NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

Adnak még egy esélyt a Grenor Kft-nek. És megint jár majd a 30Y buszjárat. Közgyűlési tudósításunk.

23:55 Vissza az elejére?

A nyilvános ülés végén Marton Zsolt megjegyezte, a köztisztviselőktől nem lehet elvárni, hogy éjfélig itt üljenek a közgyűlésen. Úgyhogy erre megoldást kell találni. Akár úgy, hogy fix időpontra teszik a hivatal munkájáról szóló beszámolót, hiszen azon kötelességük itt lenniük.

Két hónappal ezelőtt döntött úgy a Fidesz-többség, hogy a beszámolót a nyilvános ülés végére teszi át, addig az ülése elején volt ennek a helye.

Stílusosan búcsúzunk a márciusi közgyűlés nyilvános részétől, ha már megszavazták, hogy újra legyen 30Y jelzésű busz, és ezzel a dallal kívánunk jó munkát a zárt ülésre.

akkor kezdem el amikor más már befejezte

22:40 Bioerőművek és egyebek

Itt az utolsó napirendi pont, Marton Zsolt olvassa fel, hogy a közgyűlés felkéri a Távhőt, tegyen le a Vízöntő utcai biofűtőműről, és keressen másik megoldást. Czeglédy Csaba nagy bejelentést várt Sági Józseftől. Emlékeztet rá, hogy a közgyűlésnek már régen tárgyalnia kellett volna a fűtőműről, a közgyűlés nem is döntött, helyette a gazdasági bizottság hozta meg a döntést.

És a városvezetés a mai napon sem akarta napirendre tűzni az ügyet. és a tiltakozó lakosokat nem lehet hőbörgőknek nevezni. A képviselő szerint ez az egész sundámbundám módon zajlott.

Megint előhozza a tűzoltóautókat, a tájékoztatás szerint a sárváriak elromlottak. És már a Szombathely matricákat is levették az autókról. De mi van, ha még egy elromlik? - kérdezi. Akkor egyetlen autó van a két városban. Ráadásul elvitték a magasból mentő autót is. Czeglédy szerint kész kupleráj van a katasztrófavédelemnél.

Sági magyarázkodott
fotó: Bonyhádi Zoltán

Marton nem akar pártpolitikát vinni az ügybe, a rendelkezésre álló forrást felhasználására a Távhőnek kell javaslatot tennie.

Gyebrovszki azt mondja, olyan cég nyert két közbeszerzési pályázatot Szombathelyen, ami el volt tiltva a közbeszerzésektől. Mert eljárás folyik ellene, ráadásul adóhátraléka is van. És ezt két kormánypárti képviselő írta alá. A polgármester írásban ígért választ a kérdésekre.

Németh Kálmán a másik erőműre kérdez rá, mint mondja, a Grenor Kft. sok pénzt és energiát fektetett be a tervekbe, ők az elejétől a nyilvánosság elé tárták azokat, a közgyűlés pedig elfogadott egy szándéknyilatkozatot.

Szakály Gábor szerint könnyen leállítható a saját cég beruházása, de téves információk miatt alakult ki ez a helyzet. A Grenor-féle terv más, és annak leállítását a közgyűlés most felelősen nem szavazhatja meg. Javasolják, hogy a bioerőműről később döntsenek.

Sági szerint, ha leállítják, sok mindent kockára tesznek, köztük a város jó hírét is. Korábban nem voltak viták a beruházásokról, most viszont néhányan, politikai okokból olyan akcióba kezdtek, amit nem gondoltak át. Azt mondja, a bioerőmű 25-30 százalékos távhő-árcsökkentést jelentene. A lakossági tiltakozások előtt aztán ő is fejet hajtott.

És most csalódott, mert egyesek a politika oltárán feláldoznak egy ilyen beruházást. Azt meséli,hogy 2007-ben ő és Soós József akadályozta meg ezt a beruházást. (Ne hazudj! - jön a beszólás balról.) Aztán ő is kiállt a sajtótájékoztatóra, hogy nem lesz itt beruházás. Most viszont azt javasolja, hogy erről a következő ülésen tárgyaljanak, és hallgassák meg a Grenor szakembereit.

Balassa azt mondja, a hitelesség fontos, és a városvezetés most játssza el a hitelét. Plusz előkészítik a választási bukásukat. Aki magyarázkodik, az elveszíti a hitelességét.

Czeglédy szerint a világ legnagyobb idiotizmusa volt összemosni a két tervet. De ezt a polgármester és a a két képviselő csinálta, akik megijedtek a nagy felháborodástól. Azt mondja, hallgassák meg a Grenor Kft-t, de a Vízöntő utcai fűtőműről mondjanak le.

A közgyűlés el is fogadja, hogy a Grenor-féle erőműről most nem döntenek, hanem csak a következő ülésen. A Vízöntő utcában viszont nem lesz biofűtőmű.


22:30 Folytatják

Gyorsan lezavarnak egy szavazást, de van még néhány napirendi pont. Czeglédy azt mondja, egy megrendelt újságcikk miatt akarnak kitenni egy tagot a bűnmegelőzési bizottságból. Szerinte a delegáló szervezetnek kell lépnie, ha jónak látja. Kéri, hogy ne szavazzanak erről, nem ismerik a hátteret. (A cikkben azt írják, hogy a bizottsági tagot elítélték valamilyen bűncselekmény miatt.)

Feszült figyelem
fotó: Bonyhádi Zoltán

Marton Zsolt azt mondja, jogszabályok írják elő, hogy ennek a bizottságnak a tagjairól egyeztetni kell a rendőrséggel. Az erkölcsi felelősség valóban a delegáló szervezeté. Szerinte sem lehet erről így dönteni.

Horváth Zoltán azt mondja, egy névtelen levelet közöltek, így nem sok mindent lehet tudni. A bizottsági ülésen csak ketten szavaztak a tag ellen, a rendőrség képviselője sem.

Poór András vissza is vonja a javaslatot, ő terjesztette be korábban.


22:00 Elmebeteg átalakítás?

Czeglédy szerint ez száguld végig az országon. Kérdezi, hogy Ágh Péter és Puskás Tivadar miért nem jelzi, hogy Szombathelyen nem privatizálták a hulladékgazdálkodást. Mert most a város cégét adóztatják meg úgy, ahogyan máshol a multikat. És ezért szét kell szedni a céget.

Gyebrovszki és Marton Zsolt vitatkozik azon, hogy hol melegítsék a kukásautókat. Aztán valamit megszavaznak, nem tudjuk, mit. de Gyebrovszki nem hagyja abba, tíz perc szünet következik.

Viharos kivonulás

Gyebrovszki többször felszólalt egymás után, hogy a SZOVA telephelyén "hátul" melegítsék az autókat, és ne a lakótömbök mellett, ahol a lakók panaszkodnak a zajra és a bűzre. - Marton jelezte, hogy Gyebrovszki demagóg, és kiröhögte, majd hozzátette: 2002-től 2010-ig fel sem merült ez? Most hangosabb minden? - majd a polgármester szavaztatott és feltette a kérdést a képviselőnek: Akkor mit is javasolt pontosan? - erre Gyebrovszki felhúzta magát, s Puskásnak odamondta: Egy polgármesternek az lenne a feladata, hogy levezesse a közgyűlést, többször elmondtam világosan a javaslatomat, és maga nem azt tette fel szavazásra! - majd kiindult a teremből. A jobboldaliak még utána szóltak, némi szócsata és Gyebró elhagyta a termet.


21:45 Kell a berényi gyermeküdülő!

Czeglédy szerint másfél év kellett ahhoz a városvezetésnek ahhoz, hogy az ellenzék javaslatát megfogalmazzák. Lényeg, a város át akarja venni a balatonberényi gyermeküdülőt az államtól.

Aztán el is döntik, hogy kezdeményezik az üdülő átvételét.

Fáradtnak tűnsz...

Ma már nem először szakítják félbe a polgármestert a képviselők, mert rosszul teszi fel szavazásra a javaslatokat. Fáradtak vagyunk, a jegyző nem győz diktálni, a polgármester pedig javítja magát. Ugye az előző szünet is egy félreértés miatt volt leginkább elrendelve, mert a 21-es napirend pontjai összekavarodtak. Várom, hogy valaki szót kérjen és énekelni kezdje: Fáradtnak tűnsz...


20:45 Itt az éjszakai műszak

A félórás szünet után szó nélkül megszavazzák a pályázatot.

Amíg közgyűlés alatt a politikai vitától hangos a terem, addig a szünetben jó kedélyű beszélgetésektől hangos a folyosó. A képviselők közül sokan együtt nevetgélnek, Szakács Dávid mosolyogva beszélget Horváth Attilával, Lazáry valamilyen papírt olvasgatva gondolkodik, van aki telefonál, Balassa kávézik, egyesek pedig irodáikba húzódnak vissza. Az ajtóban Puskás, Prugberger és Gyebrovszki illedelmességi vitát tart arról, hogy ki menjen be elsőként, végül az említett sorrendben fáradnak be 20:40-kor. A szünetnek elvileg 20:35-kor volt vége, de ekkor még csak Horváth Zoltán és Tenki Mária volt a teremben - nekik pirospont a pontosság miatt.

És jön a helyijáratos buszok menetrendváltozása. Az újperintiek levélben kérik, hogy maradjon meg a 6-os buszjárat. Ágh Péter (Fidesz) be is nyújtja ezt a módosító javaslatot. Balassa is levelet olvas fel. Ugyanonnan, és azt írják, hogy a képviselő (Ágh Péter) nem is jár a választókerületében, a busz nem megy végig a főúton, és most még azt is el akarják venni tőlük.

Balassa szerint érdekes, hogy Ágh is kapott egy levelet, de annak valódiságát nem vitatja. Ő is javaslatot tesz a busz útvonalának módosítására, és egy buszforduló megépítésére. Meg még további módosításokra.

Ipkovich is benézett
fotó: Bonyhádi Zoltán

Marton Zsolt azt mondja, jelentős teljesítmény növelésről van szó, a lakossági igényeket akarják beépíteni, de a forrásokról is dönteni kell majd. Ez a forrás az adósságkonszolidáció miatti kamatbevételekből van.

A lényeg az, ha jól értjük, hogy több, korábban megszüntetett járatot újraindítanak, sűrítenek, stb. Németh Kálmán pozitívnak nevezte, hogy a Fidesz-frakció hozzáállása megváltozott, korábban nem támogatták ennyire a tömegközlekedést. de figyelmeztet, hogy a módosítás 67 millió többletkiadással jár, és a szerződést csak akkor szabad aláírni, ha ennek a forrását beemelik a költségvetésbe.

Molnár Miklós egy képzeletbeli levelet olvas fel, arról a városrészről, ahol nincs is buszjárat. És ők is kérik a szolgáltatást. Az alpolgármester kijelenti, akkor ki kellene dolgozni, hogy ne legyenek ellátatlan területek, és a tömegközlekedést jelöljék meg prioritásként.

És akkor a jövőben a tömegközlekedésre kell helyezni a hangsúlyt. Finoman fogalmazva, nagyon cinikus.

Gyebrovszki is a költségvetési forrást hiányolja, megemlítve, hogy három éve nem csinálják meg a körzetében a két buszmegállót, ami összesen ötmillióba kerülne. És sorra jönnek a képviselők egyéni kérései.

Balassa szerint a Fidesz sikerpropagandát csinál mindebből, ezeknek a járatoknak a nagy részét korábban ők szüntették meg. Puskás erre azt mondja, Szombathely lakóit akarják szolgálni.

Újra lesz 30Y a városban?

Időközben Ipkovich György elment, Nemény András megérkezett. Közben Marton javasolta, hogy nevezzék vissza a 3-as buszt 30Y-ra. Mint mondta, a híres zenekar is erről az egykori járatról nevezte el magát, és rajongó lehet az alpolgármester, hiszen szentimentális ötletnek nevezte javaslatát, és 2012-ben pont Szentimentálé címmel jelent meg egy koncertfilm a 30Y zenekarról. Ha a busznév visszajön, akkor talán még a menetrendbe bekerülnek a Mecseki sétányok is. Egyébként mások is támogatják az ötletet, Sági József is a tábla mellett voksolt, a képviselő nemrégiben szerzett egy eredeti busztáblát is, amit átadott a zenekarnak.

Most szépen összegyűjtik a javaslatokat, a Volán kidolgozza a tervet, és nemsokára visszahozzák a közgyűlés elé. A menetrendváltozás vagy júliusban, vagy szeptemberben lép életbe.


20:15 Kiakadt az alpolgármester

Egy pályázatot tárgyalnak, a kerékpárút fejlesztéséről, amire 120 milliós támogatást nyertek el. Viszont korábban nem alkották meg a vagyongazdálkodási rendeletet azzal, hogy a következő ülésre visszahozzák. Molnár Miklós alpolgármester kissé indulatosan kijelentette, vagyonrendelet nélkül nincs meg a fedezete a pályázat önrészének.

A vita egyre hevesebb lett, Molnár láthatóan kiakadt. Emlékeztetnénk rá, hogy nem is olyan régen egy interjúban

2013.03.20. 18:49

Molnár Miklós: Én sem így költeném el a pénzt

/ közélet 5 kapcs. /
A költségvetésről, adósság-átvállalásról, hitelfelvételről, autóipari centrumról beszélgettünk Szombathely pénzügyi alpolgármesterével.
azt mondta, csak olyan fejlesztéseket támogat, amire megvan a forrás úgy, hogy az nem veszélyezteti a város működését. A polgármester negyedórás szünetet rendelt el.


18:45 Ingatlanokat akarnak eladni

Ennek a napirendi pontnak a lényegét is összefoglaltuk előzetesünkben

2013.03.27. 08:28

Irodaház lesz a Szent-Györgyi középiskolából?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
A szombathelyi városvezetés keresi, mit lehetne eladni. Szóba került a Művészetek Háza is. Közgyűlési előzetesünk.
. Németh Kálmán kérdezi, hogy volt-e egyeztetés az Agora vezetésével, hiszen az értékesítésre kijelölt ingatlanok között van a Művészetek Háza is.

A képviselő szerint kétsége, hogy a volt Szent-Györgyi iskola épületére lesz-e jelentkező, az épület nagyon rossz állapotban van. Balassa Péter azt mondja, ha lett volna korábban vagyongazdálkodás, akkor most nem kellene erről tárgyalni. Azt mondja, a főtéri ingatlanokat nem szabad eladni.

Czeglédy elment, de visszajött
fotó: Vágvölgyi Bálint

Czeglédy azt kérdezi, hogyan fordulhat elő, hogy évtizedeken keresztül csemegeboltként működik egy ingatlan, most meg el akarják adni. Odaadják egy vevőnek, aki másnap beteszi a bérlőt. Pedig ez a SZOVA feladata lenne. És reméli, hogy senki sem gondolja komolyan a Művészetek Házának eladását.

Kijelenti, nem lehet olyan érdek, hogy szubjektíven, licit és kontroll nélkül adjanak el kisebb értékű ingatlanokat. Szerinte inkább nehezíteni, mint könnyíteni kellene az ingatlanokhoz hozzáférni. Kijelenti, nehézkes volt a rendszer, de soha nem merült fel a korrupció gyanúja.

Marton azt mondja, csak szakmai szempontokat vettek figyelembe, nem politikait. Céljuk az aktív és eredményes vagyongazdálkodás, és a költségvetés rendben tartása. Elmeséli, hogy a főtéri élelmiszerbolt bérlője június 30-val felmondta a szerződést, és nincs új bérlő. Hasonló dilemma a Művészetek Háza, az biztos, hogy értéken alul semmit nem adnak el.

Mikrofonon kívül

Nem biztos, hogy magunk vizsgálatára kell fordítani a figyelmet, hogy egy nehéz közgyűlés után melyik képviselő lazít alkohollal.

Prugberger Emil érvelése a képviselők drogvizsgálatánál említette ezt, amin persze mindenki nevetett.

És ezekből a behatolásokból gyerek is lesz?

Gyebrovszki kérdezte viccelődve Tenki Máriától, aki épp a Deák utcai behatolásokról beszélt.

Kíváncsi vagyok, hogy az alapvető fogorvosi ellátás napirendjét hogyan hozod össze a tűzoltóautókkal.

Sági József mondta oda Czeglédy Csabának, még a felszólalás előtt.

Itt még ennyi hó van? Az nincs napirenden, hogy március végén ne eshessen a hó?

Egy számunkra ismeretlen férfi mondta a városházi teraszon, ahol a sarkokban még több hókupac tartja magát a mai napsütés után is.

Hiába a reális érték, ha ezek után félárra becsülik fel az ingatlanokat! Bilincsben fognak innen sokan elmenni!

Mondja mellettünk egy úr, miközben arról beszélnek, hogy mennyi eredménytelen liciteljárás után adhatják oda az első jelentkezőnek a meghirdetett ingatlant.

Lazáry Viktor azt mondja, többször egyeztetett az Agora vezetésével, és vannak tervek az épület hasznosítására. Ha az MSH-t sikerül felújítani, az Agora irodái úgyis oda fognak költözni.

Molnár Miklós szerint azokat az ingatlanokat, amiket el lehetne adni, azt nem akarják, amit meg nem lehet eladni, azt meghirdetik. A vevők meg simán át tudják verni az önkormányzatot, és a lehető legkisebb összegért veszik meg az ingatlanokat.

Czeglédy a kormányzati kommunikáció ismeretében nem is érti, miért akarnak ingatlanokat eladni, hiszen az országban és a városokban minden rendben van. javasolja, hogy először találjanak bérlőt a főtéri csemegeüzletre, aztán adják el bérlővel együtt. Nehogy a vevő adja ki bérbe.

Horváth Attila azt kéri, hogy minden vagyonértékesítés legyen nyilvános, ezzel el lehet kerülni a korrupció gyanúját. Van már ilyen internetes rendszer, ki kell alakítani a saját rendszert. Puskás szerint minden képviselő hozzájuthat az adatokhoz.

Czeglédy azt mondja, nem csak a képviselőket illetik meg az információk, hanem minden szombathelyi polgárt. És kéri, hogy főtéri ingatlan ne kerüljön be a vagyonhasznosítási koncepcióba.

Magyarország jól teljesít?

Én próbálkozom ezzel az ülésvezetéssel, időnként sikerül, időnként nem.

- mondta Puskás, amire megjegyezték a "nézők" közt, hogy:

Ezt bizony jól látod!

- később Czeglédy szólalt fel:

Magyarország jól teljesít - Szól a miniszterelnöki szlogen, haladunk előre, az állam átveszi az adósságokat, ömlik a sok EU-s pénz, akkor miért adjuk el az ingatlanokat, miért van baj?

- erre ismét a mellettünk ülő úr félhangosan odaszól:

Nincs baj, ha csukva van a szemük és nem olvassák a rólunk szóló külföldi sajtót.

- Egyébként a vita folyik, ha nem lenne itt a kommentáló polgár, akkor lassan unatkoznánk.

Marton szerint nem szabad korlátozni a vagyongazdálkodási koncepciót, mert a városnak szüksége van a bevételekre. És azt mondja, ha ilyen ügyekről tárgyalnak, akkor szélesebb körű bizottsági előkészítés kellene.

Czeglédy kéri, hogy kapjon a közgyűlés tájékoztatást a főtéri élelmiszerboltról tájékoztatást, mert volt egy érdeklődő, és nem tudni, miért nem jött össze az üzlet. Molnár azt mondja, a jelentkező a jelenlegi bérlővel sem tudott megállapodni.

Na, eljutottak a szavazásig. És kijelölték értékesítésre a Művészetek Házát is.


18:15 Mi legyen a lakbér-hátralékokkal?

Némi technikai probléma után folytatjuk. Most épp arról tárgyalnak, hogyan hajtsák be a lakbér-hátralékokat. A kimaradt összegek miatt nem tudják karbantartani a lakásokat, felújításokról szó sem lehet. Marton Zsolt szerint lassan összeomlik a rendszer, a lakások teljesen leamortizálódnak.

Marton rendszerösszeomlástól tart
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ha ez így megy tovább, úgy adják át a rendszert a következő közgyűlésnek, hogy azt nem lehet felelős gazdálkodásnak nevezni - mondja. És javasolja, készüljön egy terv a bérlakások kezelésére.

Építsünk lakóparkot!

A képviselők több mint háromszáz üresen álló lakásról beszélnek, amelyekhez pénz kell, ha értékesíteni vagy hasznosítani szeretnének. Az ócsai lakópark jutott most eszünkbe, és a ráfordított súlyos milliárdok. Lehet, hogy célszerűbb lett volna ezzel a hatalmas összeggel megkeresni először a különféle települések önkormányzatait, de ugye nem így történt. Építsünk lakóparkot mi is, hátha az megoldás lesz nekünk is, hisz odafönt értenek hozzá.


17:35 Drogpróba a képviselőknél?

Szakály Gábor a drogstratégia napirendről levételét javasolja, Czeglédy felszólítja a közgyűlést, hogy a képviselők egy-két napon belül adjanak vérmintát, bizonyítva, hogy ők nem élnek kábítószerrel. Prugberger Emil szerint erre nincs szükség, de a cigaretta is drognak számít.

Balassa emlékeztet arra, hogy majdnem egy éve a drogtesztet ő már javasolta. Szerinte is országos mintát adhat a kezdeményezés.

Czeglédy szerint fontos kérdés a drogteszt, mert így lenne hiteles, hogy drogellenes stratégiát alkotnának. Sajnálja, hogy Prugberger nem támogatja, lehet, hogy orvosi titkok tudója? - kérdezi.

Prugberger Emil szerint inkább az ifjúság körében kellene felmérni, hogy vajon mennyire használt el a droghasználat, mondta ezt Czeglédy Csaba azon javaslatára, hogy vizsgálják meg a szombathelyi képviselők vérét, példát mutatva azzal, hogy ők nem élnek ilyen szerekkel. A teremben senki sem állt neki izzadni, így úgy véljük nincs félnivaló, ugye országos balhé lenne belőle, ha pozitív eredmény jönne ki bárkinél, viszont országos hírverést kapna az is, ha megcsinálnák ezt a tesztet. Vajon példamutató lesz a közgyűlés, vagy anyagi okokra hivatkozva elállnak tőle. (Többek közt már elhangzott az is, hogy a vizsgálat költségeit drogprevenciós célokra fordítani hasznosabb lenne.)


17:30 32,6 millió a város pénzéből

Czeglédy megint előhozza a tűzoltóautók kérdését. Közben a katasztrófavédelem közleményt adott ki, amiben elismerik, hogy tényleg csak két autó van a városban, ráadásul a magasból mentő kocsi három hónapja nincs itt. A képviselő hazugsággal vádolja a közleményt, abban tíz százalékos önrészt említenek a vásárlásnál, Czeglédy kijelenti, 2008-ban 32,6 milliót adott a város ehhez az autóhoz.

Elfogadták, a képviselőknek a következő ülésig meg kell csináltatniuk a drogtesztet, saját költségükön.


17:00 Párbeszéd

Horváth Zoltán (LMP) volt a kezdeményezője a korábbi beszámolóknak, most azt mondja, együttműködési megállapodás kellene az iskolákkal. Kérdezi, milyen együttműködésről lehet szó a közgyűlés és az iskolák között.

A polgármester szerint széles a kör, de ezeket lehet konkretizálni is. Molnár Katalin elmondja, hogy csökken a hallgatók száma a SEK-en, az idén akár 200-300 fővel. Czeglédy Csaba is kérdez, hány jelentkező kell ahhoz, hogy folytatódjon a tanító szak. És sérülhet-e a tanító- és tanárképzés, mert ez a tartópillére a szombathelyi egyetemnek.

Horváth Zoltán kezdeményezte a beszámolókat
fotó: Vágvölgyi Bálint

Azt is kérdezi, hogy a diplomás ápoló képzésen mennyibe kerül egy félév. És elég hallgató jelentkezik-e az OKJ-s képzésre, hogy az ne kerüljön veszélybe. Valamint, hogy a Klebelsberg központ támogatja-e őket anyagilag.

A válasz: 15 fő felett elindul a tanítóképzés, ez minden évben megvan. De a tanárképzésben visszaáll az osztatlan képzés, ami segíthet, hogy Szombathely a tanárképzés egyik bázisa legyen. A pécsi egyetem szombathelyi tagozatának igazgatóhelyettese szerint nem kapnak további támogatásokat, csak az egyetem tartja fent az intézményt. [/p

Tavaly több levelezős képzést nem tudtak elindítani, mert azok önköltségesek. Az idén talán a Markusovszky kórház segít a hallgatóknak némi ösztöndíjjal. És nagyon magas a felvételi követelmény a szociális munkás szakon.


15:45 Itt a délutános műszak

Negyedórás késéssel kezdenek. Nyuszit kaptak a képviselők a polgármestertől. A szombathelyi felsőoktatási intézményekről hallgatunk meg egy előadást. Horváthné dr. Molnár Katalin megbízott elnök mutatja be a SEK működését.

A nyulak bevették a termet

A képviselők mellett a nyulak is bevették a termet, igaz a fél négyre meghirdetett kezdésre még csak a csokinyuszik érkeztek meg, a képviselők csak később szállingóztak be. Minden politikus asztalán egy Milka csokinyúl csücsül, Horváth Zoltán meg is jegyzi viccelődve, hogy nincs rajtuk polgármesteri engedély. Majd Puskás jelezte, hogy ezzel kíván mindenkinek kellemes ünnepet.

Aztán a hittudományi főiskola és a II. János Pál katolikus kollégium és szakkollégium mutatkozik be. Utánuk pedig a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi kara. Lassan egy órája tartanak a beszámolók. A képviselők fele nincs a teremben.

Összeült a helyi konklávé

Nem is tudom meddig, de minimum fél órán át hallgattuk a hit szavát a különféle oktatási intézmények vezetőinek beszámolója keretében. Elnézést, de helyenként már egyfajta hittérítésbe mentek át a prédikációk, de legalább megtudtuk, hogy mennyire jó programokkal és szakkörökkel dolgoznak az egyháznál. Majdnem fel is lapoztuk gyorsan az Alaptörvényt, hogy a legutóbbi módosításokkal nem csúszott-e be valami kitétel, a sok bíboros nevének és cselekedetinek hallatán már arra készültünk, hogy összeült a helyi konklávé.

Több, mint egy órája tartanak a tájékoztatók. Van egy megalapozott gyanúnk, hogy a képviselők nem ilyen tájékoztatókra számítottak, inkább arra voltak kíváncsiak, hogy a felsőoktatás átszervezése hogyan érinti ezeket az iskolákat. Valami zűr volt a kommunikációs csatornákban.

Na végre

Régóta átvették az intézményvezetők a mikrofon feletti uralmat, különféle beszámolóikkal. A képviselők vegyesen állnak a témákhoz, vannak akiket érdekel, vannak akik kimentek a teremből. A pulpituson például csak Puskás Tivadar ül, a többiek szétszéledtek. Ágh Péter például épp Horváth Csaba helyén ül, bár az utóbbi percekben már Poór és Szakály helyén is ücsörgött picit. Igazi alakváltó, aki tartja magát a szokásokhoz, ugyanis Poór helyén ülve telefonját tapogatta. Az utolsó beszámoló után a mellettünk ülő hölgy így szólalt fel: Na végre! - a csillagászati témában elmondott beszámoló érdekes volt, csak ugye még sok-sok napirendi pont ragyog a mai közgyűlés egén.


15:30 Sötét a terem

Fél négy van, de alig van mozgás a teremben, még a világítás is takarékon működik. Azt látjuk, hogy valamiféle prezentáció készülődik, beüzemelték a projektort.


13:16 Ebédszünet

Fél négyig ebédszünet. Egyébként a napirendi pontok egyharmadán vagyunk túl. Nagyjából.


12:30 Tankerületi irodaház

Gyebrovszki szerint kellene egy kimutatás, melyik beruházás mikor indult, és milyen céllal. Mert a Kossuth u. 11. épületét sok pénzből megépítették az IVS programon belül, és a SZOVÁ-nak egy éven át nem sikerült bérlőket találnia rájuk. És most odaadják a tankerületi igazgatónak. Gyebrovszki ezt nem tudja elfogadni, mert a tankerület még bérleti díjat sem akar érte fizetni.

Puskás azt mondja, a bérleti díjat levonták abból a támogatásból, amit a tankerületnek adott a város. Tízmillió forintot. Rettegi Attila (Fidesz) szerint ez előnyös konstrukció az önkormányzat számára. Ráadásul a város köteles elhelyezni a tankerületi igazgatóságot.

Gyebrovszki idézi az előterjesztést, abban ingyenes átadás szerepel, miközben százmillióba került az épület felújítása. Marton Zsolt majdnem egyetért vele, de nem sikerült piaci alapon kiadni az épületet, nem jött elfogadható ajánlat. De az ingatlant nem szabad üresen hagyni, mert elindul az állagromlás.

Azt nem tudja, mekkora energiát fordított a hasznosításra a SZOVA, ő is nehezen foglal állást, a közgyűlés bölcsességében bízik. Gyebrovszki úgy tudja, van jelentkező bérlő.

Szétestünk…

Gyebro tartja az ellenzéki frontot, amúgy mindenki beszélget mindenkivel, nagyon ránk férne már egy kis pihenés. Már aki bent tartózkodik, mert Szakály például az imént kért a sajtótól kávét, azzal vonult el. A folyosóról élénk zaj szűrődik be, közben a nyuszis bácsi - immár asszony és nejlonzacsi nélkül - visszatért, vadmálnás üdítővel vigasztalódik. Csöndben van, pecsétgyűrűivel játszik.

Molnár Miklós emlékeztet rá, hogy a városnak kötelessége elhelyezni az igazgatóságot. Azt is megtehetnék, hogy rámutatnak egy privát ingatlanra, és kéri, hogy a város bérelje ki nekik. Most havi 1500 forintot kapnak négyzetméterenként, ennyit nem fizetnek ma a piacon. És olyan bérlőt kell találni, aki a 600 négyzetmétert egyben veszi ki.

Poór András hozzászól
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ez a szerződés hosszú munka eredménye, de ha valaki tud olyan bérlőt, aki ennél többet hajlandó fizetni, az jelezze. Horváth Attila azt nem érti, miért a város közepére, a legjobb helyre kell tenni ezt az intézményt, amikor még ügyfélforgalma sem lesz. Ott van például a volt Szent-Györgyi iskola épülete.

Marton szerint van egy ajánlat, 500 forintra. Horváth Attila kérdezi, a támogatáscsökkentés akkor is érvényes lenne-e, ha máshol kapnak ingatlant. Mert akkor ez az 500 forint négyzetméterenkénti bérleti díj plusz bevételt jelentene. (Éves szinten ez olyan hárommillió forint lenne.)

Gyebrovszki szeretné, ha a polgármester felelősségre vonná a SZOVA vezérigazgatóját, mert egy éven át nem talált bérlőt, sőt, évek óta nem foglalkozik azzal, hogy önkormányzati ingatlanokat adjon bérbe.

Marton kijelenti, azt nem lehet feltételezni, hogy szándékosan nem adták bérbe az épületet. Németh Kálmán szerint viszont a Kossuth utca nem tartozik a belvároshoz, a bérleti díjaknál semmiképpen. Lehet vitatkozni, de tény, hogy törvényi kötelezettsége van az önkormányzatnak, de ez nem olyan kemény, mint ahogyan Molnár Miklós ecsetelte.

De a történet arról szól, hogy az épület nem az önkormányzat tulajdona, érdemesebb lett volna az önkormányzati ingatlanok között keresni. De ezekkel a feltételekkel ő támogatja a bérbadást.

Takátsné Tenki Mária azt mondja, a SZOVA nem megfelelően végzi a munkát, nem ad megfelelő tájékoztatást. Folyamatosan állnak üresen ingatlanok, a cégnek nincs koncepciója, nincsenek javaslatai, ezért kerülhetett ide ez a terv. Közben belvárosi ingatlanok kerülnek fel az eladási listára.

Czeglédy emlékeztet, hogy az elejétől fogva kifogásolják az oktatás államosítását, de itt legalább a legalkalmasabbak kerültek a tankerületi igazgatóságra. De eddig ezeket a feladatokat megoldották a városháza hatodik emeletéről. Most is meg lehetne így oldani, és a Kossuth u. 11-et lehetne piaci alapon bérbe adni.

Szóba került ez a megoldás - mondja a polgármester. De az igazgatóság nem férne el a hatodik emeleten. Ráadásul nem szerencsés, ha két intézmény van egy helyen. Czeglédy azzal válaszol, hogy hasonló a helyzet az általános iskolákban, ráadásul régi kollégák jönnének vissza az épületbe.

Molnár Miklós elfáradt
fotó: Vágvölgyi Bálint

Javasolja, hogy most ne döntsenek, vizsgálják meg a városháza hatodik emeletének lehetőségét, és esetleg a volt Szent-Györgyi épületét is. Puskás szerint ezeket a lehetőségeket már megvizsgálták. A javaslatot elfogadták.

Molnár Miklós kijelenti, a hatodik emelet már foglalt, a Szent-Györgyi épület egy részét viszont így fel kellene újítani, amire nincs keret. Javasolja, hogy az adóhatóságnak ajánlják fel az üres ingatlanokat, mert ők privát épületeket bérelnek.

Az ügyet visszahozzák a következő ülésre.


12:00 Hogyan fizetik a mentőket?

Gyebrovszki kérdezi, igaz-e, hogy a regionális mentőszervezet időnként pénzt utal át az országos szervezetnek. Puskás azt mondja, nincs külön szervezet, minden pénz a központon megy át, a mentők országos szervezetben dolgoznak.

Gyebrovszki pontosít: a város támogatja az ügyeleti szolgálatot, és kérdezi, ezeket a pénzeket valóban itt használják-e fel. Azt is megemlíti, hogy akár veszélyt okozhat, ha egy végigdolgozott éjszakai ügyelet után az orvos reggel nyolctól háziorvosként dolgozik.

Puskás megismétli előző válaszát. De biztos abban, hogy a pénzt arra fordítják, amire kapják.

Szavazzon a Közgyűlés Legkúlabb Nyakkendőjére!

A tavasz mindig új divatirányzatok indulását jelzi, és ezt jól láthatjuk Szombathely első embereinek nyakában is. Önnek melyik a kedvence? A klasszikus egyszínűt veri a merész csíkos? Vagy talán a mintás lesz az idei befutó? Leplezze le a nyakkendőzetlen igazságot, és szavazzon! Legyen Ön a tavasz divatdiktátora! A legtöbb szavazatot kapó nyakravalót Szombathely Díszpolgárnyakkendőjévé nevezzük ki!

Ja a lényeg: itt mondhat ítéletet

2013.03.28. 11:45

Szavazzon a Közgyűlés Legkúlabb Nyakkendőjére!

/ könnyű /
A tavasz mindig új divatirányzatok indulását jelzi, és ezt jól láthatjuk Szombathely első embereinek nyakában is.
!

Mennyi idő alatt jut kórházba a beteg a hívás után? - kérdezi Németh Kálmán. Balassa meg azt, hogy volt-e már rá példa, hogy az újraélesztési oktatásban résztvevők közül valaki éles helyzetben is bizonyított.

Gyebrovszki szerint az lenne az igazi, ha a városnak saját orvosi ügyelete lenne, akkor nem kellene az orvosoknak több műszakot lehúzniuk. Prugberger Emil (Pro Savaria) kijelenti, hogy állandó éjszakai ügyeletre nem lehet orvosokat találni, de aki orvosnak megy, az tudja, hogy a nap 24 órájában készültségben kell állnia.

Köcse Tamás vezető mentőtiszt kifejti, egyre több esetben találkoznak helyszíni újraélesztéssel, de azt nem lehet tudni, hol szerezte a tudását az, aki segített. De az biztos, hogy csökkent a váratlan helyzetektől való félelem.

Egy szombathelyi háziorvosra havonta két ügyelet jut, úgyhogy nem nagy a leterhelés.


11:35 Egyedi bérleti díjak?

Németh Kálmán kifogásolja, hogy a tervek szerint az önkormányzati bérleményeknél lehetőséget akarnak adni az egyedi díj megállapítására, mert korábban voltak negatív példák, mint pld. a Szentlélek patikánál.

Hozzáteszi, hogy az ingatlanok bérleti díjai mindenütt csökkenek a piaci viszonyok miatt, Szombathely három éve nem emelt bérleti díjat, de még így is sok vállalkozás van, ami nem tudja kifizetni azokat.

Tenki Márta ma buszsofőrnek öltözött

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, közgyűlésünk egyetlen nőtagja, ma a szokásosnál jóval visszafogottabb kollekcióba öltözött, buszsofőr-kék zakóhoz fekete nadrágot húzott, mindezt fekete harisnyával és fekete körömcipővel dobta fel. Se egy piros topánka, se egy lazán a vállára dobott sárga sál… Mi van ma? A nagycsütörtök, az nagycsütörtök. Böjtölünk mi is keményen.

Horváth Attila szerint semmi sem indokolja, hogy eltöröljék azt a szabályt, miszerint a felújításokat a befolyó díjakból kell elvégezni.

Takátsné Tenki Mária kalauzkékben pompázik
fotó: Vágvölgyi Bálint

Takátsné Tenki Mária azt mondja, a SZOVÁ-nak már jeleznie kellett volna a gondot, hogy egyre több helyiség áll üresen. Már régen át kellett volna tekinteni a bérleti rendszert, és reméli, hogy a folyamatot meg lehet fordítani.


11:30 Nyolcvan év felettiek

Megtudjuk, hogy 3500 nyolcvan éven felüli lakosa van Szombathelynek, akik nagy része nem veszi igénybe a szociális ellátásokat. A fővárosi V. kerületben például 2700 nyolcvan éven felüli él. Éppen egy programról tárgyalnak, amivel magasan képzett közmunkásokat vonnának be a szociális ellátásba, és ezt nem a város, hanem az állam fizeti.


11:10 Drágább lesz az étkeztetés

Pontosan nem tudjuk mennyivel, Szakály Gábor (Fidesz) szerint nem túlzott az emelés, és a szociálisan rászorulók kedvezményt kapnak. Előtte Gyebrovszki akadt ki azon, hogy nem mondják meg, miért is kell emelni a díjakat, szerinte azért, mert két év alatt 30-40 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Szakály szerint Gyebrovszki kampányol, és a rászorulók között akar hangulatot kelteni.

Se Czeglédy se Balassa, se Sági, se Prugberger… mi van? Szupertitkos ebédszünet készülődik, ellenzéki-kormánypárti kerekasztallal?

Németh Kálmán kimondja, 30 százalékkal emelkednek a bölcsődei térítési díjak. Megemlíti, hogy sokat költöttek a bölcsődékre, eközben kevesebben járnak oda, mert fizetni kell érte. Nem érti, hogy a hároméves kor felett miért nem kell fizetni.

Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) emlékeztet, hogy az MSZP-frakció kezdeményezte a bölcsődei térítési díjak bevezetését, a jelenlegi helyzetben nem lehet ezt felülvizsgálni. De az egész rendszert át kell gondolni.

A közgyűlés elfogadta a díjemelést.

Adós vagyok egy eddig elvarratlan szállal: a csoki tojásos nyugdíjas-forma pár időközben nyomtalanul eltűnt. Nem osztottak ajándékot. Hm… Nyuszi szerencséje egyedül Lendvai Ferire kacsintott, az ő kakaómasszás nyuszija azóta is az asztalán, névtáblája mellett szemléli a szombathelyi közélet langyos folyamát.


10:30 Ösztöndíjat alapítanak

Két hónapos előkészítés után most tárgyalják az egyetemisták ösztöndíjáról szóló rendeletet. Ennek lényegét korábban már összefoglaltuk

2013.03.27. 08:28

Irodaház lesz a Szent-Györgyi középiskolából?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
A szombathelyi városvezetés keresi, mit lehetne eladni. Szóba került a Művészetek Háza is. Közgyűlési előzetesünk.
, nincs is komoly vita belőle.

Horváth Attila azért kifogásol néhány kisebb részletet, vannak olyan esetek, amikor egy hallgató önhibáján kívül csúszik tanulmányaival, és a terv szerint ilyenkor is vissza kellene fizetnie a teljes ösztöndíjat. És javasolja, hogy az iskolapszichológust is nyilvánítsák hiányszakmának.

Gyebrovszki szerint lehetőséget kell adni a cégeknek, hogy támogassák az ösztöndíj pénzügyi alapját. A támogatott mérnökök ugyanis náluk dolgoznak majd.

Ide már megjött a húsvéti nyúl
fotó: Vágvölgyi Bálint

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) azonban azt mondja, hogy a tervben a szombathelyi kötődésű hallgatók nem élveznek előnyt. A hiányszakmákat preferálja, a szombathelyieket viszont nem.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) felhívja a figyelmet, hogy csak szombathelyi lakos pályázhat, a szombathelyi középiskola csak előnyt jelent.

Hány iskolapszichológus kell Szombathelyre?

Kint a folyosón is ejtőznek páran, így meglehetősen szellős lett a benti küzdőtér. Miközben Rettegi a műszaki képzés hiányán agonizál, mi a képviselők nyakkendőiben gyönyörködünk. Sági József Takácsnéval pedig Nagy-Magyarországban, Sági monitorán legalábbis egy Trianon előtti állapotokat mutató domborzati térkép figyel.

Hány iskolapszichológus kell Szombathelyre? Számol Rettegi, húsznál többig nem jut. Csendben megkérdezem, ahelyett, hogy ösztöndíjakban gondolkodnak, az állástalan pedagógusokat miért nem képzik át a hiányszakmákra? Óvodapedagógusokká, vagy pszichológusokká? Nem lenne logikus? Szakmai tapasztalatuk már van, de állásra reményük sincs?

A végén úgy döntenek, hogy most nem döntenek, a bizottságok átbeszélik az egészet, és újra visszahozzák az ösztöndíj ügyét a közgyűlés elé.


10:20 Pályázatokat nyújtanak be

Nem csak a csónakázótavi fitness miatt pályázik a város, hanem - többek között - az Ernuszt-kastély homlokzatának felújítására is. És több ilyet is tárgyalnak sürgősséggel, ezekről, sajnos, nincs anyagunk.


9:45 Szabadtéri fitness?

Horváth Attila (MSZP-SZTKE) kérdezi, milyen szabadtéri fitness eszközökre akar pályázni a Savaria Turizmus Kft. Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) szerint ez csak egy név, az eszközök a Csónakázótó látogatóit szolgálják majd ki.

Most részletezik, hol lesznek csapadékvíz elvezetési munkák és melyik tömbbelsőket újítják fel. Ezekre később részletesen visszatérünk.

Ez itt a reklám helye!

Nocsak, miről maradtam le, míg félálomban a kölykök húsvéti ajándékán meditáltam, hát mit hallok?! Megszületett a Savaria Fórum alternatívája, és milyen találó névvel (ha jól értem)?! Itt a Szombathelyi Hét! Takácsné dr. Tenki Mária tanácsnokasszony kihúzza magát, nagyon büszke, amikor nyilvánosan is bejelentheti, megszületett a városnak az a lapja, ami majd hitelesen tájékoztat. Jobboldal komolyan bólogat. Hurrá! Virágozzék száz virág! Éljen a sajtószabadság! Bár nincs március 15-e, súgom magamnak, de tényleg, sok sikert kívánunk…

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) örül, hogy az új önkormányzati újság örömhíreket tud majd közölni.

Ön akar Fitness-parkot? Fórumozzon róla!

Ha van véleménye, és azt szívesen megosztaná másokkal is, például a városvezetéssel, nosza, holnap lakossági fórumot szerveznek arról, hogy mit szólunk az új Városliget tervéről. Itt a hivatalos meghívó, bogozzák ki a lényeget:

„Az NYDOP-3.1.1/B1-13 számú "Új Városliget építése Szombathelyen" elnevezésű pályázat előírásainak megfelelően, SZMJV Önkormányzata megbízásából lakossági fórumot tartunk annak érdekében, hogy a lakosság, illetve a területileg érintett szervezetek minél szélesebb körben megismerhessék a megvalósuló fejlesztéseket.

Téma: A Csónakázó-tó és környezetének rendezése, valamint a pályázatban megvalósításra kerülő projektelemek ismertetése

Időpont: 2013. március 29. (péntek) 13.00 óra

Helyszín: SZMJV Polgármesteri Hivatal, I. emelet, nagyterem"

Gyebrovszki kijelenti, hogy miközben új helyeken kezdik el a munkát, addig vannak olyan területek, ahol nem fejezték be. Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) szerint a kettő nem zárja ki egymást. A most tervezett területekre építési engedélyek vannak, ezért ezeket választották.


9:05 Itt az eleje

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) bejelenti, hogy a hivatal munkatársa, Nagy Erzsébet Magyarország arany érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta. Köszöntik is a hölgyet.

A polgármester azt is bejelenti, hogy elhunyt Tarján Jenő, volt városi képviselő. Egyperces néma tiszteletadás emlékének.

Tarján Jenő 2007-2010 között volt városi képviselő
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) azt kéri, külön napirendként foglalkozzanak a bioerőművekkel, ne a két ülés közti beszámoló kapcsán. Megemlíti, hogy már csak két tűzoltóautó van Szombathelyen, sőt, már az emelőkosaras autó sincs itt, így ha a negyedik emeletnél magasabban van tűz, azt nem tudják oltani. Ez fenyegetettség - mondja. Kéri, hogy ezt is tűzzék napirendre.

Műbalhé a tűzoltóautó-hiány?

Meglehetősen lapos délelőttnek nézünk elébe, a teremben általánosan uralkodó vérnyomás 100/80, még a bedobott szombathelyi tűzoltóautó-hiányra sem ugranak rá, úgy tűnik Czeglédy és a szocialista frakció egyedül aggódik a szombathelyi tűzoltóság működésképességéért. A jobboldal leműbalhézza a témát, látványosan unja a dolgot.

Mellettem a szemüveges úriember lassan aktivizálódik, és beköpi: „Csaba, biztos azért nincs elég tűzoltóautó, mert elakadtak az M1-esen...” Három hiányzót számolunk össze: betegség miatt nem lehet jelen Kővári Attila (jobbulást), nem látjuk Ágh Petit sem Horváth Csabát.

Horváth Zoltán (LMP) ígéretéhez híven ismét kéri, hogy a két ülés közti beszámolót tegyék vissza a nyilvános ülés elejére. Czeglédy folytatja, a nyilvánosság, az információszabadság sérül, ha a Vasivíz Zrt. átalakítását zárt ülésen tárgyalják. És az Art Café bérleti ügyét is nyilvánosan kellene tárgyalmi, így el lehetne kerülni, hogy mutyira gyanakodjanak.

A Fidesz mindkét javaslatot elutasította. Azt is, hogy megvizsgálják a tűzoltóautók ügyét, és azt is, hogy a bioerőmű ügyét külön napirendként tárgyalják.

A polgármester gratulál Nagy Erzsébetnek
fotó: Vágvölgyi Bálint

Czeglédy bejelenti, büntetőfeljárást tesz, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt, azért, mert nincs a városban annyi tűzoltóautó, ami elég a veszély elhárítására.

Szakács Dávid (Fidesz) szerint Czeglédy showt csinál az ügyből, ha feljelentést akar tenni, tegye meg, ne a nyilvánosság előtt beszéljen róla. Gyebrovszky János (MSZP-SZTKE) szerint a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül. Nagy a zűrzavar.

Czeglédy kijelenti, ő nem játszmázik, a közgyűlés elutasította, hogy tájékoztatást kapjanak, ezért hívta fel a figyelmet. Puskás bejelenti, a katasztrófavédelem helyi vezetőjétől tájékoztatást kért.

Nyuszi hopp, nyuszi kopp

Tíz perc és kezdünk. Melegséggel tölt el a reggel, a termoszban frissen lefőtt kávé, körülöttem ellenzéki és kormánypárti képviselők egymást közt, mosolyogva ügyeket intéznek. Teljes nyugalom és béke. A képviselők vadul huzatolnak, dugóznak, laptopokat izzítanak, a teremben szokatlanul sok a mosoly és a nevetés, mintha az öltönyös úriemberek már a húsvéti locsolkodásra készülnének.

Vigyázat, támad az ünnep: Lendvai Feri asztalán már egy csokinyúl figyel!

Egy csapatnyi fiatal lány érkezik, állítólag, hallom fél füllel, főiskolás kisgyermeknevelők. Nem nézném őket tüntetőknek, lehet, csak a közélet működését szemlélik, élőben. Majd kiderül.

Nyugdíjas korú úr és egy hölgy pottyan le mellénk, nagy szatyor tiritarka csokitojással. Lesz itt akció!

Ez még az eleje
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az új rendszer szerint ma is elmarad az ülés előtti politikai vita, és azonnal a napirendekre térnek a képviselők. Az eleje nyugodtnak ígérkezik, habár várható némi ellenzéki kritika, de az igazi vita később jön.

A főbb ügyeket összefoglaltuk már

2013.03.27. 08:28

Irodaház lesz a Szent-Györgyi középiskolából?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
A szombathelyi városvezetés keresi, mit lehetne eladni. Szóba került a Művészetek Háza is. Közgyűlési előzetesünk.
, írtunk a bioerőműről
2013.03.27. 18:29

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

/ közélet 6 hsz. 3 kapcs. /
A beruházó Grenor Kft. norvég főnöke szerint sikeres tárgyaláson vannak túl a városvezetéssel, húsvét után folytatják.
is, erről, és a Távhő által tervezett Vízöntő utca biofűtőműről is szavazni kellene, miután a polgármester bejelentette
2013.03.21. 14:04

Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen

/ közélet 3 hsz. 7 kapcs. /
Az önkormányzat leállítja a Szentkirály mellé és a Vízöntő utcába tervezett biomassza erőművek előkészítését.
, hogy törlik a terveket.

Mi már itt vagyunk, az ülés történéseit itt percről-perce blogban közvetítjük, de élőképben is nézhető, ez utóbbihoz elég ide kattintani. Jó szórakozást!

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: D*gd f*l m*g*dn*k * 2x1 s*v*s *t*t f*d*sz sz*lg*.J*v*r* v*r*s*g ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
lojalista: J* *n *s gr*t*l*l*k * k*v*t*l*z* t*l*jn*k,,k* *s v*lt?J* * m*sz*...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
miki1950 : *zt * s*k *g*zs*g*t *m*t l**rt*t*k, *n n*m t*d*m *b*r*ln*. D* m...
“Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” - volt fideszes polgármesterek írtak levelet a döntéshozókhoz
j...: Gr*t*l*l*k m*nd*nk*n*k *k* * k*v*t*l*z*sb*n r*szt v*tt . ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
Fater: F*p f*ly*d*k, b*rn* s*r* t*k*ny. C*tr**n, p**g**t, f**t, pl. 250...
Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok