NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Pofátlan a városvezetés” – az MSZP-SZTKE frakció szerint

A szombathelyi szocialista-szabadelvű ellenzék azt mondja, a Fidesz mindent a korábbi városvezetés nyakába akar varrni, miközben ők is benne voltak a döntésekben. A város nehéz helyzetének okai a válság és a kormányzati intézkedések voltak.

Mínusz fokokban, erős szélben, kavargó hópelyhek között tartotta meg rapid sajtótájékoztatóját a szombathelyi közgyűlés MSZP-SZTKE frakciója. Miközben az alább olvasható közleményt osztogatták, egy arra járó idősebb nő is kért belőle, mondván, legalább lesz mit olvasnia. Szerencsére Czeglédy Csaba frakcióvezető nem húzta az időt, közben még a golyóstollba is belefagyott a tinta.

Közös a felelősség…

A mondandó lényege a pofátlan kifejezés körül forgott, kiváltó oka – hangsúlyozta Czeglédy – a múlt heti sajtótájékoztató

2011.02.18. 14:13

Szombathelyi költségvetés – konkrétumok nélkül

/ közélet gal. 7 hsz. 3 kapcs. /
498 milliós lesz az idei működési hiány, 4 milliárdnyi hitelt vesznek fel, és szerkezeti átalakításokat hajtanak végre. Ennyit tudtunk meg a város költségvetéséről tartott sajtótájékoztatón.
volt, amelyet Puskás Tivadar polgármester és Molnár Miklós alpolgármester tartott. A frakcióvezető szerint, az ott elhangzottak ellenére nem lehet a város nehéz helyzetét egyedül a korábbi városvezetés nyakába varrni. Az elmúlt két évben ugyanis nem születhetett döntés a közbe többségbe került Fidesz nélkül.

Tavaly februárban, a Fidesz ellenállása miatt nem sikerült megalkotni a költségvetést, végül májusban fogadták el, de a Fidesz által javasolt változatát. Így közös a felelősség, a múlt heti kijelentésekkel aztán felrúgták a kialakult konszenzust is. Hiszen tavaly novemberben egyhangúlag fogadta el a közgyűlés Molnár Miklós beszámolóját a város anyagi helyzetéről.

Amelyhez hozzájárult a gazdasági válság is, és az is, hogy az egymást követő kormányok sorra vonják el a pénzt az önkormányzatoktól. A Fidesz tavaly megígérte, hogy több pénzt ad, megígérték az új állami költségvetést is, amiből nem lett semmi. Az idén aztán 150 millióval kevesebbet kap Szombathely – sorolta Czeglédy.

Nem volt bátorságuk?

Szombathelyen két éve volt a Fidesznek arra, hogy hozzányúljanak a struktúrákhoz, de ehhez nem volt bátorságuk – folytatta - és most akarják drasztikusan megfogni a kiadásokat. A frakcióvezető kijelentette, azokat a változásokat támogatni fogják, amelyek szükségesek a város működőképességéhez, de a fűnyíróelven megvalósuló megszorításokat nem.

Czeglédy: Pofátlan a városvezetés
fotó: Mészáros Zsolt

Czeglédy szerint megdöbbentő, hogy Molnár Miklós alpolgármester a tényekkel sincs tisztában. Hiszen állítása ellenére nem vettek fel hitelt a színház épületéhez, az Iseum létrehozásáról pedig nem a városvezetés, hanem a közgyűlés döntött.

Megemlítette az oktatás jelenleg is nehéz helyzetét, hiszen az elmúlt négy évben a város saját forrásaiból 16 milliárdot tett hozzá az oktatás központi finanszírozásához. Amely összeg hiányzik a kasszából, ezzel is magyarázható a hitelfelvétel.

Hozzátette, több módosító indítványt is benyújtanak a költségvetés tervezetéhez

2011.02.21. 14:30

A szombathelyi költségvetés vesztesei – és nyertesei

/ közélet 7 hsz. 1 kapcs. /
A vesztes a kultúra és az oktatás, a nyertes pedig a sport, annak is a két nagy csapata, a Falco és a Haladás. És sok mindenre pályázni kell.
, jelenleg a bizottsági viták zajlanak, ott terjesztik elő ezeket. De úgy vélte, nehéz lesz konszenzusra jutni a pénteki sajtótájékoztatón elhangzottak után.

A frakció álláspontja

Szombathely Megyei Jogú Város 2011-es költségvetése
Frakciónk álláspontja a városvezetés pénteki állításaival kapcsolatban

1) Pofátlanság, hogy úgy állítják be a helyzetet, mintha az előző városvezetés hibája lenne a város nagy hitelállománya a gazdasági válság miatt csökkent a saját bevételünk, az állam az államháztartási hiány csökkentése érdekében csökkentette az önkormányzatok állami normatíváit drasztikus mértékben (amely forráskivonást 2011-re a Fidesz is megtette), továbbá komoly fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyekhez kellett fejlesztési hitel.

2) Pofátlanság azért is, mert pontosan tudják, hogy csak az oktatás finanszírozása került az elmúlt 4 évben 16 milliárd forintba, amely ráadásul kötelező feladat.

3) Pofátlanság azért is, mivel az elmúlt 2 évben a Fidesz szavazatai nélkül nem lehetett költségvetést elfogadni, ráadásul 2010-ben nem is az akkori városvezetés költségvetés-tervezete, hanem a Fidesz által készített költségvetés-tervezet került elfogadásra.

4) Pofátlanság azért, mivel pontosan tudják, hogy nem volt meg a saját bátorságuk (a miénk sem, de mi eleve kisebbségben voltunk) az elmúlt két évben hozzányúlni a struktúrákhoz, a tavalyi választási évben pedig a kiadások megfaragásához.

5) Pofátlanság azért, mivel azzal érveltek egy éve, hogy majd júniusban a választásokat követően lesz új nemzeti költségvetés, és lesz több pénz az önkormányzatoknak, miközben tudták, hogy ez egy nyilvánvaló hazugság. Ráadásul 2011-ben sem lett több, sőt kevesebb forrást kapnak az önkormányzatok.

6) Molnár Miklós nincs tisztában a tényekkel, és ez egy alpolgármester esetében eléggé elgondolkodtató. Egy felelős vezető nem teheti meg, hogy valótlanságokat mondd. És sokkal nagyobb gond, ha ezt tájékozatlansága miatt teszi.

7) Molnár rosszul tudja, hogy a város úgy vállalta be a színházat, hogy anyagi fedezetéről nem gondoskodott volna. Nem kellett hitelt felvenni a beruházáshoz, ugyanis kormányzati támogatásból valósítottuk meg, ami több százmillió forintot hozott a költségvetésbe működési oldalon, mert ennyi volt az ide jóváírt és felhasznált kamat.

8) Molnár rosszul tudja, hogy az Iseumot az előző városvezetés vállalta be. A képviselő-testület döntött róla. Ráadásul, amikor a tervezethez képest magasabb kivitelezési árról kellett dönteni 2009 nyarán, a városvezetésnek már nem volt többsége. A Fidesz szavazataival kapta meg a megbízást a ZÁÉV.

9) Frakciónk nem fogja támogatni a fűnyíróelven történő pénzelvonást.

10) Frakciónk nem fog támogatni olyan költségvetést, amely pedagógusok elküldésére kötelezné az intézményvezetőket.

MSZP-SZTKE frakció
Szombathely


Válasz az MSZP-SZTKE sajtótájékoztatójára

Az MSZP mai demagóg sajtótájékoztatója minden szakmaiságot nélkülöz, egyetlen célja a zavarkeltés.

Pofátlanság, hogy az adócsalásért jogerősen elítélt Czeglédy Csaba nyilatkozik a szombathelyi lakosok adóforintjainak sorsáról. A Czeglédy tulajdonában álló cégcsoporthoz tartozó Rébusz Iskolaszövetkezet a legutóbbi APEH adóslista szerint százmillió (!) forint feletti adóval tartozik a magyar államnak.

A szocialista kormány, és Ipkovich György nyolc éves ámokfutásának köszönhetően, ma minden szombathelyi polgár vállát háromszázezer (!) forint adósság nyomja.

A városvezetés által előterjesztett költségvetés az egyetlen esély a túlélésre.

FIDESZ-KDNP FRAKCIÓ

Kapcsolódó

2011.02.21. 14:30

A szombathelyi költségvetés vesztesei – és nyertesei

/ közélet 7 hsz. 1 kapcs. /
A vesztes a kultúra és az oktatás, a nyertes pedig a sport, annak is a két nagy csapata, a Falco és a Haladás. És sok mindenre pályázni kell.

2011.02.18. 14:13

Szombathelyi költségvetés – konkrétumok nélkül

/ közélet gal. 7 hsz. 3 kapcs. /
498 milliós lesz az idei működési hiány, 4 milliárdnyi hitelt vesznek fel, és szerkezeti átalakításokat hajtanak végre. Ennyit tudtunk meg a város költségvetéséről tartott sajtótájékoztatón.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés