NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Megszűnik az Ady téri benzinkút, park lesz a helyén

Van költségvetés, lesz Szent Márton kártya. Olvassa végig, mi történt a mai közgyűlésen!

17:35 És itt a vége

Hirtelen lett vége, a következő ülés két hét múlva, március 13-án lesz. Valószínűleg a választások miatt.


17:30 Megszűnik az Ady téri benzinkút

Kiderül, hogy a MOL kezdeményezte a megszűnést

2014.02.08. 11:22

Egyezkedik a MOL az Ady téri benzinkútról

/ közélet gal. 1 hsz. 1 kapcs. /
Úgy tűnik továbbra is lesz benzinkút az Ady téren márciustól, legalábbis a MOL egyeztetni akar az önkormányzattal.
, mert nem éri meg nekik az üzemeltetés, még akkor sem, ha kedvezményt kapnának a várostól. A kút április 15-ig üzemel, május 31-ig elbontják, Marton Zsolt azt mondja, parkká alakítják vissza a területet.

Tankolnak még? - megszűnő kút a városban

Tavaly beszélgettem egy belvárosi benzinkúton dolgozó ismerőssel, aki azt mondta, hogy hiába a többmilliós forgalom, szép lassan érződik, hogy egyre kevesebben tankolnak. Hogy ez igaz-e, azt nem tudom, de több ismerősöm is, amint jó idő van, lehetőség szerint bringára vált, de szomorú, hogy nem az egészséges életmód miatt, hanem a tankoláson való spórolás a vezérelvük.

Az Agip-kút már automatizálva lett, a MOL-kút az Ady téren a csökkenő forgalom miatt bezár, s bár messze vagyunk még attól, de lehet, hogy idővel ismét annyi autó fut majd csak az utakon, mint gyerekkorunkban? Amikor nagyságrendekkel kevesebb motorizált jármű rótta az utakat. Végül is nem lenne rossz, de jobb vezérelv lenne az egészség, mint a pénztárca - annak ellenére, hogy erős az összefüggés köztük.


17:25 Némafilm

Próbáljuk kisilabizálni, mi történik, de nincs hang a netes közvetítésben. Azt látjuk, hogy folyamatosan szavaznak.


17:15 Mi van a Nagyszállóval?

Takátsné Tenki Mária a Savaria szállóra kérdez rá, azzal, hogy küldjék el nekik a Szent Márton sorozat programját, mert ez lehetetlen állapot, addigra rendbe kell tenni, mert biztos, hogy kevés lesz a szálláshely. Segítsék a tulajdonosok marketingmunkáját.

Mi a szitu, nagyszálló?

Tenki Mária szóba hozta a Savaria Hotelt, a nagyszállót, az egykori Kovács Szállót - tudják, azt a böhöm nagy klasszikus épületet, ami már sok-sok éve üresen áll a belváros kellős közepén. Tenki szerint gazdaságosan tudna működni a szálló, be kéne indítani. Mi egyelőre azt látjuk, hogy kint van a tábla: Potyog a cserép! - így már nem megyünk az épület mellett szorosan, még a végén ránk esik egy erkély. Bár annyira nem romos még. Ön mit csinálna a nagyszállóval?


17:00 Végjáték?

A két ülés közti beszámolónál tartunk, Horváth Attila alapító okiratok szabálytalanságáról beszél, Gyebrovszki a Nett-Pack problémáit ecseteli, ahol egyre kevesebben dolgoznak, és a Főkefe, mint tulajdonos egymilliárdot vont el a cégtől.

Lendvainak melege van
fotó: Vágvölgyi Bálint

570 szombathelyi embert foglalkoztatnak, akik a megváltozott kormányzati szabályok miatt egyre rosszabb helyzetben vannak. Kijelenti, hogy jelentős károkat okoz nekik a Főkefe, a fideszesek korábban megígérték nekik, hogy újra önállósítják. Azt kéri, hogy beszéljenek komolyan az ügyről.

Aztán egy kellemetlen helyzetről beszél. Kikérte a városházi kamerarendszer közbeszerzési szerződését, a belső ellenőrzés nem végezte el a munkáját, és szabálytalanul hirdettek eredményt.

Hangos kamerát a terembe!

Gyebrovszki a térfigyelő kamerarendszerről beszél, annak közbeszerzési eljárásáról. Mi is sokat írtunk az új rendszerről, és még teszteltük is azt. Talán itt is lehetne a teremben egy hangos kamera, a figyelőszobában egy fegyelmezőnővel, aki egyből hangosan utasítaná a képviselőket, ha újságot olvasnak, tableteznek, könyveket lapozgatnak.

Most egyébként mindenki figyel, az ügyeletes iPadezők nem simogatják a képernyőket. Sokszor úgy érezni, mintha nem figyelnének, holott nem ezt várnánk. Tőlük nem.

Horváth Attila kérdezi, Puskásnak van-e valamilyen infója a MÁV Járműjavítóról, ahonnan sorra jönnek a rossz hírek. Puskás azt mondja, a kormány segíteni fog, tárgyalt erről egy államtitkárral.


16:45 Mennek előre, egy irányba

Elfogadták a vagyongazdálkodásról szól beszámolót, majd azt, hogy nem emelik a nem lakás célú ingatlanok bérleti díját. Most alapító okiratokat módosítanak, egyhangúlag, szó nélkül.


16:40 Haladás-stadion

Az új stadion építéséhez szükséges döntéseket hoznak. Pontosabban megállapodásokról, de ez is jogászkodásnak tűnik.

Néznek
fotó: Mészáros Zsolt

Az ellenzék is delegál egy tagot a lebonyolító cégbe, Gyebrovszkit jelölik. Sok szavazás megy, szépen egymás után.

Aztán gyorsan hozzájárulnak, hogy bővíthessék a Hóvirág utcai temetőt. És nemsokára azt is megvizsgálják, hogyan lehetne bővíteni az oladi temetőt.


16:35 Bizottságokat választanak

Mégpedig a szavazatszámláló bizottságokat. Nincs vita, gombnyomás van.


16:00 Kampányplakátok

Szabályozzák a választási plakátolást, a részleteket előzetesünkben

2014.02.24. 16:34

Felmelegítik a Szombathely-kártyát

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
De lesz költségvetési rendelet, ingatlanvétel, plakátolás. Közgyűlési előzetesünk.
összefoglaltuk. Kicsit vitatkoznak azon, mit is jelent a jelölőszervezet. És mi van, ha több szervezet jelöl valakit, vagy ha valaki önállóan indul. Ja, az önkormányzati választásokról van szó.

Horváth Attila kérdezi, mi van, ha egy plakáton több jelölt van. Aztán jogászkodnak egy jót a jogász képviselők és a jegyző. Lazáry azzal szól hozzá, hogy ő gyakorlott plakátozó. Ezt tudjuk, korábban aktív aktivistája volt a Fidesznek.

Hiányzók a padokban

Már harmincöt perce megy a közgyűlés, vitáznak a plakátokon, hova lehet, mit lehet, és mit nem. Körbenézve osztálylétszámot írunk: Olvasóinknak tisztelettel jelentem, az osztály lészáma húsz, hiányzik Molnár Miklós, Ágh Péter, Horváth Csaba és Balassa Péter.

Most éppen arról beszélnek, hogy a táblák nem korlátozhatják a közlekedést. Csodálkozunk, ennek egyértelműnek kellene lennie. De a téma nagyon érdekli a képviselőket, hiába, az ő kampányukról van szó.

Belemennek a legapróbb részletekbe is, kap a jegyző rendesen. Puskás kijelenti:

Szövegszerű javaslaton töröm a hajamat. Izé.

Táblavita

Elég mélyen beleásták magukat a képviselők a hirdetőtáblák körüli vitákba, kicsit unalmas is lett a hétköznapi polgár szemszögéből, hiszen szinte mindegy, hogy hol és hányszor jön majd szembe velünk kedvenc képviselőink finomra sminkelt, stúdiókban izzadó fotósok által eredően erősnek és természetesnek ábrázolt arca.

Képviselőnként hány plakát? Mi számít hirdetésnek? Azon hány ember lehet? A tábla az nem is tábla, hanem “hirdetőberendezés”, amin lehet bármi és bárki. Totál belezavarodunk, már Lakézi sem látja át pontosan, majd Horváth Attila és Lazáry Viktor tesz pontot az ügy végére. Ezt értjük is, az ő kampányuk, mindenki nyomulni akar. Puskás hozzáfűzi a végén: a táblák városa leszünk. Megszoktuk, máshogy nem tudják eladni magukat.


15:55 Bővítik a szimfonikus zenekart

12 zenészt akarnak felvenni, kiderül, hogy a kulturális bizottság igen, de a pénzügyi bizottság nem támogatta a bővítést. Lazáry a sajtónak ad tippet: a pénzügyi bizottság nem postázó szervezet. Valószínű, hogy a pénzügyi bizottság azért nem támogatta, mert attól tartanak, hogy többletpénzt kér majd a zenekar. De Mérei Tamás igazgató őt meggyőzte arról, hogy ez nem így lesz.

Meg is szavazzák.

Az aljegyző gondolkodik
fotó: Mészáros Zsolt

15:40 Panasz a kilakoltatás ellen

Tíz perce elmúlt a megígért kezdés, egyelőre csak gyülekezés van. De talán most.

És két ügyet meg is szavaztak, hozzászólás nélkül. Jónéhány képviselő még nincs a teremben, épp megvan a határozatképesség.

Egy civil, Tóth János szól hozzá, előre bejelentkezett. Rögtön az elején összeszólalkozott egy fideszessel, le is rendezte rendesen. Hogy adja meg a tiszteletet neki, ha már ő is megadja. Kiderül, hogy kilakoltatták a Győrffy utcából, és a szentkirályi majorban lakik albérletben, amit le fognak bontani.

Vitatkozik is. Azt mondja, családok sorsát tették tönkre, a romák 40 százalékát kilakoltatták, mert adóssága volt. És kérdezi, kinek nincs? - kérdezi. A SZOVÁ-t is támadja, azzal, hogy húszmillió forint eltűnt.

Puskás kéri, hogy a feltett kérésekre a hivatal munkatársai írásban adjanak választ. Tóth közben még kiabál egyet.

Sági József (Fidesz) azt mondja, a major marad, nem bontják le. Ő a tanítványait sem különbözteti meg bőrszíne alapján, de vannak roma diákjai, egyikük családját sem lakoltatták ki.

Aztán újabb két ügyön lépnek át elegánsan.


13:30 A legjobb az ügyeletes orvosnak

Vita nélkül emelik meg az orvosügyeleti díjakat, Puskás kijelenti, itt a legversenyképesebb az ügyeleti díj, és itt a legjobb ügyeletben dolgozni.

Aztán gyorsan átlépnek néhány napirenden. Czeglédy kéri, hogy a területfejlesztési koncepciót szünet után tárgyalják, fél kettőre szünetet ígért a polgármester. Nincsenek itt a frakció tagjai, és lennének kérdéseik.

Puskás kijelenti, hogy fél kettő és kettő közöttre ígérte a szünetet, ha a frakciótagok nem tisztelik meg jelenlétükkel az ülést, az az ő ügyük.

Czeglédy megjegyzi, két képviselőjüknek is egészségügyi problémája van, eddig bírták. A polgármester nem enged. Hozzászólás nincs, elfogadják a területfejlesztési koncepciót. Majd a helyi építészeti szabályozást is módosítják, hozzászólás nélkül.

És akkor szünet, fél négyig.


13:25 Megszöktek a képviselők

Rövidebb lett a szünet, mint öt perc, eltűntek a képviselők. De aztán meglettek. És leszavazzák, hogy halasszák el a kártya bevezetését és azt is, hogy egyeztessenek a névről az egyházzal.

Lazáry áll
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy javasolja, szavazzanak a 14 éven aluliaknak a Szuper Márton és a Szuper Marton névre, Puskás értetlenkedik, a többség el is utasítja. Aztán megszavazzák, hogy márciusban véglegesen döntenek a kártya bevezetéséről.

A szocik ebédelni akarnak

A polgármester öt perc szünetet rendel el. Minek? Értetlenkedünk mi is. Czeglédy javasolja baloldali társainak, menjenek el ebédelni! Horváth Attila megjegyzi:

Ne, mert mire visszaérünk, addig lepergetik az egész közgyűlést!

Puskás skizofrén állapotba került - miközben a fél társaság szünetel, Balassának szót akar adni, de nincsen elég ember. Közben Czeglédy azon vitázik Balassával, hogy kocog-e vagy sem a Csótónál.

12:30 És itt a Szombathely-kártya

Horváth Attilának (MSZP-SZTKE) vannak vele gondjai. Azt hitte, a kártyának valami köze lesz a szombathelyiekhez, de most annyi történik, hogy a szolgáltatókkal akarják olcsóbbá tenni a szolgáltatásokat. Például a színházbérlet 24 ezer helyett 22 ezerbe kerül, és ezt a különbözetet a színháznak kell lennie.

A kártya 8 millióba kerül, amit felesleges ennyiért megcsináltatni, mert erre jó lenne a lakcímkártya is. Puskás szerint ez a terv régóta megvan, de eddig az adóssággal, a túléléssel kellett foglalkozniuk. És az ilyen kártya jó néhány országban működik.

Ezt hallgatva vajon miért jut az eszünkbe a rezsicsökkentés? Ott is a kormány és a Fidesz kampányol vele, de a közműszolgáltatók bevételei csökkenek, magyarul, ők fizetik a cehhet.

Molnár Miklós szerint másfél év után meg kell vizsgálni, hogyan működik, aztán 2016-ban be lehet vezetni egy chipkártyát, amivel már vásárlási kedvezmény is járna, aztán be lehetne vezetni városi pénzként is.

Balassa szerint Horváth Attila felszólalása az elmúlt három és fél év legjobbja volt, az előterjesztés pedig demagóg. Nem a kampányban kellene lokálpatriotizmusról beszélni, és három nappal a választások előtt bevezetni.

Breaking news: hétvégén lagzi lesz a szociknál

Horváth Attila a hétvégén megházasodik! És ki gratulál neki először, a nagy nyilvánosság előtt? Na ki? Hát a jobbikos Balassa. Legyünk a másodikok mi: GRATULA!

Házasságra készül a jogász-politikus Horváth
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kijelenti, Szent Márton nevét nem lenne szabad egy pénzügyi szolgáltatásba bekapcsolni, mostanában mindenre ráhúzzák Szent Márton nevét. És nem csak a helyi, hanem az országos médiában is reklámozni kell.

Puskás kifejti, hogy ha valaki meghallja, hogy Szombathely, akkor Szent Márton jusson az eszébe. Ez a céljuk. Gyebrovszki szerint az ötlet jó, a bemutatott koncepció viszont nem. Legyen ez egy vitaindító - javasolja.

Czeglédy nem biztos abban, hogy az elnevezést a szakemberek javasolták. Kérdezi, ki találta ki a nevet. Mert a célközösség a 16-49 közötti korosztály, és kérdés, nekik mennyire vonzó ez a név. És ennek a marketingjét nagyon ki kell találni.

Horváth Attila emlékeztet rá, hogy az előterjesztésben szó sem volt a későbbi tervekről, a jelenlegi anyag alapján jogos az előző hozzászólása. És Szent Mártonnak semmi köze sincs ahhoz a célhoz, amire a kártyát tervezik.

Czeglédy javasolja, hogy a 14 éven aluliaknak legyen a kártya neve Szuper Márton, vagy inkább Szuper Marton. És hozzák vissza az ügyet májusra, ne kapkodják el.

Ha Szent Márton kártya, akkor szóljon Marton

Miközben jó egy órája a Szombathely kártyáról vitatkoznak, nekem csak annyi jutott az eszembe, miért nem utaznak át egyszer a városatyák Zalaegerszegre? Ott vagy tíz éve ismert már a műfaj, működőképes és kitalált a dolog, úgy hívják, hogy "Egerszeg" kártya. Lehet kérdezni, ott is Fideszesek lakják a Városházát.

Más. Sági egy nasis kistányérral fut be, itt ropogtat előttünk, mi meg még éhesebben vagyunk, mint előtte. Fellapozzuk Marton facebookos

szakácskönyvét

, isteni sütit ajánl:

Csokis marquise-t esetleg? Vasárnap este a Ciao Amicoban megkóstolható, s addig még idő is van tökéletesíteni.

Nyami.

Szakály kijelenti, nem választási ügyről van szó, csecsemők is megkapják, ők pedig nem szavazhatnak. És lehet, hogy az ellenzéknek fáj, hogy nem sikerült bevezetniük, ők viszont megteszik. Szerinte óriási politikai vitát gerjesztett, feleslegesen.

Czeglédy azt mondja, legyen kártya, de reméli, nem arról van szó, hogy valahol van már legyártva 80 ezer kártya. De a város hírét biztosan nem az viszi el, hogy itt kipostáznak 80 ezer plasztikkártyát. Máshol ezt komolyan előkészítik, ha itt is ilyen tervek vannak, hozzák vissza előterjesztések formájában.

Revansot vesz dr. Takátsné!

Korábban csinos kis öltönyét emlegette, ezért most tanácsnokasszony - tekervényes okfejtéssel- visszavág Czeglédynek. Megjegyzi, jobb így, kosztümösen, mint edzőtermi pólóban közgyűlésezni. Hoppá!

Lazáry bejelenti, ez nem turisztikai kártya, az teljesen más műfaj, ezzel a szombathelyieknek akarnak kedvezményeket adni.

Vita a szavazásnál, öt perc szünet jön.


12:00 Lélegzethez jutott a város - ez a költségvetések legjobbika

Az oktatási bizottság is megtárgyalta a költségvetést, jelenti ki Rettegi Attila (Fidesz) bizottsági elnök, aki amúgy maximálisan elégedett az idei tervezettel. Az oktatási rendszerben dolgozók csupán két dologra kérnének még plusz forrásokat, egyrészt felújításokra és karbantartásra, másrészt továbbképzésekre.

Marton Zsolt közli, Herényi Virágutat szervező civilek plusz támogatásokat szeretnének, kéretik ezt figyelembe venni.

Ugye, mi jó barátok vagyunk?
fotó: Mészáros Zsolt

Ennyire összeszedett költségvetése még nem volt Szombathelynek - dicséri a tervezetet Szakály Gábor. Aki Horváth Csaba, a bűnmegelőzési bizottság vezetőjének, nevében is elfogadásra javasolja a költségvetést.

Czeglédy Csaba arra hívja fel a figyelmet, hogy idén Szombathely 10 milliárddal kevesebből gazdálkodik, mint 4, 8, 12 éve. Mivel azonban esély sincs arra, hogy az ellenzéki javaslatok érdemben bármit befolyásolhatnának (nem is egyeztettek velük), Czeglédy csupán egy dolgot kifogásol a pénzügyi tervezetben: nem találja a Falco-gyár környezetterhelését mérő műszer megvásárlásának tervét. Pedig, közli, most kapta azt a szomorú hírt, hogy az egyik tiltakozónál, aki a gyár közvetlen közelében él, tüdőrákot állapítottak meg. Véletlen vagy sem, szerinte muszáj lenne elköltöztetni a gyárat a belváros közeléből.

Puskás lelkendezik, ezek szerint Czeglédy szerint is jól sikerült az idei költségvetés tervezete.

Ágh az írnok-gyakornok

Amúgy kíváncsi lennék, mikor érkezik el az a napirendi pont, ami Ágh Péter (Fidelitas-elnök) ingerküszöbét átlépi (mit átlépi???, ami az ingerküszöbéig eljut)? Nem emlékszem rá, hogy a fiatal képviselő bármikor felszólalt volna a közgyűlésünkben. Úgy gépel, ott a bal szélen, mogyorószínű öltönyében, miközben a többiek a költségvetésről vitáznak, mint egy siheder írnok-gyakornok. Jut eszembe, Horváth Zoltán (LMP) is szokatlanul csendes, mi van ma?

Gondoskodó, újszerű költségvetésnek nevezi dr. Takátsné az ideit, aki aztán hosszan sorolja, mely pontokban mennyire előremutató és hosszútávú.

A polgármester zseniálisan ki tudja forgatni a másik szavát - közli Czeglédy, aki Puskást egyszerűen a Kossuth Rádióhoz hasonlítja. Megjegyzi, dr. Takátsnénak biztos jól megy, de a maga jólétében nem veszi észre, mennyi probléma és gond van a városban, hogy a jólét mennyire viszonylagos. Meg kéne látni mások nyomorát! - tanácsolja.

Molnár Miklós hosszan válaszol, a lényeg, lehetőség van rá, hogy 2017 körül 9 milliárdnyi legyen az iparűzési adó bevétele, és ezt talán fejlesztésekre lehet fordítani. Reméli, hogy ebben konszenzus lesz, mert akkor van garancia rá, hogy ciklusoktól függetlenül tartani tudják ezt az irányt.


11:20 És itt a költségvetés

Németh Kálmán szerint nem jó irány, hogy az idén is csökken a központi támogatás. A saját bevételeknél alátervezett az iparűzési adó. (Erről mi is írtunk.) Közben a városvezetés sorra jelenti be a fejlesztéseket, így a tervezés nem helytálló.

Azt is kifejti, hogy az adósság állami átvállalása növeli a város mozgásterét, de kérdezi, aláírták-e a szerződést, mert egy nap van hátra a hónapból.

Németh Kálmán bizonytalannak tartja a bevételeket
fotó: Mészáros Zsolt

A kiadások viszont nőnek - mondja, és felhívja a figyelmet, ha ez folytatódik, biztosítani kell a forrásokat. Arra céloz, hogy később tárgyalnak több olyan ügyet, aminek költségvetési vonzata lesz. Köztük az intézmények átvállalása, amiknek az állami kezelésbe vételének korábban örült a városvezetés, most mégis nekik kell gondoskodni róluk.

Azt is megjegyzi, nem a költségvetésben kellene szerepeltetni a Haladás-stadion fenntartását, és senki sem gondolhatja, hogy 40 millió erre elég lesz. Közben nincs víz és fűtés a stadionban. A sportegyesületek támogatását felére csökkentették, de mindenki előtt világos, hogy év közben ezeket pótolni kell.

És kevésnek tartja az útfelújításokra szánt összeget is. Több mint 680 milliót terveznek vagyonértékesítésből, várják a részleteket.

A polgármester szerint viszont, ha nő a működési költség, akkor javul az életminőség is. A Haladásnál meg új vezetés van, és bíznak abban, hogy ők kijönnek majd ennyi pénzből is.

Dőzsi-habzsi

Úgy tűnik, dőzsi-habzsi állapot van...

- Kővári Attila így humorizál, Lazáry meg röhög, a téma a szombathelyi bérlakás-helyzet. Miközben már alig vagyunk a teremben. A tőlem balra ülő fiatal demokrata szekció gyakorlatilag kiürült, az iskolaigazgató Rettegi és földbirtokos-jogász Szakács Dávid tartja a frontot. Merev arccal laptopoznak.11:05 Lesz kerámiagyűjtemény

Elfogadtak egy szándéknyilatkozatot, hogy elfogadják Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész gyűjteményét, aztán azt, hogy egymillióval támogatják a Smidt múzeum, 1,6 millióval a Százszorszép bölcsőde felújítását.

Az oladi plébánia újraépítése van napirenden, ezt nevezik közösségi háznak, ha jól értjük. A lényeg, hogy ha lebontják a mostani épületet, akkor ki tudják szélesíteni az utat, és a busz fel tud menni az oladi platóra.

Gyebrovszki kérdezi, mi indokolja, hogy a város 40 milliót adjon az egyház fejlesztésére? Pont ekkora összeget terveznek összesen lakásfelújításra. Puskás azt mondja, még az előző városvezetés rendezési tervében szerepel az épület elbontása.

(Lehet, hogy erről is tárgyaltak a múltkori megbeszélésen

2014.02.12. 19:52

Zárt körben, papokkal tanácskoztak a fideszes vezetők

/ közélet gal. 24 hsz. /
A szombathelyi találkozón ott volt Hende Csaba, Ágh Péter és valószínűleg egy államtitkár is.
? - ezt mi kérdezzük.

Gyebrovszki kifejti, épüljön csak közösségi ház, de ez a mostani nem városi ingatlan, hanem egyházi, egyházi prioritásokkal és feladatokkal. Amik egy része lehet közös a városéval, de az ingatlan akkor is egyházi. És támogathatnák ennyivel a Szent Gellért utcai buszmegállók megépítését.

Lazáry szerint a városrész megérdemli a közösségi házat, Puskás úgy tudja, a költségek csak egy részét állja a város, a többit a város. El is fogadják.

Oladon egyébként működött közösségi ház, az OMK-ban. De azt megszüntették, mégpedig pont ez a városvezetés, amelyik most 40 milliót ad egy egyházi közösségi ház felépítésére.


9:40 Szombathely egyik zászlóshajója

Így köszönti a polgármester az Epcos igazgatóját, aki a cég fejlesztését

2014.02.18. 15:52

Elcihelődik az EPCOS - nagy tervei vannak a városnak

/ közélet gal. 13 hsz. 2 kapcs. /
Jövő tavasszal teljesen átköltözik a Csaba úti telephelyre az EPCOS, persze előtte fejlesztenek is. Három éven belül 220 új munkahelyet ígér a 10,5 milliárdos bővítés.
mutatja be. A dolog lényege, hogy a város részletfizetéssel megveszi
2014.02.24. 16:34

Felmelegítik a Szombathely-kártyát

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
De lesz költségvetési rendelet, ingatlanvétel, plakátolás. Közgyűlési előzetesünk.
az Epcos területét, a cég meg elköltözik onnan, és új telephelyet hoz létre.

Vajon kié ez a képernyővédő? A megfejtéseket kommentbe várjuk
fotó: Mészáros Zsolt

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) szerint sokkal jobban elő kellett volna készíteni egy ilyen horderejű ügyet, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is. És az adásvétel áfa-fizetési kötelezettségéről sem szól semmit az anyag. 400 millióról van szó. De az iparfejlesztést támogatják, mert ez a város jövője. Mindkét fél komoly lehetőségekhez jut, de még nem fordult elő, hogy a vagyonértékesítés feletti áron vásároljon meg egy ingatlant a város.

A frakció nevében kérdezi, vállalja-e az Epcos, hogy ha nem teljesül a cég által nyolc év alatt ígért másfélmilliós iparűzési adó növekedés, akkor ezt az összeget iparfejlesztési célokra befizeti. Azt is kérdezi, mit keres a szerződésben az evangélikus egyház.

EPCOS-ra mantrázunk

Eltelt egy óra, ebből tíz percig "EPCOS-beruházás projektet" hallgatunk. A félhomályban, projektor fényénél magunkban meditáltunk, mantrázzuk a pozitív megerősítéseket: "Pörög a gazdaság, jól teljesítünk, Szombathely a világ legjobb helye."

Kampánynak semmi nyoma, előttem a sor kiürült, eltűnt Sági, dr. Takátsné, apropó, Horváth Csaba (bohócügyi referens) sincs még itt, ma hiánycikk. A többiek álmosan, kótyagosan hallgatják Molnár Miklós beszámolóját, ők is biztos mantráznak valamit magunkban.

Puskás örül, hogy a városból kiköltözik a cég, Kővári Attila (MSZP-SZTKE) is előkésítetlennek minősíti az anyagot, de ő is örül. Azt mondja, a környezetvédelmi szempontokat be kell tenni a szerződésbe. A terület hasznosítása is csak nagy vonalakban van megfogalmazva, ha pályázni akarnak forrásokra, ennél részletesebb tervekre lesz szükség.

És még mindig ezt cincálják, pedig alapvetően mindenki egyetért, és a kritikákat is figyelembe veszik. Szereplési vágy?

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) egy Japánnal kötött megállapodásról beszél, az ellenzék kifogásolja, hogy tudnak róla. Czeglédy azt részletezi, hogy évente félmilliárdos kötelezettséget vállalnak ezzel, ami az 1,2 milliárdos saját fejlesztési forrás 40 százaléka.

Kifejti, van terv ilyen célok támogatására a minisztériumban, lehet, hogy várni kellene az új kormány felállásáig, mert akár meg is lehet spórolni a másfél milliárdot.

Arra is emlékeztet, hogy a Falco-gyár környezetvédelmi beruházásához kb. 400 millió kellene, így elég erőteljes az arányok közti különbség, mert azzal a 400 millióval évtizedes problémát lehetne megoldani. Megismétli, hogy várják meg az új kormányt, és akár azt is, hogy felálljon ősszel az új közgyűlés. Az előkészítést lehet folytatni, beszéljenek erről márciusban.

Fiatal demokraták és a frizuradivat

Nekem gyanús Lazáry is - üzenem újságíró kollégámnak, aki állítólag szintén tegnap nyíratta séróját - Szakály mellett ő is frissen fodrászolhatott. Ahogy telnek a szolgálati évek, úgy rövidülnek a fiatal demokrata hajak. Bezzeg Ságié!

Íme, képek az ősidőkből:

Marton Zsolt fürtjei 2008-ból
fotó: sadness
Lazáry 2008-ból
fotó: sadness
Czeglédy hajzata 2008-ban - olyan mint ma
fotó: sadness

Közben leszavazzák Czeglédy javaslatait, és elfogadják az eredeti előterjesztést. Vagyis döntenek arról, hogy másfél milliárdért megveszik a területet az Epcostól.


9:10 Önmérséklet

Ezt kéri a polgármester, inkább a város ügyeivel foglalkozzanak, mint a kampánnyal. És mutassanak példát toleranciából, fegyelemből.

Puskás nem akar kampányt
fotó: Mészáros Zsolt

És máris a kutatás-fejlesztésről beszél, mint kitörési pontról. Mert Szombathelyen az adósságkonszolidáció lehetővé teszi a fejlődést, és sok ilyen napirendi pont van.

Balassa Péter (Jobbik) Novák Dezső, elhunyt kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó emlékére egyperces néma felállást kér. Meg is történt.

Sági József ma Petőfinek öltözött

"Tisztelettel és szeretettel azt mondom" (by Puskás polgármester), jó reggelt mindenkinek, aki arra vetemedett, hogy munkaidejét közgyűlési blogfolyam olvasgatásával üsse el!

Lassan indul be közgyűlési gépezet, késéssel startolunk, addig képviselőink, pártállástól függetlenül a városházi nagyteremben ténferegnek, okosmobiloznak vagy laptopot izzítanak.

Mi pedig azon mosolygunk, hogy Sági József, stílusosan (mindjárt itt van március idusa) ma Petőfinek öltözött: bongyi haj, hetyke bajusz amúgy is alap, hozzá csini Bocskait húzott.
Közgyűlésünk egyetlen nőtagja ma indigókék kis kabátjában olyan, mint egy EU bürokrata vagy BKV-jegykezelő. (Még vacillálok.)
Szemfüles kollégánk az évek alatt kiszúrta, hogy Szakály Gábor szeret friss frizurával közgyűlésezni - ma sincs ez másként, ráadásul az imént libbent el előttem - remek parfümöt használ.
Czeglédy (ellenzéki képviselő) is kitavaszodott, sötét zakóhoz fehér pólót húzott.

Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) tájékoztatást kért a Vasivíz Zrt.-nél lévő pénzügyi nehézségekről, úgy tudja, vezérigazgatói engedélyhez kötötték a beszerzéseket és nem tudtak minden fogyasztónak időben számlát küldeni. Kéri, hogy hívják be a vezérigazgatót, adjon tájékoztatást, és arról is, tavaly milyen prémiumokat fizettek ki.

Az üres, felújítás előtt álló önkormányzati lakásokról is tájékoztatást kér, mert az új kormányzati ciklusban az elsők között kell jelentkezni állami forrásokra. Állítólag több száz ilyen lakás van a városban.

Szakály megint friss frizurával
fotó: Mészáros Zsolt

A SZOVÁ-nál zajló nyomozásról

2012.09.26. 11:52

SZOVA: hűtlen kezelés miatt nyomoznak

/ közélet 7 hsz. 1 kapcs. /
A valós ár felett vettek munkagépeket, és ócskavasnak adták el, legalábbis a gyanú szerint.
is tájékoztatást kér, a gyanúsított Vörös Lajost
2013.09.11. 14:56

21 milliós hűtlen kezelés a SZOVÁ-nál

/ közélet 8 hsz. 2 kapcs. /
Mindezzel a cég volt városgazdálkodási osztályvezetőjét gyanúsítják. A SZOVA és a rendőrség hallgat.
a Fidesz delegálta, el kell kerülni még a gyanúját is, hogy képviselők érintettek lennének az ügyben, és hívják vissza a városvezetési bizottságból. Puskás Tivadarnak (Fidesz) nincs tudomása arról, hogy a nevezettre bűncselekményt bizonyítottak volna rá.

Horváth Zoltán (LMP) megint kéri a napirend módosítását, mint minden ülés elején. Javasolja, hogy szavazzák le az egészet, mert így szokták, a következőt viszont ne. Cseréljék fel a 3. és a 6. pontot, mert így logikus.

Kiderül, hogy Balassa Péter a Csónakázótó környékén szokott futni, kéri, hogy nyilvánosan tárgyalják a horgásztó ügyét. (Jobbik)

Czeglédy bejelenti, frakciójuk sem akarja idekeverni a kampányt és az országos politikát. De emlékeztet, hogy a Fidesz azonnal visszahívta Gyebrovszkit egy bizottságból, amikor meggyanúsították, hiába utasította el az ügyészség

2011.05.04. 18:13

Ügyészségi határozat: Gyebrovszki ártatlan

/ közélet gal. 12 hsz. 3 kapcs. /
Ismeretlen személy tett feljelentést néhány hete Gyebrovszki János városi képviselő ellen, műszaki cikkeket keresve rajta. Az ügyészség döntését ma ismertette a sajtó előtt a jogi képviselő.
a nyomozást. Ezért említette meg Vörös Lajos ügyét. És tájékoztatást kér a Grenor-féle és a vépi bioerőműről, javasolja, hogy tárgyaljanak a vépi beruházóval.

Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) azt mondja, a lakásokat fel kell mérni, Czeglédy el tudja fogadni, hogy márciusban beszéljenek róla. Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) kéri, ha vannak információk a Vasivíznél történt szabálytalanságokról, azokat juttassa el a felügyelőbizottsághoz.

Czeglédy szerint nem véletlenül kérik, hogy beszéljenek a Vasivízről, két levél a bizonyíték az állításaira, a közgyűlésnek joga van tudni, mi van a cégnél.

Ez még az eleje
fotó: Mészáros Zsolt

Szavaznak, a lakásokról márciusban tárgyalnak, a Fidesz elutasította, hogy elővegyék a bioerőműveket, Horváth Zoltánt rutinból leszavazzák, azt is, hogy Vörös Lajost hívják vissza a városfejlesztési bizottságból, és Czeglédy minden javaslatát.


9:05 Még semmi

Elmúlt 9 óra, de még semmi. Ráérősek ma.


Ismét arra készülnek a város képviselői, hogy egész nap a városháza nagytermében ücsörögjenek. A hónap utolsó csütörtökje van, ez nagy nap számukra. Biztosan sokat készültek is rá, átnézték az anyagokat, konzultáltak szakértőkkel, találkoztak a választókerületük polgáraival, és összegyűjtöttek minden információt, érvet és ellenérvet ahhoz, hogy felelősen dönthessenek ma.

Nos, ebben nem vagyunk teljesen biztosak, abban viszont igen, hogy ha itt lesz Szakály Gábor, akkor frissen lesz nyírva a haja. Ezt már megfigyeltük az elmúlt évek alatt, Szakály mindig meglátogatja a fodrászt a közgyűlési szereplés miatt.

Nem sokára kezdünk, aki élőben akarja nézni a képviselőket és élvezni akarja retorikai teljesítményüket, azt élőképes közvetítésünkben

2020.10.29. 08:51

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
megteheti. A költségvetésről már írtunk
2014.02.20. 07:39

250 milliót költ Szombathely az iskolákra

/ közélet /
Ennyit kell állnia a városnak, hogy működjenek az állami kezelésbe vett iskolák. És óvatosak az iparűzési adóval.
, és néhány fontosabb ügyet is megszellőztettünk már
2014.02.24. 16:34

Felmelegítik a Szombathely-kártyát

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
De lesz költségvetési rendelet, ingatlanvétel, plakátolás. Közgyűlési előzetesünk.
. Hajrá Magyarország, hajrá Szombathely!

Kapcsolódó

2014.02.24. 16:34

Felmelegítik a Szombathely-kártyát

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
De lesz költségvetési rendelet, ingatlanvétel, plakátolás. Közgyűlési előzetesünk.

2014.02.20. 07:39

250 milliót költ Szombathely az iskolákra

/ közélet /
Ennyit kell állnia a városnak, hogy működjenek az állami kezelésbe vett iskolák. És óvatosak az iparűzési adóval.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: H*l *lv*st*l t*l*m *ly*t? N*m cs*k * k*t v*gl*t l*t*z*k!...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
kovacs_ugynok: M*g t*tsz*tt*k v*ln* p*rtn*rk*nt k*z*ln* *z *n. *ll*nz*k*t, n*m ...
A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
demoktatorovm: J* *s *zt t*dt*d, h*gy * b**lt*tt *zr**l**k k*z*l n*m k*r*lt k*r...
Szlávik: Gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt
west: *lk*p*szt* t*m*g*k v*rt*k *rr* *p*k*dv*, h*gy m*gt*dj*k * sz*mb*...
A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
Rőzsike : *dr* k*r*m, m*r t*bb h*t* n*m v*l*sz*l *gy *ly*n *gysz*r* k*rd*s...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek