NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút

31 százalék viszont teljesen kitiltaná a bicikliseket innen.

"A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?" - tettük fel a kérdést

07.27. 19:22

A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?

/ életmód 28 hsz. /
Megkérdeztünk egy közlekedési szakértőt is.
a hét elején.

A júniusi városi közgyűlésen is téma volt, hogy a Fő téren észak-déli irányban megy át egy kerékpárút a Szentháromság-szobor mellett, de a tér hosszában, azaz kelet-nyugati irányban nem szabad biciklizni.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Mi nem tudtunk és nem is akartunk dönteni a kérdésben, megkerestük Unger József közlekedési szakértőt, aki kategorikusan kijelentette, nem kell több kerékpárút a Fő térre.

Mint mondta, a Fő tér a belváros közepe, egy közösségi tér. Ha tovább szabdalnánk kerékpárutakkal, akkor elveszítené a jellegét. A szakértő szerint a Fő térre nem úgy kell gondolni, mint egy közlekedési területre. A gyalogosoknak készült, nem az a cél, hogy mindenhol kerékpárutak legyenek.

A Fő teret egyébként viszonylag könnyű megkerülni biciklivel, erről is írtunk cikkünkben

07.27. 19:22

A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?

/ életmód 28 hsz. /
Megkérdeztünk egy közlekedési szakértőt is.
, és a kerékpárt át is szabad tolni rajta.

De kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is, ezért szavazást indítottunk, aminek eredménye kicsit meglepő volt.

Szavazás: Ön szerint kellene a szombathelyi Fő tér hosszában is kerékpárút?

 • A legtöbb szavazatot, 44 százalékot kapott az a lehetőség, hogy kellene a kerékpárút a Fő tér hosszában, mert sokan használnák, van rá igény.
 • A második helyen (31 százalék) pont ennek ellenkezője végzett, az, hogy nem kell új kerékpárút, sőt, a bicikliseket is ki kellene tiltani a Fő térről.
 • A legkevesebben (25 százalék) azt válaszolta, hogy jó ez így, ahogyan most van.
 • fotó: Mészáros D. Zsolt

  Közel 30 komment is érkezett a cikkhez, ezek is megosztottak voltak. Csak néhány jellemző mondat:

  "Az egész Fő téren meg kell engedni a bicajozást. Nyáron melegben elviselhetetlen az a meleg, aki teheti nem megy be vagy minél kevesebbet van ott."

  "Szerintem simán meg lehetne engedni. Pl. Debrecenben nincs tiltva. Mindenki keresztbe kasba megy mégsem láttam ütközést. Ott eleve nincsenek felfestett, kijelölt sávok. Pedig voltak rohangászó gyerekek. Valahogy gyalogos és kerékpáros tudott együtt élni."

  "Ami a bicajozást illeti: ha a terek már nem az emberekért vannak, hanem fordítva, akkor valami nagyon el van baltázva. Itt pedig mintha a tér előbbre való lenne, mint az ember."

  fotó: Mészáros D. Zsolt

  "Sajnos a Fő tér keleti vége elég szűk, így nem lehet kijelölni oda kerékpárutat. Viszont a kelet-nyugati kerülőutakat meg lehetne tervezni."

  "A mostani helyzet az, hogy állandó a bicikliforgalom a Fő téren. Rendőr, közterületes meg sehol, aki intézkedjen. (A közelben lakom, szinte minden nap ott sétálunk a családdal, így tapasztalatom van a leírtakban.) Kisgyerekkel állandóan azt kell néznem, hogy hol jelenhet meg újabb biciklis úgy, hogy semmi keresnivalójuk ott.
  Ha normalizálni szeretnék a helyzetet, inkább legyen egy kijelölt kerékpár sáv, ahol lehet hosszanti irányban is kerekezni. Ezzel legalább leszűkítenék azt a részt, ahol kerékpárosra kell számítani."

  "Egyértelmű hogy a főtérre hosszanti irányban is szükség van kerékpárútra nem szankcionálni kerékpárutat fel festeni kell rögtön."

  "Azért lássuk be, empirikus megfigyelések igazolják, hogy a Fő téren lehet hosszában kerékpározni. Az, hogy tilos, egy másik dolog, de az nem teszi lehetetlenné!"

  A helyzet tehát nem egyszerű, viszont információink szerint hivatalosan nem merült fel a Fő tér hosszában vezető kerékpárút kijelölése. De a politikusok szeretik a népszerű döntéseket.

  Hozzászólások (3)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés