NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vizsgálat a szombathelyi közgyűlés ellen

A Vas megyei kormányhivatal törvényességi vizsgálatot indított a város 2011-es költségvetése kapcsán. Annak egyik pontja ugyanis – állítólag – sérti a képviselők jogállásáról szóló törvényt és az alkotmányt. Molnár Miklós szerint okafogyottá vált az ügy.

A szombathelyi MSZP-SZTKE frakció rapid sajtótájékoztatóra hívta össze a sajtót szerda délben, mondván, ők is most szembesültek a helyzettel. Amelynek lényege a város februárban elfogadott költségvetésének

2011.02.24. 09:06

Van költségvetése Szombathelynek - Közgyűlés online

/ közélet gal. 4 hsz. /
A szocialisták nem szavaztak, mert nem hallgatták meg őket.
egyik pontja. A rendelet szerint az egymilliós képviselői keretet – amelyről az elmúlt években már sok vita is volt – csak az egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselők kapják meg, a listán bejutottak nem.

Nem egyenlőek a képviselők?

A szocialisták szerint mindez sérti a képviselők jogállásáról szóló törvényt, pontosabban annak azt a pontját, amely a képviselők egyenlőségéről szól. Sőt, négy évvel ezelőtt az egyik megyejogú város közgyűlése ugyanígy döntött, amelynek megváltoztatására az alkotmánybíróság kötelezte később a testületet.

Horváth Attila képviselő a tájékoztatón elmesélte, hogy a februári közgyűlésen

2011.02.24. 09:06

Van költségvetése Szombathelynek - Közgyűlés online

/ közélet gal. 4 hsz. /
A szocialisták nem szavaztak, mert nem hallgatták meg őket.
Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) kérdezett rá a dologra, Molnár Miklós alpolgármester (Fidesz-Pro Savaria) erre azt válaszolta, hogy törvényes a lépés. Horváth Attila hangsúlyozta, frakciójuk többször nem kapott szót a vitában, hiába jelentkeztek, és ügyrendi hozzászólásaikra sem kaptak lehetőséget. Végül a közgyűlés jobboldali többsége fogadta el ebben a formában a költségvetést.

Gyebrovszki János hozzátette, a városvezetés nem hajlandó az egyeztetésre, csak beszél róla. A bizottsági ülések közvetlenül a testületi ülések előtt vannak, így nincs lehetőség az érdemi vitára. Példaként elmondta, hogy legutóbb a polgármester nem is volt jelen az egyeztetésen, a Fidesz frakcióvezetőjét küldte el, aki viszont azt mondta, kevés az idő, így elmaradt a tényleges megbeszélés.

Nem támadni akarnak...

Gyebrovszki kijelentette, a borotvaélen táncoló, négymilliárdos hitelfelvételről szóló költségvetési rendeletet egyeztetések nélkül fogadta el a közgyűlési többség.

A két képviselő megfogalmazta a megoldási javaslatot is. Eszerint a városvezetésnek elébe kellene mennie a vizsgálatnak, és a következő (március 31-i) közgyűlésen módosítani kell a költségvetési rendeletet. Ha nem így történik, akkor később a kormányhivatal fogja felszólítani erre az önkormányzatot.

Felszólítják a polgármestert arra is, hogy a jövőben olyan emberre bízza a költségvetés összeállítását, aki ért is ehhez. És arra kérik a polgármestert, adjon lehetőséget az egyeztetésre, arra, hogy az MSZP-SZTKE frakció is elmondhassa a véleményt, ne tekintse támadásnak az eltérő véleményeket. A baloldal ugyanis nem támadni, és nem szerepelni akar, mögöttük komoly városvezetési tapasztalat és szellemi műhely áll.

Horváth Attila a végén hozzátette, a kormányhivataltól egy tájékoztatást kaptak a vizsgálat elindításáról, jelenleg az adatgyűjtés folyik. Az szinte biztos, hogy a jövő heti közgyűlésig a kormányhivatal nem hozza meg döntést, ezért is kellene annak elébe menni.


A képviselői keret

Az ún. képviselői keret - nevével ellentétben - nem a képviselő pénze. Csupán egy olyan összeg, amelynek felhasználását a képviselő kezdeményezheti, de a közgyűlés engedélyezi. A pénz csak városi célokra fordítható, általában kisebb javításokra, mondjuk egy buszmegálló, játszótér rendbetételére, javítására használható fel.Molnár Miklós szerint okafogyottá vált az ügy

Az alpolgármester elmondta, hogy már a közgyűlést követő napon kezdeményezte a rendelet módosítását, hogy ha már ilyen vitát vált ki az ügy, akkor célszerűbb másként megoldani a kérdést. A közgyűlés már a jövő héten tárgyalni fogja a változtatást, melynek lényege, hogy a képviselői keretekre szánt 15 millió forintot áthelyezik egy városfejlesztési alapba. Felhasználására minden képviselő nyújthat be javaslatot, amelyről a városfejlesztési bizottság dönt majd.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a képviselői keret mindig is a város pénze volt, de egyesek szerettek ezzel visszaélni, úgy beállítani, mintha ők adták volna ezt az összeget a meghatározott célokra. Így most megszüntetik ezt az anomáliát, egyetlen képviselőnek sem lesz saját kerete.

Molnár Miklós szerint így az egész ügy okafogyottá vált, a mai sajtótájékoztató célja a politikai zavarkeltés volt, ugyanis az ellenzéki képviselők is tudtak a módosító javaslatról.Botránykeltő szocialisták - A Fidesz-frakció közleménye

A szombathelyi Városháza előtt az MSZP két önkormányzati képviselője ma délelőtt azt nyilatkozta, hogy nem szerepelni akarnak, és nem támadják a városvezetést. Tették ezt a város Fő terén, ahol botrányt keltő, rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak.

Az MSZP nem először támadja a város vezetését, legutóbb a jogi valamint a pénzügyi és gazdasági bizottság összevonása miatt fordultak a szocialisták a Vas Megyei Kormányhivatalhoz. A felvetésükre a választ éppen a minap kapták meg: teljességgel megalapozatlan volt a kérelmük.

A MSZP képviselői csúsztattak akkor is, amikor beszámoltak róla, hogy a kormányhivataltól tájékoztatást kaptak az adatgyűjtésről és a vizsgálat elindításáról, hiszen az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó hivatalnál minden beadványt megvizsgálnak, és az ügyek eldöntése előtt természetesen begyűjtik a szükséges információkat is.

A Fidesz-KDNP frakciója megdöbbenve értesült arról, hogy a MSZP rátámadt a szombathelyi önkormányzatra, és visszautasítja a fölösleges, hangulatkeltő, populista nyilatkozatukat.

Szakály Gábor
A szombathelyi közgyűlés FIDESZ-KDNP frakciójának vezetője
Ezt már nem lehet megmagyarázni – Az MSZP – SZTKE frakció sajtóközleménye

Molnár Miklós alpolgármester belezavarodott a hazudozásba.

A vitathatatlan tekintélyű közgazdász azt állítja, hogy a költségvetés elfogadásának másnapján már kezdeményezte a saját maga által alkotott rendelet módosítását. Azt állítja továbbá, hogy erről nekünk is tudomásunk volt.

Teljesen érthetetlennek tartjuk, hogy egy olyan nagyszerű szakember, mint Molnár Miklós, miért mondja csütörtökön a költségvetésre, hogy teljesen jogszerű, ha már másnap saját maga kezdeményezi a módosítását.

Az meg egyenesen vérlázító hazugság, hogy erről a kezdeményezéséről tájékoztatta volna a legnagyobb ellenzéki frakciót. A költségvetés elfogadása óta semmilyen egyeztetés, találkozó nem volt a városvezetés és az ellenzék között, a jövő heti közgyűlés napirendi pontjait pedig nem ismerhetjük még, ugyanis a gyakorlatnak megfelelően péntek délután lesznek olvashatóak a város honlapján. Honnan is értesülhettünk volna az állítólagos módosítási kezdeményezésről? Az Art Cafe-ba sem járunk.

Dr. Horváth Attila önkormányzati képviselő már februárban bizottsági ülésen jelezte, hogy aggályos a rendelkezés, de nem foglalkozott frakciótársunk figyelmeztetésével a fideszes többség. Ennek két oka lehet: egyfelől lehetséges, hogy - mint kiderült megalapozatlanul - bíztak a méltán népszerű közgazdász szakértelmében, másfelől lehetséges, hogy tudták, alkotmánysértő lesz a rendelet, de úgy hitték, ezt is megoldják majd erőből.

Szakály Gábor frakcióvezető sajtóközleményével kapcsolatban pedig megértésünket és sajnálatunkat fejezzük ki - bizonyára nem lehet könnyű egy ilyen ostoba hiba után megvédeni az alpolgármestert. A frakcióvezető megpróbálta. Meghaladta képességét.

Ahhoz, hogy csúsztattunk-e a vizsgálat tényéről és annak várható eredményéről csak két gondolatot fűzünk:

a.. Ha nem lenne megalapozott beadványunk, akkor Molnár Miklós miért kezdeményezte már másnap a költségvetési rendelet módosítását?

b.. A Kormányhivatal tájékoztatásában a következő szerepel: „Kormánymegbízott úrnak címzett, a városi képviselők képviselői keretére vonatkozó beadványával kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a helyi a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 98. § (2) bekezdése a) pontjában biztosított törvényességi ellenőrzési jogkörben eljárva vizsgáljuk Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011. évi költségvetéséről szóló rendeletének költségvetését. A törvényességi felülvizsgálathoz szükséges iratok megküldése iránt intézkedtünk. A vizsgálat befejezéséig szíves türelmét kérjük.”

Szerintünk egy kis értő olvasással könnyen el lehet dönteni, ki csúsztat.

Szombathely, 2011. március 23.

Kapcsolódó

2011.02.24. 09:06

Van költségvetése Szombathelynek - Közgyűlés online

/ közélet gal. 4 hsz. /
A szocialisták nem szavaztak, mert nem hallgatták meg őket.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat