NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szorgos munka, a végén kemény vita a keménydrogról

Szünettel eltelt délelőtt, 41 napirendi pont, majd jött a

mocskos rágalom

és a kurvázás.

20:40 Sürgősségi ügyek

A végén két pályázat benyújtásáról döntöttek. Ezzel vége a nyilvános ülésnek. A következő közgyűlés november 28-án lesz.


20:30 Interpelláció

Horváth Zoltán (LMP) Nárai polgármesterének tájékoztatását idézi, miszerint a település mellett, de Szombathely közigazgatási területén egy hulladékégető építését tervezi, ahová máshonnan hordanák a beszélyes hulladékot. Kérdezi, mit tud erről a polgármester.

Lakézi Gábor osztályvezető válaszol. A hulladékégetőről semmiféle információt nem kapott az önkormányzat, csak a sajtóban olvastak róka, így nem tud róla véleményt mondani.

Horváth Zoltán nem fogadja el a választ, a közgyűlési többség viszont igen. Czeglédy hozzáteszi, a beruházónak megnevezett Vasivíz Zrt. a hírt nem cáfolta, ezért kéri, hogy a novemberi ülésen adjon tájékoztatást a cég.


20:15 Vépi erőmű és MMIK

Lassan lecseng a drogos vita, Czeglédy azt kéri, hogy a novemberben tárgyaljanak a vépi erőműről. Puskás megígéri, hogy utánanéz. Lazáry Viktor -kérdésre - azt mondja, az MMIK épülete valószínűleg az Agora kezelésébe kerül majd, és várják az ötleteket a hosszú távú hasznosításra.

Kikísérem magam. Oké?

Az iménti hosszas drogvita már annyira leültette a hangulatot ebben az ingerszegény sápadt közegben, hogy már a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmeposz idevágó egyik kérdését akartuk feltenni: Kikísérem magam. Oké? - szerencsére túl vagyunk a kérdéskörön, félre a szipkákkal és a denevérekkel, visszatértünk a Folytassa sorozathoz.


19:05 Megint a drogügy

Horváth Csaba hozza elő, idéz Czeglédy hétfői sajtótájékoztatójának egyik tudósításából. Főként a szervezett alvilágról szóló részt emeli ki, azzal, ha bűncselekményről volt tudomása, feljelentést kellett volna tenni. És kikéri magának a Fidesz-frakció nevében a gyanúsításokat.

Takátsné és Szakács mocskos rágalomról beszélt
fotó: Vágvölgyi Bálint

Czeglédy azt mondja, naivitás azt hinni, hogy Szombathelyen nincs szervezett alvilág. Amint lehetséges, át fogja adni a meghallgatásáról szóló jegyzőkönyveket, bízik a nyomozók munkájában. Nem a fogyasztás a nagyobb baj, hanem az, ha képviselők kerülnek zsarolható helyzetbe.

A polgármester szerint kulturálatlan volt, hogy egy csoportot, a városvezetést gyanúsított meg Czeglédy, ezt kikéri magának.

Takátsné Tenki Mária is hozzászól, jogi lehetőségekről beszél. Szerinte Czeglédy átlépte a határt, rágalmazást követett el, és ezt két évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. Szerinte ezek becsületet és jó hírnevet sértő kijelentések voltak, amivel a városvezetést rágalmazta meg.

Czeglédy azt mondja, a több helyen hibás jogi eszmefuttatás hamis, ő nem véleményt mondott, hanem tényeket, és ezeket bizonyítani tudja. De ha úgy gondolja, tegye meg a feljelentést, áll elébe. Vállalja a felelősséget a szavaiért, ebben az ügyben nem neki van félnivalója - mondja.

Lendvai Ferenc az MSZP-SZTKE frakció tagjait kérdezi, mi a véleményük erről az ügyről. Kérdezi, hogy erre a negatív kommunikációra kiképzést kaptak-e Ron Webbertől. Ez a város besározása, szerinte nincs egzakt bizonyíték. Most már odáig jutottak, hogy a városban mindenki gyanús.

Puskás megemlíti, rendőrségi vizsgálat van, ez is, és az egész ügy is árt a városnak, a parlamentben is beszéltek már erről. Tudja, hogy kampány van, de az embereket ez annyiban érdekli, hogy romlik a politikusok megítélése. Szombathely nem azt érdemli, hogy ilyen hírekkel legyen tele az újság.

Kővári Attila akar másról beszélni, Lendvai nem hagyja, a polgármester tesz rendet. Kővári a cégekkel zajló tárgyalásokról érdeklődik. Molnár részletes tájékoztatás ad arról, hogy napi kapcsolat van a cégekkel, terveikről, munkaerőigényükről. Ezekben Hende Csaba is részt vett. Egy konkrétumot is mond, hogy az Epcos ki akar költözni az iparterületre, de ez még csak terv.

Horváth Attila tér vissza a drogügyre. Azt mondja, egyetért a polgármesterrel, hogy ez nem jó a városnak, de az a kérdés, mit tegyen az, akinek ilyen információi vannak. Abban lehet igazság, hogy ne általánosítsunk, mondjuk ki a dolgokat. De abban biztos, hogy Czeglédynek bizonyítékai vannak. De most megkéri Czeglédyt, ha a rendőrség hétfőn belegyezik, akkor hozza nyilvánosságra a bizonyítékokat. Mert mindenkinek érdeke, hogy megtisztuljon a közélet.

Puskás szerint ezek a dolgok a hivatalos szervekre tartoznak, azzal nem ért egyet, ha valaki ultimátumokat ad. Az igaz, ha valaki törvénysértésről tud, azt kötelessége jelenteni. De ez itt erkölcsi és nem jogi kérdés.

Szakács Dávid aggódik, hogy milyen lesz a kampány. Kérdezi, hogy az MSZP ezt a mocskos kampányt folytatja. Úgy látja, hogy ez egy kidolgozott taktika, nem azért választották meg képviselőnek, hogy rendőrt játsszon. Megtartja a sajtótájékoztatót, aztán rohan az Olgához a várost sározni.

A Fidesz tisztességes kampányt akar folytatni, az eredményeikről, és szembesíteni az MSZP-t a tehetségtelenségével - mondja.

A polgármester kijelenti, a város lakói bölcsek, és reméli,jól értékelik a helyzetet, főleg a bajai történések után.

Németh Kálmán el akarja keseríteni Lendvait, nem gyűlnek össze esténként és nem dörzsölik a kezüket, neki is annyi információja van, mint Lendvainak. De nem ért egyet azzal, hogy egyesek mindent megengedhetnek maguknak. Úgy véli, nagyon rövid úton le lehetne zárni az ügyet, ha van olyan, aki érintett, az tegye meg, amit kell. Mert ez a kötelessége. És a frakciónak nincs felépített stratégiája, jelenleg nem foglalkoznak a kampánnyal.

Czeglédy szerint a Fidesz által teremtett körülmények vezettek addig, hogy ilyen lépésekhez kellett folyamodnia. Volt rá példa, hogy feljelentést tett az ügyészségen, tetten lehetett volna éri egy korrupt politikust. Az ügyészség ebbe bevonta a rendőrséget, és azonnal kiszivárgott az információ, még az informátor neve is.

Lendvai Ron Webbert emlegette
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ő arra esküdött fel, hogy nyíljon ki a zsebében a bicska, ha ilyen információkat kap, akkor is, ha kaszinókoncessziót pénzért kínálnak, akár annak a csoportnak, akikről ebben az ügyben szó van. Városvezetőket környékezett meg az alvilág, és a nyilvánosság erejével védi az ügyet. Szerinte nyilvánosságra kell hozni az ilyen ügyeket, és meg is teszi, ha sokat vegzálják.

Van olyan képviselő, aki inkább áldozat az ügyben, ezért is fontos, hogy a hatóságok tegyék a dolgukat.

A polgármester azt mondja, az bűnhődjön, aki törvényt sértett. Kijelenti, súlyos dolog, ha a bűnüldöző szerveket kiszivárogtatással gyanúsítja. Szerinte Czeglédy történeteket kreál, de a kimondott szavakért mindenkinek vállalnia kell a felelősséget.

Kővári Attila meglepődik, hogy Takátsné Tenki Mária és Szakács Dávid aljas rágalmakról beszél. Mert mi van, ha tényleg igazak a drogvádak, és a rendőrség ezt ki is deríti? Azt is kérdezi, hány rendőri vezető van őrizetben hasonló ügyek miatt. Visszautasítja Szakács Dávid kijelentését, hogy aljas, mocskos módszerekkel dolgoznak. Mert ez nem igaz.

Rettegi szerint nem értik, mi a baj a sajtótájékoztatóval. Az, hogy fideszes képviselőket emlegetett, és ez az összes képviselőt gyanúba keverik. Itt a városról van szó. Szerinte ez kampány, és ezt át kell gondolnia mindenkinek.

Puskás megismétli, akinek tudomása van bűncselekményről, annak a hatósághoz kell fordulnia, és nem a sajtóhoz.


18:55 És itt a politikai vita

Elérkeztünk a két ülés közti beszámolóhoz, a politikai viták színteréhez. Balassa meg is kérdezi, hogy Molnár Miklós mit tárgyalt a Haladás-stadionról a fővárosban. Puskás azt mondja, többen voltak, de válaszoljon Molnár. Molnár elmondja, hogy a ferencvárosi stadion építéséről tájékozódtak.


18:45 Esti műszak

Elvileg tíz perce vége a szünetnek, de talán lesz valami, mintha gyülekeznének az öltönyösök.

Jön a tanár úr

18:30-ig volt hirdetve szünet, 18:42-kor úgy futottak be a képviselők a folyosóról, mint amikor annak idején becsengetés után kint álltunk a terem előtt és meghallottuk csapódni a tanári ajtaját. Ez esetben nem tudjuk ki csapta be a tanári ajtaját, de hatásos volt. Folytatjuk.

Új igazgatót választanak a Szompark élére. A javaslat a jelenlegi igazgató, Kiss Dávid, bére 650 ezer, a kinevezés öt évre szól. Balassa Péter azt kérdezi volt-e pályázat, és miért öt év, amikor jövőre választás lesz.

Puskás azt mondja, nem kötelező a pályáztatás. Czeglédy kijelenti, ma nagy bátorság kell, hogy valaki vállalja egy önkormányzati cég vezetését, ezért jó az ötéves kinevezés, mert ad egy bizonyos egzisztenciális biztonságot. Tapasztalatai szerint pozitív az igazgató munkája, így támogatják a kinevezését.


16:50 Megint a Falco-gyár

A volt építők pálya eladásáról van szó, a Falco-gyár venné meg, mint azt előzetesünkben

2013.10.29. 07:56

A szinten tartás költségvetése

/ közélet 16 hsz. 3 kapcs. /
Nem lesz pénz fejlesztésekre, de Szombathely nullszaldós lesz jövőre. Közgyűlési előzetesünk.
részleteztük. És itt van megint Tér Lászlóné, aki rendszeres felszólal a gyár bővítése ellen. Azt kérdezi, hogy miért kell ilyen szép területet odaadni a gyárnak, és miért nem sportközpontként működik. Azt mondja, a polgármesterben az emberekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés van.

Czeglédy egyensúlyoz
fotó: Vágvölgyi Bálint

Egy másik lakó, Tóth János hasonlókat mond. És azt, hogy egyetlen képviselő sem lakik a gyár mellett. Nyomozott a gyár külföldi tulajdonosai után a neten, és nagyon csúnya dolgokat talált, van, akit még köröztek is - állítja.

Czeglédy emlékeztet, hogy a Falco-gyár bővítése nagyon változatos formákban kerül ide. Azt mondja, amíg a lakosságot nem sikerül megnyugtatni, hogy nem okoz károkat a bővítés, addig nem lehet ilyen ügyekben dönteni.

A tárgyalt területeladással biztosan nem terelik pozitív irányba a folyamatokat, az ott élők elmesélik, hogy milyen környezeti károkat okoz a Falco. Javasolja, hogy ne szavazzanak most erről az ügyről, és próbáljanak meg egyeztetni a gyár és a lakók között. Szerinte igazuk van a lakóknak, Németországban nem tehetnél meg azt, amit itt, Szombathelyen megtesznek.

Szerinte kötelezni kell a Falcót arra, hogy tegye meg a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket.

Molnár Miklós azt mondja, most nem arról döntenek, hogy a Falcónak adják el a területet, most egy pályázatot igyekeznek kiírni az értékesítésre. A jelenlegi szabályok rekreációs területként kezelik a volt sportpályát, ahhoz, hogy raktárterületként használják, ezt is módosítani kellene.

Tóth úr megvédi magát

Korábban felszólalt több szombathelyi lakos is, akik a Falco beruházásai ellen vannak. Molnár Miklós épp az elhangzott tárgyi tévedéseket javítja, az elején megjegyezte, hogy nem feszültséget gerjeszt, ennek ellenére az egyik lakó, Tóth úr többször is bekiabált, hogy ne állítson az alpolgármester valótlant, mert ő nem azt mondta, amiket Molnár idéz. Az alpolgármester jegyzőkönyvért kiált, Tóth úr pedig az igazáért. Még Puskás Tivadart is félbeszakítják, nehezen csitítja a feleket. Molnár írásban elnézést kér, ha nem neki van igaza. Tóth úr magabiztos, megjegyzi, hogy várja is.

Szakács Dávid (Fidesz) szerint nem teheti meg a Falco, hogy senkivel sem egyeztet, egyedül a városvezetést próbálja meggyőzni. Ennél sokkal összetettebb kérdésről van szó, a helyben lakókat kell meggyőznie a gyárnak. Bizalmi válság van, a lakók már azt sem hiszik el a gyárnak, ami igaz.

Czeglédy nem hiszi, hogy lenne olyan vállalkozó, aki a pályázaton meg akarná venni a Falco elől a területet. Javasolja, hogy a pályázati kiírásban meg kellene jelölni, mi történik majd a területen. Mert biztosíték kell, hogy nem ipari tevékenységet folytatnak ott. És szerinte az önkormányzat akár saját mérőeszközöket is kihelyezhetne, és pontos adataik lennének a környezetterhelésről.

Marton rájött valamire. Előre borítékolható, hogy mit mond egy képviselő ellenzékből és hatalomból. Azt mondja, a politikai motivációkat el kellene felejteni, és objektív módon közelíteni a dologhoz. Ami ott zajlik, az nem egy európai városhoz méltó, elég kimenni egy félórára.

Szerinte a polgármester kérje fel a hatóságokat, hogy végezzenek objektív méréseket. De az is biztos, hogy ott senki sem fog sportolni. Egyetlen lendülettel nem lehet megoldani egy 30-40 évvel ezelőtti elhibázott városfejlesztést. Egyetért Czeglédyvel a mérőműszerek kihelyezésében, de ennek költségeit rá lehetne terhelni a Falcóra.

Nem tervezett elakadás a Falcóval

Egyelőre nem tudunk továbblépni, Puskás Tivadar most próbálja lezárni a Falco ügyét, amely eredendően egy telekeladásról szólt, de átcsapott lakossági felszólalásokba, azokra reagálásra, környezetszennyezésbe, mérőeszközök beszerzésének szükségességébe, s személyes tapasztalatokba. Abban már lassan mindenki biztos, hogy az a bizonyos “vízgőz” eléggé idézőjeles, de senki sem mondja ki, hogy káros, ezért vizsgálni kell. Vajon mit rejt a Falco füstje?

Vajon mit rejt a híres füst?
fotó: Bonyhádi Zoltán

Németh Kálmán szerint is alkalmatlan az előterjesztés, így nem lehet erről dönteni. Kijelenti, hogy a Falco az egyetlen cég Szombathelyen, amelyik senkivel sem akar együttműködni. Kéri, hogy vegyék le az ügyet a napirendről, és novemberig próbáljanak meg lépni a Falcónál.

Czeglédy azt mondja, csak annyit kell kérni a cégtől, amennyit Ausztriában vagy Németországban teljesítenek. Puskás szerint a vita nem a lakók és az önkormányzat, hanem a lakók és a gyár között van, az önkormányzat katalizátor és közvetítő lehet.

Molnár szerint a Falco a bővítést meg tudná csinálni a saját területén is, ezt az ingatlant lehetne másra használni. Javasolja, vizsgálják meg a kérdést, és a következő ülésen döntsenek, eladják-e a területet.

Marton azt mondja, a közgyűlés megszavazhatja, hogy a következő 50 évben nem változtat a terület besorolásán, így ott nem lehet majd ipari tevékenységet folytatni. És ezt egyhangúlag meg is szavazzák.

Most fél óra szünet.


16:45 Patkányok a kastélyban

Az ún. Szegedy-kastély ügye jön, vevő van rá, és azt kéri, hogy a város mondjon le az elővásárlási jogáról. Sági József (Fidesz) szerint olyanok adták-vették a kastélyt, akik közben eltűntek. Az épület romlik, már patkányok is vannak benne. Azt javasolja, hogy vegye meg a város.

Takátsné Tenki Máriának erről a Savaria Nagyszálló épülete jut az eszébe. Mert kihasználatlan, és rontja a városképet,kéri, hogy nézzenek utána.

Aztán szépen lemondanak a Szegedy-kastély elővásárlási jogáról, de csak ebben az esetben.

Lakatlan óriások

Sági József vetette fel a kérdést, hogy romlik a Szegedy-kastély állapota, és az önkormányzat megmenthetné. Legutóbb, amikor láttam, nem értettem, hogy mi értelme van hagyni tönkremenni ezt az épületet. Nos úgy tudom, hogy lebontani nem lehet, ha nincs pénz, akkor romlik tovább, illetve műemlék, tehát a területet csak akkor lehetne beépíteni, miután magától összedőlt. Hogy mik a tulajdonos szándékai? Nem tudom, de a kastély állapota csak romlik. Lassan már a helyi fotósoknak sem lesz jó háttérnek, annyira lepattant. Támogatjuk mi is, mentsék meg a kastélyt, ha van rá mód.

A Szegedy-kastély - kattintson a galériára
fotó:

Aztán Tenki Mária a Savaria szállóról érdeklődött, hullik a cserép, koszos, üres, mi lesz vele? A tulajdonos 2011 óta egy bécsi cég, hogy mit terveznek vele, egyelőre nem tudni. Tenki Mária szerint erre is rá kell kérdezni. Nap mint nap megyek el az épület mellett, már megszoktam, hogy üres, viszont akárhány ismerős jár a városban, mindegyik megjegyzi, hogy hogyan lehet hagyni ezt a város közepén. Tulajdonosa van, de sajnos gazdája nincs. Valamit kezdhetnének vele, mielőtt a fejemre esik egy cserép, vagy kompletten beszakad a teteje, mint a Szegedy-kastélynak.


16:35 A hóeltakarítók teszik tönkre a járdát?

Ezt mondja Horváth Csaba (Fidesz), és azt, hogy a járdák rendbetétele sokba kerül. Lendvai Ferenc három részre osztja az évet: lombtakarítás, hóeltakarítás, fűnyírás. Azt kéri az illetékesektől, hogy nyitott szemmel járjanak a városban, ne várjanak a főnöki utasításra.

Németh Kálmán szerint figyelni kellene az időjárás-jelentéseket, és havazás előtt már alá lehetne sózni, így olcsóbb lenne. Tavaly volt olyan terület, ahol egész télen nem takarították el a havat. Amíg a lakosságot büntetik, ha nem lapátolja el a havat, akkor joggal várja el, hogy az önkormányzat is teljesítse a feladatát.


16:25 Hol parkoljanak a bírák?

Két parkolóhelyet kért a bíróság, amit ingyen használhatnának a Szily János utcában. Sokat vitatkoznak rajta, volt olyan javaslat, hogy a régi börtönnél kellene megnézni a lehetőségeket. Czeglédy közben csodálkozik, hogy ennél komolyabb ügyeket pillanatok alatt döntenek el, most meg vitáznak rajta.

Marton nem tiltaná sehol az esküvőt
fotó: Vágvölgyi Bálint

Negyedórát szavaznak, annyi módosító javaslat érkezett. Aztán elfogadják, hogy az Ady téren kapjanak két helyet.


16:05 Hol lehet házasodni?

Az biztos, hogy a múzeumban nem, ezt nem támogatták a képviselők. Közben Marton Zsolt meglepte a képviselőket, kijelentette, liberális véleménye van, szerinte senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki hol tartja az esküvőjét. Leszavazzák. Múzeumban biztos, hogy nem lehet házasodni.

Esküvő a Lófejben

Épp arról értekeznek a képviselők, hogy hol lehessen polgári esküvői szertartást tartani. Horváth Attila megjegyezte, hogy ha egy vendéglátóipari egység szerint alkalmas arra, hogy ott szertartást lehessen tartani, akkor példaképp a bezárt Lófej kocsmát hozta, azért vizsgálni kell, hol engedélyezhető. Elképzelem ahogy az egykori Lófejben egy talponálló asztalnál elhelyezik a nagykönyvet, a vendégek átvágják magukat a kocsma évek alatt megragadt füstösségén, és szeszszagán.

A kocsmáros kisfröccsökkel töltött poharak száján nedves ujjal körözve játssza a bevonulási zenét, a törzsvendégek pedig emelik poharukat és üvegüket az ifjú párra. Azt már tovább sem gondoljuk, hogy a lakodalom is a kocsmában lenne, menyasszonyrablás esetén előkerülne egy bicska, vagy egy félbetört sörösüveg, amolyan kocsmai bunyó módra. Inkább hagyjuk. Egyébként a Lófej a Sorok utcában már bezárt, ki is van írva, hogy profilváltással eladó - igaz ezt nem úgy kell érteni, hogy megfordítják a logóban a ló fejét.


15:50 Lesz megállapodás az egyetemmel?

A jogi bizottság nem támogatja, Czeglédy azt kérdezi, van-e, akivel meg lehet állapodni, mert rossz hírek jönnek onnan. Addig nem lehet megkötni a szerződést, amíg nem látnak világosan, meg kell kérdezni őket. Halasszák el az ügyet novemberre és hívják meg az egyetem vezetőit - javasolja.

Puskás kifejti, egy intézmény vezetője azt szeretné, ha az intézmény tovább működjön. Beszámolót lehet kérni, de nem lehet megjósolni, hogy egy, öt, tíz év múlva működőképes lesz-e az egyetem. Úgyis azt mondják, hogy igen.

Rettegi szerint most nem ez a kérdés, erről a szerződésről már döntöttek korábban. Czeglédy azt mondja, akkor sem lehet szó nélkül elmenni a problémák mellett.


15:35 Csökken az ügyintézési határidő

A szociális igazgatásban, 30 napról 15-re. Németh Kálmán szerint ez létszámhiányt okozhat a hivatalban, és erre fel kell készülni, és bele kell foglalni a jövőévi költségvetésbe. A polgármester egyetért.

Több technikai jellegű ügy ment át gyorsan, vita van arról, hogy van-e határozatképesség. Zsivaj van.


14:55 Mennyibe került az iskolák államosítása?

Az előterjesztés szerint semmibe. Czeglédy viszont káoszról és koncepciótlanságról beszél, arról, hogy elveszítették befolyásukat az iskolák felett. De az a 12 millió, amit nyertek rajta, nem ér ennyit. Így nem volt értelme az átalakításnak, sőt, negatív hatásai vannak, mint pld. az Aranyhíd központnál.

Azt jósolja, rövidesen kiderül, hogy nem működik a központosított oktatás. A város korábban büszke volt oktatási rendszerére, most még egy általános iskolája sincs. És ha lesz lehetőségük, visszacsinálják.

A városházi zenekar

Épp azon merengtem az alábbi fotót nézve, hogy vajon egy városházi zenekarban ki milyen hangszerhez jutna. Hamar egy modern, kortárs koncertet képzeltem magam elé, amelyet Horváth Zoltán, mint zongorista kezdene el egy 4-5 perces szólóval. A kezdés után Prugberger Emil karnagy irányítana, Lendvai Ferenc, Horváth Csaba és Rettegi Attila a vonós szekciót erősítené. Németh Kálmán tubán játszana, Horváth Attila pedig trombitán, de a fúvósok közt foglalna helyet még Ágh Péter is egy vadászkürttel. Lazáry Viktor nyolcvanas évekbeli szinti-pop alapot játszva színesítené az előadást.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Marton Zsolt és Czeglédy Csaba az előtérben elektromos gitárral vívnának szólóharcot, Poór András tableten adná be az effekteket, Szakály Gábor pedig dobosként ütné a bőrt. Molnár Miklós basszusgitárral adná az alapot, Puskás Tivadar triangulummal várná a megfelelő pillanatot. Ne maradjon ki az ének-szekció sem, Sági József kortárs verseket szavalna, amelyek sorait Tenki Mária és Szakács Dávid vokálozása kísérne. Gyebrovszki János szaxofonon játszana, Balassa pedig harsonán, Kővári Attila (mint ahogy a fotón is látszik szájdobbal vagy szájharmonikával közreműködne. Micsoda koncert lenne…

Puskás azt reméli, jobban működik a rendszer, mint korábban, a gyerekek megkapják a egységes oktatást, és ez lényeges javuló tendencia. Szerinte nem a pénzbeni dolgok érdekesek ebben, ez csak egy hozadéka az átalakításnak. Az a lényege, hogy a gyerekek egységes tananyaggal, egységes pedagógusteljesítménnyel, egységesen jobb dolgot tanuljanak.

Rettegi Attila (Fdesz) kijelenti, senki sem mondta, hogy az önkormányzatok anyagilag jobban járnak, de az előző rendszer tarthatatlan volt. Véget kellett vetni annak, hogy az állam az egészet lenyomja az önkormányzatok torkán, az a szándék, hogy egységes legyen az oktatás mindenütt.

Kővári Attila szerint aki azt mondja, hogy ezzel azonos szintű oktatást kapnak a gyerekek, az nem ért az oktatáshoz. Ez a cél elérhetetlen, hiába hangsúlyozza az államtitkár. Ráadásul az egyetemről is aggasztó hírek érkeznek. A mérnökképzés elindítása hatalmas összegekbe kerül.

Czeglédy szerint nem igaz, hogy minden rendben van, Rettegi Attilának a központi kommunikációt kell követnie. A pedagógusok megnövekedett terhekről beszélnek, az átalakítás nevében a maximumot sajtolják ki belőlük. Más szisztémában, részben katonásított rendszerben kell a pedagógusoknak és a gyerekeknek teljesíteniük. Reméli, hogy a következő kormány hamar visszacsinálja ezt a káoszt.

Rettegi javít, azt mondta, az átalakítás negatív hatásai gyorsan eltűnnek. Van bizonytalanság, de ki kell ismerni a rendszert, kevés idő telt el, hogy ítéletet lehessen mondani. Azt mondja, ő örül, ha dolgozniuk kell a pedagógusoknak, de nem az a cél, hogy túl legyenek terhelve.

Czeglédy nem ért egyet a módszerekkel, vannak nyugatiasabb felzárkóztató megoldások, de ezekhez forrás kellene. Azt nem hiszi, hogy az egységesítéssel növelni lehet a tudásszintet, inkább rontja a tehetségesebbek lehetőségeit.


13:50 Íme, a jövő évi költségvetés

Ennek részleteit előzetesünkben

2013.10.29. 07:56

A szinten tartás költségvetése

/ közélet 16 hsz. 3 kapcs. /
Nem lesz pénz fejlesztésekre, de Szombathely nullszaldós lesz jövőre. Közgyűlési előzetesünk.
összefoglaltuk. Németh Kálmán kezd, azt mondja, túl korán tárgyalják a koncepciót, mert még nincsenek pontos adatok az állami költségvetésről, azt is most tárgyalják. Kifejti, hogy az önkormányzatok kiadásnövekedését nem támogatja az állam. Megemlíti az adósságkonszolidációt, a bankok nem csökkentették a törlesztőrészleteket, csak a futamidőt. Pedig számoltak vele, és most gondot okozhat.

A város a kamattörlesztést csak újabb hitelből tudja fizetni. De nőnek a bevételek, a helyi adók miatt is. Javasolja, hogy novemberben vizsgálják meg az építményadó csökkentését a kisvállalkozásoknál, azt egyébként is ideiglenesre tervezték.

Molnár Miklóst félbeszakította a polgármester, egy perces felállás Für Lajos emlékére.

Molnár azt mondja, novemberben beszélnek az adócsökkentésről, de előtte még egyeztetni kell. De csökkenteni akarják a kis- és középvállalkozások terheit.

Közben a fél Fidesz-frakció folyosózik, Gyebrovszki sincs a teremben.

Horváth Attila veszekszik egy kicsit, a polgármester azt mondta korábban, örül, ha sok adót fizet. A képviselő kérdezi, akkor a Fidesz miért kampányol az egykulcsos adóval. Azt elemezgeti, hogy hiába csökken az adósság, ha közben csökkenek a források is, akkor nem jutnak előbbre.

Puskás szerint egyértelmű, ha kevesebb az adósság, az siker. És ennyiben maradtak.

Kővári Attila (MSZP-SZTKE) azt mondja, a hitelek nagyobb részét a Fidesz vette fel. Molnár Miklós emlékeztet rá, hogy 2010-ben bemutatta a hitelfelvételek részleteit. De egy-egy pillanatban nem is érdemes elemezni, a folyamatokat kell nézni. Az eladósodás 2005-2006-ban indult el, de három év türelmi idővel. Közben 2008-ban hatalmas működési hiány keletkezett.

Közben volt egy polgármester és egy többségben lévő ellenzék, akik szépen el tudták lehetetleníti egymás működését. Szerinte a kormány jól döntött, hogy nem engedélyezi a további eladósodást, működésre nem szabad hitelt felvenni.

A célok nem voltak rosszak, jó célokra költötték el a pénzeket, de hosszú távon csak úgy tudnak működni, ha az erős gazdaságból lesznek adóbevételek. Hitelt csak megtérülő beruházásokra szabad felvenni a jövőben.

Czeglédy szerint Szombathely nem költekezett nyakló nélkül, de az elvitt adósság most az államadósságot növeli, közben szűk gyeplőn tartják az önkormányzatokat. Nem leszünk gyarmat táblákkal vonulnak, de jól jön az uniós pénz, és ezekből lehet majd beruházásokat végrehajtani.

Sági figyel
fotó: Bonyhádi Zoltán

De látszik, hogy ellaposodnak a közgyűlések, nincs mozgástere az önkormányzatnak, az állam jóindulatától függenek. Olyan terv kellene, hogy tudna a város a gazdasági társaságain keresztül profitot termelni, de az biztos, hogy nem lehet mindent az államtól várni. Azt mondja, Molnár Miklóst dicséret illeti a konszolidált működésért, de az látszik, hogy a városvezetés sem erre a állapotra készült.

A polgármester kijelenti, azért vannak fejlesztések bőven a városban.

Németh Kálmán szerint nem lehet elfogadni, hogy az ország lakosságának 42 százaléka szegénységben él, ezért muszáj az alapfeltételekre is költeni. Azt mondja, nem igaz, hogy a rezsicsökkentés nem lesz hatással a költségvetésre, pedig csökken a szoláltatók által befizetendő adó.

Molnár szerint viszont nem csökken az önállóság, mert egyre kevesebb kötelező feladat lesz, és az azok fölött megmaradó pénzekről az önkormányzat dönt.


13:25 Álmunk a szebb jövő

Támogatják a szombathelyi mérnökképzést, 22 jelentkező van a felsőoktatási városi ösztöndíjra, és megalkották a város jövőképét. Mindezt öt perc alatt.

Valami gond van a szavazógéppel

Először Kővári képviselő gombjaival volt valami zűr, most Németh Kálmán jelezte, hogy nem reagált a gép. Lendvai Ferenc sem tudott szavazni, mert kikapcsolták, ezért újraszavaznak. Arról nem tartottak szavazást, hogy újra szavazzanak-e, pedig lehetne bonyolítani.

Czeglédy szerint túl gyorsan rohannak át az ügyeken, kellene róluk néhány mondatot szólni, már csak a tájékoztatás miatt is.

Aztán kijelenti, hogy az Illés Akadémia bővítéséhez több mint 20 milliót kell adni, szemben a városvezetés kommunikációjával, amikor azt mondják, nem kell ehhez önkormányzati pénz. Puskás szerint két különböző dologról van szó, most a bővítéshez szükséges terület megvásárlásáról van szó.

Zajlik a magyarázkodás, nem igazán értjük, a lényeg, hogy először úgy volt, hogy ingyen lesz a terület, de most fizetni kell érte. Lazáry részletezi, 80 millióból bővül az öltöző, ez kizárólag pályázati pénz. Aztán új műfüves pályák lesznek, 400-500 millióból, ennek a harmada lesz önkormányzati pénz, a többi önrész, és meg kell állapodni, milyen arányban fizeti azt az Akadémia és a város.

A harmadik lépcsőben megint a pályákat fejlesztik, a TAO-támogatásokból. Aztán úgy döntenek, novemberben átnézik az Akadémiával kötött összes szerződést.


13:10 És folytatódik

Azért csak-csak. Balassa Für Lajos emlékére egyperces főhajtást kér. A polgármester azt mondja, két órakor, mert akkor kezdődik a volt honvédelmi miniszter temetése.

Aztán szavaznak még a délelőtti ügyről, a Szent Márton Év előkészítéséről. Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) is azt mondja, nem kell külön bizottság, elég, ha egy embert alkalmaznak erre a feladatra. Bizottság nem lesz, és Szommer Ildikó lesz a programsorozat felelőse.

Középen Szommer Ildikó
fotó: Bonyhádi Zoltán

A három IVS-programról hallgatnak meg beszámolót, a 2-es és 3-as programnál döntéseket is kell hozni. Ezeket a programokat már többször bemutattuk

2013.10.15. 16:53

724 millióból lesz új városliget Szombathelyen

/ közélet 16 hsz. 6 kapcs. /
Ennyi a pályázati támogatás, csak keveset kell hozzátenni saját zsebből. Hét új elemet hoznak ki belőle.
korábban.

Horváth Attila (MSZP) attól tart, hogy pluszpénzek is kellenek a pályázati támogatások mellé. Marton Zsolt azt mondja, ha így is lesz, akkor arról a közgyűlés dönt majd. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) hangsúlyozza, arra is van lehetőség, hogy ezt is a támogatásból fedezzék.

El is fogadják a beszámolókat.


13:05 És...

Elmúlt egy óra, de még semmi. Egyre erősebb a gyanú, hogy ma nem nagyon akarnak ülésezni a képviselők.


9:25 Három év múlva Szent Márton Év

Erre készülnek most, a személyi és anyagi feltételeket akarnak teremteni hozzá. Puskás bevezet, nagy tisztesség abban a városban élni, ahol Szent Márton született.

Sági József (Fidesz) szerint néhány napig az egész világ Szombathelyre figyel majd. (Megírtuk, hogy valószínűleg ellátogat ide Ferenc pápa is.) Sági egy operatív bizottság felállítását javasolja, ebbe minden párt delegálhatna tagot.

Gyebrovszki János (MSZP) az álszentséget kifogásolja, azt, hogy erről beszélnek, miközben nincs 300 ezer forint egy egészségügyi célra és közben ma legalább ennyi pénzt fognak elkajálni a kórházban.

Szakály Gábor (Fidesz) demagógiával vádolja, mert nem ott fognak ebédelni, és az egyházi Karitász előteremti a pénzt. Kijelenti, nem kellene mások betegségéből politikai hasznot kovácsolni. Gyebrovszki persze felháborodik, és visszautasít.

Balassa Péter (Jobbik) szerint ebben a programban semmi érdemi nincs, úgy tűnik, ez csak politikai kampány a Fidesz részéről. És felteszi a kérdést, hogy úgy akarják meghívni a pápát, hogy közben arról szólnak a hírek, a fideszes képviselők drogoznak és kurváznak. Komplett intézkedési tervet kér a programsorozatról.

A polgármester bejelenti, hogy lesz programterv. De nem ő az, aki a rossz hangulatot gerjeszti. Brüsszelben sem a néppárti képviselők gerjesztik az ország elleni hangulatot, és Szombathelyen sem a Fidesz teszi ezt. Úgy véli, a bajaihoz hasonló ügy zajlik a városban, és reméli, hogy rendben van a szombathelyiek értékítélete.

Puskás a szombathelyiek értékítéletében bízik
fotó: Bonyhádi Zoltán

Czeglédy szerint ebben az anyagban jól tükröződik a hároméves semmittevés és a koncepciótlanság, csupán lózungokat tartalmaz. Azt mondja, olyan célra szoktak bizottságot létrehozni, amivel nem akarnak foglalkozni. És azt jósolja, hogy a 2016-os program nem terheli majd a Fidesz vállát, mert már nem ők lesznek a város vezetői. Azt jó ötletnek tartja, hogy Szommer Ildikóra akarják bízni az előkészítést, kéri, hogy hagyják őt dolgozni.

Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) szerint az anyag jó kiindulópont, de a bizottságról egyetért Czeglédyvel, elég az egy fő munkatárs, nem kell operatív munkacsoport, maximum egy tanácsadó testület.

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) úgy véli, az anyag egy műfaji tévedés, olyan állítások vannak benne, amelyeknek nincs reális alapjuk. A kormánynak van egy Szent Mártom terve, ahhoz kellene csatlakozni. És szerinte sem kell bizottság, Szommer Ildikó kezében jó helyen lesz a szervezés.

Czeglédy emlékeztet rá, hogy az emlékév országos esemény lesz. Reméli, hogy nem arról szól a dolog, hogy karba tett kézzel várják valamelyik minisztérium intézkedését. Szerinte ez is az önkormányzat kiüresítése, az anyagban annak kellene tükröződnie, mit akar a város.

És jön a szünet, folytatás délután egy órakor.


9:00 Gyülekeznek

Itt a kezdés ideje, de egyelőre csak nyüzsi van a teremben. Most érkezik Puskás Tivadar polgármester (Fidesz). Most ülnek és nézik egymást. Nem volt meg a határozatképesség, azt várták, mint kiderült.

A 40 ügy mellé két sürgősségi anyag jött, úgyhogy 42-re bővült a tárgyalandó ügyek száma. Horváth Zoltán (LMP) állampolgári kezdeményezést említ, azt kérik, hogy hétfőn is legyen nyitva a vásárcsarnok. De a novemberi ülésen tárgyalnak majd róla.

Czeglédy fűtőművekről beszél
fotó: Bonyhádi Zoltán

Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) a Grenor tervezte bierőműről szól, és arról, hogy a Távhő nem egyeztetett az épülő vépi erőművel, pedig mindkettővel kellene tárgyalni. Javasolja, hogy a tárgyaljanak róla az ülésen, és hívják be a Távhő igazgatóját is. A polgármester bejelenti, hogy novemberben lesz napirenden az ügy, nem is veszik fel napirendre.

Megint Czeglédy, a nárai városrészen a Vasivíz beruházásában elkezdődött egy veszélyes hulladék-égető építése, és tájékoztatást kér róla. Puskás azt mondja, erről érkezett egy interpelláció, nem is veszi fel a napirendre.

Szakály Gábor azt javasolja, hogy háromnegyed 10-től egy óráig szünet legyen, mert alapkőletételi ünnepség lesz a kórházban. A Fidesz megszavazza, a többiek nem. Puskás közben üdvözli az érkező Ipkovich Györgyöt.


Mindenszentek előtt egy nappal ülnek össze a szombathelyi képviselők, de nem valószínű, hogy kegyeletteljes lesz a hangulat. Azt még nem tudjuk, hogy Czeglédy Csaba tegnapi bejelentése

2013.10.30. 12:13

Prostikkal, drogokkal lazultak a szombathelyi fideszesek?

/ közélet 113 hsz. 9 kapcs. /
Mindehhez a szervezett szombathelyi alvilág segítette hozzá őket – jelentette ki Czeglédy Csaba.
, miszerint egyes fideszesek prostikkal és drogokkal lazultak, milyen hatással lesz az ülésre. Valószínű, hogy nem lesz nagy béke.

40 napirendi pont várja megtárgyalását, a fontosabbakat már összefoglaltuk

2013.10.29. 07:56

A szinten tartás költségvetése

/ közélet 16 hsz. 3 kapcs. /
Nem lesz pénz fejlesztésekre, de Szombathely nullszaldós lesz jövőre. Közgyűlési előzetesünk.
. Kihegyezett billentyűzettel várjuk a kezdést.

Az ülést nem csak itt, hanem élőképes tudósításunkban is figyelheti, ha ide kattint

2020.10.29. 08:51

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
.

Kapcsolódó

2013.10.29. 07:56

A szinten tartás költségvetése

/ közélet 16 hsz. 3 kapcs. /
Nem lesz pénz fejlesztésekre, de Szombathely nullszaldós lesz jövőre. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: Ny*g*dj*n b*k*b*n!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
fgzb: *gy*t*rt*k. +1. H* *lv*s** *l*f*z*t*k*t *k*rn*k, *kk*r *z*n v*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacsg: *gy*t*rt*k * h*zz*sz*l*k n*gy r*sz*v*l. * ny*g*t.h* l*ss*n *ly*n...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
pokelll33: R*st *n P**c*!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Paulus_Maior: N*m l*t*m *rt*lm*t! - K*rny*z*t*mb*n sz*nt* m*nd*nk* r*g*sztr*...
Ismert emberek buzdítanak oltakozásra az új állami kampányban