NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2019

Publicus: Nemény András vezet Balázsy Péter előtt, de a Fidesz szavazói jobban mozgósíthatóak

Szeptember 17. és 23. között végzett közvéleménykutatást Szombathelyen a Publikus Intézet.

Szeptember 17. és 23. között, az október 13-i önkormányzati választásokra kérdezett rá közvéleménykutatásában a Publikus Intézet Szombathelyen.

Nemény vezet, de sok a bizonytalan szavazó

A lapunk birtokába került kutatási adatok szerint Nemény András (Éljen Szombathely) egy százalékponttal vezet Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) előtt a polgármester-jelöltek versenyében. Neményre a válaszadók 30, Balázsyra 29 százalékuk szavazna.

A függetlenként induló, a Pro Savaria és a Jobbik által támogatott Koczka Tibor két százalékon áll. Meg kell azonban jegyezni, hogy 39 százalék azok aránya, akik nem tudják még, kire szavaznak majd, illetve nem válaszoltak a kérdésre.

fotó: Forrás: Publicus
(Itt jegyeznénk meg, hogy a grafikonban tévesen a Pro Savaria jelőltjének írzák Koczkát, de a hivatalos státuszát már fentebb leírtuk.)

Az intézet megkérdezte azt is, hogy ki kellene-e állnia a polgármester-jelöltek közti vitára Balázsy Péternek. A válaszadók több mint fele, 57 százalék szerint Balázsynak vállalnia kellene a vitát, 29 százalék azok aránya, akik szerint jól tette, hogy nem állt ki. Erre a kérdésre csupán 14 százalék nem válaszolt.

65 százalék mondja biztosra, hogy elmegy szavazni vasárnap

A választói aktivitás meglehetősen magas Szombathelyen, a válaszadók 65 százaléka ígéri biztosra a részvételét, 17 százalék valószínűleg elmegy szavazni, és csupán 18 százalék mondja azt, hogy nem vesz részt a vasárnapi választásokon.

Az alábbi grafikonból látható, hogy a Fidesz szavazói a legaktívabbak, közel 90 százalékos részvételt ígérnek azok, akik a kormánypártra fognak szavazni. A többi párt szimpatizánsai 63 és 75 százalék között ígérték a részvételüket.

fotó: Forrás: Publicus

Ebből pedig az következik, hogy

ha az ellenzék sikerrel, és a korábbiaknál jobban tudja mozgósítani szavazóit, akkor nagy váltás lehet Szombathely irányításában.
fotó: Forrás: Publicus

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: H* b*z*rt *sk*l*k m*ll*tt *s m*r v*l*gv*g* ("*ssz**ml*s"...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
kovacs_ugynok: V*l*szt*s*k *l*tt 1 *vv*l b*szt*tn* *z *n. *ll*nz*k*t *l*g kr*t*...
Miközben a Fidesz oltásellenességgel támadja a baloldalt, az ellenzéki szavazóknál magasabb az oltási kedv
iszek: *g*n,f*l*g *gy,h*gy * cs*l*dj* *gz*t*k*s h*ly*n ny*r*l(t) * f*n*...
Napi Szlávik: nyárra elérhető a nyájimmunitás
Peter1968: S*ngb*rd c. f*lm.......
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
Katka: N*gy*n sz*r*tn*k *ly*n *mb*rr*l sz*m*ly*s*n b*sz*ln* *k* l*j*tt ...
Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre