NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vitatkoztak egyet Szombathely fő témáján: miért katasztrofális a városban közlekedni?

Képben vagyunk.

20:27 Most lett vége az októberi etapnak, volt vagy 10 óra

December 13-án folytatják, addig jó pihenést mindenkinek! Itt pedig zárt üléssel folytatódik a közgyűlési munka.


20:16 Mi lesz a Savaria Nagyszállóval?

Ipkovich György veti fel ezt a kérdést, merthogy lassan életveszélyes lesz a szombathelyi nagyszálló, ezért is fontos lenne a témát napirendre tűzni. Esnek róla lefelé a cserepek, ez pedig komoly problémát okozhat - figyelmeztet. Akár Szombathely meg is vásárolhatná a volt nagyszállót, mielőtt összedőlne.

Ő hozza fel azt a témát is, vagy fél órával ezelőtt, hogy amikor Szombathelyen járt Gyopáros Alpár, akivel a Modern Városok programot beszélték a városvezetők át, vajon szóba került a Vásárcsarnok ügye? Mikor kezdődik a piac felújítása? - kérdezte. Illés Károly későbbi válaszából kiderül, hogy a közbeszerzési eljárás épp folyamatba van, ők is szeretnék már befejezni, de rengeteg részletkérdést még tisztázni kell. Egy biztos - a karácsonyi vásárt nem veszélyezteti a piacfelújítás.


Piac a szombathelyi vásárcsarnokban
fotó:

Szavaztak még arról is, hogy anyagi támogatást kaphasson a Savaria TSE ahhoz, hogy kirepülhessen Kínába a vb-re. olvasónk figyelmét nemrég mi is felhívtuk arra, hogy segítség ez ügyben Szombathely nagy hagyományú táncegyüttesét

2018.10.20. 08:32

Segítsünk a szombathelyi táncosoknak, hogy legyen pénzük elmenni a vb-re

/ sport 3 hsz. /
Balassa Péter például már megtette a magáét.
. Takátsné pedig azt hozza szóba, hogy nincs elég közterület-felügyelő. Erre Horváth Soma rávágja, hogy a közgyűlés elején pont azt mondta, hogy több közterület-felügyelőre lenne szükség, de akkor a képviselő-asszony ezt leszavazta.

Egyébként, ezt tegyük ide a végére, a két ülés közötti határozati javaslatokat képviselőink, pártállástól függetlenül mind megszavazták.


19:26 Mentsük meg a szombathelyi antik gyógyszertári bútort!

Molnár Miklós felszólalásában kiemelte, az antik gyógyszertári bútorral - amely a mára megszűnt egyik főtéri gyógyszertár berendezése volt - is kéne valamit kezdenie a városnak, mert vészesen rohad szét, és nem csak a hősi emlékműveket kéne felújítani, hanem ezt is! (A témával, avagy hogy: Hova lettek a bezárt Szentlélek patika műemlék bútorai?

2016.05.12. 11:34

Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum

/ egyéb /
 
 
- a Nyugat.hu is többször foglalkozott. )

közgyűlés 2018. október 25.
fotó: Kovács Dávid

Puskás szerint a két témát kár összemosni, a bútorrelikviát is meg kéne menteni, és az I. világháborús emlékművet is fel kell újítani, a kettő nem zárja ki egymást.

Puskás Tivadar még elővezeti az egyik fontos dilemmáját, mikor is kezdődjön a Szent Márton Gála.

A Fradi-Hali meccs miatt este 8-ra tervezték a gála kezdését, azonban többen, így Molnár Miklós is kifogásolta a késői indítást. Közben a tévéközvetítés miatt a focimeccset is más időpontra tették. Végül hosszas agonizálás után a város első embere meghozta a döntést: maradnak a nyolc órás kezdésnél. Nem küldenek ki új meghívókat.

(MOST KAPTUK A HÍRT hogy a gála időpontja: november 10. 18.00 óra)

19:20 A nap utolsó nagy kérdését Horváth Attila teszi fel: MI LESZ A LIGET UTCAI Aranypatak FAHÍDDAL?

Igyekeznek rendbe tenni, záros határidőn belül. A javítás befejezését a kivitelezők e hónap végére ígérték - közölte Puskás Tivadar. Utána újra forgalomba állítják a Liget utcai fahidat.

Lezárták az Aranypatak hídját
fotó: Tánczos Mihály

19.00 Közgyűlés közötti beszámolók következnek

Nemény András közben szóba hozza a szombathelyi Elamen konyháján történt tömeges városi iskolai ételfertőzést, amiben 300 gyerek lett rosszul. Az ellenzéki képviselő hiányolja, hogy a közgyűlés nem tárgyalta az esetet. Illés Károly viszont közölte, nincs miről már tájékoztatni a képviselőket, a vizsgálati eredmények nyilvánosak, nem az Elamen hibázott, calicivírus fertőzte meg a diákokat.

Bővebben az ételmérgezésről itt olvashat.

Később külön vizsgálóbizottságot állítanak fel a közétkeztetési fertőzés vizsgálatára. Kecskés László (Fidesz-KDNP) és Nemény András lesznek a tagjai.
Közgyűlés 2018. október 25. Galéria - Kattintson a képre a többihez
fotó: Kovács Dávid

Tóth Kálmán többek között azt panaszolja, hogy a körzetében nemrég egy hatalmas illegális szemétlerakót számoltak fel, ami dicséretes, de katasztrofális a városlakók szeméttel kapcsolatos morálja. A háztartási mellett ipari hulladékot is bőven lehetett találni a szemétben. Az ellenzéki képviselő egyszerűen nem érti: miért nem használják a szombathelyiek a legális hulladéklerakót a Körmendi úton. Hiszen ingyen van. Tényleg, miért nem?

László Győző is amellett érvel, hogy egy ügyvezető igazgató nyilvánosan ne politizáljon, ne kapcsolja be a városvezetés az aktuális kampányába. "Meg kell védenünk a köztisztviselőinket" - teszi hozzá. Ezeket az alapelveket a jövőre nézve kéne tisztázni, legyen ez az etikai minimum, a

szakmát tartsuk meg szakmának, a politikát a politikusoknak

- közli.

Már-már egy nagy összeborulásnak lehetnénk tanúi - de Lendvai Ferenc szót kér. Bár ő is hozza a normális, már-már konstruktívnak tűnő hangnemet.

Ágh Péter jelentette, hogy a Mártírok terén tönkre ment egy kamera, de hiányzott a pénz a felújításra. A Castrum cég vezetője besegített 600 ezer forinttal, így novemberre újra lesz a mozi mellett is köztéri kukkoló (na jó, köztéri kamera).

Kelemen Krisztián még egy közös tisztasági koncepciót is szeretne Szombathelyen látni, hozzá pedig egy végrehajtható cselekvési tervet.

Addig is, míg tovább sorolják az ellenzéki képviselők a problémákat, nézegessék a legfrissebb képgalériánkat:

Közgyűlés Galéria 2018. október 25. - Kattintson a képre a többihez
fotó: Kovács Dávid

18:25 Kútja van? Tudja, hogy be kell jelentenie?

Most a kutakra vonatkozó jogszabályokról hallhatunk egy előadást, magától a főjegyzőtől, dr. Károlyi Ákostól. Kiadnak majd egy közleményt is, de addig:

 • Ha valakinek kútja van, azt a szombathelyi önkormányzatnál kell bejelentenie.
 • Ha kutat akarunk ásni, az sima ügy, formanyomtatványt kell kitöltenie, plusz 3000 forintos illetékbélyeget kell befizetni.
 • Fúrt kút esetén - már meglévő bejelentésekor - szakvélemény is kell majd csatolni a kérvényhez.
 • A kutakat december 31-éig kell bejelenteni. (Jelenleg de tervezi a kormány, hogy kitolják 2020-ig.
 • A bírság max 300 ezer forint lehet, magánszemélyeknek.
 • Csak a 2016 utáni kutakat kell bejelenteni - legalábbis így értelmezem.
 • közgyűlés 2018. október 25.
  fotó: Kovács Dávid

  18:20 Következnek az egyhangú szavazások

  Kőkeményen belehúztak, az imént több napirendi pontot is egyhangúan megszavaztak - úgy tűnik, a képviselők, pártállástól függetlenül szeretnének már hazamenni. Az összes képviselő rábólintott az "egészségügyi alapellátást érintő döntésekről szóló" javaslatra, valamint a jövő tanévre vonatkozó általános iskolai felvételi körzetekre" is.

  közgyűlés 2018. október 25.
  fotó: Kovács Dávid

  17:48 Karneválozunk kicsit - 10 millióval kérnek többet a szervezők, komolyan

  Roham léptekkel szavaznak a képviselők, már a 9-es napirendi pontnál tartanak. Kipipálva a Sportiskola szerződésének elfogadása és a Mesebolt Bábszínház igazgatói posztjára történő pályázat kiírása is. A Savaria Történelmi Karnevál szakmai és pénzügyi beszámolója következik.

  Közgyűlés 2018. október 25. Galéria - Kattintson a képre a többihez
  fotó: Kovács Dávid

  Idén a karnevál nettó 124 millióba került. A szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. azt kéri az önkormányzattól, hogy az idei 37 milliós önkormányzati támogatást jövőre emeljék fel 47 millióra.

  Tóth Kálmán szerint az idei karnevál büdzséje igen karcsúra sikeredett, alig jött ki nullára a költségvetésük. Jövőre a 20. jubileumi karneválra készülnek, ha a szervezők szerint több pénzre van szükségük, akkor bizonyára megalapozott az igényük - meg kell nekik adni. (A Karnevál beszámolóját itt olvashatják. )

  Míg szavaznak, jöjjön egy kis hangulati aláfestés
  fotó: Mészáros Zsolt

  Szó, mi szó, míg kimentem telefonálni, a vita folytatódott tovább. Végül a közgyűlés 21 IGEN szavazattal elfogadta a karnevál támogatásának emelését.

  Tehát: 47,5 millió forintot kapnak jövőre az önkormányzattól a szervezők.


  17:30 Szabad-e fát ültetni, választási véghajrában egy ügyvezető igazgatónak?

  Épp tárgyalják a Szombathelyi Parkfenntartási KFT ügyvezetőjének újbóli kinevezését. Egy évre - tegyük hozzá - megint Kiss Dávid lesz a SzomPark ügyvezető igazgatója.

  Szompark sajtótájékoztató
  fotó: Vágvölgyi Bálint

  Nemény szerint szervezetlenség és káosz uralkodik a parkfenntartó cégnél, ezért tartózkodnak a szavazáskor.

  Előre borítékolható a szavazás végeredménye, de azért hallgassuk a vitát:

  A polgármester felelőssége - Nemény András szerint -, ha egy választási kampány véghajrájában az egy ügyvezető igazgató, a Fidesz jelöltjével és politikusaival együtt fát ültet.

  2018.10.13. 15:26

  Fehér ingben, nyakkendőben, ásóval a kézben - ma se tétlenkedett a szombathelyi Fidesz, kampány van, vagy mi

  / közélet 15 hsz. /
  Mai találós kérés: a szombathelyi választások előtt egy nappal mit csinál a Fidesz-jelölt, Melega, a polgármester Puskással és Hendével? Nem, nem vízcsapot adtak át.
  Ez finoman szólva sem szerencsés.( Ezt nem bocsátják meg neki - teszem hozzá. )

  közgyűlés 2018. október 25.
  fotó: Kovács Dávid

  15:43 Végre következik a nap fő témája: miért katasztrofális Szombathelyen közlekedni

  Még a hét elején írtunk arról, hogy megrendelték a város közlekedési rendszerének felülvizsgálatát, és erről is tárgyalnak a mai közgyűlésben.

  Nos, ez a napirendi vitája is elkezdődött.

  Nemény András szerint történelmi bűn, hogy az elmúlt időszakban az uniós támogatási forrásokat a város nem a közlekedési utak fejlesztésére, és nem egy átfogó koncepció kidolgozására költötte. Minden másra, látvány-beruházásokra igen, közlekedés-fejlesztésre nem. Minek a Berzsenyi térre annyi térkő? Csak a tűzoltásokra jutott pénz, átfogó terv kidolgozására, a munka elkezdésére már nem. Ha az ellenzék győzni fog az önkormányzati választásokon, akkor ki fognak dolgozni egy átfogó koncepciót arra, hogyan lehetne Szombathely közlekedési hálózatát valóban javítani. Ami most készült: egy problémalista, de nem ad megoldást.

  Egy illusztráció - naponta átélheti a Nárai utca és a Brenner Tóbiás körút kereszteződésénél
  fotó: BZ

  Puskás Tivadar nagyjából egyet is ért Neménnyel, Szombathely közlekedési úthálózata elavult, nem erre a forgalomra tervezték, komoly probléma az, ami a várost terheli.

  Lendvai Ferenc szerint sose késő elkezdeni az úthálózat fejlesztését, bár nem érti Neményt, miért nem tetszik neki a például a Berzsenyi tér felújítása, amikor Ipkovichék - legfontosabb beruházásaik közt - mindig a Fő tér felújítását emlegetik.

  Tény: a szombathelyi közúthálózat terhelése az elmúlt 5 évben, drasztikusan, rendkívül nagy ütemben, kimutatható módon legalább 20 százalékkal növekedett. Állítólag közel 55 ezer autó mozog naponta a városban.

  És még nincs vége, a növekedés folyamatos.

  Tóth Kálmán ellenzéki képviselő sorolja, mi minden nem tett meg, mi mindenre nem pályázott a mostani városfejlesztés, hol nem építettek bicikliutakat, és rendre a rossz állapotú hidakat sem újították fel. A közgyűlés elé került anyag tartalmaz egy jókora fejlesztési listát,

  2018.10.18. 08:19

  Végre észrevették, hogy katasztrofális a közlekedés Szombathelyen

  / közélet 19 hsz. /
  Aki a városban jár, láthatja, hogy Szombathely útjai és parkolói megteltek. Rendszeresek a dugók, torlódások.
  de Tóth Kálmán szerint reményt sincs arra, hogy a helyzet bármitől is javulna, pláne ettől a felsorolástól.

  Puskás polgármester együtt szeretne előbbre jutni, összefogást akarna, hogy együtt próbálják kitalálni, hogyan lehetne jobb a szombathelyi közlekedés.

  Balassa Péter figyelmezteti a polgármestert, hogy 2017. áprilisa óta rendre, az összes közgyűlésen felszólalt azért, hogy dolgozzák ki Szombathely közlekedési koncepcióját. Minden egyes alkalommal leszavazták javaslatát. A városnak minimum egy közlekedési szakembere lenne szüksége. Szerinte az sem túl szerencsés, hogy egy családi ház helyére a mostani önkormányzati szabályozás lehetővé teszi, hogy egy 6 lakásos társasház is épüljön. Ez 2 autó helyett legalább 12 autót jelent.

  közgyűlés 2018. október 25.
  fotó: Kovács Dávid

  A Jobbikos képviselőnek további jó javaslatai is vannak: például egy zebra áthelyezéssel meg lehetne oldani a Savaria Plaza körforgalma előtti torlódást. Nincs normális közösségi közlekedés - hiányoznak a minőségi buszok. (IGAZA VAN! szerk.)

  A frissen megválasztott László Győző a Rohonci úti felújítás kapcsán szólal fel: megjegyzi, nem volt túl szerencsés a felújítást épp a választási időszakra időzíteni, a lakók folyamatosan nehezményezték is ezt. Két praktikus kiegészítést még tesz a listára. Egy ígéretet viszont bezsebelhet a polgármestertől: meglesz a parkoló a Bem 11. mögött!

  Illés Károly: 80 millió forintba kerül egy komolyabb közlekedési koncepció

  Miért is jó ez az anyag? - érvel aztán Illés Károly alpolgármester. Mert legalább összegyűjtötték a legfontosabb problémákat - válaszol. A feladat adott, meg kell sorra oldani a közlekedési gócokat, de elutasítja azokat az ellenzéki hozzászólásokat, amik szerint az elmúlt években nem tettek semmi. Az elmúlt években több mint 1 milliárd forintot költöttek útfejlesztésre.

  A 4. napirendi pontnál tartunk - csak szólok:( a 15-ből

  Driving Los Angeles GIF by James Curran - Find & Share on GIPHY

  Discover & share this James Curran GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

  Molnár Miklós alpolgármester is azon gondolkodik, mihez képest dolgozzuk ki a koncepciókat - amit most kidolgoztak, az közlekedési intézkedési terv, a koncepciónak 30-40 évre szólónak kéne lennie. Ezt viszont csak akkor szabad elkészíteni, ha tudjuk, milyen város tervezünk általában - 60 ezres Szombathelyben vagy 120 ezres városban gondolkodunk.

  Sorra elmondja mindenki a véleményét, Horváth Attila (MSZP) is azt nehezményezi, hogy a városvezetésnek csak káoszt sikerült okoznia, a problémákat az elmúlt évek alatt nem orvosolták. Munkacsoport létrehozását javasolja.

  Évekkel ezelőtt kellett volna elkezdeni - így Kelemen Krisztián, ellenzéki képviselő. Ő is hiányolja a rövid a közép- és hosszútávú terveket. Sorolja, mik azok a marginális útszakaszok, kerékpárutak, amiket javítani kéne. A szemétszállítás idejének átgondolását is javasolja.

  Ipkovich György például azt javasolja, vizsgálják meg, mit tudtak a rómaiak, amit manapság nem? Nem érti ugyanis, hogyan tudták a Borostyánkő utat jobban megépíteni, mint Szombathelyen például Márton Áron utat?

  Gyakorlatilag akkora a teremben az alapzaj, hogy nem hallom mit mond a volt polgármester... Mindenki magándiskurzusokat folytat a szomszédaival.

  Nem lesz speckó közlekedési szakembere Szombathelynek

  Balassa Péter (Jobbik) egy közlekedési szakember, köztisztviselő felvételét javasolja a hivatalba, aki a közlekedési koncepcióval és a közlekedési problémákkal foglalkozik. Elvetik a javaslatot.

  Végül SZAVAZNAK A JAVASLATRÓL - 11 igen, szó mi szó, épphogy, de elfogadták: ENNYI

  15:35 Szavaztak, csak ki, miről és miért? Kinek nem működik a gépe?

  8 igen - és 7 tartózkodással megszavazta vagy elutasította? Nemcsak Puskás Tivadar, mi is belekavarodunk, mindenesetre újra elkezdődött a közgyűlés. Puskás Tivadar visszatér, érkeznek sorban a képviselők. Szavaztak is sebtében, most arról vitáznak, miről, merthogy nincs meg a közgyűlési fideszes többség. Újra szavaznak, stimmt.

  A zavar oka, hogy nincs Koczka Tibor, így ő nem szavaz ugye, a gép meg érzékeli, hogy van egy hiátus, őrület, de a matematika sem segít, semmi, ötödször szavaznak ugyanarról a módosítóról...


  14:59 - Szünet, kiscsoportos foglalkozásokkal

  Kiscsoportos foglalkozásban a városüzemeltetési osztály vezetője, pár képviselővel a szombathelyi közlekedési átszervezésekről diskurál. Itt a teremben, ahol a légkondi hidegén túl sok minden másról nem is tudunk beszámolni. Egyszóval: közeleg a nap témája!

  15:15 Mit szórakoznak azzal a fahíddal is?

  A 4/b. ponton fennakadás van, két dolgon is vitáznak. Horváth Attila az oladi lakótelep északi kikötőjének felülvizsgálatával kapcsolatban interpretál, emeltebb hangon. Szerinte az oladiak nem akarják, hogy a Dolgozók útját összekössék a Muskátli utcával. Sikerül is Puskás Tivadart felkavarnia, azzal, hogy odapöccinti neki, különben is mit szórakoznak a fahíddal ?! 5 perc múlva 30 perc szünetet akar.

  Erről van szó - igen az Arany patak hídjáról
  fotó: Kovács Dávid

  Közben a Falco-gyárral és a Pick lakóteleppel kapcsolatos előterjesztési pontot szeretné kivetetni Nemény.

  Lakézy Gábor városüzemeltetési osztályvezető még megjegyzi, muszáj az "oladi kikötőt", azaz az új utat megépíteni, ugyanis az utóbbi időszakban sok új lakás épült, megnőtt a forgalom a lakótelepen.

  Molnár Miklós felháborodik, miért megy el Puskás, nonszensz, hogy várni kell, mert a polgármesternek el kell mennie valamit avatnia vagy átadnia! Miért szervez neki a kabinet közgyűlési napra külön programokat? Molnár alpolgármester annyira felhúzza magát, hogy feláll... Mi is dühösek vagyunk, ezért a fél óráért minek kellett visszajönnünk? Mit csinálunk most fél óráig, és mikor lesz ennek vége?

  Molnár Miklós nem érti, miért kell a polgármesternek közgyűlési napokon elrohangálnia avatni
  fotó: Kovács Dávid

  Na mindegy, kiderül, hogy rajtunk kívül mindenki tudott jó előre erről a fél órás szünetről. Így jártunk.


  14:19 Nehezen indul a ebédszünet utáni etap

  Pár képviselő még hiányzik a városházi teremből, de ennek ellenére Puskás Tivadar lendületesen belevág. A baloldali frakcióban mindössze ketten ülnek, de sebaj, biztos sokáig elhúzódik az ebéd, csak beesnek még... Ami vár ránk, az a 4. napirendi pont a. fejezete, a "Szombathelyi északi iparterület fejlesztése" elnevezésű projekt tárgyalása.

  Ipkovich György az első hozzászóló - akinek nem repdes a szíve, mert ez az északi ipari terület sorsa nyolc éve nincs rendbe téve. Ahogy közli, még 2010-ben torpant meg ez a fejlesztés, akkor az M86-os, a vasútfejlesztés, a váti reptér is szerepelt a tervekben. Azóta csak a gyorsforgalmi út készült el. Azóta meg kellett volna rég egyezni Söptével, tessék megkötni a megállapodásokat, mert évente stadionnyi iparűzési adótól esik el a város amiatt, hogy nincs Szombathely és Söpte között erről a területről érdemi megállapodás. Módosítást akarna, épp ezért. Egyébként 600 hektár terület sorsa a tét - és az, hogy települnek-e új gyárak Szombathelyre vagy sem.

  Söpte
  fotó: Mészáros Zsolt

  Az előterjesztés egy területrendezésről, azaz egy söptei út áthelyezéséről szól - pontosít most Illés Károly. Ezt pedig az ellenzék is támogatja, úgyhogy lehet szavazni (ezt mi tesszük hozzá!)

  Ipkovich módosítóját leszavazzák, mondván, hogy évek óta tárgyalnak Söptével. A többi - mármint a településrendezési javaslat simán átmegy.


  14 óra 15 percig SZÜNET!

  11:55 Itt az uszodaügy

  Írtunk már róla

  2018.10.21. 17:17

  212 milliós veszteséget termel a felújított és kibővített szombathelyi uszoda egy évben

  / közélet 18 hsz. /
  A veszteséget az önkormányzat és a Vasivíz közösen fizeti.
  , a lényeg, hogy az önkormányzat megkapja tulajdonba a felújított és kibővített uszodát, aminek működéséhez évente 100 milliót kell adniuk.

  Nemény szerint most először látnak számokat a működésről, eddig nem. Felidézi, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő többször is kijelentette, hogy az új uszoda olcsóbb lesz. Nem lett az.

  Hozzáteszi, nem csak az önkormányzat 100 millióját kell figyelembe venni, hanem a Vasivíz által fizetendő 112 milliót is, mert a Vasivíznek is az önkormányzat a többségi tulajdona. Azt is megtudhattuk tőle, hogy 220 millió forintos hiánnyal dolgozik most az Uszoda, ebből az új medencerész 31 millió forintot tesz ki.

  Fontos lenne figyelembe venni, ezt Molnár Miklós fejti ki, hogy hamarosan változik a sportegyesületek TAO támogatása, amit eztán üzemeltetése is lehet fordítani. Ez jó lehetőség lesz az uszodáknál is. Viszont ezeket a TAO-pénzeket csak sportszervezetek hívhatnak majd le. Szombathely esetében ez több száz millió forintos plusz bevételt jelenten, csak emiatt is érdemes lenne, ha az üzemeltetést később tárgyalná a közgyűlés, nem most.

  Puskás Tivadar szerint a törvényt majd úgy kell elfogadnia az országgyűlésnek, hogy ilyen esetekre is megoldást találjon.

  Mert Puskás Tivadar polgármester szerint a hídon akkor kell átmenni, amikor már ott vagyunk. Másrészt szerinte az állambácsi nem mumus, az állam vagyona mindannyiunké, ezért helytelennek tartja, ha valaki abban gondolkodik, hogy mennyivel több pénzt tud a városának az államtól lehívni.

  Az üzemeltetési költségeken vitatkoznak, holott egy uszoda, ezt tudomásul kell venni, mindig veszteséges - teszi hozzá Ipkovich György szocialista képviselő. Aki (a '90-es évek óta) nem emlékszik olyanra, hogy valaha is nyereséges lett volna a városban a fürdő. Szerinte most arról kéne csak dönteni, hogy milyen tulajdonba kerüljön az uszoda, de az üzemetetéssel még várják meg, milyen törvénymódosítást hoz TAO-ügyben az országgyűlés.

  Illés Károly Fidesz alpolgármester szerint kimutathatóan csökkent már így is a rezsijük - de a gépészeti technológia cseréjével még gazdaságosabban lehet majd üzemeltetni az uszodát. Szerinte is a jó megoldás az lehetne, ha az üzemeltetés egyenlőre maradna a Vasivíznél.

  közgyűlés 2018. október 25.
  fotó: Kovács Dávid

  Kántás Zoltán is felszólal, aki nemcsak fideszes képviselő, hanem privátban a Vasivíz ügyvezetője is. Örömmel jelenti be éppen, hogy a rezsiköltségek tekintetében - már most - remek eredményeket tudhatnak maguk mögött, és azzal, hogy a vízipólósok új medencét kaptak, a régi medencénél szabad kapacitás támadt - ami árbevétel-növekedést is generáltak. Olyan irányba kell elindulni - folytatta, hogy Szombathelyen is növekedjen a vendégelégedettség, és növekedjen a forgalom, és azokat, akik a környező gyógyfürdőkbe járnak szaunázni, sikerüljön visszacsábítani - ezért van szükség új fejlesztésekre.

  Aztán szavaztak a képviselők, Szombathelyé lett az uszoda, csáó Vasivíz, jöhet a szaunavilág!


  11:30 Még mindig az indentitáserősítő program

  Heves vita alakult ki a kezdeti konszenzusos hangulat után. Azt a fideszesek is elismerték, hogy előkészítetlen az anyag, Rettegi Attila (Fidesz) a jó és a rossz ellenzéki felszólalásokról elmélkedett.

  Tóth Kálmán javasolja, hogy az önkormányzatnál Koczka Tibor alpolgármester legyen a projekt gazdája.

  Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azt mondja, a jogi bizottság négy napja megtárgyalta az anyagot, és elfogadásra javasolja. Molnár Miklós megkérdezi, hogy tárgyalták, amikor ma reggel látták először az előterjesztést. Puskás szerint közel a konszenzus.

  Szavaznak, most pár ellenzéki javaslatot is elfogadnak.


  10:25 Identitást erősítenek

  Jön az identitást erősítő program, nem volt előzetes anyag nem tudjuk, mit terveznek.

  Nemény szerint nem szerencsés, hogy csak most kapják meg az előterjesztést, ha jól érti, akkor ezt uniós pályázatból is meg lehet valósítani. Több mint 360 millióra pályáznak, kérdezi, mi lesz ha nem nyernek, az önkormányzatnak nincs erre ennyi pénze.

  Kecskés és Rettegi figyel
  fotó: Kovács Dávid

  Illés Károly azt mondja, napra kész tájékoztatást tud adni a képviselőknek. A Városfejlesztési Kft. és az Agora a konzorciumi partnerek, előre nem tudják, mit lehet pontosan megvalósítani, az első hat hónap projektfejlesztés, akkor állítják össze az anyagot.

  Ipkovich szerint a közelgő EP- és önkormányzati választások miatt akár más célú finanszírozást is szolgálhat a pályázat, ezért többpárti ellenőrzés kell. Rendben, erősítsék a szombathelyi identitást, de hozzanak létre egy felügyelő szervezetet.

  Tóth Kálmán kérdezi, hogy ezt a pályázatot érinti-e, hogy az Unió befagyasztott több támogatást. Balassa Péter a Fidesz 2011-es ígéreteit említi, amiből nem sok valósult meg. Át is adja a listát a polgármesternek. Puskás az sikereket sorolja, azzal, hogy mindent nem lehet ennyi idő alatt megoldani. Illés Károly azt mondja, rendben vannak a forrásaik, a kormány megoldja.

  László Győző arra hívja fel a figyelmet, hogy az identitáserősító program ne a városvezetéshez való kohéziót erősítse. De nem szavaznak meg olyan javaslatokat sem, amikkel ők is egyetértenek, a vitáktól nem kell félni.

  Molnár Miklós adatokat sorol, a TOP-pályázatot 2015-ben fogadták el, október 31-ig benyújtani a pályázatit, és ő most találkozott először ezzel az anyaggal. Mit csináltak három éven át, kérdezi, és megjegyzi, hogy a Városfejlesztési Kft. vezetőjét sem tudják megkérdezni, mert szabadságon van.

  Jól látható, hogy kapkodás előzte meg a pályázatot, javasolja, legyen a konzorcium vezetője az Agora, mert a kft. szerződését is módosítani kellene.

  Nemény András azt kéri, ellenzéki képviselőket is vonjanak be a munkába, mert különben átláthatatlan lesz.


  10:20 Tájékoztatás az időközi választás eredményéről

  Erről már írtunk

  2018.10.14. 20:26

  Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson

  / választás 47 hsz. /
  15 százalékkal többen szavaztak a baloldali jelöltre, mint Melega Miklósra.
  .


  10:00 Leszavazzák az ellenzéki javaslatokat

  Összesen 28 javaslat érkezett, Molnár Miklósét elfogadják, a városban élő vendégmunkásokról. Az ellenzéki javaslatokat leszavazzák.


  9:30 Rengeteg napirendi javaslat

  Puskás bejelenti, hogy támogatást kapnak egy emlékhely kialakítására, javasolja, hogy tárgyalják meg.

  Nemény megint a városi lapot hiányolja, pedig a polgármester többször is megígérte. Javasolja, hogy támogassák a Savaria Táncegyüttest. Molnár Miklós bejelenti, hogy ő nem írta alá tűzoltók emlékhelyről szóló előterjesztést, ugyanis sokáig be lehet adni a pályázatot, nem kell sürgősséggel tárgyalni. Javasolja, az egyik emlékhelyről tárgyaljanak, a másikról ne, mert a pályázat önrésze már a jövő évi költségvetést is érinti.

  A baloldal szokás szerint sok napirendi javaslatot tett
  fotó: Kovács Dávid

  Tóth Kálmán szerint új közmeghallgatást kellene összehívni, az előző, júliusban rossz időpontban volt, a képviselők nagy része sem tudott rajta részt venni. Kéri, hogy kapjanak tájékoztatást az illegális szemétlerakásról.

  Balassa Péter (Jobbik) szerint nem beszél senki arról, hogy egy nyelvvizsga- és egy drogbotrány után azért kellett időközi választást tartani, mert egy képviselő börtönben van. A polgármester megvonja a szót, Balassa erre nagyon sok napirendi határozatot terjeszt be, nagy részét már az előző közgyűlésen is javasolta.

  De fegyelmit indítana Varsányi Péter, a közterület-felügyelet vezetője ellen, mert részt vett a kampányban, és megint ki akarja rúgatni Németh Gábort, a SZOVA vezérigazgatóját. A közbeszerzési bizottság működését is átértékelné, és átalakítaná a bizottságot.

  Lendvai javasolja, hogy a két közgyűlés közötti beszámolóban szavazzák meg a táncegyüttes kérelmét, úgy tudja, csupán 500 ezer forint hiányzik a világbajnoksági repülőjegyekhez.

  Kopcsándi József (baloldal) is átalakítaná a közbeszerzési bizottságot, szeretné, ha képviselők is tagjai lennének, mert sok anomália van.

  László Győző tájékoztatót kér a derkovitsi parkolókról, és a Haladás focicsapatról. Okmányirodát és városi ügyfélcentrumot szeretne a volt Domusban, a Derkovitson.

  Horváth Attila (baloldal) a lezárt Aranypatak-hídról beszél, tiszta vizet szeretne, mondják el, mit akarnak, új vagy régi hidat, autóval vagy autó nélkül.

  Ipkovich György (baloldal) tájékoztatást kér a fejlesztésekről, mert egyre több hír szól arról, hogy sok fejlesztés elmarad. Kiemelten szeretne hallani a vásárcsarnok felújításáról, ahol teljes a zűrzavar.

  A polgármester szerint nem vontak el forrásokat, strukturális átalakítások voltak.

  Molnár Miklós bejelenti, öt év alatt 1500-zal csökkent a város lakóinak száma, de befejezi, mert Takátsné Tenki Mária belebeszél. Molnár folytatja, sok lakás épült az elmúlt időszakban, de nincsenek üres lakások, vagyis sokkal többen élnek itt, mint 2013-ban, de nincsenek bejelentve. Ausztriába ingázók, külföldi vendégmunkások akik Szombathelyen, Sárváron dolgoznak. Kéri, készüljön egy kimutatás, hányan vannak ilyenek, mert több olyan atrocitás

  2018.10.23. 14:24

  Ukrán vendégmunkás fiatal lányokat zaklatott egy celldömölki kávézóban - aztán késsel fenyegetőzött

  / sokkoló 16 hsz. 1 kapcs. /
  Egy szál papucsba ugrott be a Caffe Lölibe. Láthatóan részeg volt. A rendőrséget is ki kellett hívni - mesélte később a kávézó tulajdonosa.
  történt, amit nem az állandó lakosok követtek el.


  9:15 Tisztességes kampány, tisztességes választás

  Kelemen Krisztiántól kapott leveleket a polgármester, a képviselő bejelenti, hogy családi okokból nem tud jelen lenni a közgyűlésen.

  A másik levelet szintén Kelemen írta, és egy közös sétára hívja a polgármestert.

  Illés Károly éa Koczka Tibor békésen, egymás mellett
  fotó: Kovács Dávid

  Lendvai Ferenc (Fidesz) frakciója nevében gratulál, de megemlíti, hogy ők nem ezt az eredményt várták, köszöni Melega Miklós munkáját. Kulturált, férfias küzdelem volt a kampányban, szerinte az új képviselő biztosan emlékezni fog arra, amikor először beült a képviselői székbe.

  Kéri, az lebegjen a szeme előtt, hogy Szombathelyért dolgoznak. Viták mindig vannak, de nem ördögtől való, ha az ellenzék néha támogatja a városvezetést. Jó munkát kíván László Győzőnek.

  Nemény András (baloldal) köszöni a kulturált hangnemet, és örül, hogy így zajlott le a kampány is, és reméli, a későbbiekben is így lesz. Tisztességes választásban született tisztességes eredmény, frakciójuk sokat erősödött - mondja. Kitér arra is, hogy a napirendek közel 80 százalékát közösen szavazzák meg, amiben különböznek az az, hogy a hangsúlyokat máshová tennék a város fejlesztésében.

  Molnár Miklós (Pro Savaria) és gratulál, tisztességes volt a kampány, egyedül

  Ica néni levele

  nem illet bele. És méltatlannak találta, hogy intézményvezetők, cégvezető, is részt vettek a kampányban. Kéri, egy határozattal erősítsék meg, hogy ők nem vehetnek részt kampányban.

  Puskás örül, hogy 2010 óta az első olyan kampány, választás volt, ami után várhatják, hogy a politikusokat úgy ítélik meg, ahogyan viselkednek. Ez volt az első olyan küzdelem, ahol nem személyre szóló piszkálódás volt, köszöni mind a két jelöltnek.


  9:10 Eskütétel

  Tízperc késés, de ez már megszokott. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) gratulál László Győzőnek a mandátumához, László esküt tesz.

  fotó: Kovács Dávid

  Az új képviselő megtiszteltetésnek érzi, hogy itt lehet, köszöni a szavazatokat, a szavazatszámlálók munkáját, és kijelenti, minden szombathelyit szeretne képviselni.

  Elsősorban emberek, aztán szombathelyiek vagyunk, és csak ezek után jön, hogy ki milyen pártot képvisel - mondja el hitvallását.


  Hamarosan kezdődik a szombathelyi közgyűlés, aminek elején az október 14-én megválasztott

  2018.10.14. 20:26

  Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson

  / választás 47 hsz. /
  15 százalékkal többen szavaztak a baloldali jelöltre, mint Melega Miklósra.
  új képviselő, László Győző (baloldal, teszi le esküjét. A nyilvános ülés napirendjén 14 ügy van, ezek jó részét előzetesünkben
  2018.10.24. 11:46

  Csütörtök reggel teszi le esküjét az új szombathelyi képviselő, László Győző

  / közélet 1 hsz. /
  Visszaáll a két frakció közti patthelyzet. Közgyűlési előzetesünk.
  már összefoglaltuk.

  Most várunk, nemsokára kezdődik az ülés, és jön az eskütétel.

  A közgyűlést itt percről percre, itt pedig élőképben

  06.24. 08:48

  Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

  / közélet 1 hsz. /
  közvetítjük.

  Hozzászólások (14)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
  Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
  miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
  Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
  demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
  Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
  demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
  Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
  Paulus_Maior: H*t m*nj*n*k cs*k *d* *1G. m*g * L*l* f*d**t**! F*lt*gl*v*l v*rh...
  Elképesztő árak a Balatonnál: csak a szállás közel félmillióba kerül most egy hétre