NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?

Megkérdeztünk egy közlekedési szakértőt is.

Még júniusban, a szombathelyi közgyűlésen említette meg Takátsné Tenki Mária (Fidesz), a belváros képviselője, hogy meg kellene vizsgálni, lehet-e kerékpárutat kijelölni a Fő tér hosszában, azaz kelet-nyugati irányban.

A Fő tér nyugati részén van bicikliút, keresztben
fotó: Mészáros D. Zsolt

A Fő téren egyébként vannak kerékpárutak, de csak keresztben, észak-déli irányban. Az egyik a Thököly utcáról a városháza mellett halad el, ebbe csatlakozik a Kossuth utcai bicikliút, majd szemben a Széchenyi utcában, illetve a Kőszegi utcában folytatódik.

A másik a tér keskenyebb végén van, a Király utcánál, és kanyarodik a Szent Márton utca, a Borostyánkő áruház felé.

A keleti végén is ott a tiltó tábla, viszonylag feleslegesen
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hosszában tényleg nincs bicikliút, pedig biciklis lenne. Vannak, akik megszegik a szabályokat, és vannak, akik végigtolják a Fő téren a kerékpárt.

A közelmúltban egyébként megkérdeztük Szombathely jegyzőjét

07.08. 07:09

Biciklizni nem, de rollerezni lehet a szombathelyi Fő téren

/ tech 17 hsz. /
A jegyző segített értelmezni a kacifántos jogi helyzetet. Lapunkat még a múlt hónapban telefonon kereste egyik olvasónk.
, hogy mivel és hogyan szabad közlekedni a Fő téren. A dolog nem is olyan egyszerű, az egyre népszerűbb rollerek esetében joghézag van
07.08. 07:09

Biciklizni nem, de rollerezni lehet a szombathelyi Fő téren

/ tech 17 hsz. /
A jegyző segített értelmezni a kacifántos jogi helyzetet. Lapunkat még a múlt hónapban telefonon kereste egyik olvasónk.
. De a kerékpározást a jogszabály egyértelműen tiltja a Fő téren a kijelölte kerékpárutakon kívül.

Átlagos hétköznapi forgalom
fotó: Mészáros D. Zsolt

Károlyi Ákos jegyző akkor azt is megjegyezte, hogy a kerékpárosok számára a tér keleti és nyugati részén tábla tiltja a behajtást, és a közterület-felügyelők ezt ellenőrzik és szankcionálják is.

Mi most felhívtuk Takátsné Tenki Mária városi képviselőt, és megkérdeztük, fenntartja-e a közgyűlésen tett javaslatát. A képviselő azt mondta, érdemes gondolkodni a kerékpárút kijelöléséről a Fő tér hosszában, hiszen most is sokan kerékpároznak arrafelé. De a döntés előtt meg kell kérdezni közlekedési szakértőt - mondta.

Azért vannak, akik szabályosan leszállnak és tolják a biciklit
fotó: Mészáros D. Zsolt

Megtettük. Felhívtuk Ungár Józsefet, aki már többször segített nekünk vitás közlekedési ügyeket értelmezni, legutóbb az új kerékpárutakról készített videónkban

07.07. 11:17

Videó: Közlekedési szakértővel elemeztük az új szombathelyi kerékpárutak hibáit

/ video 12 hsz. /
Két újabb helyszínt néztünk meg olvasónk javaslatai alapján, és megint találtunk érdekes dolgokat.
mondta el véleményét az új rendszerről.

A szakértő válasza egyértelmű: szerinte nem szabad kerékpárutat kijelölni a Fő tér hosszában.

Unger József meg is indokolta, miért nem javasolja az új bicikliutat. A Fő tér a belváros közepe, egy közösségi tér. Ha tovább szabdalnánk kerékpárutakkal, akkor elveszítené a jellegét.

A szakértő szerint a Fő térre nem úgy kell gondolni, mint egy közlekedési területre. A gyalogosoknak készült, nem az a cél, hogy mindenhol kerékpárutak legyenek.

Van ilyen és olyan is
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hozzátette: a Fő teret kerékpárral ki is lehet kerülni a Thököly utcán, illetve a másik oldalon a Széchenyi és Kőszegi utcákon, a Savaria mozi mellett elhaladva a Király utcán.

Mi tesszük hozzá, hogy a Fő tér környéki utcákban akkor lehetne biztonságosan kerékpározni, ha az autóforgalmat radikálisan csökkentenék a belvárosban, ahogyan ez sok városban már meg is történt. Ez viszont egy nagyobb és komolyabb probléma.

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, kérjük, szavazzanak. Szavazni péntek (július 30.) délig lehet.

Szavazás: Ön szerint kellene a szombathelyi Fő tér hosszában is kerékpárút?

Hozzászólások (28)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés