NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Egy- és ötdolláros érmén szerepel a szombathelyi székesegyház

Október végén került forgalomba Niue-ben két érme, amelyen II. Erzsébet királynő arcmásán kívül a szombathelyi székesegyház képe és a "Szombathely" felirat is szerepel. Az érme a Borostyánkő útnak állít emléket.

Elsősorban a gyűjtőknek jelenthet csemegét az a niue-i érmesorozat, amely az ókori Borostyánkőútnak állít emléket. A lengyel pénzverdéből kikerülő 1 dolláros ezüstérme egyik oldalára egy római katona feje mellett egy római kocsi került, amivel a borostyánt szállították a kereskedelmi útvonalon. A háttérben a Balti tenger stilizált képe és az "Amber route" (Borostyánkőűt) felirat látható. A pénzverde jele mellett II. Erzsébet angol királynő képmása is helyet kapott az értékjelzés és az országnév (Niue Island) mellett.

Niue-i egydolláros érme (ezüst)
fotó: numizmatyka.biz / nyugat.hu

A magyarok és legfőképpen a szombathelyiek szívét azonban leginkább a most megjelent érme másik oldala dobogtathatja meg. A Csendes-óceáni szigetország egydolláros ezüst- és ötdolláros aranyérméjén ugyanis nagy Szombathely felirat díszeleg, alatta a szombathelyi székesegyház képével és egy igazi, minőségi borostyánnal.

A Borostyánkőút sorozat első darabjait 2008-ban adták ki, a szombathelyi motívummal díszített pedig 2010. októberének végén jelent meg, limitált darabszámban, az ezüst 10 ezer, míg az aranyérme 2 ezer példányban. Az ezüstérme 38,61 mm átmérőjű, 28,28 gramm, anyaga Ag925. Az arany változat paraméterei: 27 mm, 15,5 gramm és Au900. Aukciós oldalakon jellemzően 80 USA dollár az ezüst változat ára, míg az aranyé közel a tízszerese.

A szombathelyi székesegyház
fotó: Tánczos Mihály

Niue egy szigetállam a Csendes-óceán déli részén. Nem rendelkezik teljes függetlenséggel, Új-Zéland társult állama, államfője II. Erzsébet brit királynő. 260 négyzetkilométeres területével a világ legnagyobb korallszigete, alig néhány négyzetkilométerrel nagyobb, mint a Csepel-sziget. Niue szigete 2,400 kilométerre északnyugatra fekszik Új-Zélandtól, a Tonga, Szamoa és a Cook-szigetek által alkotott háromszögben. Népessége túlnyomórészt polinéz. A szigetállamról még több információ olvasható a Wikipedián .

A Borostyánút vagy Borostyánkőút egy ókori kereskedelmi útvonal volt, amelyet legfőképp borostyánkő szállítására használtak. Mint az egyik ókori országút évszázadokon keresztül vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig és vissza. A borostyánkövet – a dísztárgyak alapvető kellékét – a Balti-tenger partjától szállították a kontinensen át a Visztula és a Dnyeper folyókon Itáliába, Görögországba, a Fekete-tengerhez és Egyiptomba már jóval időszámításunk kezdete előtt is.

Az út megépítése (és egyúttal a hadsereg utánpótlási vonalának megszervezése a germán frontig) Tiberius császár (14–37) uralkodása alatt kezdődött meg. A Római Birodalom bukását követő népvándorlás korában a római utak jórészt elpusztultak. A Borostyánkőút maradványai azonban nyomon követhetők, melyek közül legjelentősebb a Szombathelyen feltárt útszakasz. A római időket követően egészen a 20. század elejéig Közép-Európából az Adria felé irányuló forgalom még sokáig az ősi Borostyánkőút nyomvonalán bonyolódott le, mert az Alpok hágóin keresztül vezető utak akkor még alig voltak járhatóak. További részletek olvashatók erre a linkre kattintva .

Niue-i ötdolláros érme (arany)
fotó: numizmatyka.biz
Az érmén látható szombathelyi székesegyház Magyarország harmadik legnagyobb temploma, tornyai már messziről jól láthatóan magasodnak a város fölé. A templom történetéhez kattintson erre a linkre !

A niue-i Borostyánkőút-sorozat az alábbi településeket örökíti meg: Kalinyingrád, Gdańsk, Elbląg, Wrocław, Stare Hradisko, Szombathely, Carnuntum, Aquileia. A szombathelyi a sorozat hatodik eleme. Az eddig megjelent Borostyánkőút-érméket a lengyel pénzverde oldalán lehet megtekinteni, a keresőmezőbe az "amber" szót beírva.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kisokos: *z*rt *nn*k *s *t*n* l*h*tn* n*zn*, M* k*r*l *gy gy*gysz*rb*n 7...
Megkapja-e Noel az állami támogatást a 700 milliós gyógyszerre?
butamami: K*z*rtn*k t*rt*m, h*gy * N*mz*tb*zt*ns*gn*l *ly*n b*lf*sz*k d*lg...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Paulus_Maior: "H* m*gny*rt*, h*dd v*gy*, T*lj*k b*nn* *r*m*..."...
Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc
repce: B*t*m*m* "*dd*g s*m t*rt*tt*m Cs*b*t *gy n*gy *szn*k, d* *zt...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Fater: N*m s*rt*m m*g * f*rg*k*t *zz*l, h*gy *k*t l*f*rg*z*m....
Együtt sopánkodik a koncertek miatt Majka és Szijjártó Péter