NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Felmondják a Savaria Fórum szerződését

Sok ügyet tárgyaltak, húsbavágó döntéseket hoztak. Köztük a címben foglaltat. Beszámolónk a szombathelyi közgyűlésről.

19:00 Szerződésbontás a Savaria Fórum kiadójával

Ezt sürgősséggel vették napirendre, nincs róla előterjesztés. Azonnali hatállyal. Czeglédy azt mondja, megértené a szándékot és a Budapestnek való megfelelési kényszert. De az Alaptörvénybe ütközik a terv, és így sok pénzébe kerülhet a városnak. Az előterjesztésben foglalt kötelezettség nem vonatkozik a városi lapra, azok csak az elektronikus médiaszolgáltatókra érvényes.

Poór András meg sem szólalt
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az indítékot érti, de sok pénzbe kerülne. Javasolja, hogy a megkötött szerződésben lévő eljárási rend alapján módosítani lehet, akár úgy is, hogy a lapban nem lehet politikai hirdetés.

Most már világos, hogy a lapban megjelent politikai hirdetés indította el a lavinát.

Marton megszavaztatja a javaslatot, a Fidesz többség leszavazza: és döntenek, hogy azonnali hatállyal felmondják a szerződést.

Ezzel vége a nyilvános ülésnek, Marton reméli, hogy a következő, december 13-i ülésén már itt lesz Puskás Tivadar is.


18:45 Gyors ügyek

És valóban, lassan a napirend végére érünk. de még hátravannak a sürgősségi ügyek is.

Közben a jövő évi munkatervet is. Horváth Zoltán (LMP) javasolja, hogy vegyék fel a klímastratégia megalkotását. Marton ironizál, ehhez még az ENSZ-nek is szakértők kellenek. De eldöntik, hogy foglalkoznak majd a témával, előtte tájékozódnak.

Gyebrovszki a lakótelepi biztonsági helyzet megoldását javasolja tárgyalni márciusban, korábban komoly vita alakult ki erről. Marton szerint ezt csak a költségvetés előkészítésekor lehet eldönteni. Akkor döntik el.

Balassa féléves vagy negyedéves beszámolót szeretne a járási hivatalok működéséről, az átvett kollégák helyzetéről, mégpedig májusban. Czeglédy szerint olyan napirendi pont lehet, hogy a járási hivatal vezetője tájékoztatást ad a közgyűlésnek. Elfogadják.

Figyelni kell a fogalmazásra. Balassa javasolta, hogy a létrejövő járási hivatal vezetője májusban számoljon be tevékenységükről. Ez nagy mozgást és beszélgetést indított el a fideszes sorokban. Miután módosították a "beszámolást" "tájékoztatás"-ra, máris minden rendben volt.


18:35 Egy, egy, egy

Marton a mikrofonját próbálja, kevés a képviselő a teremben. Bejelenti, hogy Puskás arról tájékoztatta őket, hogy van olyan hiba a tervben, amitől csorbulhat az ellátás. És a rendelkezésre álló idő ilyen. Czeglédy elfogadja a polgármester véleményét, javasolja, hogy jövőre térjenek vissza az ügyre, miután megkérdezik erről a háziorvosokat.

Marton szerint ez a politikai kultúra megnyilvánulása, meg is szavazzák. Azt is, hogy a Szent Márton úti rendelőben legyen délután is rendelés.

Úgy tűnik, most gyorsabb ügyek jönnek.


18:00 Hogyan oldják meg az orvosi ügyeletet?

Ezen vitatkoznak, Prugberger Emil szerint a jelenlegi módszeren kívül nincs más megoldás, próbálkoztak új rendszerrel, nem jött be. Gyebrovszki szerint nem lehet elvárni senkitől, hogy egy éjszakai ügyelet után délutánig 80 beteget ellásson a háziorvosi rendelőben.

Nemény András a háttérben
fotó: Vágvölgyi Bálint

Prugberger szerint az lenne az ideális, hogy éjszakai munka után ne kelljen nappal dolgozni. De egyre kevesebb az orvos, és úgy néz ki, hogy a helyzet tovább romlik. Amit a város meg tudott tenni az orvosokért, azt már megtette.

Czeglédy javasolja, hogy ne zárják el a háziorvosokat az ügyelettől. Ugyanis ez szerepel az eredeti megállapodás tervében. Prugberger szerint viszont a háziorvosnak az a feladata, hogy ellássa a körzetét. De szünetet kér, hogy megfontolja a javaslatot.

Háziorvosok és az ügyelet kérdése. Nehéz dió, kevés az orvos, sokan inkább külföldön vagy magánpraxisban keresik kenyerüket. Ez a közgyűlés ezt a problémát sajnos nem fogja megoldani. Szerencsére még én is találkoztam nemrégiben két olyan orvossal, aki a hivatásának él, és megoldást akar keresni a beteg problémájára, nem csak a megélhetéséért harcol. Mert az előző háziorvosom is csak a magánpraxisának élt, pedig csak pár kitartó telefonhívás kellett volna a megfelelő helyekre. Nehéz ügy ez az orvos-helyzet, nehéz ügy...

Közben telefonon beszéltek telefonon Puskás Tivadarral, aki azt kérte, fontolják meg, hogy a háziorvosi rendelőkben lehetővé teszik-e a fizetős ellátást.

Czeglédy egyetért a polgármesterrel, ő nem a rendelési időben történő fizetős ellátásról beszélt. Marton tíz perc szünetet rendel el, ismét felhívják a polgármestert.

Sokan nevettek Czeglédy azon mondatán, hogy az esetek többségében egyet ért a polgármesterrel. A képviselő javított: "az esetek 55 százalékában." - azért még ezt is megmosolyogták.


17:45 Bővíteni akarják az ipari parkot

Molnár részletezi az előzményeket. Nyáron 14 cég kérte, hogy a területüket csatolják be az ipari parkba. Mert így a pályázatoknál előnyt élveznének. A SZOVA megvizsgálta a lehetőségeket, és javasolta, hogy nézzék meg, milyen területeket lehet még odacsatolni.

Úgy véli, ha támogatni akarják a vállalkozásokat, akkor ennek nem lehet akadálya. Ma csak a szándékról kell dönteni. Elfogadták.


17:35 Elvenni a tornatermeket az iskoláktól

Ezt javasolja Czeglédy, mert így a tornatermek a város kezelésében maradnának, és a bevételük is ide érkezne. Az iskola, persze, használná őket továbbra is.

Rettegi Attila szerint ez politikai célú indítvány. Amennyi befolyna a bérleti díjakból, az el is menne a tornatermek működtetésére. Szerinte semmi szükség további részeket leválasztani az iskolákról.

Megszavazzák az előterjesztést, ezekről a részletekről is beszámolunk később.

Vajon meddig tart a mai közgyűlés? A képviselők kávéznak, kóláznak, Red Bullt isznak, a koffeinbevitelben nincs hiány. Gördülékenyen haladunk, egyöntetű igenekkel szavaznak a képviselők az utóbbi kérdésekben.


17:30 Holnap lesz világosság

Czeglédy bejelenti, hogy beszélt a Haladás elnökével, kiderült, hogy 12 szülő és sportvezető ma délután összedobott egymillió forintot, és holnap visszakapcsolják az áramot a pályán.


17:05 MÁV ingatlanok

Czeglédy azt mondja, a Fidesz úgy tesz, mintha a MÁV-ingatlanok lennének a legfontosabbak. Felidézi, hogy Hende kormánydöntésről beszélt, de sehol nincs erre semmiféle adat

2012.11.23. 08:08

Nincs nyoma Hende bejelentésének

/ közélet 4 kapcs. /
Döntött vagy nem a kormány a MÁV ingatlanok sorsáról? Tényleg Szombathelyé lesz végre a Haladás stadion?
. Kéri, ha tudnak erről, akkor mutassák meg. Valóban nagy siker lesz, ha megszerzik őket, de az előző városvezetés mozdította ki az ügyet a holtpontról.

Javasolja, hogy decemberre készítsenek anyagot a berényi gyermeküdülő ingyenes átvételére. Marton azt mondja, az állami vagyonügynökség sürgeti az ügyet.

Marton több szünetet tart
fotó: Vágvölgyi Bálint

Balassa bejelenti, hogy a Haladás-pályán kikapcsolták a villanyt. Meg akarják szerezni a pálya tulajdonjogát, és közben nem fizetik az áramszámlát. Lazáry megerősíti, hogy ezt jelezték már neki, kéri Balassát, hogy a Haladás problémáit ne varrja a városvezetés és a közgyűlés nyakába. A közgyűlés erején felül támogatja a Haladást, a felelősség viszont az egyesületté.

Balassa azt mondja, nem kritikát fogalmazott meg, segítséget kért. Czeglédy szerint nem kell még a fejlesztésekről beszélni, először szerezzék meg a tulajdonjogot. Mert Hende eddig egyetlen kormányhatározatot tudott felmutatni, azt, ami visszavonta a váti reptér kiemelt státuszát.

A Haladás pálya ügyének tárgyalása közben Balassa Péter megjegyezte, hogy lekapcsolták az áramot, sötétségbe borult. Horváth Csaba nevetve jegyezte meg, hogy közeleg a világvége. dr. Takátsné dr. Tenki Mária egy pillanatra még fel is mosolygott könyvének lapjaiból.

Megint öt perc szünet.


16:45 Vagyonszerzés és vagyonvesztés

Ezt jelenti Németh Kálmán szerint, hogy a Vasivíz Zrt-től visszakerül a közművagyon egy része a városhoz. Bonyolultnak tűnik, majd később utánajárunk.

Molnár Miklós szerint a mai nap legfajsúlyosabb ügye, de úgy látszik, nem igazán érdekli a képviselőket. A cég az egyik legfontosabb szolgáltató, hiszen a vizet adja, de a közgyűlés most veszíti el az utolsó lehetőséget, hogy osztalékot vegyen ki belőle.

Rémület a hátsó sorban. Már azt hittük, hogy puccs készülődik, de csak egy asztaldíszt lökött le valaki. Beszélgetés jobb és baloldalon, Sági József lassan végez az újsággal, Gyebrovszki Balassával valamiféle elszámoltatásról beszélt.


16:15 Megmarad a Városfejlesztési Kft.

Balassa Péter egy régi cikket olvas fel, a cég ígéreteivel, amelyek azóta sem valósultak meg. (Közben visszajött Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakció vezetője.) Kérdezi, miért akarnak most még két embert állásban tartani, amikor korábban arról volt szó, hogy senki sem maradt. Reméli, hogy nem rokoni segítségről van szó.

Marton szerint egy cég ügyvezetője azért nem tehető felelőssé, hogy nem írták ki az IVS2 pályázatokat. Szakály Gábor, mint a felügyelőbizottság elnöke, azt mondja, az előterjesztés részletesen tájékoztat. Ha Gyebrovszkinak konkrét kérdése van, akkor válaszol.

Czeglédy visszajött, fel is izzította a kedélyeket
fotó: Mészáros Zsolt

Gyebrovszki elmondja, hogy a cég 23 milliós adósságát a város pénzéből kell kifizetni. És ez csak egy éves veszteség. A cég közel 60 milliójába került a városnak, amióta a Fidesz-többség azt létrehozta, a tiltakozásuk ellenére. Ez a koncepciót kidolgozók hibája.

Arról szól ez az egész, hogy 60 millióért átgondolatlan, koncepciótlan, pénzpazarló rendszert hozott létre a városvezetés.

Marton megemlíti, hogy a cég volt a gazdája annak a belváros-felújításnak, amit nem régen adtak át. Így nem kellene ilyen sommás véleményt megfogalmazni. Rövidesen jön az új pályázat, aminek megint feltétele lesz egy ilyen cég.

Marton Zsolt mandarint eszik, vagy igazi helyi frontemberként narancsot, innen messziről nem pontosan láttuk. Kéne egy csoki meg egy jó kávé ide a sajtós részlegbe, hmm. De jó lenne itt egy olyan nyakba akasztott ládát cipelő árus, mint az amerikai meccseken, nagy sikere lenne...

Czeglédy hajlandó elfogadni , hogy szükség volt a projektcégre, de akkor azt is mondják ki, hogy szükség volt a projektre. Az igazgató, Pap Hunor a helyi Fidesz legnagyobb anyagi támogatója volt, így az is biztos, hogy jó helyre ment az a pénz.

Gyebrovszki kijelenti, nem a céggel volt a gond, hanem azokkal, akik nem tettek semmit a gazdaságosabb működésért. Kérdezi, mi lesz a város felé lévő tartozásával, ha nincs tevékenysége?

Szavaznak, marad a cég, két fővel és új ügyvezetővel.


15:55 Jönnek a fizetőparkolók

Németh Kálmán szerint a tervezett díjemelés elfogadható. Előzetesünkben

2012.11.27. 14:19

Fizetős lesz a parkolás a vasútállomásnál és az MMIK-nál

/ közélet 8 hsz. 8 kapcs. /
Emelkednek a buszjegyárak is, és szó lesz a Haladás-pálya megszerzéséről. Közgyűlési előzetesünk.
ezt részleteztük. A Sörház utca keleti részén kialakult buszparkolóról beszél, ott személykocsiknak kell 18 parkolóhelyet kialakítani. De a frakció nem támogatja, hogy az MMIK parkoló fizetős legyen. A Fraknó utcában viszont olyan torlódás van, hogy ott később be kellene vezetni.

Kővári Attila az Éhen Gyula teret említi, ezt is be akarják vonni a rendszerbe. Ott a nagyobb vonatoknál egymás hegyén-hátán állnak az autók. Az ott lakók nem is tudnak ott parkolni, nincsenek tömbbelsők. Javasolja, hogy a tér nyugati oldalán tiltsák meg a buszok parkolását, és ott 15-20 személyautó elférne.

Az MMIK körüli parkolók szavazásánál ketten is visszakérdeznek, hogy akkor most miről is döntenek pontosan. A többség érti, ők fel sem pillantanak a mobilról, ők biztos smsben szavaznak, mint az X-Faktorban.

Gyebrovszki azt javasolja, gondolják újra a szombati ingyenes parkolást, mert nem nőtt a kereskedők forgalma, és nagy bevétel kiesést jelent. Horváth Attila sem szeretne fizetőparkolót az MMIK-nál. És ha lennének a városközponttól távolabbi parkolók, akkor talán többen használnák a buszokat is.

Németh Kálmán javaslatát leszavazzák, így fizetős lesz az MMIK parkoló is.

15:20 Drágul a buszjegy

A bizottságok 3,3 százalékot támogatnak, Lendvai Ferenc (Fidesz) azt kéri, vizsgálják meg a 9-es busz menetrendjét, délután öttől ugyanis nem közlekedik a járat.

Németh Kálmán szerint komoly finanszírozási gondok lesznek, a Volán szerint január 1-től veszélybe kerülhet a városi tömegközlekedés. Legalábbis ez hangzott el a bizottsági ülésen.

Horváth Zoltán gondolkodik
fotó: Mészáros Zsolt

A Volán képviselője ezt aláírja, a veszteségpótlásról van szó, a bérlet- és buszjegyárak nem fedezik a költségeket, az idén olyan százmillió lesz a különbség.

Horváth Csaba (Fidesz) és Balassa Péter szintén sűrítené a 9-es járatot. Gyebrovszki nem érti, hogy miért mondta korábban Molnár Miklós, hogy nincs tartozása a városnak, most kiderült, hogy van, a Volán felé. És minden városrész tudna hiányosságokat megnevezni.

Kiderül, hogy az elszámolásban vita van a Volán és az önkormányzat között, az első félévet vizsgálják, de az egész éves adatokat írták le - mondja Lakézi Gábor, a városháza illetékese. Molnár kijelenti, semmilyen határidőn túli tartozása nincs a városban, a Volánnal rövidesen meg fognak állapodni.

A közgyűlés egy része jól érzi magát. Van aki könyvet lapozgat, a mobilozás még mindig nagyon megy, netezés, képnézegetés, miegymás. Nem nyugtatja meg az embert, hogy itt szavazások mennek és döntéshozók ennyire ellazázzák...

Molnár belemegy a részletekbe, hibának tartja, hogy 2008-ban nyolc évre kötötték meg a szerződést a Volánnal. És azóta folyamatosan korrigálják, különben most 170 millióról lenne szó. Bejelenti, hogy a Volán saját dolgozói és azok családtagjai számára ingyenes bérleteket bocsátott ki, ez nem volt benne a szerződésbe. Ez az tavaly 64 millió forintot jelentett.

És furcsállja, hogy néhány képviselő a Volán mellé áll a vitában. Mert most más városokból érkező Volános dolgozók, családtagok is ingyen utaznak a szombathelyi járatokon, ezt pedig az önkormányzat fizeti. Az idén több, mint ezer ingyenes igazolványt bocsátott ki a Volán az országban.

És a százmillió helyett 45 milliót akar a város kifizetni két éves időtartamra. Így 19 millió lenne a veszteségpótlás az első félévre. Ezt nem akarja elfogadni a Volán.

Németh Kálmán szerint szakszerűtlen az előterjesztés. És ha azt az infót kapják, hogy veszélybe kerül a tömegközlekedés, akkor a város lakóinak érdekében fel kell szólalni. Amit a Volán megfinanszírozott, azt ki kell fizetnie a városnak.

Molnár azt mondja, a szolgáltatás semmiképpen nem szűnik meg. A Volán annak idején vállalta, hogy tíz éven aluli buszokkal jár, devizahitelre vettek új buszokat, és most az ebből eredő árfolyamveszteséget akarja áthárítani. Miközben az állam ezeket a kockázatokat visszaterhelte a bankokra, a Volán meg az önkormányzattal akarja kifizettetni. Kijelenti, sok a vitatott pont, és ezeket szabályozni kell.

Gyebrovszki azt kérdezi, Molnár meddig volt a Volán felügyelő-bizottságának tagja. Molnár azt mondja, soha, ellentétben Gyebrovszki frakciótársaival.

Szavaznak, 3,3 százalékkal nőnek az árak. És decemberben újratárgyalnak a veszteségpótlásról.


15:10 És folytatódik

Kezdésként gyorsan át is léptek egy napirendi ponton. Jót tett a szünet, úgy látszik.

A kirívóan közösségellenes magatartásról szóló rendelet. Horváth Attila kérdezi, ha törlik a rendeletet - Az Alkotmánybíróság döntése alapján -, mi lesz az önkormányzati eljárásokkal? A jegyző azt mondja, az országgyűlés majd foglalkozik vele.

Dr. Horváth Attila felszólalásakor Szakály Gábortól Rettegi Attlián át Ágh Péterig nevetni kezdtek, jóízűen. Gyebrovszki János beszéde alatt már mindenki "röhögött", ezt a felszólaló Gyebrovszki nem díjazta, szerinte elbagatellizálják a magatartási szabályokra vonatkozó kérdést a képviselők.

Marton azt mondja, ha az MSZP frakcióvezetőjére várnak, akkor inkább szünetet rendel el, mert az országgyűlésre nincs hatással a közgyűlés.

Gyebrovszki szerint, ha az AB hatályán kívül helyez egy rendeletet, akkor felmerül a kérdés, miért hoz rendeletet a közgyűlés. És nem kell ezt ennyire bagatellizálni. Ennyire fogyott a sör a kocsmában? - kérdezi a zajongó képviselőktől.

Marton lezárja a vitát, törlik a rendeletet.

És robognak át a napirendi pontokon.


14:15 Ami még hátra van

Összesen 26 napirendi pont, ha jól számoljuk. Köztük több beszámoló, rendeletmódosítás, ezek között lakossági díjemelések. Persze, a fizetőparkolási rendszer bővítés, ezt előzetesünkben már bemutattuk. A MÁV-ingatlanok sorsa, és a közgyűlés jövő évi munkarendje is. De egyelőre tart az ebédszünet.


12:35 Ebédszünet

És ebédszünet, három óráig.

12:30 Fogy a szombathelyi

Marton bejelenti, hogy rövidesen ebédszünet lesz, de előtte tájékoztató a demográfiai helyzetről. Évről évre kevesebben élnek Szombathelyen, csökken a születések száma, és nő a halálozásoké. Ötven felett jóval több a nő, mert a férfiak korábban halnak, a leggyakoribb halál-ok a keringési betegségekhez köthető.

Szakály nem politizál és kávézik
fotó: Mészáros Zsolt

Molnár Miklós szerint tenni kell valamit az elöregedés ellen, ez az egyik legfontosabb, ciklusokon átívelő feladat. Egyre nagyobb a különbség a halálozások és a születések között. Nyilvánvaló, hogy a város csak annyit tehet, hogy vonzóvá teszi magát.

Marton kijelenti, a népességszám növelése céljából mindenki kövesse a saját maga által kijelölt utat. Nevetés.

Kit érdekel, hogy ugyanannyi a hetvenéves, mint a 0-4 éves? Úgy tűnik, rajtam kívül keveseket. Mindenki mindenkivel diskurál: Kővári Attila Balassával, Gyebro a jegyzővel, dr. Takácsné Ságival vitatja meg a szombathelyi demográfiai adatokat, miben halunk meg mi itt a Nyugat-Dunántúlon legtöbben. Fejben már többen az ebédszünetre gyúrnak, kint a folyosón kelkáposztaszag terjeng…


11:45 Megint kér a járási hivatal

Az újabb húzós napirendi pont, az alakuló járási hivatal újabb eszközöket és egy autót kér. Horváth Attila hiányolja a mellékleteket, azt kéri, tárgyalják az ügyet később, mert utána kellene nézni. Szakács Dávid (Fidesz) azt mondja, a lényegről úgyis a zárt ülésen tárgyalnak majd. El is fogadják.

A városháza átszervezéséről van szó, a járási hivatalok miatt. Balassa azt mondja, hogy ha az oktatást átveszi az állam, akkor nem kell oktatásért felelős alpolgármester is. Ezen gondolkodjon el - mondja Martonnak. És a három alpolgármester helyett elég kettő, ez is komoly kiadáscsökkentés lenne.

Azt sem érti, hogy az átszervezés miatt miért kell négy új ember a városházára, valószínűsíti, hogy politikai munkatársakról van szó.

Marton szerint ez gyermeteg próbálkozás, így nem lehet lemondatni egy alpolgármestert. De jó munkát kíván a képviselőnek továbbra is. Lazáry kijelenti, hogy a városfejlesztési irodára kellenek új emberek, ami nem politikai kategória.

Közgyűlési gumicsontok 10 évvel ezelőttről

Egy kis nyalánkság, azoknak, akik szeretik a múltidézést… Mit gondolnak, mivel foglalatoskodtak a szombathelyi közgyűlésben 2002. november 29-én?

A két közgyűlés közti tisztségviselői beszámolók és tájékoztatók megvitatása akkor is csaknem két és fél óráig tartott. (Viszont a csörte fél tíz után kezdődött el.) Tudósításunkban (merthogy akkor még szó sem volt blogolásról, nehéz is lett volna asztali gépeinkkel, vonalas netünkkel elfoglalni a városházát) olyan ellenzéki képviselők nevei bukkannak fel, mint Böröcz Miklós (MDF), kapcsolattartással megbízott tanácsnok, Gombás Endre, Pavelkovits László (független), Csinger Péter (független)… és akkoriban is, ki gondolná, itt ült Ágh Péter (Fidesz-MPP).

Múltidézés már 2008-ból - még a térfélcsere előtti időkből
fotó: sadness

Épp térfélcsere után egy hónappal voltunk, a szocialisták frissiben, Ipkovich Györggyel az élen vezették a várost.

Hadd idézzek egy kis bájos részt: Némiképp mulatságos volt, midőn a köztisztviselők jövő évi "teljesítmény-követelményeinek meghatározásához szükséges kiemelt célok megállapítása" címen futó előterjesztést - 5 nem, 3 tartózkodás - Rettegi Attila, a Fidesz-MPP frakcióvezetője úgy minősítette: "nem tartjuk nagyon színvonalasnak". Hát nem kiderült öt perc múlva, hogy ez is még az előző testület öröksége???

Tíz évvel ezelőtti tudósításunk bővebben itt olvasható

2002.11.30. 02:24

Feszes ritmus, óvatos esélylatolgatás a szombathelyi közgyűlésen

/ közélet /
A város új vezetőinek szemlátomást semmi se drága: Ipkovich György... nem átallotta hajnali 9 óra 3 perckor megnyitni a novemberi közgyulést, és még nem volt este 6, amikor a nyilvánosságnak búcsút mondott...
.

Németh Kálmán a részletekre tér ki. Komolytalannak tartja az előkészítést, ami így számukra nem elfogadható. Marton tendenciákat körvonalaz, most sokkal kevesebb osztállyal és létszámmal működik a hivatal, mint korábban. Összességében kell nézni az átszervezést, sokan kerülnek át a kormányhivatalhoz, ami komoly költségcsökkentést is jelent.

Szakály Gábor szerint 2010-től spórol az önkormányzat. Megtakarítottak a városházán, az önkormányzati cégeknél, a bizottságoknál. Spórolás és hatékonyság a fő irány - jelenti ki. És azt is, hogy a városvezetés magán kezdte a takarékoskodást, csökkentették a közgyűlés létszámát is.

Azt is kijelenti, hogy az előző városvezetés egy drága polipot működtett, de ebből nem szabad politikai kérdést csinálni. Az egész teremben kitör a nevetés.

Marton örül, hogy Gyebrovszki a régi, Rettegi Attila (Fidesz) szerint az átszervezés szakmai kérdés, a törvényi változásokhoz kell hozzáigazítani az önkormányzati struktúrát. És az önkormányzatnak ezek után is lesz köze az oktatáshoz.

Marton a pót-polgármester (2. rész)

Kint a folyosói pletyka szerint abban, hogy a mostani közgyűlés levezető elnöke pót-polgármesteri minőségében Marton Zsolt, az a legjobb, hogy fiatalosabb hévvel, nagyobb lendülettel vezeti a közgyűlést. (Talán már négyre végzünk!!! – ebben bíznak most többen is.) Egy biztos, többet nevet, mint Puskás Tivadar szokott. Az imént már olyannyira unta az ácsorgást, hogy miközben Szakály Gábor értekezett, Marton fel alá járkált a jegyzők mögött.


11:30 A város gazdálkodása

Németh Kálmán kezd. Nehezek a gazdasági körülmények, többször is előfordult, hogy késve fizetett az önkormányzat a beszállítóinak. Kiemeli a közvilágítási számlákat, amiknek a kifizetése szintén késik, reméli, hogy nem ezért borult sötétbe a város. Túl a bosszúságon, ez balesetveszélyt is jelent.

Hiányolja, hogy nem szól az anyag az önhiki pályázatról

2012.09.28. 18:07

Adósság, törlesztés, pazarló városi cégek, közbiztonság

/ közélet 7 hsz. 2 kapcs. /
Minden frakció mást tartott igazán fontosnak tartotta a csütörtöki szombathelyi közgyűlésen. Sajtótájékoztatókon jártunk.
, és arról sem, hogy szeptember 30. után hogyan alakul a hitelállomány. Az sem jó, hogy a hídfelújítások elmaradtak.

Gyebrovszki kérdezi, hogy mi a helyzet a közvilágítás közbeszerzésével, és az intézményi telefontenderrel.

Traccs a jobboldalon
fotó: Mészáros Zsolt

Martonnak jó híre van, a mobiltelefonoknál a korábbi ár töredékéért sikerült szolgáltatót váltani. A Telenor lett az új szolgáltató, sokkal kevesebbért, mint elődje. Molnár Miklós hozzáteszi, több tízmilliós megtakarítás lesz ebből.

Az önhikin első körben 210 milliót kaptak, a második körről december 10-ig lesz döntés. Bejelenti, hogy a város ebben az évben nem vett fel hitelt, és 1,9 milliárddal csökkenti az adósságát, 1,2 milliárd hitelkamatot fizet ki. Júliusban, augusztusban valóban voltak fizetési problémák, mert szeptember elején folyik be a helyi adók jó része. Szeptember 15. és 30. között közel négymilliárd jött be.

Egyébként az EO.N küldte el későn a számlákat, nem hiszi, hogy emiatt csökkent a közvilágítás színvonala. Kéri, hogy a városháza vizsgálja meg ezt.


11:00 Tönkreteszik a játszótereket

Gyebrovszki második interpellációja, a lakóterületek biztonságáról. Csökkentették a közterület-felügyelet költségvetését, délután négy óra után senki sem felügyeli a lakótelepeket. Sokan italoznak, randalíroznak a köztereken, és ha valaki szól, akkor megfenyegetik. Ráadásul tönkre teszik a játszótereket.

A lakótelepeken már saját pénzből akarnak embereket felfogadni arra, hogy biztosítsák a rendet. De ez az irány nem jó. Hathatósabb, komplexebb fellépés kellene.

Marton a rendőrség kimutatását idézi. A lakótelepeken tavaly 140, az idén eddig 136 bűncselekmény történt. Hat polgárőr egyesület van, 168 fővel. Ők anyagi támogatást is kapnak. Javasolja, hogy Horváth András megbízott városi rendőrkapitány válaszoljon.

Horváth azt mondja, csökkent a városban a bűncselekmények száma. Nem világos, mi is tartozik a lakótelepek közé. Ő négyet említ, az is kérdés, hogy ezek meddig tartanak. Szerinte csak a emeletes házas területeket lehet így nevezni.

Az oladi lakótelepen látható a bűncselekmények számának csökkenése, a Derkovitson kicsit nőtt, a többinél szintén csökkent. A legjobban a garázdaságok száma emelkedett.

Nem lennék közgyűlési levezető elnök

Több okból sem… Marton Zsolt persze állja a sarat, már vagy három és fél órája áll ott szemben fent, középen a pulpituson. (Ennyit állni… eddig fel se tűnt.) Kezében egy papírlappal. Néha, ha unja a banánt, megigazgatja zakóját vagy gallérját. Amúgy higgadtan vezet, személyében, így elsőre egy technikai problémát látok, kicsit hadar, ettől aztán egy-két mondat nálam kimarad. Lehet, motyog is, ezen még el kell gondolkodnom.

Gyebrovszki szerint térfigyelő kamerák kellenének, Molnár Miklós arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek komoly költségei lennének. Inkább a meglévő erőforrásokat kellene fejleszteni, és bevonni a civileket.

Gyebrovszki kijelenti, az adófizetők biztonsága a közgyűlésre tartozik, és megoldást kell találni.


10:45 Nincs rendben a buszmegálló

Gyebrovszki interpellál, a Szent Gellért utca buszmegállóinak áldatlan állapota miatt, amit már többször emlegetett a közgyűlésben, a polgármester meg is ígérte, hogy rendbe teszik. Mégsem történt meg.

A Vasi Volán mérése szerint az átlagforgalom ötszöröse van ezekben a megállókban. A város a felelősséget arra a cégre hárítja, amelyik a reklámokat intézi a buszmegállókban.

Marton azt mondja, ezzel a céggel még az előző városvezetés kötött szerződést, ami a mai napig is érvényes, és ez a cég megakadályozza a munkát. Ezért nem a mostani vezetés a felelős. Így nem kérheti, hogy az adófizetők pénzéből csináltassanak meg olyan munkát, ami a cég szerződéses feladata lenne. Pert is indítottak a szerződés felbontására.

Összesúgnak a bal oldalon
fotó: Mészáros Zsolt

Ha a bírósági tárgyalás lezárul, rendezni fogják a dolgokat, és felújítják a buszmegállókat - ígéri. Gyebrovszki hangsúlyozza, hogy a Fidesz bontotta fel a szerződést, ezért van most a harc. És szerinte ez nem lehet az akadálya a felújításnak. A cég ellen egyébként a Fidesz országos vezetése folytat háborút, de a városi utasok biztonságát nem lehet áthárítani. Kijelenti, tájékoztatást kapnak erről a körzetben lakók.

Rossz a hangosítás

A netes közvetítésnél nagyon rosszul megy a hangosítás, a hozzászólások eleje elveszik valahol. Padig Marton Zsolt már rászólt a technikusokra, hogy figyeljenek oda. Nem nagyon megy ez.


10:30 Öt perc szünet

Miközben Gyebrovszki beszél, megjelenik a teremben egy egyenruhás férfi, és elindul előre. Marton gyorsan szól, hogy nem akarják kivezettetni a képviselőt. Nevetnek. Balassa kikéri magának, hogy MSZP-Jobbik duót emlegetnek. Ezt Horváth Attila is kikéri magának.

Váratlanul öt perc szünet következik.

Jaj Istenem, nyög fel mögöttem valaki...

Lazáryt az ellenzék kérdések özönével bombázta meg, így az alpolgármester most hosszú perceken keresztül kénytelen egymaga kereszttűzben válaszolni. (Hozzáteszem, többnyire olyan kérdésekre keressük itt a választ, amelyek engem is érdekelnek: például mi lesz az MMIK-val? És az Ungarescával?
Horváth Attila közben mobilozik, Marton felállva humorosan jelzi neki, négyszemközt, hogy azé nem kéne így nyíltan…

Aztán hökkenetet és némi derültséget okoz, amikor egy rikító mellényes, egyenruhás közterület felügyeletes belép a terembe. Gyebro meg is ijed: csak nem elviszik a renitens, folyton kekeckedő szocialistákat?

Marton mai legjobb beszólása (van humora:) "Kíván-e valaki még megsérteni valakit? Vagy folytathatjuk.."


10:10 Mága jótékony koncertet ad

Gyebrovszki megismétli, hogy igénytelenek az előterjesztések. Az anyagban benne van, hogy Mága Zoltán jótékony koncert céljára kéri ingyen az MSH-t, de az nincs, hogy mit is jelent ez. Marton elmondja, hogy a Markusovszky kórház javára ajánlotta fel a tiszteletdíjat Mága Zoltán. Gyorsan meg is szavazzák, hogy megkapja az MSH-t erre a célra.

Lazáry MSZP, Jobbik duót emleget és válaszol Balassa kérdésére. Előtte azt ecseteli, hogy a Haladás vezetői között a szocialisták emberei vannak, így nem igaz az a vád, hogy a Fidesz rakta be oda a sajátjait. Az fontosnak tartja, hogy olyan ügyvezetője legyen a Haladás VSE-nek, akit személyesen ismer. Ő is, és az ellenzék is. Mert ha nem ilyen ember lesz az nagy baj lesz.

Nagyon jó kapcsolata van Hende Csabával, és minden országos politikussal ezt tervezik. Ipkovich Györggyel is együttműködik, ha szükség van rá.

Az MMIK nem városi, hanem állami intézmény, nincsenek róla naprakész adatai. Az épületet most is több, önkormányzati intézmény, városi egyesület használja, bízik abban, hogy az épület ebben a funkciójában a jövőben is megmarad.

Kijelenti, hogy ő kész empatikus lenni Czeglédy Csabával, de az ő viselkedése ezt olykor nehézzé teszi. Hiszen rendszeresen vádolja hamis dolgokkal a Fidesz-frakció tagjait.


9:55 Nem válaszoltak...

Balassa emlékezteti Lazáryt, hogy nem kapott választ kérdésére, igaz-e, hogy nem kapnak fizetést a Hali sportolói, edzői. Lazáry jelzi, hogy lesz válasz.

Gyebrovszki szerint a közgyűlés tekintélyét és munkájának eredményét, hogy nem kapják meg időben az előterjesztéseket. És felületes a két ülés közti beszámoló is, nincsenek benne érdemi információk.

Molnár Miklós optimista
fotó: Mészáros Zsolt

Balról jobbra, jobbról balra

Czeglédy nélkül a közgyűlés jóval álmosabb, már-már békekonferenciára hajaz. Holott párttársai hozzák az ellenzéki lendületet, megy a passzolgatás: balról jobbra, jobbról balra. De a többség rezzenéstelen arccal veszi tudomásul: ez a nap erről szól. Erős kávéillat a levegőben. (KÉREK! – de kitől?)

Tőlem balra (amúgy a jobbon, részben nekem háttal) szokatlanul nagy a csönd, akadnak képviselők, akik reggel óta nem nagyon pillantottak még fel a mobiljukból.

Horváth Attila az önkormányzatok adósságának állami átvállalásáról

2012.11.20. 15:05

Húszról 12 milliárdra csökkenhet Szombathely adóssága

/ közélet 4 hsz. 3 kapcs. /
Ha a kormány valóban átvállalja az adósság egy részét. A nagyvárosoknál negyven százalékkal kalkulálnak.
kérdez. Úgy tudja, hogy azok 25 százalékát a bankok hárítanák át. Molnár Miklós kijelenti, hogy most folynak a technikai megbeszélések. Szombathelytől várhatóan az adósság 40 százalékát veszi át az állam, azt kell pontosítani, hogy az adósságállomány melyik részét veszik át. December 6-án kezdődnek a tárgyalások erről.


9:35 Nagyobb konszenzust

Ezt kéri Gyebrovszki, aki láthatóan átvette a közben távozott Czeglédy frakcióvezető helyét. Molnár Miklós azt ecseteli, hogy Szombathelyre felsőfokú műszaki képzés kell, ami korábban volt, azt magához vonta a soproni egyetem. És az is cél, hogy 2020-ra legyen műszaki PhD-képzés is a városban.

Horváth Attila viszont arra figyelmeztet, hogy 2013-ban recesszió várható az autóiparban, ezt már jelzik az elbocsátások. Kérdezi, mit jelent ez a város költségvetésének, van-e ennek kezelésére terv? Arra is kíváncsi, mi a szándék az MMIK-val?

Gyebrovszki visszatért
fotó: Mészáros Zsolt

Marton - Kővári kérdésére - elmondja, hogy azt vizsgálják, be lehet-e vonni a bérlakások rendszerébe a piac mellett lévő, üres, de magántulajdonban lévő lakásokat. Tavaszra várható eredmény.


9:06 Lecsillapodtak a kedélyek

Talán azért, mert most Németh Kálmán, Kővári Attila (MSZP) és Molnár Miklós cserél eszmét az autóipari összefogásról és a szakképzés ehhez alkalmazkodásáról. Szakmáznak ezerrel.

Balassa kezdi újra. Gond van a sporttal, a Haladás VSE-nél válogatott olimpikonok, edzők nem kapják meg időben a fizetésüket. Kéri, hogy a Lazáry nézzen utána a klub megmaradt vezetésénél.

Balassáé a legkomorabb, egyszínű sötét

Hoppá, a nagyterem tényleg fokokkal hűvösebb, mint kint a folyosó. (Ami amúgy üres, egy szál lélek sem kóborol arra.) Honatyáink mindannyian zakóban üldögélnek (így ők bizti nem fáznak). A szocialista frakció a renitens, Czeglédy és Gyebrovszki János nem preferálja a nyakkendőt. Egyértelműen látszik, a ferdén csíkos, kék és fehér, pirossal megbolondítva a közgyűlési trend. Lendvai (Fidesz) sárga színű nyakéke a legextrémebb, Horváth Zoli(LMP) kockás inges együttese, hozzá passzoló nyakkendővel sem kutya... Balassáé a legkomorabb, egyszínű sötét. (Épp ő emelkedik szólásra. Tegnap este telihold volt – ezért vagyunk feszültek – tájékoztat a volt focista.)

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) szerint sokan felháborodtak azon, hogy a Savaria Fórumban politikai hirdetés jelent meg. Kéri, hogy ezt tiltsák meg a lapnak.

Czeglédy bejelenti, hogy néhány órára el kell mennie. Korábbi felháborodását azzal indokolja, hogy Lazáry az ülés elején azzal fenyegette meg, hogy el lesz távolítva a közgyűlésből. És ez nem marad következmények nélkül.

Marton azt kéri, hogy a személyes vitáikat az üléstermen kívül rendezzék. Válaszadásra megadja a szót Lazárynak, aki idézi, hogy Czeglédy mondta neki, hogy nem sokáig ül majd itt, mire ő azt válaszolta, hogy meglátjuk, melyikük ül majd itt tovább.

Normalizálódott a hangulat

Valaki nagyon meg van fázva, többször felkapom a fejem, ki az a szegény, aki ennyire csúnyán, mélyről, felszakadni nem akaróan köhög. Prugberger doktor úr az. Néha a tüdőgyógyászra is ráfér egy kúra, azért becsülendő, hogy a Fidesz-frakció korelnöke így is kitart. A többség most fejben lazít, feszültség elmúlt, maga elé meredten hallgatja Molnár Miklóst, vagy mobilozik, vagy kimegy kávézni. A teremben a szokásostól eltérően nincs nagy meleg, most épp egy csöppet hűvösnek érzem. Járok is egyet, körbenézünk, mi hír a nagyvilágban.


8:35 Miért iszik pálinkát Marton?

Mégpedig egy általános iskolában tartott disznóvágáson

2012.11.26. 15:30

A belezés volt a legjobb

/ könnyű gal. 1 hsz. /
Hogy kerül a hurka az asztalra? Többek között ezt is megmutatták a szombathelyi kisdiákoknak. Levideóztuk a véres biológia órát.
- kérdezi Czeglédy. Az alpolgármester szerint ez egy autentikus disznóvágás volt, ahol ez a szokás. És volt bor is, de abból ő nem ivott.

Ez még a kezdés előtt volt
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy javasolja, hogy vizsgálják felül az asztalitenisz klub támogatását

2012.07.27. 10:17

Mire költik a támogatást a szombathelyi ping-pongosok?

/ sport /
A Vasivíz Zrt. is kiemelten támogatta a Szombathelyi Asztalitenisz Kört, akik nemcsak ütőket vettek az önkormányzati cégtől és a sportbizottságtól kapott pénzből.
. Marton szerint nincs akadálya, Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) emlékeztet, hogy lapunknak megadták a részletes tájékoztatást. És kijelenti, hogy a klub az idén egymillióval kevesebbet kapott, mint tavaly.

Czeglédy azt mondja, eljárás zajlik az ügyészségen

2012.07.09. 07:52

Visszapörgették az önkormányzati pénzt?

/ közélet 2 kapcs. /
Az ügyészség nyomoz a Szombathelyi Asztalitenisz Körnél, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés alapos gyanúja miatt.
, mert a rendőr-főkapitányság akadályozta a nyomozást a sporttámogatások kivizsgálásánál. Kijelenti, az ügyészség ok nélkül nem indít eljárást.

Balassa Péter (Jobbik) kérdésére Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) számol be a tervezett autóipari együttműködésről. Azt mondja, a beszállítói kör bővülésével pótolni lehet az elbocsátott munkaerő lehetőségeit.


8:10 Balhé az elején

Miután Marton Zsolt (Fidesz) felolvasta Puskás Tivadar polgármester üdvözlő levelét, Czeglédy Csaba (MSZP) kijelenti, hogy Marton érdemtelen az ülés vezetésére. Ráadásul csaltak, amikor az előterjesztésekben a polgármestert nevezték meg előadónak. Így illegitimnek tartja az ülést, de a választóik miatt részt vesznek rajta. Itt van Gyebrovszki János is, aki betegsége miatt hónapokig nem vett részt a munkában.

Úgy tűnik ez a közgyűlés Czeglédy és Marton Zsolt csatájáról fog szólni, a feszültség csak nőttön nő. Dr. Takátsné beszól Csabának, amikor Czeglédy finoman megjegyzi Lazárynak: „Kibújhatnál a Hende seggéből..” „Mi a bajod?" - kérdezi együtt érzően, Dr. T. Tenki Márta. Mert valami nagyon nincs rendben veled… - így folytatja a lelkizést a tanácsnokasszony. Morog magában, szomszédjának mindenki. Na, ez nem lesz a béke szombathelyi világnapja.

Most futott be Sági képviselő úr. Miről maradt le?!


Szakály Gábor szerint ez csak politikai balhé, az SZMSZ rendelkezik a helyettesítésről. Czeglédy megismétli, hogy az elmúlt 22 évben nem volt olyan, hogy a megválasztott polgármester nélkül rendes ülést tartottak volna.

Aztán kirobban a balhé. Czeglédy két napirendi pont levételét javasolja, mert nem kaptak róluk előterjesztést. Kijelenti, hogy vizsgálatot kér, mert a főtéri vásárnál az egyik vásározó megvesztegetett egy városvezetőt.

Czeglédy keményen kezdett
fotó: Mészáros Zsolt

Javaslatait leszavazza a közgyűlés, Czeglédy bejelenti, hogy a kormányhivatalhoz fordulnak majd. Kitör a zűrzavar, Czeglédyt halljuk: "mit titkolóztok?" és "Ne szólj be!"

Aztán leszavaznak minden ellenzéki javaslatot, és több új ügyet felvesznek, köztük a Savaria Fórum kiadójával lévő szerződés azonnali felbontásának javaslatát.

Gyebrovszki János (MSZP) a jegyző véleményét kéri, a jegyző szerint ha a többség elfogadja, akkor előterjesztés nélkül is meg lehet tárgyalni egy ügyet. Horváth Attila (MSZP) azt mondja, jogi érvek kellettek volna, nem a többségre hivatkozás.

Jó reggelt Szombathely!

A szokottnál is egy órával korábbi a kezdés, kint ragyogó napsütés, mintha tavasz lenne, pedig havazás közeledik (valamikor a hétvégén.) Nyolc előtt negyed órával egy törékeny sárganyakkendős mérges ember dobja fel a városházi reggelt, lent, a bejáratnál hőbörög, szidja a politikusok családfáját. Nyolc tájban már a folyosón diskurál, csendesebben, nejlonszatyorral a kézben. Korai a kezdés, mondom, annál gördülékenyebb, pikk-pakk előkerülnek a laptopok, sorra befut mindenki.

A nagyon mérges ember
fotó: Mészáros Zsolt

A reggel két szenzációja: a korai kezdés és „Gyebro” jelenléte. Czeglédy belecsap a lecsóba, nekimegy Martonnak, felszólalását követően megállnak a kézben a kávéscsészék, grammokkal nő a levegőben a feszültség.


Harminc napirendi pont a nyilvános, és hat a zárt ülésen. Ez vár ma a szombathelyi képviselőkre, a fontosabb ügyeket előzetesünkben

2012.11.27. 14:19

Fizetős lesz a parkolás a vasútállomásnál és az MMIK-nál

/ közélet 8 hsz. 8 kapcs. /
Emelkednek a buszjegyárak is, és szó lesz a Haladás-pálya megszerzéséről. Közgyűlési előzetesünk.
már megemlítettük. Kíváncsiak vagyunk, a korai időpont milyen hatással van rájuk, egy órával kezdenek korábban, mint általában.

Nem hivatalos infóink szerint azért a korai kezdés, mert valamilyen nem ismert ok miatt délután négy óra körül be akarják fejezni az ülést. Majd kiderül, mi már itt vagyunk, várjuk a kezdést.

Aki élőben is szeretné látni és hallani képviselőinket, élőképes közvetítésünkben

09.30. 08:51

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
megteheti.

Kapcsolódó

2012.11.27. 14:19

Fizetős lesz a parkolás a vasútállomásnál és az MMIK-nál

/ közélet 8 hsz. 8 kapcs. /
Emelkednek a buszjegyárak is, és szó lesz a Haladás-pálya megszerzéséről. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * 40. hsz - r* v*r*m * v*l*sz*t, m*rt *z 2006 *sz*n*k * l*ny*g*....
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt