NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Mintegy 2-2,5 milliárd forinttal kevesebb bevételre számíthat idén az iparűzési adóból Szombathely

A magas adóerőképesség miatt 2,5 milliárd szolidaritás adót kell fizetnie az önkormányzatnak, a város kénytelen lesz a sporttámogatásokat csökkenteni.

Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester tartott háttérbeszélgetést péntek délután, ahol a koronavírus-járvány gazdasági következményeit is ecsetelte. Mint mondta, végleges számok még nem állnak rendelkezésre, de az már látszik, hogy jelentősen csökken az iparűzési adóból származó bevétel a gazdasági visszaesés nyomán.

Nem a város létezését, hanem a lényegét veszélyezteti a helyzet

Tavaly közel 10 milliárd forintot fizettek iparűzési adó címén a vállalkozások az önkormányzatnak, az eredeti elképzelések szerint az idei bevétel meghaladta volna a 10 milliárdot. Ehelyett, az előzetes adatok szerint mintegy 2-2,5 milliárddal kevesebb lesz

2020.05.16. 15:11

Mintegy 2,5 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az óvintézkedések és a kormányzati elvonások miatt Szombathely

/ közélet 35 hsz. /
A városvezetés még nem látja a pontos számokat, de néhány adat már van.
az iparűzési adó bevétele.

Horváth Attila alpolgármester
fotó: Kiss Tamás

Az alpolgármester hozzátette, tavaly a kötelező önkormányzati feladatokra adott kvótát 1,4 milliárddal csökkentette a kormány, az idén ez az elvonás már nem jelentkezik. De a tavalyi 1,2 milliárdos szolidaritási adót az idén felemelték 2,5 milliárdra, így az állami támogatások és elvonások

2020.08.02. 07:17

470 millió forintot vont el az idén a járványra hivatkozva a kormány Szombathelytől

/ közélet 27 hsz. /
A jövő évi elvonás még brutálisabb lesz.
végösszege a tavalyi szinten marad.

Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak át kell gondolnia, milyen területre mennyi támogatást ad. Horváth Attila megjegyezte, a jelenlegi helyzet nem a város létezését, hanem a lényegét veszélyezteti. Az alpolgármester most a sporttámogatásokat emelte ki, de megjegyezte, nem csak a sportnál kell csökkenteni a támogatásokat.

Az önkormányzat továbbra is az utánpótlás-nevelést és a tömegsportot finanszírozza főleg – mondta. Tavaly 1,3 milliárd forintot fizettek ki a sporttámogatásokra, az idén 800-900 millió között

2020.07.23. 07:12

Megnéztük, mire megy el az idén Szombathelyen sportcélokra tervezett 830 millió forint

/ közélet 14 hsz. /
Vannak, akik helyett kifizetik a bérleti díjat, és van egyesület, ami majdnem 200 milliót kap.
lesz a végösszeg. Viszont egészen biztos, hogy jövőre a 800 milliót sem tudják tartani.

Prioritások

Az alpolgármester kiemelte, hogy a Falco kosárlabda csapata prioritást élvez az eredmények miatt, és azért, mert száz százalékban önkormányzati tulajdonban van. A csapat éves szinten 250 millió forint önkormányzati pénzből gazdálkodik, valószínű, hogy jövőre ezt az összeget így is csökkenteni kell.

Az első osztályban szépen szereplő SZKKA női kézilabda egyesület támogatása eddig 60 millió volt, ennyi is marad, nem tudják megemelni. Az egyesületnek egyébként majdnem 500 igazolt játékosa van már, a támogatás az utánpótlás nevelését segíti. Horváth kiemelte, hogy a HVSE-vel sikerült egy olyan megállapodás kötni, ami szerint a HVSE által le nem kötött kapacitás terhére az SZKKA sportolói edzhetnek a sportkomplexumban.

Hozzátette, a HVSE labdarúgó-utánpótlás szakosztálya pedig az Arénát használhatja.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a kormány által az idei évre nyújtott 300 milliós támogatás

2020.04.24. 17:11

Az idén is megkapja a 300 milliós állami támogatást a szombathelyi Haladás-sportkomplexum

/ közélet 6 hsz. /
Aláírták a szerződést, hamarosan utalják a pénzt - ígérték. De a pénz eddig nem jött meg.
a HVSE számláján van, a járvány miatt nem tudták felhasználni. A HVSE a 300 milliót is beleérte összesen 650 millióból gazdálkodik az idén.

Az alpolgármester természetesen beszélt a profi futballról is, kiemelte, hogy biztató jelek vannak a Haladás csapatánál. Emlékeztetett rá, hogy tavaly szeptemberben három évre szóló megállapodást kötött az önkormányzat a csapattal, ebből még hátra van bő két év. De megjegyezte azt is, hogy a csapatot működtető kft. ügyvezetőjének nyilatkozatai nem használtak a jó viszonynak.

Új tulajdonos a Haladásnál?

Horváth Attila azt is kijelentette, most nem kommentálja azokat az értesüléseket, melyek szerint új tulajdonos érkezik a Haladáshoz.

Újabb kérdésre az alpolgármester elmondta, a Haladás sportkomplexum éves működtetése nulla bevétel mellett éves szinten legalább nettó 300 millióba kerül, ez az önkormányzatnál bruttó 380 milliókét jelentkezik.

Horváth szerint nem valószínű, hogy jövőre is megkapják a tavaly és idén érkezett 300 milliós állami támogatást a sportkomplexum működtetéséhez, ami az előzetes számítások szerint a létesítmény öregedése miatt jövőre már 400-450 millióba kerül. Az alpolgármester a végén megjegyezte, a sportkomplexumot úgy építették, hogy nem tudták, ki lesz az üzemeltetője és mire fogják használni. Ez látszik is a létesítményen – mondta.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * m*m*l*kl*t v*l*j*r*j*. *gy f*d*ss -b*rk* b*zg*m*cs*ng. M*g *...
Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő
syracusa: *gy l*tsz*k, m*g *l *k*rj*k k*rg*tn* *zt * p*r *z*r *mb*rt *s, *...
Korrupt sportorvost buktatott le a titkosszolgálat
shopron: N*m p*nz k*rd*s* q j* b*l*. ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
Mammamia: H*dj*k m*r * h*ll*m*k*t! *B *z v*n ...*kk*r h*ll*m n*m l*h*t...m...
Félő, hogy Magyarországon is kialakulhat egy negyedik hullám
Győri Miki: F*r*! Ny*g*dj*l b*k*b*n!...
Apák napi és születésnapi megemlékezés Király Gábortól