NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem

Ennyi derült ki Nemény András polgármester, Illés Károly Fidesz-frakcióvezető és Károlyi Ákos jegyző budapesti egyeztetésén.

Sokat írtunk arról, hogy a szombathelyi önkormányzat nehéz helyzetben van a járvány okozta gazdasági visszaesés, a kormányzati elvonások és azért, mert az Aptiv-gyár papíron Írországba költözik,

01.27. 19:08

Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen

/ gazdaság 62 hsz. /
Az átszervezés számos más kérdést is felvet, például a kormány és a multinacionális cégek kapcsolatáról.
és így ott adózik.

A szombathelyi városvezetés úgy állította össze az idei költségvetést, hogy ahhoz 3,6 milliárd forint kormányzati kompenzációt kérnek,

02.11. 07:19

Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen

/ közélet 63 hsz. /
A költségvetés tervezete kockázatokkal teli gazdálkodásról szól.
különben komoly gondok lesznek, még a helyi tömegközlekedés működtetése is veszélybe kerül.

A 24 ezer főnél nagyobb települések vezetővel Balla György miniszteri biztos tárgyal, akit a múlt héten neveztek ki

03.04. 12:50

Miniszteri biztos tárgyal a kormány nevében a 25 ezernél több lakosú vidéki településekkel

/ közélet 2 hsz. /
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter három hónapra nevezte ki Balla Györgyöt, március 3-ától.
erre a posztra; ő egyébként a Fidesz országgyűlési képviselője és a kormánypárt frakcióigazgatója. Szombathely polgármestere kedd délután tárgyalt Balla Györggyel, a megbeszélésre elhívta Illés Károlyt, a Fidesz szombathelyi közgyűlési frakciójának vezetőjét is, és ott volt Károlyi Ákos jegyző is.

Ugyanazt a támogatást kérték, mint amit más városok megkaptak

Nemény András a megbeszélés után kérdésünkre elmondta, részletesen bemutatták a költségvetést. Amit az idén úgy állítottak össze, hogy megjelölték, a kompenzáció elmaradása esetén melyik tételekre nem lesz pénz. Például kevesebbet tudnak szánni szociális támogatásokra, a tömegközlekedésre, rendezvényekre.

Azt is közölték, hogy 2020-ban a járvány kezelésére fordított összegek és az iparűzési adó csökkenése és a kormányzati elvonások miatt 1,6 milliárd forint kiesése volt a városnak, ezt azonban saját forrásból kezelni tudták.

Azt természetesnek vették, hogy az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a koronavírus-járvány kezeléséhez. Az idei költségvetésben szintén vállaltak 1,5 milliárd megtakarítást, de az ezen felüli kiesések pótlásához kormányzati segítség kell.

A polgármester az egyeztetést azzal kezdte, hogy Szombathely is azt a szabadon felhasználható 1,8 milliárdos kormánytámogatást kéri, amit a fideszes vezetésű megyejogú városok tavaly megkaptak.

Nem zárják ki a kompenzációt, de nem is biztatják őket

Nemény kijelentette, a végén azt mondták nekik, hogy nem zárják ki ezt a szabad felhasználású kompenzációt, de nem is biztatják őket. Megkérdezték tőlük, hogy van-e olyan fejlesztés, amiből pénzt tudnak átcsoportosítani működésre, a polgármester szerint ilyen csak egy van, a piac felújításának és az új bölcsőde felújításának az önkormányzati önereje, a kettő együtt mintegy 580 millió forint.

Nemény hangsúlyozta, minden lehetőséget körbejártak, szerinte az lett volna a szerencsés, ha ez az egyeztetés már a költségvetés készítésekor megtörténik. Ha csak májusban tudják majd meg, mennyi pénzre számíthatnak, akkor fél év már elment, hiszen csak júniusban tudják módosítani a költségvetést.

Hozzátette, örül annak, hogy Illés Károly is jelen volt, hiszen így egységesen, a város képviseletében tudtak tárgyalni. Ráadásul Illés az előző ciklusban alpolgármester volt, és több olyan fejlesztés is szóba került, ami az indulásakor hozzá tartozott.

Nem vesz fel hitelt a szombathelyi önkormányzat

Megkérdeztük, hogy a többi ellenzéki város után őket is hitel felvételére biztatták-e, és arra, hogy adják állami kézbe a közétkeztetést. A polgármester azt mondta, ők nem kaptak ilyen ajánlatokat, de tudomása szerint ezeket minden város egységesen megkapja majd, de ők nem hitelfelvétellel akarják a város költségvetését szinten tartani.

Illés Károly lapunk kérdésére elmondta, a miniszteri biztosnak bemutatták a költségvetés fő számait, kiemelve, hogy a helyi tömegközlekedés és az egyetem gépészképzéséhez nyújtott 130 milliós forintos támogatás sérülhet a kompenzáció nélkül.

Illés szerint a tárgyalópartnerek megértették a problémát, úgy gondolja, megvizsgálják, hogy a kormány hogyan tud segíteni. Májusban jön ki egy kormányrendelet, amiben az összes 25 ezer feletti település problémáit egyszerre kezeli majd a kormány – mondta Illés.

Hozzászólások (18)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna