NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Haladás-pályától papírtépésig és Magellán Centerig

Rekord hosszúságúra nyúlt a tegnapi közgyűlés Szombathelyen. Parttalan viták és fontos döntések.

0:20 És itt a vége

Hosszú menet volt, reggel kilenctől idáig. De délelőtt folytatódik a szokásos sajtótájékoztatókkal. A következő ülés február 28-án lesz.


0:15 Az utolsó napirendi pont

Az autóipari centrum megalapításával kapcsolatos döntéseken van a sor, Molnár Miklós bejelenti, hogy több résztvevő, köztük Zalaegerszeg és Szentgotthárd is elfogadta már a megállapodást.

Felajánlja az ellenzéknek, hogy a hét, alakuló munkacsoport mindegyikébe delegáljanak képviselőket vagy szakértőket.

Nincs hozzászólás, el is fogadják, egyhangúlag az intézkedési tervet.


0:10 Bérleti szerződések

Több bérleti szerződésről döntöttek, viszonylag gyorsan. Olyanok vagyunk, mint a teve, amelyik érzi, hogy közeledik az oázishoz.

Molnár Miklós éjfél után jelezte, hogy köszöni a tegnapi napot a képviselőtársaknak, hogy együtt töltötték a születésnapját. Mindenki boldog születésnapot kívánt az alpolgármesternek.

Akkor nem jutott eszünkbe, de most így utólag, pénteken pótoljuk: egy dögös hölggyel kívánunk boldog szülinapot.


23:55 Még hat napirendi pont

A Magellán Center területéről van szó. Balassa sorolja a neveket, a Fidesz prominensei érintettek az ügyben. És most ki akarnak hátrálni a várossal korábban kötött megállapodásból. A szép tervekből most Szombathely szégyenfoltja lett, és ígéri, hogy a Jobbik teljes körű vizsgálatot kezdeményez.

Szakály Gábor azt mondja, volt egy vállalkozói csoport, amelyik megvásárolta a magánterületeket, és befektetőket akart idehozni. Ezt az akkori városvezetés akadályozta, végül megszületett ez a komoly megegyezés. Ez iparűzési adóbevételt hozott volna, több száz munkahelyet, ha a politika nem fúrja meg.

De ebben semmi negatív szándék nem volt, és az nem bűn, hogy néhány képviselőnek volt benne érdekeltsége. És Szombathely lakóinak érdekét szolgálta volna.

Balassa kérdezi, mi lesz a parlagfűvel, a régészeti feltárással, a rágcsálókkal. Úgy gondolja, ennek az ügynek lesz folytatása.

Megszavazzák a javaslatot.

23:30 Mi köze a kormányhivatalnak a városhoz?

Ezt kérdezi Czeglédy, láthatóan feldúltan. Elhangzott ugyanis, hogy a kormányhivatal az egyik rendelet részleteit kifogásolta. A képviselő szerint csak ahhoz lehet közük, hogy valami törvényes vagy sem. Ahhoz nem, hogyan szabályozzák a választott képviselők a város működését.

A távhőről van szó, a túlszámlázásokról. Az MSZP szerint a rendelettervezet nem orvosolja a gondokat, a képviselők felháborodnak. Czeglédy szerint így nincs értelme az önkormányzatnak, Gyebrovszki azt kifogásolja, hogy a lakótelepi, kormánypárti képviselők nem is foglalkoznak az üggyel.

Czeglédy papírt tép
fotó: Garai Antal Atom

Czeglédy összetépte a távhőrendeletet és bedobta, hozzátéve, hogy: Ennyit ér! - Puskás szólt, hogy szedje fel, Czeglédy nem akarta. Majd Puskás odament és felszedte, majd átadta Czeglédynek.

Puskás megint szünetet akar, felháborodás, de aztán mégiscsak szünet.


23:10 Az utolsó órák

Összevissza ugrálnak a napirendben, azt sem tudjuk, mennyi van még hátra. Az biztos, hogy van még egy rendelet, a környezetvédelmi szabályokról. Köztük arról, hogy mikor lehet füvet nyírni.

Itt is van. És csak Balassa jelentkezik. Azt mondja, a szabályok ellenőrzésével lesznek gondok, és ha jól tudja, csak a rendőrségnek van joga erre. És az ipari övezetre ne legyenek érvényesek, mert korlátoznák a termelést.

Lakézi Gábor városüzemeltetési osztályvezető szerint oda más szabályok vonatkoznak. Balassa fejet hajt. De megjegyzi, ez a rendelet csak papíron fog létezni, mert nem lehet ellenőrizni. A rendeletet, persze, elfogadják.


22:35 Új igazgató

Új igazgatót választanak a Városfejlesztési Kft. élére, mert a novemberben kinevezett vezető lemondott. Bruttó 600 ezer forint lenne a fizetése, Balassa szerint ez túlzás egy olyan cégnél, amelyik folyamatosan hiányt termel.

Lazáry azzal indokol, mert a jelölt rendelkezik az előírt műszaki kompetenciákkal, így ellátja még egy munkatárs feladatát.

Puskás Tivadar jól bírja
fotó: Bonyhádi Zoltán

Czeglédy szerint ez a pofátlanság csimborasszója. Először kapjon 100 ezret, aztán ha letesz valamit az asztalra, emeljék meg. Ezt a céget eddig azért tartották fenn, hogy az egyik haverjuknak legyen helye. Felszólítja a jelöltet, hogy ne vállalja így az állást.

Gyebrovszki megjegyzi, hogy a jelölt cége nemrég egy közbeszerzési eljáráson indult, a szerződés nem írja elő, hány órát kell dolgoznia ügyvezetőként. És hogyan tudja majd összeegyeztetni ezeket a munkákat.

Czeglédy szól Ságinak, hogy ne vigyorogjon a bajsza alatt. Sági és a polgármester Összemosolyognak. Gyebrovszki is közbeszól, de Sági rögtön odaszól, csitítva a képviselőt: Gyebró! Kevés vagy! - már megint megy a többségi izmozás.

Czeglédy szerint a fideszesek azt csinálják, amit a feljebbvalóiktól látnak. Megint a jelöltet kéri, hogy így ne vállalja el a munkát. Azt mondja, milliárdos forgalmú cégek középvezetői keresnek ennyit.

Balassa a Távhő és a SZOVA vezetőinek bérét említi, és javasolja, hogy legyen induláskor 300 ezer az ügyvezető bére. A polgármester szerint az ügyvezetést nem munkaidőben látja el, mint ahogyan a polgármesteri és a főorvosi feladatokat sem.

Czeglédy kifejti, ha ez szóba kerül a frakcióvezetői értekezleten, akkor nem így csapódik le.

A Fidesz többség megszavazza az új ügyvezető személyét és a 600 ezres bért is.

A polgármester aláírta a munkaviszonyról szóló határozatot, de nagyon nehezen árulja el, hogy hány órás ez a munkaviszony. A polgármester nem vitatja a kérdést. Gyebrovszki újra megkérdi, majd hozzáteszi, hogy Puskás jobban ért az infarktushoz, mint a munkajoghoz. A polgármester elárulja végül, hogy nyolc órás a munkaviszony. A többség megszavazza - az ellenzék kiakad.

És tíz perc szünet a zsivaj miatt.

A szünetet paprikás hangulat miatt rendelték el. Gyebró jelezte Ságinak, hogy igyon még egyet. A folyosón a fideszesek gratuláltak az ügyvezetőnek, a szocialisták pedig mondták Benkőnek, hogy nem kéne vállalnia. Múltbéli dolgokon vitáznak még kezdés előtt, az ellenzék láthatóan kiakadt a hirtelen jött kinevezésen. Az ügyvezető február elsejétől (egy óra múlva) 600 ezer forintos bruttó bérért vezeti a Városfejlesztési Kft-t.


22:05 Vita nélkül

Vége a prezentációnak, úgy létszik, belealudtak a képviselők, senki sem szól hozzá, és a Fidesz többségével simán megszavazzák a településrendezési terv módosítását.

Jön az IVS 2, ezt is összefoglaltuk előzetesünkben

2013.01.30. 08:08

Ismét igazgatót választanak Szombathelyen

/ közélet 3 hsz. 8 kapcs. /
Ösztöndíjat alapítanak, múzeumot, könyvtárat vesznek át, új városi lapot terveznek. Közgyűlési előzetesünk.
. Gyebrovszki hiányolja az egyeztetést, amit ősszel megígértek, és a régi tervek helyett most templomokat újítanak fel városi pénzből. Lazáry Viktor azt mondja, a bizottsági üléseken lehetett volna egyeztetni.

Gyebrovszki kritikájára Lazáry azt mondja, a templomok szociális feladatokat is ellátnak, a lakásfelújítás pedig kötelező eleme a pályázatnak.

Erre Gyebrovszki sorolja, a Városfejlesztési Kft. 16 milliót, az egyházak - a felújításon kívül - egy-egy milliót, a Rehab Team 14 milliót. A templom-felújítások 50-50 millióba kerülnek, a körforgalom 80 millióba, a lakásfelújítás 140 millióba.

"A fejedben van gettósodás!" - vágja oda Sági József Gyebrovszkinak, aki a Győrffy utcai állapotokat vitatja. Többen röhögnek, majd Puskás a beszéd közepén a képviselőbe fojtja a szót: Köszönöm képviselő úr, lejárt az idő!

Kővári Attila nem kapott a kérdésére választ, ezért újra feltette. Puskás elmondta, hogy majd később megmondja mi lesz az emberekkel. Kővári nem fogadja el a választ, a polgármester azt mondja: Majd írásban megkapja a választ! - erre Kővári: Nekem ne írogassanak! Szóban tettem fel a kérdést, itt válaszoljanak. - Puskás passzolja a labdát Lazárynak, aki elmondja, hogy kielégítő választ egyelőre nem tud adni. A vitát zárják, Gyebrovszki megjegyzi a helyzetre, hogy: a Fidesz kötelező időtöltésnek tekinti a közgyűlést, és nem konzultációs testületnek.


21:50 13 órája tart az ülés

Most már biztosnak tűnik, hogy meglesz az éjfélig tartó, rekordhosszú ülés. Még tart a prezentáció.

A diavetítésben a 26-os képnél járunk, a Puskás Tivadar utcát ábrázolja. Balassa megjegyzi, hogy az mindenképp támogatott. A hátsóbb sorokban valaki azt mondja, hogy névadó szobrot is emelhetnénk, de előbb várjuk meg a következő városvezetést, mert még véletlenül a polgármesterről mintáznák a mellszobrot.


21:10 Elegen vannak

Úgy tűnik, mégis megvan a határozatképesség, 18-an vannak.

Sikerült visszaérni a képviselőknek, egyik másikért telefonálni kellett. Most a "gépkezelő" miatt nem tudnak bejelentkezni a rendszerbe, mert ő ment ki valahova. Rögtönzött komédiát láttunk.

Czeglédy jelzi, hogy az ellenzék nélkül nem lenne határozatképes a közgyűlés. Egyébként a településrendezési terv részleteiről tárgyalgatnak. Czeglédy megint egy prezentáció bemutatását kéri.

Csendélet
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ismét előkerült a projektor és a vászon. Betehetnék diavetítővel a Winnetou-t, a képekről pedig Dolák-Saly Róbert mesélhetne, így legalább mi is jól szórakoznánk. Bár a jelenlegi műsor sem egyszerű...

Megy a bemutató, nem sokat értünk belőle, szerintem a képviselők sem.

Ééés köszönjük! Míg a városháza gondoskodott egész napi kávénkról és üdítőnkről, addig a szocialisták hoztak melegszendvicset, amiből mi is kaptunk, így már éhségünk is "csillapításra került" - hogy képviselősen fogalmazzak.


21:05 Éjszakai műszak

Egyelőre elég sokan hiányoznak, Ágh Péter, Poór András, Horváth Csaba, Tenki Mária, Prugberger Emil, Lazáry Viktor és Puskás Tivadar ül a Fidesz részéről a teremben és az ellenzék. Megvan az egyenlőség, bár ezzel együtt a határozatképtelenség is.

Megint szünet.


20:45 Szünet

Negyedóra múlva folytatják.


20:20 Bérleti díj az okmányirodáért

Gyebrovszki említi, hogy a város amit kap az államtól, azt felfújja, amit meg elvesz azt eltitkolja. Most tízmillió forinttal károsodik a város, mert ennyivel kevesebb bérleti díjat fizet majd a kormányhivatal. A képviselők hangoskodnak, Czeglédy még azt is javasolja, hogy ne legyenek járások, Puskás már azt mondja, hogy: Állam se legyen? - Gyebrovszki szerint az ingatlan ott rohad, úgy, mint az acsádi otthon épülete.

Czeglédy szerint az állam megerőszakolja a rendszert, és nem tudják máshová áttenni az okmányirodát, mert akkor sérül az az elv, hogy az emberek ne vegyenek észre semmit az átalakításból.

Kuncogás és nevetés Molnár és Lazáry közt. Puskás csak mosolyog, megy a többségi izmozás, az ellenzék beletörődik, a gúnyolódásba, Gyebrovszki és Czeglédy sincs bent.

Az iroda a SZOVÁ-é, eddig a város fizetett érte bérleti díjat, most a kormányhivatal. És a kormányhivatal kevesebbet fizet, ezért van most a vita.

Balassa szerint veszélyes folyamatot indíthat el ez az ügy. Abból a bizonyos 800 millióból évi 12 milliót már le is vonhatnak. Puskás azt mondja, eddig a város fizetett 20 milliót egy évben a bérletért, ezentúl nem fognak fizetni.

Horváth Attila szerint az lett volna a tisztességes, ha a polgármester kijelenti, ennyit lehet kérni érte, mert ezt az utasítást kapták. Puskás szerint nem így történt.

Kővári Attila azt mondja, csak a SZOVA érdekeit védik. Kérdezi, mi lesz a bérleti díj különbözetének az áfáját.


20:10 A polgármester korlátozhat

Gyebrovszki megkérdezi a jegyzőt, hogy a polgármester korlátozhatja-e a képviselő kérdezési jogait. A jegyző azt mondja, igen, főleg rendfenntartási célokból.


19:40 Új városi lap

Gyebrovszki javasolja, hogy a városháza kommunikációs vezetője legyen főcenzor, mert bele akar szólni, mi legyen a városi tévé híradójában. Czeglédy reméli,hogy a tévé új ügyvezetője rendet tesz majd. Kérdezi, igaz-e, hogy tényleg tervezik a sportközvetítések leállítását. Mert az nem mókás, ha új feladatokat akar vállalni a tévé, közben népszerű műsorokat szüntet meg.

Horváth Attila és az okostelefon
fotó: Bonyhádi Zoltán

Kijelenti, hogy az önkormányzat és a Promed Kft. (a jelenlegi SaFó kiadója) közti perben rövidesen elsőfokú ítélet születhet, így könnyen lehet, hogy a városnak két hetilapot kell fizetnie. Kéri, hogy a tévé ügyvezetője két üzleti tervet tegyen le, egy optimistát és egy pesszimistát. Mert ha két városi lap lesz, akkor kevesebb reklámbevételre számíthat.

(Részletek előzetesünkben

2013.01.30. 08:08

Ismét igazgatót választanak Szombathelyen

/ közélet 3 hsz. 8 kapcs. /
Ösztöndíjat alapítanak, múzeumot, könyvtárat vesznek át, új városi lapot terveznek. Közgyűlési előzetesünk.
)

Puskás azt mondja, a városnak november óta nincs hetilapja, a közgyűlés felmondta a szerződést. Erről a bíróság dönt, de most nincs. Ha indul egy másik lap, akkor lesz lapja a városnak.

Törvénytelenségről és cenzúráról beszélnek az ellenzéki képviselők. Angyal László, mint főcenzor alkalmazását javasolják a szocialisták, a polgármester nem veszi figyelembe a képviselők jogait (Gyebrovszki szerint), közben a jegyzőt is szidják innen mellőlünk. Van aki nevetgél, van aki dühösen figyel, az idő megy, elvagyunk itt a Városházán.

Németh Kálmán szerint ügyes az előterjesztés, mert nem az a címe, amiről szól. A Promed a felmondást megtámadta a bíróságon, mi van, ha a bíróság nekik ad igazat, mert a cég jelenleg is kiadja a lapot. A lap léte kizárólag attól függ, mennyi hirdetést tud szerezni.

Javasolja, hogy várják meg a bírósági döntést, nehogy tényleg két lapot kelljen finanszíroznia az önkormányzatnak.

Puskás azt mondja, a felvetés egy hipotézis, most a városi tévé alapszabályának módosításáról kell dönteni. Németh azt mondja, akkor valamelyikük nem olvasta el az előterjesztést. Idéz belőle: új néven, új hetilapot ad ki a tévé.

Czeglédy szerint nyilvánvaló, hogy az ügyvezető kiválasztásánál ez a terv döntő volt. Megismétli, hogy két üzleti tervet készítsen a tévé. A történetnek a közgyűlési döntéssel nincs vége, majd a bíróság dönt. Azt mondja, a Promed nagy tettet hajtott végre, mert sorra mentek tönkre a lapok a válság miatt, a SaFó viszont túlélte a reklámbevételeknek köszönhetően.

Szakács Dávid azt mondja, a városnak most egy lapja sincs, a Savaria Fórumot egy kft. adja ki, de megszűnt a kapocs az önkormányzattal. És a városvezetésnek el kell gondolkodnia azon, hogy pótolja ezt a lapot. Reményei szerint a bírósági vagy médiahatósági döntés lehetetlenné teszi, hogy a Promed továbbra is kiadja a lapot.

Czeglédy szerint inkább meg kellene köszönni a Promednek, hogy most is kiadja a lapot, mert így nem omlik össze a reklámpiaca. Tévedés, hogy a közgyűlés döntésével megszűnt volna a lap. Furcsa, hogy most derült ki, hogy 1991 óta nincs bejegyeztetve a Savaria Fórum, és ez eddig senkinek nem tűnt fel. Vagy az elmúlt időszakban valaki kitöröltette. Puskás azt mondja, ez nem lehet, valószínűleg elfelejtették bejegyeztetni.

Gyebrovszki sorolja azokat a döntéseket, amelyek kárt okoztak a városnak, úgy véli, ez is olyan lesz. A párhuzamos tevékenység pénzkidobás. Lehet akár 12 lapot is kiadni, de azt az egy hónapot már meg kellene várni.

Czeglédy meg akarja kérdezni a tévé ügyvezetőjét, hogy valóban be akarja-e szüntetni a sportközvetítéseket. Puskás nem engedi, Gyebrovszki szerint a polgármester korlátozza a képviselők jogait.

És szavaznak. Érdekes módon leszavazzák, hogy legyen főcenzor tisztség a városházán. És Czeglédy javaslatát is. Aztán az ellenzék ellenében megszavazzák az eredeti előterjesztést.


19:10 Ösztöndíjat alapítanak

Czeglédy azt kéri, a képviselők kapjanak egy hosszabb tájékoztatót a koncepcióról. Sokan tiltakoznak. A polgármester láthatóan ezért nem lelkesedik, azt mondja, mindenki elolvashatta. Meg is szavazzák, mégpedig egyhangúlag.

Most pedig ösztöndíjat alapítanak. Gyebrovszki azt mondja, egy alapítványon keresztül kellene ezt megcsinálni, mert akkor külső adományokat is tudnának fogadni, főleg azokra a cégekre számít, amelyek számára a szakembereket képezik. (A részleteket előzetesünkben

2013.01.30. 08:08

Ismét igazgatót választanak Szombathelyen

/ közélet 3 hsz. 8 kapcs. /
Ösztöndíjat alapítanak, múzeumot, könyvtárat vesznek át, új városi lapot terveznek. Közgyűlési előzetesünk.
összefoglaltuk.)

Szemét a földön
fotó: Bonyhádi Zoltán

A polgármester megadta Czeglédynek a szót, majd bebújt az asztal alá. Furcsán néztük, hiszen ennyire nem kényes a téma, aztán Puskás Tivadar szólt, hogy nyugodtan beszéljenek, csak szerel valamit. Gyebrovszki ismét szünetet javasol Puskásnak, aki közben megjavította a szerelni valót és ismét székében ül.

Czeglédy szerint az elmúlt időszak egyik legjelentősebb ügyét tárgyalják. Mert egyre több családnak okoz gondot, hogy finanszírozzák a gyermekük felsőoktatását. Ez nem rossz rendszer, mert a havi 50 ezer forint komoly összegnek számít.

Megjegyzi, hogy a tanulmányi szerződés megkötése európai megoldás, hiszen a támogatott hallgató itt kezdi meg a munkáját. Szerinte a jogász területre is ki kellene terjeszteni, mert a jogászokat felszívja a közigazgatás. Javasolja, azt is meg kellene nézni, hogy a jelentkező alkalmas-e az adott pályára.

Örülne, ha a februári ülésre kész anyag lenne, mert akkor költségvetési forrást is lehetne rendelni hozzá, és akár a márciusi egyetemi jelentkezésekre is hatással lehet.

Igazat adok Czeglédy Csabának abban, hogy vizsgálni kell a motivációt és a pszichikai állapotot, mielőtt valaki elvégez egy-egy szakmát, példának hozták a tanárokat. Ha annak idején lettek volna ilyen vizsgálatok, akkor az enyhén szociopata és alkoholista testneveléstanárom nem kínzott volna minket és sok-sok diákgyűlölő embertől mentették volna meg a magyar oktatást.


19:00 Hosszú ez a nap

Még 21 napirendi pont van hátra, és este hét óra van. Bejön Czeglédy jóslata, éjfélig itt leszünk.


18:40 Az Agoráé lesz az OMK

Legalábbis a kulturális feladatok. Vagyis, az Agora szervezi majd Oladon a kulturális programokat. Czeglédy aggódik, hogyan alakul a létszám, lesz-e közművelődési szakember.

Rettegi Attila szerint akkor lesz közművelődés Oladon, ha azt az Agorán keresztül megfinanszírozzák. A részletekre februárban visszatérnek.

A szavazások közepette a polgármester mintha elvesztette volna a fonalat. Aztán bizonyítja, hogy nem így van, viszont most mi nem értjük a szavazási sorrendet. Gyebrovszki szünetet javasol, hogy Puskás Tivadar pihenjen kicsit, de szerintünk már másnak is jól esne.


18:15 Könyvtár és múzeum

Czeglédy javasolja, hogy a Berzsenyi könyvtár igazgatója adjon tájékoztatást arról, hogyan is áll az intézmény. Sági nem támogatja, most ez nem a beszámoltatás ideje. A polgármester egyetért ezzel, és annyit kért, hogy két percben mondjanak valamit a létszámról.

Czeglédy szerint másfél év bizonytalanság után meg kellene nyugtatni az ott dolgozókat, és megmutatni, hogy van jövőjük. És ez konszenzusos akarat.

Eszmecsere a háttérben
fotó: Bonyhádi Zoltán

Meg is szavazzák, így a város átveszi a Berzsenyi könyvtár működtetését.

Lazáry felszólalása elején bemondja, hogy megvárja, amíg befejezik a képviselők a magánbeszélgetéseket. Igaz a képviselők a polgármesternek szólnak oda, csak Puskás Tivadar nem vesz róluk tudomást. Hosszú estének nézünk elébe, ha minden egyes pontnál hárman négyen szólalnak fel.

Az ellenzék aggódik a költségvetési támogatás miatt, Németh Kálmán kijelenti, az utóbbi években nem voltak fejlesztések, de a fiókkönyvtárakban szükség lesz rájuk. És erről a költségvetés tárgyalásakor kell dönteni. Ezzel Lazáry Viktor is egyetért.

Megszavazzák a múzeum átvételét is.

Czeglédy javasolja, hogy hozzák be a közgyűlés elé az aljegyzői pályázatot. Szinte szóra sem méltatják.


17:50 Szociális ügyek

Rendeletet akarnak módosítani, az ellenzék rendesen kritizál. Gyebrovszki azt kéri, hogy töröljék ki azt a tervet, hogy a kamatmentes hitelt töröljék, ha az adós nem tud fizetni. Kővári Attila az ócsai telepet említi, ahol hatalmas pénzért 80 lakást akarnak építeni a bajba jutott devizahiteleseknek. Szerinte ezt a pénzt inkább az önkormányzatoknak kellett volna adni, legalább kétezer embernek tudnának segíteni.

Czeglédy szerint rosszabb a helyzet, mint látszik, sokan nem férnek hozzá a szociális támogatásokhoz, és a lehetőség is kevesebb. Családok tartanak ott, hogy nem tudják havi 20 napra bölcsődébe adni a gyereket, mert nincs rá pénzük.

Jelenleg 150 üres hely van a bölcsődékben, és hogy 3-4 gyerek van egy csoportban. És a gyerekeket korábban viszik óvodába, mert az óvodáért nem kell fizetni. Azt mondja, a városvezetés el van telve magával, hogy milyen jó útra lépett a város, közben romlik a szociális helyzet.

Az élet azt nevelte belém ezalatt a pár évtized alatt, hogy amikor hozzám beszélnek, akkor nézzek a másik szemébe, figyeljek rá, illetlenség mással foglalkozni. Jó persze vannak kivételes szituációk, de javarészt ezt tartom. Itt azt látom, hogy egyik-másik felszólalás alatt a címzettek maguk elé nézve telefont piszkálnak, írogatnak, vagy épp a szomszédjukkal dumálnak. Más nevelést kaptak, biztos az én szüleim voltak túl szigorúak.

Szakály szerint lehet kérni az óvodai díj mérséklését vagy elengedését. Czeglédy kifejti, hogy a jómódú szülők fizethetnének az óvodáért, ő megtenné.


17:05 Tízmilliárd alá az adósságot

Puskás bejelenti,hogy az állam annyi adósságot vesz át Szombathelytől, hogy a hitel nagysága tízmilliárd alá eshet. Németh Kálmán szerint ez makrogazdasági szinten nem sokat jelent, de Szombathely jól járhat. A kormány valószínűleg értékelte az önkormányzatok áldozatvállalását.

Ez jó dolog, levegőhöz jut Szombathely. De ezzel csak azok az önkormányzatok jutnak fejlesztési lehetőséghez, amelyeknek van erre pénzük. Szombathelynek nincs. Az sem mindegy, melyik hitelcsomagot veszi át az állam, több százmillió lehet a különbség köztük az eltérő kamatok miatt.

"Szombathelyen könnyebb lesz élni" - mondta Puskás, majd mondata után rögtön villogott a kijelző, többen is szót kérnek az ellenzékből, nem értenek egyet a kijelentéssel, ezt félhangosan meg is jegyzik, a polgármester viszont ragaszkodik mondandójához, szerinte könnyebb lesz.

Balassa szerint csak annyi történik, hogy máshová kerül az adósság, de így is ki kell fizetniük az adófizetőknek. Fentről terhelik majd rájuk.

Czeglédy ritkán ért egyet a Jobbikkal, de most igen, mert a kormány szemfényvesztésre játszik. Az egész arról szól, hogy a Fidesz erős emberei, polgármesterei meg akarnak szabadulni az adósság nagy részétől. Mint Kósa Lajos és Lázár János.

Czeglédy éjfélig tartó ülést ígért
fotó: Bonyhádi Zoltán

A Fidesz által régóta vezetett városok működésképtelenek lettek volna különben. Az adósság nem tűnik el, az állam annyit tud csinálni, hogy új szerződésekkel csökkentik a kamatkiadásokat. Az állam kiadásai közben nőttek, nem nyúltak hozzá a nagy ellátórendszerekkel, közben 60 milliárdot költenek a focimániára.

Puskás szerint az a lényeg, hogy Szombathelynek tízmilliárd alá csökken az adóssága, és ezzel könnyebb lesz az élet. Ez a városvezetés nem vett fel egy fillér hitelt sem. Szerinte a múlt év az ellátórendszerek átalakításáról szólt. Remélik, hogy jobb lesz, mindent ezért csinálnak - jelentette ki.

Czeglédy szerint viszont nem voltak tartalmi átalakítások, és az állam most is többet költ rájuk, mint amennyi pénze van. És a Fidesz ezzel nem csinál semmit. Többet költ az állam, mint amennyi bevétele van.


16:10 És folytatják

Tíz perc késéssel elkezdődött a délutáni szakasz, a tavalyi költségvetést módosítják megint. 600 milliós hiány van, de év közben 2,4 milliárdot pótoltak ki saját forrásból - mondja Molnár Miklós alpolgármester. Kevés fejlesztés volt de azokat is saját erőből finanszírozták. Ha kedvező költségvetést tudnak alkotni az idei évre, akkor nem lesz gond a város finanszírozásával.

Köszönetet mond a közgyűlésnek, hogy év közben nem kértek újabb pénzeket a működtetésre.

Németh Kálmán szerint annyit el kell mondani, hogy nőttek a helyi adóbevételek, és nem lehet tudni, mennyire maradnak ezen a szinten. A növekedés az elmúlt időszak iparfejlesztéseinek köszönhető, amik az előző ciklusban és a jelenlegiben történtek.

Gyebrovszki elismeri a munkát, de vannak még rések a gazdálkodásban, mint például a nemrég létrehozott saját cégek, a SZOVA gazdálkodása, amivel komoly károkat okoz a városnak. Mint a hulladéktömörítő ügye, ami miatt rendőrségi feljelentés is történt. És az utolsó két év kormányzati elvonásai komoly gondokat okoztak.

Erős korlátai vannak a szabadon választott feladatoknak is, és a felújítások mennyire használnak a beruházásoknak. A cél, hogy ne engedjék, hogy a város kiszolgáltatottá legyen a kormány felé, ebben szerepe lesz a kormánypárti lobbinak.

Lassan indult el a második városházi etap. Négy órakor Czeglédy jelezte Puskásnak, hogy lassan elkezdhetnénk, három-négy perccel későbbre már beszállingózott a testület és elkezdte a munkát. Egyelőre még nem mindenkinek sikerült elmerülni újra a gyűlésben, többen beszélgetnek, olvasgatnak. Még jó, hogy nem egy gyárban vagyunk, mert most erősen lassítani kellene a gyártósort.

Puskás azt kéri, hogy megalapozott adatokat emlegessen, mert amit mondott, nem fedik teljesen az igazságot.

Czeglédy szerint ez a módosítás a 22 éves önkormányzatiság utolsó lépése. A város már nem arról szól, mint korábban, a Fidesz elhibázott politikája miatt. Elveszítették az oktatást, a hivatal munkatársainak jó részét. A szombathelyiek vállalták az áldozatokat, ahol csak lehetett, a városvezetés kiszivattyúzta a pénzt.

Nem voltak fejlesztések, és ha így készítik elő az idei költségvetést, akkor nem is lesznek, és nem lesz megalapozva a következő ciklus.

Kép a falon
fotó: Bonyhádi Zoltán

Puskás szerint jó volt a politikai programbeszéd, az előző ciklusban hitelből fejlesztettek, aminek a terheit most nyögik. És nem mindegy, milyen beruházások voltak ezek. Mert voltak, amik nem a gazdaságról szóltak.

A gazdaságpolitikájuk nem fejlesztés-orientált volt, mert amit átvettek, azt kellett rendbe tenni. És köszöni a szombathelyiek segítségét.

Bábok a közgyűlésben - Nem-nem. Tudjuk mire asszociálnak, de mi most nem arra gondolunk. Jelenleg négy hiányzót jelez a kivetítő, de Marton Zsolton kívül mindenkit a székében látunk. Most vagy élethű bábokkal helyettesítik magukat, vagy csak elfelejtették nyomni a jelenléti gombot. Ilyenkor ez a munkaidőbe beleszámít?

Németh Kálmán kijelenti, a város soha nem volt a csőd közelében sem. És ha nincs a világválság, akkor nem ilyen a hitelállomány sem. Az ebben a ciklusban megvalósult gazdasági fejlesztések már az előző ciklusban tervezve voltak, a városnak a feltételeket kellett biztosítania.

Czeglédy szerint a polgármester megint cinizmussal álcázza a tudatlanságát. De Ipkovich polgármestersége alatt történt hatmilliárdos csatornafejlesztés is. Befejezték az ipari parki területek megvásárlását is. Jól mutatja a semmittevését, hogy amikor a BMW érdeklődőt, szóba sem került Szombathely.

És sorolja, mit kellene tennie Puskásnak. A polgármester elveszi a szót, mondván elég volt ennyi.

Puskás megvonta a szót Czeglédytől, két perc három másodperc után, lejárt az ideje. Czeglédy ennek ellenére még befejezte a mondatot. Kissé paprikás a hangulat, sokan motyognak, összesúgnak félhangosan. A többiek befejezhetik a mondatot, megy a morgás.

Kővári Attila (MSZP) kifejtette, a gazdálkodás alapja a hitelgazdákodás, hitelt lehet felvenni, ha megalapozott célokra teszik. Mindenkinek az elődök által felvett hiteleket kell visszafizetnie, a kormány mostani kötvénykibocsátásait is évek múlva kell fizetni, ráadásul kétszer nagyobb kamattal, mint egy IMF-hitelt.

Puskás nem vitatja, hogy az előző ciklusok fejlesztései hasznosak voltak, de most dönteni kell, hogy a paplant nyújtsák meg, vagy a lábunkat vágjuk le.

Sági József nehezményezi, hogy megjegyzéseket tesznek a "közönség" soraiból. - Csendbe kéne maradni vagy ki lehet menni! - mondja. Czeglédy hozzáteszi, hogy ez egy nyilvános ülés, nem bírósági tárgyalóterem, ahol csenben kell maradni. Sági visszafordul, a mellettünk lévő Úr még odamondja: Fáj az igazság mi?!

Gyebrovszki szerint több tisztelettel kellene bánni az elődökkel, és a beruházások átadásakor őket is meg kellene említeni. Az önkormányzati cégek által fizetendő adók félmilliárdos elvonást jelentenek a városnak.

Molnár kijelentette, nagy a verseny a cégek között is, ezt ki kell használni. És lehet újabb lökést adni a város gazdaságának.

Apróságok a teremből: Ágh Péter felfedezte a telefonját, alig szakad ki belőle, Sági József a levendulamezős hátteret favorizálja notebookján. Balassa Péter két ujjal gépel, Horváth Zoltán a facebookon tudósít egy-egy bejegyzésben. Tenki Mária teljesen elmélyült több oldalnyi táblázatba szedett adatban. A többiek vagy olvasnak, vagy oda-vissza dobálóznak. Itt mindenre van kérdés és minden kérdésre válasz. A napirendi pontok állnak...


14:25 Ebédszünet

Folytatják, két módosító javaslat szavazása van hátra a napirendből. Aztán elfogadják az új rendeletet, az ellenzék szavazatai ellenében. És szünet 16 óráig.


14:15 Szünet

A kialakult balhé miatt tíz perc szünet.

"Ez már óvoda..." Ezzel a felháborodott mondattal távozik a teremből Balassa. Besokallt. Ahogy a teremben sokan. Tíz perc szünet...neeeee


12:55 Külsős alpolgármester?

Módosítják a közgyűlés belső szabályait. Köztük van, hogy az alpolgármesternek nem kell képviselőnek lennie, nem képviselő alpolgármestert is megválaszthatnak.

Gyebrovszki szerint ez felháborító, mert eredetileg arról volt szó, hogy a törvényi változásokat vezetik át a helyi szabályokba. Aztán jöttek az ötletek. A tervezett módosítások szűkítik az ellenzék lehetőségeit, akadályozzák a nyilvánosságot.

Lendvai felveszi a hozzászólásokat
fotó: Mészáros Zsolt

Nagy vita van, Gyebrovszkit el akarják hallgattatni, mert ügyrendi felszólalást jelzett. Czeglédy az javasolja, most első olvasatban tárgyalják, mert a bizottságok nem szavaztak róla.

Gyebrovszki azt kéri, most szavazzanak arról, hogy első olvasat, vagy végleges, mert az befolyásolja a vitát. Puskás szerint erre nincs lehetőség.

Czeglédy azt kifogásolja, hogy a terv szerint a bizottságok nem tárgyalnák érdemben az ügyeket. És furcsállja, hogy a Fidesz-frakció bombázza szét módosítókkal az eredeti előterjesztést. Ezzel az ellenzéket akarják háttérbe szorítani. De az ellenzék is kerülhet vezető pozícióba, és akkor használhatja ezt az eszközt.

A bizottságok nem tárgyalták meg, a frakcióvezetői értekezleten sem volt szó róla, így nem tudták kifejteni a véleményét. Ráadásul a két közgyűlés közti eseményekről szól vitát a végére akarják tenni, amikor már senki sem nézi a közvetítést.

(Ebben a napirendi pontban vannak a politikai viták, és most ezzel kezdik a közgyűlést.)

Kinek a telefonja zavar be állandóan?

Kérdem én... mert rendre belecsörömpöl valami kütyü a helyi éterbe. Lehiggadtunk. Szakály egy fokkal visszafogottabb hangot ütött meg, ettől, mintha elvágták volna, visszaállt a normális rend.

Kimerültünk, ők is, mi is.

Mellettem egy úr nagyon lelkes, egyfolytában kommentál, mintha egy focimeccset közvetítene...Okos.

Balassa emlékszik arra, amikor a Fidesz a gaz szocikat bírálták a három alpolgármester miatt, de most ők is ezt csinálják. Közben kevesebb lett a feladat, oktatási alpolgármesterre például nincs szükség,mert az államé lett az oktatás. Javasolja, hogy csak kettő legyen. Akár fizetés nélkül.

Megígéri, ha a Jobbik nyer 2014-ben, akkor ezt meg is csinálják.

Czeglédy továbbra is azt mondja, ne most döntsenek, gondolják át még egyszer. Takátsné Tenki Mária azt mondja, nagyon ritka az a város, ahol tárgyalják a két ülés közti eseményeket. Most arról tárgyalnak, hogy elől legyen vagy hátul. A képviselő asszony kiakadt, kikérte magának, és azt mondta, amit az MSZP-sek művelnek, az felháborító.

Aztán folytatja, érdemi munkát kellene folytatni, és nem kellene olyan napirend, ami ezt akadályozza.

Czeglédy szerint műfelháborással leplezik a jogsértést, és ezt éppen egy volt párttitkár csinálja. 23 éve így működik a közgyűlés, és a konzervatív értékek között van a szokásjog. A viták épp azt segítik, hogy a szombathelyiek tájékozottabbak legyenek.

Megvonja tőle a szót a polgármester, Czeglédy folytatja, de nem hallható, amit mond. Rettegi Attila (Fidesz) szerint nem lesz kevesebb dolga a közgyűlésnek, mert továbbra is intézményeket kell fenntartani.

A lét határozza meg a tudatot, avagy ki kit aláz

Azt hittem, lassan pakolok, de nem – sértődések, beszólások, csak kapkodom a fejem, helyre kis (parttalan) vita bontakozott itt ki az utolsó fél órában.

Czeglédy felemlegeti dr. Tenkiné ’89-es MSZMP-s párttagságát, erre valaki jobbról lebűnözőzi a szoci frakcióvezetőt.

Már csak egy csúzli hiányzik, azzal is lehetne itt egymásra lövöldözni…

Régi sérelmek sora kerül elő...egy pszichoanalitikus azért sokat segíthetne.

Gyebrovszki azt mondja, Tenki Mária egyszer sem kért tőle bocsánatot azután, hogy a közgyűlésben bűncselekménnyel vádolta őt, amiről később kiderült, hogy csak vádaskodás volt. nem érti azt a gőgöt, amivel a kormánypártiak viszonyulnak mindenhez.

Horvát Attila szerint minden képviselő tudta, mivel jár a képviselőség, és ellenzékben ők is fontosnak tartottá, hogy elmondhassák a véleményüket. Kijelenti, nem érti ezt a gyávaságot. És az ellenzéket nem lehet lecserélni, ahogy a népet sem.

Puskás azt mondja, a választásokon őket bízták meg a város vezetésével, és ennek igyekeznek eleget tenni.

Németh Kálmán is bekeményített
fotó: Mészáros Zsolt

Németh Kálmán szerint is az ellenzék súlyos korlátozásáról van szó, és nem kapták meg előre a módosításokat. A rendszerváltás után 22 évvel beterjeszteni egy ilyen módosítást, az jelenti, hogy a városvezetőket nem érdekli az ellenzék véleménye. Az is súlyos probléma, hogy a városi tévé megszüntettet a közvetítést, ettől nem lett rövidebb az ülés.

Megvan a megoldás!

Balatonberényt be kell vonni belterületbe! - javasolja Horváth Zoli (LMP), miután Sági József kioktatta értő olvasásból a szocialista Horváth Attilát.

Nem szavaznak erről a javaslatról, pedig milyen jól nézne ki eztán Szombathely térképe!

Ha lenne időm, most iderajzolnám az új Balaton parti város, Szombathely térképét, de nincs időm, mert ugye közgyűlés van...

Szakály Gábor azt mondja, csak az ülés lebonyolításában van vita. Ez nem korlátozza a demokráciát, sokszor előfordult, hogy sürgős ügyeket vettek előre.

Vége a vitának, szavaznak. Először arról, hogy ez első olvasat lesz-e, vagy végleges döntés. Döntöttek, végleges döntést hoznak. És marad a három alpolgármester, a Fidesz-frakció elutasít minden ellenzéki, és megszavaz minden saját javaslatot. Az új rendelet február 15-én lép hatályba, így már a következő közgyűlésen is érvényes lesz.

Közben Czeglédy bejelenti, hogy a jogsértések elleni tiltakozásul tesznek róla, hogy a közgyűlések éjfélig tartsanak. Gyorsan azt is megszavazza a Fidesz, hogy a terem falára csak engedéllyel lehessen bármit feltenni. Biztos, hogy az MSZP reggeli akciója miatt.

Halkan jegyezem meg...

Nem kéne helyesírási hibák miatti szavazások helyett a városházán egy korrektort alkalmazni?

Akkor tán előbb mehetnénk ebédelni.


12:30 A múzeumfalu is

Czeglédy felidézi, hogy annak idején azt kérték, próbálják megszerezi a Vasi Múzeumfalut is. Akkor maga Puskás Tivadar mondta, hogy az állam jó gazda lesz. Most örül, hogy másfél évvel később megfontolásra alkalmasnak tartják az akkori javaslatot.

Van aki látja a jövőt, van aki nem

Látom a jövőt, de Czeglédy képviselő úr ezt úgysem hinné el nekem! – így reagálja le Puskás polgármester Czeglédyt.

És mit lát? Árulja már el nekünk! – így szól vissza Gyebro, a balról.

A polgármester szerint nagyjából látszott a folyamat vége, de ezt úgysem hinnék el. Lazáry kifejti, hogy több ingatlant is meg akarnak szerezni, erre vizsgálatok kellenek. A múzeumfalunál az a szerencsés, ha az ingatlant is megkapja a város, és úgy tűnik, lesznek források a fejlesztésekre is. Konkrét elképzelések vannak.

Czeglédy azért nem hiszi el amit Puskás mond, mert nem igaz. És hozzáteszi, valószínűleg a nemzetvezető sem tudta mi lesz, és milyen gondolatok fogalmazódnak meg majd a fejében. Kérdezi, hogy mi van a megyétől az államhoz került vagyonnal. De úgy gondolja, most jó irányba haladnak, nem várható el az államtól, hogy ezeket az intézményeket működtesse.

El is fogadják, tehát a város kezdeményezi a múzeumfalu átvételét is.

Gyebrovszki kéri, hogy kezdeményezzék a berényi gyermeküdülő

2012.06.21. 12:01

Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő

/ közélet 6 kapcs. /
A régi telefonszámok nem élnek, de az üdülőben vannak gyerekek, köztük szombathelyiek is.
megszerzését is. Sági szerint nem fog menni, mert nem a város közigazgatási területén van. Puskás emlékeztet, hogy egy évvel ezelőtt már megigényelték. Most a város területén lévő ingatlanokról van szó.

Pontosítás!

Na bumm... Lazáry Viktor pontosított, nem Rommelhez hasonlította Czeglédyt, hanem Ron Werberhez. (Közölte imént a folyosón.)

Akkor most törölhetnénk, így utólag is, ezeket a hozzászólásokat. (Sorry, vagy süket vagyok, vagy nagy a zaj:) De nem tesszük.

Mert ugye több dolog is kiderült: egyrészt, hogy Czeglédynek ki a kedvenc hadvezére, másrészt, hogy Lazáry szerint Czeglédy Ron Werberhez hasonlít...


11:50 A városé lesznek a MÁV-ingatlanok

A szerződésről beszélnek, sínen van a megállapodás, Balassa azért aggódik, nehogy szétdarabolják és a politika mögött lévő lobbicsoportok szerezzék meg. Puskás örül, és azt mondja, sportcélokat szolgálnak majd, erre kötelezettséget is vállaltak.

Sági József (Fidesz) azt idézi fel, hogy az előző városvezetés 630 millióért vette volna meg, ők azt mondták, várjanak, és jól tették.

Balassa gondolkodik
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy szerint most kiderült, hogy Szombathely a jó államnál is jobb. De az ő koncepciójuk szerint a területek egy részét hasznosíthatták volna. És akkor nem kellett volna évi 30-40 milliót vállalni évente a HVSE támogatására. 15 évig.

De örömteli, hogy sikerült a mintegy kétmilliárdos értékű területeket megszerezni. A járulékos költségeket viszont be kell építeni a költségvetésbe.

Az előző ciklusban lobbicsoportok akarták megszerezni, képviselőket fenyegettek, és próbáltak megvesztegetni, ez nem sikerült. És biztos abban, hogy ezután sem sikerül.

Közben kiderült, hogy a szerződés azt írja, minden terhet a városnak kell fizetnie, ez most 170 milliót jelent. Czeglédy szerint így is jó üzlet, de akkor nem kell azt mondani, hogy ingyen kapják meg.

Horváth Attila pontosít: nem 170, hanem 240 millió.

Ki ismeri ezt a nyuszis viccet?

Már túl a nulladik napirendi ponton, egyre többször merül fel a padsorok közt a kérdés: mikor lesz már ebédszünet?

Polgármesterünk közben nyuszis viccet mesél, elég sajátos módon, a sztoriban egy hátrányos helyzetű nyuszit emleget, aki pofont kap akkor is, ha füstszűrős cigit szív, és akkor is, amikor nem.

Na, kinek ismerős ez a vicc? És megtaláltam (vagy valami nagyon hasonlót)!!! Szóval itt a VICC:

A farkas és a róka kitalálja, hogy jól megszívatják a nyuszit. Elhatározzák, hogy ha van nála sapka, azért verik meg, ha nincs, akkor azért. Jön a nyuszi, megszólítják:
- Van nálad sapka?
- Nincs.
Erre eszméletlenül elverik.
Másnap megint megbeszélik, hogy ha filteres cigi van nála, azért verik meg, ha filter nélküli, akkor azért. Rászólnak:
- Nyuszi! Adj egy cigit!
- Filtereset vagy filter nélkülit?
Mire a farkas:
- Te! Ezen megint nincs sapka!

11:40 150 milliós új adó

Czeglédy megemlíti, hogy a SZOVÁ-nak 150 milliós hulladéklerakási adót kell fizetnie, pedig száz százalékban önkormányzati cég. Ezt a pénzt lehetne másra is fordítani, ha a hulladékkezelést a javaslataik alapján privatizálták volna.

Marton Zsolt szerint ez egy büntetőadó, környezetvédelmi célokat szolgál, és arra akar biztatni, hogy minél nagyobb legyen a hulladék újrahasznosítása.

Lazáry telibe talált ezzel a Rommelezéssel

A folyosón összefutunk Czeglédyvel (MSZP frakcióvezetője), akitől némi kiegészítést kapunk a nácik zseniális hadvezéréről, Rommelről. És tényleg, ezúttal Lazáry valóban telibe talált, Czeglédy kedvenc történelmi figurája Ő. Mért is?

Például azért mert többször támadt nézeteltérése Hitlerrel, s Rommel volt olyan karakán, hogy nyíltan megmondta ellenvéleményét, akár a Führernek is.

Hogy részt vett-e aztán a Hitler elleni összeesküvésben, vagy sem, az mind a mai napig vitatott, mindenesetre a Gestapo halállistára tette.

Hitler „lovagias” ajánlatot tett neki: ha az öngyilkosságot választja, gondoskodik róla, hogy a becsületén ne essen folt, és hősként tiszteljék.

Rommel így végezte (a wikipédiából idézünk): "Erwin Rommel mind a fiával, mind a feleségével közölte, Hitler milyen választás elé állította és azt is: ő már döntött. Beszállt a tábornokok gépkocsijába, és elhajtottak a ház elől. 15 perc múlva halott volt, a hivatalos tájékoztatás szerint szívroham végzett vele."

fotó: Nyugat.hu

11:10 Szemfényvesztés

Czeglédy szerint lehet bűvészkedni a számokkal, de az állam működési kiadásai nem csökkentek. Az ország működése összességében mínuszos, és ezen nem javított a Fidesz. Puskás szerint releváns a hozzászólás.

Czeglédy szemfényvesztést emlegetett
fotó: Mészáros Zsolt

Balassa az új parkolóautomatákat

2013.01.09. 07:32

Gond nélkül csúszott be az ujjunk

/ video 18 hsz. 1 kapcs. /
Teszteltük az új szombathelyi parkolóautomatát. Az aprót gond nélkül nyeli és nekünk a jegykivétel sem okozott problémát. Videó.
kritizálja, nehéz kivenni a jegyet, csak német feliratok vannak, nem lehet fizetni papírpénzzel és bankkártyával.

És nincsenek információk arról, hogyan működik a járási hivatal, az ügyfelek nem tudják, hova forduljanak, nem működik a honlapjuk sem.

Ron Werber visszatér!

Egy fénymásolt papíros kering a média soraiban. Mellettem a kollégák mosolyogva fotózkodnak vele. A szórólapon a felirat:

Ron Werber visszatér!

Rajta egy napszemüveges, szakállas, roppant unszimpatikus fazon könyököl bele a képünkben, mögötte egy szétlőtt város lehangoló képe (valszeg ’56-os vagy második világháborús felvétel).

Szóval elvagyunk:) Ma mindenki nagyon plakátolós, mozgalmista kedvében van…

Lendvai Ferenc (Fidesz) a hóeltakarítás hibáit emlegeti. Molnár Miklós hozzáteszi, régen Ipkovich György milliókért teherautóval vitette el a Főtérről a havat, és két nap múlva elolvadt a hó. Vagyis, ésszel kell csinálni, és tudomásul kell venni, hogy nem mindent tud elvégezni a város.

10:50 Damoklész kardja

Németh Kálmán azt mondja, hitel és hitel között különbség van. Az a hitel pozitív, ami később kitermeli a törlesztést. És fejlesztés nincs hitel nélkül. A városok hitelállományát a deviza árfolyamok változása 30-40 százalékkal növelte.

Poór András megszólalt!
fotó: Mészáros Zsolt

Szerinte az elmúlt ciklusok gazdaságfejlesztése okozta, hogy most több iparűzési adó jön be, nem kellene azokat lekicsinyelni, márpedig Puskás ezt tette egy nyilatkozatában.

A polgármester szerint viszont addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér. Azt mondja, az autóipari centrumról szóló konferencián három város vezetői vettek részt, nem volt hely több meghívott számára.

Miközben Czeglédy szemtelenkedik...én privátban fázom…

Bevallom, én tényleg fázom, megkérdezem mellettem a kolléganőt, neki melege van. Velem van baj, de lefagy a kezem, még jó, hogy a laptop melegíti a combomat. Legközelebb én is zakóban jövök, szigorúan feketében (addig turizni kéne), ferdecsíkos nyakkendőben… Nem is rossz ötlet.

Jé, Poór András tud beszélni:)...pár alkalommal már üldögéltem itt, de még nem volt szerencsém hallani a hangját:)


10:30 A választási ígéretek

Horváth Attila (MSZP) szerint az a baj a választási ígéretekkel, hogy számon lehet kérni. Ez a 800 milliós támogatás valóban örvendetes, de teljesen egyértelmű, ha 2010 óta nem vett volna el rengeteg pénzt a kormány, akkor erre nem lett volna szükség. Egyszerűen hagyniuk kellene fejlődni a várost, nem a szimpatikus polgármestereket jutalmazni.

De 2008-ban 6,3 milliárd volt a város adóssága, azóta a Fidesz döntött a pénzekről. 2010 őszén 17, 5 milliárd volt, és most 16,8 milliárd az adósság.

Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szerint nem pontosak ezek a számok, tavaly négymilliárddal csökken az adósság. Azt is meg kell nézni, mennyi olyan hitel van, amit felvettek, de nem hívták le, mert még nem kellett kifizetni a kötelezettségeket. Ezért nagyon nehéz pontos számokat mondani.

De 2011-ben azért nőtt az adósság, mert 2010 végén óriási hiánnyal és sok kötelezettséggel zártak. Egy biztos, hogy megfordítotték a tendenciát, és csökken az adósság. Ráadásul átalakul az önkormányzati rendszer, és a finanszírozás.

De már látszik, hogy az idei bevételek 75 százaléka saját bevételből származik és csökken a város függése az államtól. Nem lesz egyszerű feladat, de meg kell oldani.

Czeglédy azt mondja, hogy nem csak a város adóssága növekedett, hanem a vagyona is. 14 milliárdos adósságnövekedés mellett 13,5 milliárddal nőtt a város vagyona

2013.01.27. 13:54

Hende Csaba és a „kutyawellness”

/ közélet 21 hsz. 14 kapcs. /
Az előző ciklusban értelmetlen dolgokra pazarolták a pénzt – mondta a honvédelmi miniszter. Utánanéztünk, hogyan történt ez Szombathelyen.
. 2012-ben azért volt több bevétele a városnak, mert nőttek a helyi adók.

Vannak pillanatok...

Horváth Zoli (LMP) elővesz egy papírt, amikor Balassa szófordulatai közt megemlíti, hogy az LMP is facebookon nyomul (ejnye-bejnye), a fénymásolaton:

Nem szabadkozom

.

Most veszem csak észre, dr. Ipkovich György (MSZP-s országgyűlési képviselő, volt polgármester) is beült a közgyűlésre, az utolsó előtti sorból figyeli az eseményeket.

Nem csak én, Puskás is észreveszi Ipit.

Vannak pillanatok, amikor irigylem őt

– üdvözli imígyen a mostani a volt polgármestert.


10:05 Még mindig a HVSE

Gyebrovszki János (MDZP) szerint az előbb nyolcperces hazudozást hallottak. Puskás közbeszól, melyik napirendi ponthoz akar hozzászólni, amikor figyelmeztetik, még a napirend előtt vannak.

Gyebrovszki aktív
fotó: Mészáros Zsolt

Gyebrovszki szerint Lazáry korábban a szemébe hazudott, mert azt mondta, nem tartott vissza támogatást. És nem ők politizálják át az ügyet, hanem a városvezetés.

Kijelenti, ők vitték be a szociális bizottság elé az idősotthon ügyét, és közben egy év alatt nem történt ott semmi. A jó állam nevében sorra bánnak el a volt megyei vagyonnal, alulfinanszírozzák a gyermekvédelmi intézményeket. Szerinte annak a kinevezett politikai vezetőnek, aki ezt hagyja, le kellene mondani. És Szombathely polgármestere elnézi ezt, mert egy politikai táborba tartoznak. Sokkal keményebb fellépést várt volna tőlük.

Átláthatatlan a működés, amióta létrejöttek a járási hivatalok, nincsenek személyi és technikai feltételek, közben szakmailag elismert emberekkel számoltak le. Folytatja, felháborító volt a hóeltakarítás minősége, utcák maradtak ki.

Hoppá, Lazáry lazán „lerommelezte” Czeglédyt!

De ki volt Rommel, azon kívül, hogy svábnak született, és a Harmadik birodalom egyik leghírhedtebb hadvezéreként halt meg?

Infó, nemcsak fiataloknak: Johannes Eugen Rommel (Heidenheim, 1891. november 15. – Herrlingen, 1944. október 14.) német vezértábornagy a második világháborúban, a Deutsches Afrikakorps első parancsnoka, a normandiai partraszállásnál a védekező német csapatok vezetője.

Na, most már tudjuk, ki is valójában Czeglédy!

Puskás szerint a járási hivatalokról ilyen gyorsan nem lehet véleményt mondani, az a szándék, hogy olcsóbb és jobb legyen a szolgáltatás. De meg lehet vizsgálni.

Szakály Gábor (Fidesz) szerint a szocialista frakció megkapta Ron Werber

2013.01.17. 11:52

Ron Werber mumusnak sem rossz

/ közélet 3 hsz. 2 kapcs. /
Az MSZP visszahívta az izraeli-amerikai politikai tanácsadót. Székely Klára politikai elemzővel azt kutattuk, miért, és mi lehet ennek a következménye.
kézikönyvét, és elkezdték a kampányt. Kéri Gyebrovszkit, ne a közgyűlésben mondja el a kampánybeszédét.

Ágh Péter okosan hallgat
fotó: Mészáros Zsolt

Szerinte az előző ciklusban a baloldal mindig lesöpörte a megyei önkormányzat által közösen fenntartott intézmények ügyeit. De aztán a Fidesz sokat segített, miután többségbe kerültek a közgyűlésben. Szakály szerint árkokat ás az MSZP és hangulatot kelt.

Balassa Péter (Jobbik) szerint megdöbbentő Hende Csaba kijelentése, aki a támogatást a városvezetés munkájának elismerésének nevezte. Pedig azt a szombathelyi polgároknak kellene megköszönnie.

És világosan kellene beszélni, hogyan adósodott el a város ennyire, és nem Hende kampánybeszédeit hallgatni, ami már a jóérzésű embereket is zavarja.

Bemutat egy nyomtatványt, a Haladás elnöke, Kovács Előd a Facebookon lekreténezi a városvezetést. Kéri, hogy a Haladást ne keverjék bele a politikai vitákba.

Puskás azt mondja, amikor átvették a város vezetését akkor volt 20 milliárd az adósság, most már csak 16 milliárd. Kéri, hogy Hende távollétében ne kritizálják, egyébként ő a város országgyűlési képviselője is.


9:40 Puskás a jó állam híve

Czeglédy az acsádi idősotthont hozza fel, szerinte a polgármestert is megvezetik, mert elfogadja, hogy tavaly március óta nem sikerült kiírni a közbeszerzési eljárást a javításra. És van egy honvédelmi miniszterünk, aki nem mondhatja, hogy nem érdekli az ügy.

Pedig a polgármester a jó állam híve, legalábbis ezt hangoztatja. És biztos abban, ha a polgármesteri hivatalban így dolgoznának, lecsavarná a munkatársak fejét. Kéri, hogy hasson oda, induljon el a munka.

Kérdezi, valóban visszahozták-e a városba azt a tűzoltóautót, amit Szombathely vásárolt, és áthelyezték Sárvárra.

Arra is kíváncsi, hogy Lazáry Viktor alpolgármester nyomást gyakorol-e a Haladás VSE vezetőire, hogy kit válasszanak elnökké. Azzal,hogy ha nem, akkor nem kapnak támogatást. Czeglédy reméli, hogy ez nem igaz, de akkor ezt jelentse ki az alpolgármester.

Puskás szerint jó lenne, ha Czeglédy az elején összegyűjtené a sértegetéseit. Czeglédy közben beszél, a polgármester megvonja tőle a szót. Az acsádi idősotthon lakóit elhelyezték, a tűzoltóautóról írásban küldött választ.

Nyüzsgés, még az elején
fotó: Mészáros Zsolt

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) azt kérdezi, volt-e biztosítása az idősotthonnak a tűz idején. (Mi erről korábban többször írtunk

2013.01.25. 11:39

Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története

/ közélet 19 hsz. 6 kapcs. /
Kínai kapcsolatokról, acsádi idősotthonról, kórházi átépítésről, felelősségről és szívfájdalomról beszélgettünk a Vas megyei közgyűlés elnökével.
.) Kijelenti, nagyra értékeli az autóipari centrum elképzelését, de csalódás volt, hogy a konferenciára
2013.01.24. 15:53

25 ezer új munkahelyet ígérnek 2020-ig

/ közélet gal. 22 hsz. 1 kapcs. /
Csodaszámok: 1000 milliárd forint termelésnövekedés, 250 milliárdnyi beruházás. Mindez a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg autóipari centrumban.
nem kaptak a képviselők meghívót.

Megemlíti Hende karácsony előtti bejelentését, amikor 800 milliós támogatást

2012.12.27. 07:31

Kézből eteti a kormány az önkormányzatokat?

/ közélet 2 kapcs. /
Hende Csaba a heroikus küzdelem jutalmának állította be a Szombathelynek adott 800 milliót. Ha így van, akkor 37 város folytat heroikus küzdelmet. Mutatjuk.
kapott a város. De ez pont megegyezik azzal az összeggel, amit az önhikiből kértek, és onnan semmit nem kaptak, szemben több nagyvárossal.

Puskás válaszol, úgy tudja, volt biztosítás az idősotthonra. Szerinte örülni kell, hogy 800 milliót kapott a város, ezt meg is köszönte. nem emlékszik arra, hogy konkrét felhasználási cél megjelölése nélkül kapott volna ekkora támogatást a város.

Mindennapi testnevelést, a közgyűlésre is!

Lassan mindenki beesik, a környezet-tudatosabbak papír, mások nejlon-táskákat zörgetnek a kézben, aztán komótosan lehuppannak a helyükre. Közben megvívta első csörtéjét Czeglédy-Puskás is, ettől aztán megnőtt a teremben az adrenalin, picivel kisebb lett az alapzaj. Amúgy zizegünk, csörgünk, ásítozunk, jót tenne mindenkinek egy közös reggeli torna. Míg Puskás Czeglédyvel sakkozhatna, az ifjaknak hot iront javasolnék, súlyzók helyett laptoppal a kézben…

Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) szerint Czeglédy elferdíti a tényeket. a HVSE vezetőit nem berendelte, hanem beszélgetésre hívta. Lehet, hogy korábban az volt a szokás, de most már nem. De nem szabad elfelejteni, hogy az egyesület költségeinek felét, harmadát az önkormányzat fedezi, ez tavaly 93 millió volt.

És így joga és kötelessége, hogy beszámoltassa őket, és figyelje a folyamatokat. És olyan helyzet alakult ki, hogy lemondott az ügyvezető. És Rácz Gábort támogatja, aki bizonyított a sportiskola élén, ezt el is mondta a szakosztály-vezetőknek. Korábban az MSZP a saját irodavezetőjét nevezte ki ügyvezetőnek.


9:30 Napirendet módosítanak

A polgármester sorrendet akar változtatni. Czeglédy kifogásolja, hogy nem kapott szót a biofűtőmű ügyében felszólalni akaró állampolgár, közben fél órát töltöttek azzal, hogy ezt a tájékoztatót meghallgatták. Puskás kijelenti, így döntött. És, hogy máskor szót kap majd.

Czeglédy folytatja, napirendre javasolja a biomassza erőműről szóló tájékoztatást. Puskás azt mondja, februárban tárgyalnak róla.


9:05 Mennyi munkanélküli van Szombathelyen?

A szentkirályiak ügyvédje tanácskozási jogot kért - jelentette be a polgármester. Ő képviseli a városrészt a bioerőmű elleni tiltakozásban

2012.07.13. 14:13

A végsőkig elmennek a szentkirályiak

/ közélet 4 kapcs. /
Fellebbeztek a Szombathelyre tervezett bioerőmű ellen, demonstrálni is hajlandóak, és pénzt is áldoznának a tiltakozás érdekében.
. És két állampolgár is felszólalási lehetőséget kért, de elutasította, mert sok a napirend.

Puskás Tivadar kéri, hogy a munkaügyi központ számoljon be a foglalkoztatási helyzetről, mert olyan hírek vannak, hogy romlott a helyzet Szombathelyen. Az igazgatóhelyettes szerint javult a helyzet a gazdasági válság után. A munkanélküliség ráta decemberben 6,1 százalék, míg országosan 10 százalék fölött van.

Most nőtt a munkanélküliség vagy sem?

Imádon az ultramodern, színes és szélesvásznú prezentációkat! A projektorral kivetített képeket! – Jutott eszembe, miközben egy prominens hölgy épp a a munkanélküliség alakulásáról értekezik, nagyon tudományosan, szép diagramokkal illusztrálva mondandóját, amiből itt a teremben, középtájban csak foltokat látni.

Előadás a munkaerő-piaci helyzetről - minden nagyon szép és jó
fotó: Mészáros Zsolt

Innen üzenem: a kutya se vesz ki belőlük semmit! De próbálok nagyon figyelni…. Igaz, még mindig nem igazán tudom, nőtt a munkanélküliség vagy sem, és ha igen, miért? Én csak az tudom, mennyire nincs munka… legalábbis itt Szombathelyen, de nem erről van most szó. Vagy igen?

Szóval, javul a helyzet, a szakember optimista. De jobb helyzetben vannak a férfiak, és javult a fiatalok helyzete is. A regisztrációból kikerülők fele pedig talált munkát. Sorolja a szombathelyi cégek fejlesztéseit, amik javították a munkaerő-piaci adatokat.

Puskás levonja a következtetést, a város jobb helyzetben van, mint az országos átlag.

Czeglédy Csaba (MSZP) szerint ez propagandabeszéd volt, és erre a városvezetés kötelezte a szakembert. De félmillió magyar dolgozik már külföldön, kérdezi, van-e arra adat, hogy Szombathelyről és a térségből mennyien mentek el külföldre dolgozni.

Az igazgatóhelyettesnek nincsenek erre adatai, az biztos, hogy sokan dolgoznak Ausztriában. De kevesebben, mint amire számítottak.

Határozatképtelenek leszünk?

Á, dehogy, csak késnek… Tiszteletem, jó napot kívánok! – imigyen köszöntött ránk a reggelben Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar, aki immár gőzerővel, gyógyultan veti bele magát az év első közgyűlésébe.

Az ifjú szocialisták megfelelő hátteret biztosítanak Czeglédynek
fotó: Mészáros Zsolt

Nagy a zaj, a szocialisták épp egy fotósorozattal díszítik ki a termet (a frakció mögötti térséget), ahogy közelebbről kivesszük, a képeken az acsádi idősotthon

2013.01.06. 16:51

Fóliafüggők - Késik az idősotthon felújítása

/ közélet gal. 3 hsz. 2 kapcs. /
Az illetékesek azt ígérték, hogy december végén megkezdődik a leégett acsádi idősotthon felújítása. Nem kezdődött meg.
látszik, és annak be nem fejezett teteje. Az óra ketyeg, lassan elmúlt kilenc, a jobboldal meglehetősen szellős. Mások, itt a szélen, balon és szélsőbb jobbon már izzítják a mobiljaikat és más technikai kütyükkel csatlakoznak a világhoz.

Határozatképtelenek leszünk? Nem, nyugtat meg a polgármester, holott se Tenkiné, se Szakály, se Sági, Se Ágh… Na most futott be Rettegi és Szakály… szokottnál is nagyobb a nyüzsi, Puskás pedig már elkezdte. Hátam mögött két úriember folyamatosan mondja, csak mondja, nem hallom tőlük Puskást. Hátracsapjak? Csitt legyen már…


9:00 Várunk

Kilenc óra van, de a terem szinte még üres. Úgy látszik, nem sürgős a képviselőknek.


Másfél hónap telt el a legutóbbi közgyűlés

2012.12.13. 08:50

Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására

/ közélet gal. 9 hsz. 2 kapcs. /
Czeglédy feljelenti a városvezetőket, mert kárt okoztak a városnak. Olvassa vissza teljes közgyűlési tudósításunkat!
óta, szépen felgyűltek a tennivalók. 33 napirendi pont a nyilvános, hat a zárt ülésen, ez vár a képviselőkre, de könnyen lehet, hogy hoznak még új témákat is.

A legfontosabb ügyeket már összefoglaltuk

2013.01.30. 08:08

Ismét igazgatót választanak Szombathelyen

/ közélet 3 hsz. 8 kapcs. /
Ösztöndíjat alapítanak, múzeumot, könyvtárat vesznek át, új városi lapot terveznek. Közgyűlési előzetesünk.
. Ha befejezik a várhatóan heves politikai vitákat, akkor a tavalyi költségvetés újabb módosításával kezdenek. Mi már itt vagyunk.

Online tudósításunk mellett élőképben is nézhetik az ülést, ha ide kattintanak

06.24. 08:48

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
.

Kapcsolódó

2013.01.30. 08:08

Ismét igazgatót választanak Szombathelyen

/ közélet 3 hsz. 8 kapcs. /
Ösztöndíjat alapítanak, múzeumot, könyvtárat vesznek át, új városi lapot terveznek. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (19)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés