NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Rekordokat döntögetett a szombathelyi közgyűlés

A mai ülés mérlege: a legtöbb napirendi pont, és majdnem a legrövidebb ülés. Olvassa újra tudósításunkat.

17:40 És itt a vége

Aztán vége a nyilvános ülésnek, meglepő a dolog. 55 napirendi pont volt a képviselők előtt, és nagyon korán végeztünk. Pedig voltak viták is, nem is egyszerűek.

A következő ülés május 29-én lesz. Az utolsó előtti a nyári szünet előtt.

Végeztünk, megyünk fagyizni

És akkor végeztünk, hazafelé még veszünk valahol a Fő téren egy fagylaltot, és elnyaljuk valamelyik padon. Így kicsit részesülhetünk a mai kora nyári hangulatból, amit a délutáni közgyűlésre jövet tapasztaltunk. Holnap közgyűlés utáni sajtótájékoztatók, és lassan indul a hétvége is, már alig várjuk. Köszönjük a figyelmet.


17:30 Zavar az erőben

A szünet után a jegyző figyelmeztet, hogy most nem hozhatják vissza a 12-es napirendi pontot, csak a következő ülésen. Belenyugszanak. Aztán szép csendben megszavazzák a 33-as napirendi pontot, egy ingatlan ingyenes bérbeadását.

Czeglédy jogászkodott egyet a végén
fotó: Vágvölgyi Bálint

És itt a kampányplakátok ügye, ismét. Czeglédy felhívja a figyelmet, hogy a kihelyezés tiltása nem azonos a hatósági tilalommal, vagy valami ilyesmi. Utal egy alkotmánybírósági döntésre, miszerint a pártoknak joguk van magukat reklámozni, a választópolgároknak meg joguk van tájékozódni. Így nem lehet helyi rendelettel megtiltani a plakátolást. Csak például védett épületekben, fákon, parkokban, stb.

A villanyoszlopok pedig nem a város tulajdonában vannak, így azokra nyugodtan ki lehet tenni a plakátokat, a város nem tehet semmit. Így semmi értelmét nem látja, hogy most be akarják tiltani a megállítótáblákat.

Tesz egy javaslatot, ami megoldja ezt a problémát. Puskás és a jegyző nagyon gondolkodik, szavazás, nem fogadják el ezt a módosítást. Így most az eredeti rendeletről szavaznak, ezt el is fogadják.


17:15 Sorra jönnek vissza az ügyek

Horváth Csaba a 12-es napirendi pontot hozná vissza, ez a közterület-használat szabályairól szól.

Összeomlás a közgyűlésben

Mielőtt összeomlik a közgyűlés - mondja Czeglédy, mert miután Horváth Csaba felolvasta amit akart, akkor szavazás volt, de volt aki nem tudta miről, aztán nem működött a gép, aztán próbaszavaztak, de közben rendesen is. Keveredés van, van aki szexről beszél, végül a polgármester azt mondja, mindenki azt csinál amit akar, és tíz perc szünetet rendel el. Követni sem bírjuk.


17:00 Az utolsó pontok

Már csak a sürgősségi anyag maradt, erről semmit nem tudunk. Talán most. Egyébként ez lesz az utolsó nyilvános napirend.

Horváth Csaba is újra tárgyalna egy ügyet
fotó: Vágvölgyi Bálint

Közben Lendvai Ferenc javasolja, hogy újra vegyék elő a választási plakátokról szóló napirendet. Úgyhogy az is lesz még.

Majd megbeszéljük májusban

Az 51-es napirendi ponton olyan gyorsan átsiklottunk, mint az elnök, amikor valaki az Egyesült Államok vezérkarát kérdezi a hasonló sorszámú körzetről. Kíváncsiak vagyunk meddig leszünk még itt, Molnár Miklós hozott egy Balaton-szeletet magával, Puskás Tivadar pedig már több napirendi pontot is májusra tol.

És akkor a sürgősségi, nincs jelentkező, szavaznak, azt sem tudjuk, miről. Gyanús, mert senki sem mond véletlenül sem konkrétumot, csak általánosságban beszélnek. Határidőkről, határozati javaslatokról. "Kettes határozat egyes pontja" - ilyesmiket mondanak.


16:35 SZTK és börtön

Czeglédy Csaba érdeklődik, mi a helyzet azzal a tervvel, hogy a Nemzeti Kreatív Intézet Szombathelyen hozza létre egyik központját, a 11-es Huszár úti laktanyában. Mert az utóbbi időben kellemetlen hírek érkeznek az intézetről.

Ő is megemlíti, hogy egyre kevesebb a vendéglátóhely és kereskedelmi egység a belvárosban. Javasolja, vizsgálják meg, hogy a Fő téri és környéki vendéglátóhelyeknek ne kelljen területfoglalási díjat fizetni a teraszok után.

Azt is, hogy a város szerezze meg a volt SZTK és a volt börtön Ady téri épületét. A kormány most könnyebbé tette az ilyen ingatlanokhoz való hozzájutást, a következő ciklusban mindenképpen meg kell vizsgálni, mi legyen a járóbeteg-ellátással.

Puskás bejelenti, a járóbeteg-ellátás kérdését továbbítja a kórház igazgatójának. Lazáry szerint figyelembe kell venni, hogy állami ingatlant úgy kap meg a város ingyen, ha megjelöl egy közcélt, és azt 15 évig tartja is. Meg kell határozni a célt, de ezt egyelőre nem látják.

Ön mit csinálna a börtönnel?

Közcélt kell megfogalmazni ahhoz, hogy a város megkapja a várostól a régi börtön épületét, teljesen ingyen. Meg lehet venni, el is lehet dózerolni, és hasonlók, de ahhoz, hogy ingyen a városé legyen, valami értelmes funkciót kell neki megálmodni.

Ön mit csinálna az Ady téri régi börtön épületében? Persze ne azt mondják, hogy oda kell zárni ezt meg azt. Ha nem börtönként képzelik el, akkor milyen épületként funkcionálhatna? Legyen belőle többszintes H&M, vagy inkább kínai költözzön oda is? Bár ez nem közcél. Legyen belőle akkor mondjuk Rezsihivatal vagy központi hivatal, esetleg egy börtön? Önök mit tennének vele?

Prugberger egyetért Czeglédyvel, tisztázni kellene a járóbeteg szakellátás helyzetét. De ez állami feladat, egyeztetni kell a kórházzal.

Czeglédy is egyetért Prugbergerrel, de akkor is a közgyűlés felel azért, hogy megfeleljen az egészségügyi szolgáltatás a szombathelyiek érdekeinek. Azok kevésbé érzik ezt, akik magánklinikákon kezeltetik magukat, de az ő választókerületében ilyen kevés van.

Horváth Attila a fitnesz-parkról érdeklődik
fotó: Vágvölgyi Bálint

De a következő, ötéves ciklus egyik feladata lehet, hogy tegyenek valamit az SZTK és a volt börtön épületével. De emlékeztet rá, hogy a Kreatív Intézetről nem kapott tájékoztatást.

A polgármester azt mondja, így már rendben van, fel is tehető a kérdés, hogy a hivatal vizsgálja meg a két épület hasznosításának lehetőségeit. Megismétli, hogy a milánói világkiállítás magyar pavilonjának anyagáról és a Széchényi könyvtár digitalizált anyagáról egyeztettek az intézettel.

És akkor itt a szavazás. El is fogadják Czeglédy épületekről szóló javaslatát. Azt is, hogy vizsgálják meg a Fő téri teraszok díjmentessé tételét. Most meg arról vitatkoznak, hogy Horváth Attila visszavonta-e egy, a Csónakázó tó melletti játszótérről szóló javaslatát, vagy sem.

Horváth azt mondja, ő csak egy vizsgálatot kér, hogy érdemes-e ott játszóteret építeni. Lazáry viszont rákap az ötletre, most ő javasolja a szavazást. És el is fogadják, azaz megvizsgálják, legyen-e játszótér a Csótó mellett.


16:25 Sok üzlet zár be

Németh Kálmán jelzi, hogy sok étterem, üzlet zár be, kiemeli a Pannónia Éttermet. Kérdezi, tud-e valaki valamit arról, mi lesz vele.

Koldus-szlalom

Németh Kálmán beszél arról, hogy a Borostyánkő Áruház mellett a koldusok már sokszor zaklatják a járókelőket. Pedig az ember, ha rutinos, akkor ki tudja kerülni őket. Félreértés ne essék, egy ideig én is adtam, de minden nap nekem sem megy. Most már figyelek, mint az áruházi parkolóban.

Átmegyek az úton, hirtelen elfordulok, a telefont a fülemhez véve rohanósan beszélve kacsázok a két gyűrött lapot szorongató, mankóval és borgőzős tekintettel koldulók között. Köztük van olyan, aki már reklamált, mert csak 70 forintot tudtam adni. Ma inkább kikerülöm őket. Nem árulom el nekik, hogy a némán ücsörgőknek mindig adok valamennyit. Ha ők lerohannak, akkor ne csodálkozzanak, hogy elindul a koldus-szlalom.

Molnár Miklós szerint komoly belső átalakítások folynak az épületben, de egyelőre annyi valószínű, hogy vendéglátóhely lesz.


16:05 50. napirendi pont

Ez is ritkaság, félszáz ügyet tárgyaltak meg eddig. Czeglédy egy szóbeli tájékoztatást kér az egyik, az ülés elején kifejtett ügyről, Puskás szerint májusra halasztották a dolgot.

Szakács Dávid ezt megerősíti, de beszélni kell róla. A zanati négy utcáról van szó, amit a város a kezelésébe akar venni. Hangsúlyozza, sem a lakók, sem az önkormányzat nem mulasztott, de meg kell hallgatni a lakók kéréseit. Májusra meg kell nézni, vannak-e hasonló gondokkal küszködő területek a városban, és legyen egy tájékoztató arról, hogy mennyiért lehet rendbe hozni ezt a négy utcát.

Horváth Attila szerint indokolt lenne egy játszótér kialakítása a Csótó mellett, mert most a kültéri fitnesz-parkot kisgyerekek foglalják el.

Jubileumi napirend

Ez a napirendi pont az előző közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről szól, annak vitáiról. Nem is kaphatott volna ünnepélyesebb sorszámot. Beszélgetnek a zanati utcákról ( erről a problémáról írtunk itt

2014.03.29. 17:37

Zanaton a lakók kátyúzzák az utakat - elegük van

/ aktuál gal. 1 hsz. 1 kapcs. /
Több mint tíz éve nem vett át az önkormányzat négy utcát Zanaton. Eddig a lakók kátyúztattak, de kezd betelni a pohár.
), mert még mindig nem változott a helyzet: négy utca nem tartozik még mindig az önkormányzathoz.

Szlalompálya Zanaton
fotó: Garai Antal Atom

Kültéri fitnesz-park a gyerekeknek. Horváth Attila rávilágít arra, amit már mi is észrevettünk. A fitnesz-parkot gyerekek használják, és nem az idősek, felnőttek, sportolók. Horváth szerint játszótér kellene oda. Hogy lesz-e, majd kiderül. Addig pedig a gyerkőcök edzhetnek, vagyis játszhatnak ott.

Lazáry azt mondja, nagy sikere van a fitnesz-parknak, kísérleti jellegűnek is lehet tekinteni. A használat majd kialakul, az a lényeg, hogy minél többen használják. Most felmérik, hol lehetne még ilyen parkokat létesíteni, a fő célterületek a lakótelepek.

Megtudjuk, hogy már érkezik oktató a gépészmérnök-képzéshez, méghozzá Belgiumból költözik haza. Molnár Miklós reméli, hogy többen is jönnek majd, de biztos, hogy meglesznek a megfelelő képzettségű oktatók.

Megerősíti, hogy valóban munkásszállókat terveznek a kollégiumok helyén, de erről az egészről majd ősszel beszélnek részletesebben.


16:00 Új elnök a közalapítványnál

Kecskés Lászlót választják meg a Szombathelyért Közalapítvány kuratóriumi elnökének, ő eddig a felügyelőbizottság elnöke volt. Helyére Szabó Zsoltot választották meg.


15:45 Igazgatóválasztás

Meghosszabbítják a Távhő ügyvezető igazgatójának megbízatását december 31-ig. Most nem választanak új igazgatót, azt az új közgyűlésre bízzák.

Némi zavar az erőben, Puskás küzd a módosító javaslatokkal. Aztán megvirrad és minden világos lesz.

Az iskolaigazgatók véleményezését áttették a zárt ülésre, úgyhogy annak nem lehetünk tanúi. Holnap rákérdezünk.


15:35 És már itt is vannak

Pillanatok alatt elkezdték, és már szavaznak is. Technikai előterjesztések, ha jól látjuk. Rövidesen a vagyongazdálkodási bevételek jönnek, kíváncsiak vagyunk, kavar-e vitát.

Szakály Gábor magyaráz
fotó: Bonyhádi Zoltán

Szakály Gábor a Homok utca 13-as ingatlanról beszél, amit nemrég ürítettek ki. Kéri, hogy függesszék fel a meghirdetését, mert lakáscélra akarják használni. Az Agora által kiadott belvárosi helyiségeket pedig hirdessék meg. El is fogadják.

Közgyűlést a Fő térre!

Amíg mi bent ücsörgünk és figyeljük a város jövőjét meghatározó döntéseket, addig a városlakók nagy része kint sütkérezik a Fő téren az április délutáni napsütésben. A fagyizóknál kígyózó sorok, nincs szabad pad, jeleznünk kéne a közgyűlés kitelepítését, sokkal jobb lenne a hangulat a szökőkút körül. A délutáni közgyűlésről egyébként hiányzik Marton Zsolt és Ágh Péter (ahogy délelőtt is), illetve Balassa Péter és Gyebrovszki János.


13:40 Gyors volt a délelőtt

És itt az ebédszünet. Meg vagyunk lepődve, az 55 napirendi pontból már csak 15 van hátra, nagyon felgyorsult az utolsó óra. Folytatás 15:30-kor.


13:35 Vissza a bérleményeket

Molnár Miklós javasolja, hogy az összes olyan ingatlant, amit az intézmények adnak bérbe, vegye vissza a város, és kezelje. Májusban meg is tárgyalják.


13:25 Megint gyorsítanak

Újabb ügyeken léptek át gyorsan. Kiderül,hogy a Gyöngyöshermáni-Szentkirályi Polgári Kör ingyenes helyiségbérletét csak egy évre akarják meghosszabbítani. Sági - többek között - azzal indokolta, hogy ott tisztújítás lesz. Czeglédy le is csap a lehetőségre, azzal, hogy Sági végre őszinte volt. De megjegyzi, az egyesület jogi személy, nem befolyásolja a szerződéseket, hogy kik vezetik, javasolja, kapják meg a jogot öt évre.

Sági József azt mondja, a szocialisták jófejű gyerekek voltak, amikor tanította őket, és mindig is őszinte volt velük. Vidámság a teremben. Czeglédy javaslatát azért elutasítják.

Ezt a tempót! Az elmúlt öt percben négy napirendi pontot fogadtak el... elvileg még hat perc van hátra az ebédszünetig. Az hány napirendi pont?


13:05 És itt a fék

Mégpedig a hidak felülvizsgálatánál. Horváth Attila emlékeztet rá, hogy az Árkádiánál szó volt egy új hídról, de régóta nem történt semmi. Tájékoztatást kér. Puskás írásbeli választ ígér, záros határidőn belül, annyit megtudunk, hogy a városnak 55 hídja van.

A Vak Bottyán utcai Gyöngyös-hidat felújítják, Németh Kálmán megjegyzi, hogy az előterjesztésben három összeg is szerepel, kérdezi, melyik a valós. Kiderül, hogy 60 millió a valós összeg, de a végleges szám a közbeszerzésnél derül ki.

Rettegi Attila szerint a lakótelepi parkolómizéria megoldása talán fontosabb lenne, de már van arra is konkrét terv.


13:00 Felgyorsultunk

Pillanatok alatt tíz napirendi pontot léptünk előre. És még tart a lendület.

Túl a felén...

Rohamléptekkel haladunk, már a harmincegyedik programpontot is gyorsan megszavazták, lehet, fél óra, és ebédszünetre vége az egész közgyűlésnek:) Jobb híján vadmálnás Fantával csillapítjuk a szomjunk, ez van itt az asztalon kéznél. Aranyos, 0,1 százalékban málnát is tartalmaz, de nem akarok belegondolni, mit iszok.


12:30 Megint cégek

Most az önkormányzati résztulajdonú cégek jönnek. Czeglédy bejelenti, hogy a Vasivíz Zrt.-nél a rossz gazdasági helyzet ellenére jutalmakat osztogattak, köztük két városi képviselőnek is, akik ott dolgoznak.

Kohut Viktor vezérigazgató nem tud szám szerinti adatokat. Nem jutalom, hanem prémium volt, amit a teljesítmény alapján kapnak a munkavállalók. Ezt a bérmaradvány terhére fizették ki. Szerinte ez összeegyeztethető.

Németh Kálmán rendre számokat sorol
fotó: Bonyhádi Zoltán

Szakács Dávid azt mondja, ő az egyetlen osztályvezető a cégnél, jutalmat senki sem kapott, prémiumot igen, mert teljesítette a feltételeket. De szerinte nem ez az igazi kérdés, hanem a cég gazdálkodása. A nagy hiány törvénymódosítás miatt alakult ki, a vagyontárgyakat át kellett adniuk az önkormányzatoknak, ha ezt leveszik a mérlegből, 170 milliós pluszt mutat.

Németh Kálmán szerint az uszoda működtetése jelenti a gondot, ezt a kérdést sokáig nem lehet megkerülni, valamit kezdeni kell vele. (A lényeg, hogy a törvény tiltja, hogy a vízdíjakból fedezzék az uszoda hiányát.)

Megjegyzi, hogy a város egyensúlyában nagy szerepe volt a Vasivíznek, de tudomásul kell venni, hogy hosszabb távon a rezsicsökkentést és az adóemeléseket nehéz lesz kezelni, ezek évente 220-230 milliót jelentenek.

Van ebben valami báj, amikor kimegy a mikrofon elé a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója, mellettem a nézőtéren összesúgnak: "Hiszen ez még gyerek! Vajon hány éves lehet? Kinek a kicsodája, hogy ilyen fiatalon vezérigazgató lehet?" (Bocs, de muszáj volt leírni.) Ez Magyarország, a svédeknél bizonyára a diploma minősítését kérdeznék, és ott nem diskurálnak fél órán át azon, hogy a képviselők, akik Vasivíz Zrt. alkalmazottak is egyben, kaptak-e prémiumot vagy sem. Fura ország ez.

Czeglédy kérdezi, hogy akkor pontosan mekkora prémiumot kapott Szakács Dávid és Lendvai Ferenc. Nem feltételezik, hogy nem végzik el tisztességgel a munkájukat, de jobb a nyilvánosság elé állni. Puskás azt mondja, ezek a számok szerepelnek majd a vagyonnyilatkozatokban.

Szakács bejelenti, mindketten megkapták az előírt prémiumot, de ők nem kapnak jutalmat. Megjegyzi, úgy látszik, ez az ellenzék számára a legfontosabb kérdés a Vasivíz Zrt. gazdálkodásában. Odavág egyet Nemény Andrásnak, akit a parlamentből kiszorult frakciószakértőnek nevez.


12:20 Adóslistán

Czeglédy azt tudakolja, hogy a Médiacentrum Kft. miért került fel ismét a NAV végrehajtási listájára. Koczka Tibor igazgató nem tud válaszolni, nem érti, mert közben a NAV-tól megkapták az igazolást, hogy nincs tartozásuk.

Egyébként az önkormányzati cégek beszámolóit tárgyalják, ezt előzetesünkben

2014.04.23. 08:14

6,4 milliárdos vesztesége van a Vasivíz Zrt.-nek

/ közélet 3 hsz. 4 kapcs. /
A SZOVA 177 milliós eredménnyel zárt tavaly. Közgyűlési előzetesünk.
részleteztük. El is fogadják őket.


12:10 Kampányplakátok

Arról fognak dönteni, hogyan és hol lehet plakátolni az önkormányzati választási kampányban. Czeglédy szerint ellentmondás van az anyagban, mégpedig a Kúria döntése, és a helyi rendelet között. Arra kíváncsi, mi a szándéka a városvezetésnek, a tiltani tervezett mobil megállítótáblák úgyis kikerülnek, aztán majd a bíróság dönt.

Kijelenti, hogy a Fidesz mozgástere nagy, mert legfeljebb megint közpénzből reklámoznak a Vas Népében. Balassa megemlíti, hogy a városban csak a szocialista jelölttel találkozott, aki az egész várost elfoglalta. De a Fidesz sem tartotta be a szabályokat, mert tiltott helyeken plakátolt. Szerinte nem volt korrekt a verseny, a saját rendeletüket sem tartották be.

Miközben a plakátolás a vitatéma, Nemény András nem csak virtuálisan, a villanyoszlopokról mosolyog ránk, hanem élőben is itt figyel a közgyűlésben, hátul a szurkolói szektorból. Marton Zsolt ellenben még mindig nincs jelen... ezek szerint ő is egy hiányzó. Lehet, Ágh-gal turnézik valahol külföldön.

Czeglédy folytatja, ha ezt tiltani akarják, akkor a Szombathelyen lévő, legalább 9 ezer villanyoszlopra kerülnek ki plakátok. Balassának is rendelkezésére álltak a felületek. De a megállítótáblák tiltásával a kulturált kampányt teszik lehetetlenné.

Puskás szerint nincs módosító javaslat, a Fidesz-többség elfogadja a rendeletet.


11:40 Magas a levegő szennyezettsége

Civil hozzászóló, Tóth Jánosnak hívják. Internetes forrásokat idéz, miszerint sok városban magas a légszennyezettség. Aztán rátér a Falco-gyárra, egy jelentés szerint a környéken a fűtési szezonban kisebb a szállópor-szennyezés, mint a város egyéb területein. De ezt senki sem hiszi.

Valami azért hibázik ebben...

Mert miközben egy kétségbeesett lakó a Falco-gyárral kapcsolatban panaszol, felszólalását itt a Városházán totális érdektelenség kíséri. Körbenézek, a képviselők közül senki sem néz rá, egyetlen szem sem szegeződik rá. Egyedül a polgármester figyeli, felállva, várja, mikor jár le az ideje. Szép életkép. Holott a gyár tényleg füstöl, és Szombathelyre néha forgács-eső hull.

Szavaztatni akar, hogy van-e, aki ezt elhiszi. Senki nem emeli fel a kezét. Utánajárt, hogy milyen környezetvédelmi beruházás történt, ami ilyen ragyogó eredményeket hozott. Kiderült, hogy olyankor mértek, amikor nem működött az üzem.

Molnár Miklós jogi lépéseket javasol
fotó: Bonyhádi Zoltán

Megjegyzi, hogy Németországban egy kis községben ultimátumot adtak az üzemnek, aminek a Falco a tulajdonosa, és a cég megvalósította a környezetvédelmi beruházásokat. Szerinte a Falco-gyár okozta szennyezések és a gyár gazdasági haszna negatív mérleget mutat.

Megkéri a közgyűlést, hogy az elhunyt Tér László emlékére tartsanak egyperces néma felállást. Ő volt az, aki rendszeresen felszólalt a közgyűlésben a szennyezés ellen.

A polgármester azt mondja, most állásfoglalást várnak a szakemberektől, ez még folyamatban van. Azt is megnézik, hogy a betegségekben mennyi a dohányzás hatása. Tóth János azt mondja, Ausztriában legalább annyian dohányoznak, mint nálunk, de itt kétszer annyi a tüdőbetegségek száma. Puskás és Prugberger is vitatkozik vele.

Molnár Miklós szerint, ha igaz, hogy manipulálják az adatokat, akkor jogi lépéseket kell tenni. A képviselők egyperces néma felállással tisztelegnek Tér László emléke előtt.

Czeglédy azt kérdezi, hogyan áll a mérőműszerek beszerzése, tájékoztatást kér erről és az árakról. Az adatokat a Falcóval történő egyeztetésekhez és a lakosság megnyugtatására akarják használni, nem kell hozzájuk hatósági érvényesítés.


11:20 Módosítják a költségvetést

Horváth Zoltán azt kérdezi, miért nem kerültek ezek a módosítások a bizottságok elé. Említ néhány számot is, a rendőrségnek 5 milliós, az egyházaknak 3 milliós támogatást akarnak megszavaztatni.

Németh Kálmán kijelenti, eljutottak odáig, hogy vagyongazdálkodási bevételeket működésre fordítanak. Ez kedvezőtlen, és ezért frakciójuk nem támogatja a módosítást. Sági József azt mondja, ez igaz, de ez a pénz közel 60 egyesületet segít.

Balassa attól tart, hogy kiengedik a palackot a szellemből. Aztán javít, a szellemet a palackból. Vagyis, most, hogy kicsit jobb a helyzet, elkezdenek osztogatni, költekezni.

Ebédre várva

Egy kávé sem segít, még mindig álmosan tekintgetünk körbe. Általános az alapzaj, aki nem a szomszédjával susmusol, az újságot olvas vagy laptopozik, Rettegi Attila szavait nem is hallom, akkora az alapzaj, pedig ritkán szólal fel.

Ilyen tájban már eszünkbe villan: vajon a déli harangszóra mit tálal fel Marton Zsolt? (Még mindig nem közgyűlésezik.) Rátévedek a facebookos főzőoldalára. Meg kell állapítanom, a kampányban a politikusok is ritkábban főznek, helyesebben a kampány óta nem nagyon frissült a receptgyűjteménye. De a spanyol tortilláját díjazom, hétvégén kipróbálom.

Molnár Miklós sem tartja szerencsésnek, ha ilyen bevételeket működésre fordítanak. Most 50 millióról van szó, ami még kezelhető. És kéri, hogy ne telefonálgassanak néhány millió forintért, az igények benyújtásának megvan a módja.


11:10 Elszámolnak a tavalyi évvel

A gazdálkodást értékelik, Németh Kálmán kiemeli, hogy ez az elszámolás az első, ami tartalmazza az iskolák nélküli működés adatait. És hogy nőtt az iparűzési adó bevétele, ami mutatja, hogy kezdünk kilábalni a válságból. Azt is megjegyzi, hogy nagyobb az önkormányzatok elvonása, ez forráskivonás.

Balassa és Horváth Zoltán, a két egyszemélyes frakció
fotó: Bonyhádi Zoltán

Megemlíti az adósságkonszolidációt, ennek köszönhetően tavaly már beruházások is indulhattak, és azt is, hogy olyan ingatlanokat értékesítettek, amik folyamatos bevételeket hoztak.

Több hozzászólás nincs, el is fogadják a zárszámadást.


11:05 Újabb köztéri kamerák

Tíz új kamerát szerelnek fel a városban, pályázati pénzből. Szó nélkül elfogadják. Aztán szintén szó nélkül a mentőszolgálat tavalyi munkájáról szóló beszámolót is.


10:55 Program a lisztérzékenyeknek

Városi programot indítanak a gyermekkori lisztérzékenység szűrésére. Prugberger Emil (Pro Savaria) kifogásolja, hogy ezt miért az önkormányzatnak kell megszerveznie, ez állami feladat lenne. Horváth Zoltán a HPV-vírus szűrésének programját félti ettől, a polgármester kijelenti, azt átvette az állam. El is fogadják.


10:25 Itt a Szent Márton-kártya

Elfogadták, hogy felújítják az I. világháborús emlékműveket, most pedig jön ismét a Szent Márton-kártya. Most is folytatódik a vita, az ellenzék szerint nem sok értelme van. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) megemlít egy infót, miszerint a kártya a Vasivíznél további veszteségeket fog okozni, de ha náluk igen, akkor minden intézménynél, és majd jönnek az önkormányzati segítségért.

Molnár Miklós kifejti, hogy ha így lesz, akkor az év végén, a költségvetés tervezésekor kell majd erről beszélni. Balassa szerint nem ettől lesz igaz szombathelyi valaki, de meg kell adni a lehetőséget, és fél év múlva nézzék meg, mennyi előnnyel és hátránnyal jár.

Takátsné súg
fotó: Bonyhádi Zoltán

Lazáry Viktor megerősíti, hogy csak a szombathelyi lakosok kapnak kedvezményt. Kővári Attila tiszta lapot akar, mutassák be, hol és mennyi veszteség keletkezik, és hogyan fogják ezt kompenzálni. Molnár Miklós kijelenti, év végén kell elszámolást készíteni, és költségvetést kell módosítani, ha szükséges.

Most olyan fontos dologról vitatkoznak, hogy a Szent Márton-logót hova tegyék az előterjesztésekbe.

Ez a divat

És amiről még nem szóltunk, képviselőinkre ráférne egy kis kitavaszodás. Még Takácsné is a szokottnál visszafogottabb, buszsofőrkék zakóban csücsüli végig a délelőttöt. A legnagyobb merészség ibolyakék magassarkúja, amihez fekete harisnyát húzott, huncut kis virághímzéssel, ott bokarészen. Mellette fiaink egyensötét zakóban nyomkodják a gombokat, egyedül Sági Józsi a renitens, ő ma világosszürke, no és Czeglédy, aki még nyakkendőt sem húzott, hófehér ingben lázad a városvezetés ellen. És hoppá, most látom csak, Marton Zsolt meg hol van? Elbizonytalanodom, láttam-e egyáltalán ma?

Horváth Attila visszatér a kedvezményekre. Részletezi, hogy a nem szombathelyiek teljes árat fizetnek, a szombathelyiek mínusz 20 százalékot. De ezt a kiesett 20 százalékot azok a szombathelyiek is fizetni fogják áttételesen, akik nem veszik igénybe a kedvezményeket.

Puskás azt mondja, nem ez a lényeg, hanem a Szent Márton-szellemiség és a szombathelyiek indentitásának erősítése. Aztán elfogadják, és bevezetik a Szent Márton-kártyát.


9:45 Holocaust-emlékművet állítanak?

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) felháborodik, mert ilyen fontos és kényes ügyről 15 soros anyag van. Köszöni, hogy Takátsné Tenki Mária bővebb infókat adott nekik. Továbbra is fel van háborodva, holokauszt-emlékműről is szó van, és - mint mondja - olyan még nem fordult elő, hogy senkivel sem egyeztetettek, és sajnálja, hogy a városvezetés így áll hozzá.

Puskás nem érti?
fotó: Bonyhádi Zoltán

Puskás megjegyzi, hogy a végleges forma májusra készül el, és egy művész alkotási folyamatába nem tud beleszólni. Szerinte a művész fejében kész a terv, és erről nem kell szavaznia a közgyűlésnek. Kijelenti,hogy a tervet már tavaly bejelentették, és egyeztettek a zsidó hitközséggel is, megállapodtak abban, hogy megemlékeznek a gettó felállításáról.

Milyen holocaust-emlékműre számíthatunk?

Uhhh... kezd izgalmassá válni a közgyűlés! Czeglédy ma sem kíméli a városvezetést, finoman szólva is egy gyomrosnak beillő szófordulattal írja le Puskás Tivadart. (Később is remeg a polgármester hangja, tényleg sikeresen felhúzták.) Azt hiszem azonban, tényleg felháborító, hogy egy olyan napirendi pontot, mint a szombathelyi holocaust-emlékmű kérdése, úgy tárgyalnak, hogy az előterjesztésben a holocaust szó nem is szerepel, csupán egy emlékmű felállítása. Ami lényeg: én állampolgárként tényleg kíváncsi lennék arra, hogy a szoborról legalább a zsidó hitközséggel egyeztettek-e vagy sem. Tényleg, milyen szobrot állítanak, ki készíti el, és miért épp ő?

Czeglédy kijelenti, ha röviden be kell mutatni a négyéves városvezetési munkát, akkor ezzel az üggyel be lehet. A polgármester egyszerűen nem érti, miről van szó. Az akkori események nincsenek letisztázva, kibeszélve. Egy jó városvezető vagy nem foglakozik az üggyel, vagy elkezdi az egész feltárását. Ehelyett van egy előterjesztés, aminek a címében sincs benne, hogy milyen emlékműről van szó.

A tervezett emlékmű
fotó: Nyugat.hu

Ki döntötte el, hova állítják az emlékművet, hogy melyik művészt kérik fel, hogy milyen forma legyen? - kérdezi. Megjegyzi, ennél sokkal kevésbé fontos szobroknál is komolyabb egyeztetés volt. Most szombathelyi polgárok kiirtásáról van szó, és semmiféle egyeztetés nem történt.

Ő kíváncsi arra is, hogy a náci katonák tették-e marhavagonba a szombathelyieket, vagy kik segítették őket ebben. Czeglédy kijelenti, érdemes lenne ezt a napirendet levenni, májusra komolyabban előkészíteni és visszahozni. Még csak egy rajz is, ez az Ön városvezetői szégyene - jelenti ki.

Puskás szerint korán elkezdődött a kampány, kérdezi, hogy az ő nyolc évük, vagy az elmúlt húsz évben készült-e tervezet egyáltalán a gettóról, akár egy emléktábla formájában. Azt mondja, nem hiszi, hogy akár a zsidó hitközség igazat ad nekik.

Németh Kálmán bejelenti, hogy korábban zsűrizett alkotást terveztek, aminek a felállítását épp a Fidesz akadályozta meg. És ez nem kampány kérdés.

Sági József (Fidesz) le akarja szögezni, hogy tervek valóban készültek, de alkotás nem. Az ügyet tárgyalta a kulturális bizottság, és úgy tudja, egyeztettek a zsidó hitközséggel is. Politikusként tartózkodik attól, hogy egy alkotást kritizáljon. Elmondja, hogy a tervben egy kapura felvetett kabát van, amin Dávid-csillag is van, alatta egy szöveges tábla.

Szerinte az a kérdés, hova kerüljön, a Rákóczi vagy a Bejczy utcába. Kijelenti, hogy Németh Kálmán hozzászólásában benne volt a gyanúsítás, hogy a városvezetés kétkulacsos játékot játszik. Tény, hogy a deportálásokban részt vettek magyar csendőrök, de ettől később a magyar állam elhatárolódott.

Czeglédy azt mondja, a csendőrség egésze és a magyar állami apparátus vezényelte le a deportálásokat, amit a németek csodálkozó szemekkel néztek. Javasolja, nézzék meg a feljegyzéseket, kik álltak a Szombathelyről kigördülő marhavagonok mellett. De az lenne a fontos, ha több művész több tervéről lehetne dönteni, ez így elfogadhatatlan. És az is, hogy így döntsenek egy ilyen fontos ügyről.

Persze, emlékezzünk, ne vitatkozzunk!

Szóval legalább arra megnyugtató választ kaptunk, hogy a Holocaust-emlékmű ügyében a városvezetés egyeztetett a zsidó hitközséggel, ez jó hír. Az viszont tényleg abszurd, ami ebben a fél órában - ennél a napirendi pontnál - zajlott. Vitatkoznak egy emlékműről, aminek, mint kiderült, már a tervei is készen állnak, csupán az nem hangzik el, hogy tényleg, ki mikor kapta meg a várostól ezt a megbízatást, és miért pont övé lett ez a munka? Most akkor megszavazták, hogy megszavazzák majd, hogy utólag kifizetik az ismeretlen alkotónak az emlékmű díját, amit lehet, hogy már el is készített? Nem értem, minek ehhez közgyűlés, odaadják zsebbe a borítékot, oszt kész.

Puskás megint a zsidó hitközséggel történt egeztetést említi, és most a közgyűlés bölcsességében reménykedik. Takátsné Tenki Mária (Fidesz) is megszólal, őt korábban megdicsérte az ellenzék, mert ő adott információkat a tervről. Most azt mondja, a 70 évvel ezelőtt elhurcoltak sokat tettek a polgári Szombathelyért.

Szerinte nem tárgyalni kell, hanem dönteni, hogy minél előbb megvalósulhasson. És hogy nagyon jó a terv. Puskás hozzáteszi, ez egy tervezet, kéri, hogy májusban nézzék meg, mi lett ebből a tervből.

Czeglédy kérdezi, milyen hivatalos fórum döntött a megrendelésről, ki és mikor mutatta be a terveket a zsidó hitközségnek? És miért pont 6,3 millióba kerül, amikor még változhatnak a tervek.

Puskás bejelenti, hogy Szombathelyen július első vasárnapján emlékeznek a holocaustra. Közel egyéves tárgyalás után döntöttek így, és akkor avatják az emlékhelyet. Elutasítják Czeglédy javaslatát, ezt a emlékművet állítják fel.


9:30 Aktívak a szombathelyiek

Puskás április 6-át a demokrácia ünnepeként említi, mert a Vas megyeiek az országos átlagnál aktívabbak voltak. Országosan 61, a megyében 63, Szombathelyen 71 százalékos volt a részvétel.

Hollósi Tamás tájékoztat
fotó: Bonyhádi Zoltán

Hollósi Tamás, az 1. választókerület választási bizottsági elnöke beszél, azt mondja, nem akarja húzni az időt. Örül, hogy a Kúria visszaigazolta a bizottság döntéseit, egy esetben módosítottak csak. Aztán mindketten megköszönik a szavazatszámláló bizottságok munkáját, kiderül, hogy a választókerületben 582 ember dolgozott aznap.

Czeglédy, mint a baloldali szövetség kampányfőnöke is köszöni a bizottságok munkáját, korrektnek tartja. Megjegyzi, hogy itt a jelölőszervezetek is visszafogottak voltak. Szerinte jelest kell beírni a bizottságok bizonyítványába.

9.30 Jó úton járunk...

Miközben a polgármester választási eredményeket értékel, és köszönetet mond a lakosságnak azért, mert ők is úgy gondolták, hogy a Fidesszel Szombathelyen is jó úton járnak, mi névsorolvasást tartunk:

A közgyűlés egy kivételtől eltekintve teljes, a Fidelitas-vezér Ágh Péter hiányzik, aki a következő ciklusban már biztosan nem lesz városi képviselő, merthogy országgyűlési képviselő lett, és a kettő ugye összeférhetetlen lesz. Elvileg a ciklus végéig él még a megbízatása.

(Épp az imént közölte Puskás, hogy Ágh hivatalos úton, külföldön tartózkodik.)

Balassa Péter (Jobbik) is egyetért ezzel. De felhívja a figyelmet, hogy az ajánlások gyűjtésekor voltak anomáliák, és hiányolja, hogy nem nevezik meg azokat a jelölőszervezeteket, amelyeket megbírságolták. És azt sem írják, hogy ezek befizették-e a bírságot.

Szakály Gábor (Fidesz) is köszöni mindenkinek. Az eredményt számukra biztatónak tartja, és hogy a választók hitelesítették, amit a kormány a városért tett. Kijelenti, ők soha nem vettek részt a mocskolódásban, pedig erre most is volt példa. És azt is kifogásolja, hogy Balassán kívül a többiek nem gratuláltak a győzteseknek.

Horváth Zoltán (LMP) is köszön mindent, és megjegyzi, hogy bármilyen meglepő, Szombathelyen 6,5 százalék őrá szavazott. Gratulál a győztesnek, de figyelmeztet, hogy az LMP továbbra is kemény ellenzék lesz.


9:10 Kezdődik

Tíz perccel 9 óra után el is kezdik. Puskás Tivadar köszönt mindenkit, interpelláció nem lesz, de egy civil hozzászólás később igen. A sok napirend mellé felvesznek még egy ügyet, nem mondja el, milyen ügyről van szó.

Horváth Zoltán (LMP) már sokadszor javasolja, hogy a jegyzői beszámolót vegyék előre. A Fidesz jelzi, hogy feleslegesen.

09. 05 Miért nem inkább az Adrián közgyűlésezünk?

Jó reggelt, jó szurkolást mindenkinek, aki fejébe vette azt a perverziót, hogy ma itt, élőben követi végig ezt maratoninak ígérkező szombathelyi közgyűlést. Merthogy, suttogják mellettünk, közel hatvan napirendi pont vár igenlésre.

Kapkodás nincs, négy perccel múlt kilenc, szállingóznak befelé a képviselők, néhányan még szerelik össze a laptopokat, a többiek mosolygósan ténferegnek. Közben megérkezik Puskás Tivadar polgármester is, szokásos körbekezezést csupán egy apróság zavarja meg, Kugler István (egykor volt Fidesz-alapító) személyében, aki simán beelőzi a polgármestert, orra előtt táncolva, rövidnadrágosan, bakancsban üdvözöl mindenkit.

Közben Czeglédy fehér ingesen, mintha szavalni készülne, frissen-üdén beszól Lazáry Viktornak, valahogy így: "Azt hittem már az Adrián vagy..." Én is szívesebben hajókáznék arrafelé.

Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) egy zanati kérést tolmácsol, ott lévő utakat vegyenek önkormányzati kezelésbe, kéri, hogy ezt később tárgyalják meg. (Az előző ülésen egy lakópark útjaival tették ezt.)

Czeglédy előveszi az ipari parkba tervezett hőerőmű ügyét is, kapjanak tájékoztatást, májusban pedig tárgyaljanak róla.

Szakács Dávid (Fidesz) is fontosnak tartja a zanati ügyet, de most nem volt idő önálló napirendi pontot készíteni belőle. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) egy átfogó vizsgálatot javasol, mert sok helyen a lakóépületeket építtető vállalkozók hanyagolják el az utakat, és ezzel többletköltségeket okoznak a városnak.

Czeglédy ezzel egyetért, de szerinte nem csak szóban kell tájékoztatni, hanem írásban is. Este tíz körül érnek a napirendek végére - jósolja.

Így néz ki az ülésterem
fotó: Bonyhádi Zoltán

Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) bejelenti, hogy készül a város energetikai terve, májusban megismerik, ezt meg kellene várni a hőerőmű tárgyalása előtt.

A zanati utakról később beszélnek majd, Czeglédy hőerőműves javaslatát elutasították, ahogyan - a szokás szerint - Horváth Zoltánét is.


Másfél hónap szünet után jócskán felgyűltek a döntésre váró akták és dokumentumok a szombathelyi városházán. Ezek jó részét kedden már összefoglaltuk

2014.04.23. 08:14

6,4 milliárdos vesztesége van a Vasivíz Zrt.-nek

/ közélet 3 hsz. 4 kapcs. /
A SZOVA 177 milliós eredménnyel zárt tavaly. Közgyűlési előzetesünk.
, most pedig jön a gyakorlati megvalósítás.

Persze, biztosan lesz szó a választási eredményekről

2014.04.07. 00:05

Elsöprő Fidesz győzelem

/ választás 2014 7 hsz. 2 kapcs. /
Vas megyének lesz három fideszes és egy jobbikos képviselője, vasi baloldali képviselő nem lesz.
, az EP-kampányról, aztán arról, hogy ősszel önkormányzati választások lesznek. Szóval, van téma bőven, biztosan kitartanak késő estig.

És mi is, itt percről-perce tudósítással, itt pedig élőképben

2020.10.29. 08:51

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
közvetítünk mindent, ami történik az ülésteremben és annak környékén. Rövidesen kezdünk.

Kapcsolódó

2014.04.23. 08:14

6,4 milliárdos vesztesége van a Vasivíz Zrt.-nek

/ közélet 3 hsz. 4 kapcs. /
A SZOVA 177 milliós eredménnyel zárt tavaly. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak