NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2019

Publicus: Nemény András vezet Balázsy Péter előtt, de a Fidesz szavazói jobban mozgósíthatóak

Szeptember 17. és 23. között végzett közvéleménykutatást Szombathelyen a Publikus Intézet.

Szeptember 17. és 23. között, az október 13-i önkormányzati választásokra kérdezett rá közvéleménykutatásában a Publikus Intézet Szombathelyen.

Nemény vezet, de sok a bizonytalan szavazó

A lapunk birtokába került kutatási adatok szerint Nemény András (Éljen Szombathely) egy százalékponttal vezet Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) előtt a polgármester-jelöltek versenyében. Neményre a válaszadók 30, Balázsyra 29 százalékuk szavazna.

A függetlenként induló, a Pro Savaria és a Jobbik által támogatott Koczka Tibor két százalékon áll. Meg kell azonban jegyezni, hogy 39 százalék azok aránya, akik nem tudják még, kire szavaznak majd, illetve nem válaszoltak a kérdésre.

fotó: Forrás: Publicus
(Itt jegyeznénk meg, hogy a grafikonban tévesen a Pro Savaria jelőltjének írzák Koczkát, de a hivatalos státuszát már fentebb leírtuk.)

Az intézet megkérdezte azt is, hogy ki kellene-e állnia a polgármester-jelöltek közti vitára Balázsy Péternek. A válaszadók több mint fele, 57 százalék szerint Balázsynak vállalnia kellene a vitát, 29 százalék azok aránya, akik szerint jól tette, hogy nem állt ki. Erre a kérdésre csupán 14 százalék nem válaszolt.

65 százalék mondja biztosra, hogy elmegy szavazni vasárnap

A választói aktivitás meglehetősen magas Szombathelyen, a válaszadók 65 százaléka ígéri biztosra a részvételét, 17 százalék valószínűleg elmegy szavazni, és csupán 18 százalék mondja azt, hogy nem vesz részt a vasárnapi választásokon.

Az alábbi grafikonból látható, hogy a Fidesz szavazói a legaktívabbak, közel 90 százalékos részvételt ígérnek azok, akik a kormánypártra fognak szavazni. A többi párt szimpatizánsai 63 és 75 százalék között ígérték a részvételüket.

fotó: Forrás: Publicus

Ebből pedig az következik, hogy

ha az ellenzék sikerrel, és a korábbiaknál jobban tudja mozgósítani szavazóit, akkor nagy váltás lehet Szombathely irányításában.
fotó: Forrás: Publicus

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról