyi Holnap Háza Lakóotthonnak ajánlják fel.

Az alpolgármester azt is elmondta egyébként, hogy környezetvédelmi szempontból is fontosak ezek a kupakgyűjtő szívek, hiszen újrahasznosítják az összegyűlt műanyagkupakokat, rengeteg dolgot lehet belőlük készíteni.

Hogyan is lesz a kupakokból pénz?

A zsákszámra felhalmozott kupakokra a műanyag újrahasznosítók csapnak le előszeretettel, de nem fizetnek értük nagy pénzt – írja a privatbankar.hu. Kilónkénti áruk nagyjából 20 és 70 forint között mozog, de ha jófejek a felvásárlók, a jótékonyság jegyében fizethetnek ennél többet is.

Milliókra tehát nem nagyon lehet számítani, hiszen ehhez több tonna kupakra lenne szükségünk. Ám az internet korában semmi sem lehetetlen, lehetnek sikeresek is ezek az akciók és ugye sok kicsi is sokra megy. Egy-egy nehéz helyzetben lévő családnak vagy jótékonysági egyesületnek már az is sokat segíthet, ha több tízezer forint összegyűlik egy-egy ilyen akcióból. Ráadásul legalább a környezetünkért is teszünk, hiszen újrahasznosítják a kupakokat.

És hogy milyen kupakokat lehet beledobni? Tulajdonképpen mindenfélét, az az ásványvizes és üdítős kupakokon kívül mehet a szívecskébe gyümölcslé vagy tejes doboz és még mosószerek, öblítők, tisztítószerek, tusfürdők, samponok, balzsamok, testápolók és még fogkrémes tubusok kupakja is.

Belekerültek az első kupakok.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Szépen szaporodnak a szívecskék

Alig két hete számoltunk be

03.19. 15:39

Ne dobd ki, ments vele életet! – Celldömölknek is lett kupakgyűjtő szíve

/ hasznos 4 hsz. /
Így is lehet segíteni a beteg és rászoruló gyerekeken.
arról, hogy többek között Zalaegerszeg és Répcelak után Celldömölkre is került egy kupakgyűjtő szív, melyeknek egyébként nagy sikerük van. A zalaegerszegi szív két hét alatt telt meg, így máris közelebb vannak ahhoz, hogy segíthessék a „Remény Gyermekei” Alapítvány Agysérült Gyermekekért szervezetet.

A celldömölkinek pedig egy hét sem kellett, ezzel Fehér László polgármester dicsekedett el a Facebookon. Mint írta, keddendélután ki is ürítették, a kupakokat zsákokba pakolták és félretették, amíg össze nem gyűlik annyi, hogy leadhassák egy felvásárló cégnek, akik a leadott mennyiség után fizetnek.

A pénzt pedig jótékony célra, beteg celldömölki gyerekek segítésére fordítják. Ráadásul a szívekbe dobott kupakokkal a környezetet is védjük, hiszen újrahasznosítják őket és például zöldségtároló rekeszeket, ládákat, szemeteskukákat, öntözőkannákat készítenek belőlük.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Felhasznalonev: *m*k*r * F* t*r*n *ll*tv* * b*lv*r*sb*n l*k*k *gysz*r-*gysz*r sz...
Nem robbant be igazán a szombathelyi szentivánéj első napja
Paulus_Maior: K*rm*nyt*g*k, *ll*mt*tk*r*k, h*ly*tt*s**k, N*R-l*v*g*k, l*v*g*n*...
Magyarország, börtönparadicsom
Paulus_Maior: M*nd*z n*gy*n sz*p! D* v*j*n *rd*m*s-*......
Életbe lépett a nyári menetrend
namsub: Sz*r*nt*m * v*l*nn*l *lt*lt*tt *d*r* g*nd*l. * m*nk*b*n *lt*lt*t...
Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat
namsub: *z *d*f*z*t*k k*r*r* *lk*d*z*k. L*sd k*mp*nz*l*d*k m*jd 570-r* :...
Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat