NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

„Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát”

Készültünk rá, hogy nem kapunk kompenzációt a kormánytól, meg fogjuk oldani a helyzetet - mondta lapunknak Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester.

"Olyan nincs, hogy leállítjuk a helyijáratos buszokat, rendezvényeket is tervezünk, de ezek a járványhelyzettől is függnek" - mondta lapunknak pénteken délelőtt Horváth Attila, Szombathely költésvetésért (is) felelős alpolgármestere.

Tegnap este írtunk róla

05.06. 20:47

Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt

/ közélet 37 hsz. /
Nemény András polgármester szerint ez nagy csalódás...
, hogy a várakozások ellenére a kormány nem kompenzálja Szombathely iparűzésiadó-felezéséből és a kormányzati elvonásokból eredő bevételcsökkenését. Nemény András polgármester tegnapi cikkünkben csalódásnak nevezte a kormány döntését, hiszen hónapokon keresztül egyeztettek a kormány képviselőivel, és most kiderült, hogy hiába.

Februárban elég drámai volt a kép

A város idei, márciusban elfogadott költségvetésében is hangsúlyos a kompenzáció. Úgy állították össze a költségvetést, hogy abban külön oszlopban szerepel, mire költik a kompenzáció összegét, és így világosan látható, mi az, amire nem jut pénz a kompenzáció elmaradása esetén.

Erről februárban írtunk

02.11. 07:19

Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen

/ közélet 63 hsz. /
A költségvetés tervezete kockázatokkal teli gazdálkodásról szól.
, akkor még a költségvetés tervezetére hivatkozva. A számokból az derült ki, hogy a kormány kompenzációja nélkül szinte minden terület elvonásokra számíthat, a nem önkormányzati kulturális és civil egyesületek támogatását a tizedére vágták meg.

De így nem lesznek nagyrendezvények, nem lesz karnevál, Bloomsday, Bartók Fesztivál, Lamantin Jazz Fesztivál, a tavaly indult Nyitott Városháza program, és nem lesz pénz a városi tömegközlekedésre, azaz a helyi járatos buszokra sem, sokkal kevesebb utat tudnak felújítani - írtuk februárban

02.11. 07:19

Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen

/ közélet 63 hsz. /
A költségvetés tervezete kockázatokkal teli gazdálkodásról szól.
.

Hónapok óta készültek a kormány döntésére

Most, a döntés után úgy tűnhet, ez a forgatókönyv érvényesül. Ugyanakkor Nemény András csütörtök este lapunk kérdésére kijelentette, a város működőképessége biztosan megmarad, hónapok óta készülnek arra, hogy elmaradhat a kompenzáció, és vannak terveik is. Nemény az iparterületi ingatlanok értékesítését emelte ki, amiből nem csak egyszeri bevételre számíthatnak, a letelepedő vállalkozások később helyi adókat is fizetnek majd.

Felhívtuk Horváth Attila alpolgármestert azzal a kérdéssel, hogyan alakul majd a város költségvetése a kompenzáció elmaradása után, és valóban elmaradnak-e azok a rendezvények, programok, tervek, amelyeket a kormánytámogatásból akartak megvalósítani.

Az alpolgármester szerint is igazságtalan a döntés, hiszen Szombathelyt nem csak a kormányzati elvonások, a járvány okozta bevételkiesések sújtják, hanem az Aptiv lépése

01.27. 19:08

Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen

/ gazdaság 62 hsz. /
Az átszervezés számos más kérdést is felvet, például a kormány és a multinacionális cégek kapcsolatáról.
is, amivel papíron külföldre költöznek, ezzel újabb 1,5 milliárd forint esik ki a költségvetésből. Az Aptiv döntéséről kérték a pénzügyminisztérium állásfoglalásáét, a minisztérium nem is reagált a kérésre.

"Újságcikkek alapján nem lehet dönteni"

Horváth Attila felhívta a figyelmet, hogy a kormány döntéseinek következtében csökkennek a város bevételei, a kormány nem akadályozza meg az Aptiv elköltözését, és a kormány nem ad kompenzációt sem. Ez az, ami igazságtalan - mondta az alpolgármester.

Megjegyezte, a kompenzációról még nem jelent meg a kormányrendelet (megnéztük, cikkünk írásának pillanatában sem hozta le még a Magyar Közlöny), így újságcikkek alapján kellene döntenie az önkormányzatnak.

Az alpolgármester szerint a 2022-es év gazdálkodását már látja, a 2023-as évét viszont még nem. De még sok a nyitott kérdés, például azt sem tudják, meddig lesz ingyenes a parkolás. Mint mondta, reméli, hogy a kormány foglalkozik még a kérdéssel, és nem a tegnapi döntés a végleges.

Azt kijelentette, hogy a szociális támogatások nem szűkülhetnek, hiszen a pandémia időszakában sokkal többen szorulnak rá az önkormányzat segítségére, az alpolgármester szerint bűn lenne, ha nem segítenének.).

Maradnak a buszok, rendezvényekre is készülnek

Hónapok óta készülnek erre a helyzetre, további takarékossági lépéseket terveznek, az biztosra vehető, hogy a jelenlegi intézményrendszer nem tartható fenn - mondta. A kiadások csökkentése mellett a bevételeket is növelni akarják, ezt ingatlanok eladásából tervezik, elsősorban az ipari célokra alkalmas területeket akarják értékesíteni.

A helyi járatokat sem fogják leállítani, pedig ott egymilliárd forint hiányzik. De felhívta a figyelmet, hogy alapjaiban kell átalakítani a rendszert

05.06. 07:19

Két jelentkező is van a szombathelyi helyijáratos buszok működtetésére

/ közélet /
Korábban a Volánbuszon kívül nem nagyon voltak jelentkezők.
, jelenleg is tárgyalnak a Volánbusszal, valószínű, hogy módosítani kell a menetrendet is.

A rendezvényekről azt mondta, azokat a járványhelyzet is befolyásolja, emlékeztetett rá, hogy a kormány őszig meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Amint a járványhelyzet engedi, szeretnének rendezvényeket, de még minden képlékeny, erről nem tud érdemben nyilatkozni most.

A város működését mindenképpen biztosítják, viszont a korábban megszokott színvonalat nem tudják megígérni - mondta.

Horváth Attila megjegyezte, soha annyi bevétele nem volt még a magyar kormánynak, mint 2020-ban. De eközben az önkormányzatoktól elveszik a bevételeiket, ahelyett, hogy segítenék azokat.

Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát - jelentette ki az alpolgármester.

Hozzászólások (33)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: *kk*r *d*z*m m*g*gysz*r, m*rt l*t*m, *lk*r*lt* * f*gy*lm*d*t: &...
Nemcsak a menetrend, de a buszjáratok is megváltoznak Szombathelyen
f0r3wer: N*m *g*z*n *rt*m * h*zz*sz*l*st. M*t*l l*nn*k V*K*G*R? *l*v* * p...
„Nem olyan nagy szám, de sajnos nekünk ezt kell csinálni” – Bepattantunk a szombathelyi kukások mellé
demoktatorovm: *tt cs*k * p*l*nk* sz*nt, *m* cs*l*d*k*t *s k*pcs*l*t*k*t t*sz t...
Itt az első európai ország, ahol szabad marihuánát termeszteni és fogyasztani
demoktatorovm: Sz*v*l *kk*r m*g*scs*k * F*d*sz sz*m*r* k*sz*lt *z * sp*rtk*mpl*...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
Torkosborz: *zz*l *gy*t*rt*k. S*jn*s *v*k *t* n*m *rr*l sz*l *z * n*p, *m*r*...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre