NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Horváth Soma: „Megígértük ezt a parkolót és most meg is csináljuk”

35 új parkolóhellyel bővül Szombathely.

Csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót a Szűrcsapó utcában a Derkovits városrész képviselője, Horváth Soma. Azért ez volt a helyszín, mert egy több mint 15 éve kihasználatlan területen nemrég nagy munkálatok kezdődtek: új parkoló épül itt, amit egy kis parkosítással is megspékelnek. A képviselő pedig ezzel teljesítette legelső választási ígéretét.

Ezt azért tehette meg ilyen hamar, mert az új többség, az Éljen Szombathely! frakció az idei év költségvetésének elfogadásakor duplájára, több mint egymilliárd forintra emelte az út-, híd- és járdafenntartásra, valamint a parkolóépítésre szánt önkormányzati forrást.

Én a körzet képviselőjeként többek között ennek a parkolónak a megépítésére tettem javaslatot, ami végül be is került ebbe a tervezetbe. Nagyon-nagyon büszke vagyok rá, mert az egyik legelső választási ígéretem volt, hogy egy éven belül megépítjük ezt a parkolót

– mondta.

fotó: Czömpöl Bianka

A terveket követték a tettek, így az önkormányzati választások után két nappal el is kezdődött az építkezés. Horváth Soma pedig kimondottan büszke arra, hogy nem a választási kampány alatt indultak el a munkálatok, hiszen így nem lehet kampányfogásnak titulálni.

Elmondta, hogy a beruházás összköltsége bruttó 43 millió 312 ezer 327 forint, a kivitelező pedig a szombathelyi Meliorációs és Rekultivációs Kft.

Megtudtuk azt is, hogy 35 darab parkolóhelyet fognak itt létesíteni és természetesen lesz köztük mozgássérült hely is. Három kivezetőjárdát terveztek a parkolóba, és gondoskodnak majd a közvilágításról, valamint a csapadékvíz-elvezetés kiépítéséről.

A képviselő kétszer is végigjárta a lakótelepet a tervrajzzal, hogy meghallgassa a lakók véleményét a beruházásról. A többség úgy gondolta, hogy szükség van a parkolóra, de természetesen voltak olyanok is, akik nem voltak elragadtatva az ötlettől. Emellett a Közlekedési Hatósággal és a Városüzemeltetési Osztállyal is átnézték a kihasználatlan területeket az előző ciklusban, hogy felmérjék, melyik mire használható fel. Ezt a területet alkalmasnak találták arra, hogy parkolóhelyeket alakítsanak ki.

fotó: Czömpöl Bianka

És itt még nem áll meg a történet. Ez ugyanis nem csak egy egyszerű parkolóépítés, hanem zöldterület-fejlesztés is. Hiába komoly probléma a parkolás Szombathelyen, nyilvánvalóan senki nem szereti azt, ha egy beruházás miatt lecsípnek kisebb-nagyobb részeket a zöldterületből.

Ezt szem előtt tartják, ezért igyekeznek parkosítani. A korábbi két környékbeli pihenőpark felújítása után most a szóban forgó területen kerül sor erre, összesen 3 millió forint értékben. A parkosítás keretében 938 négyzetméternyi területet füvesítenek, betelepítenek 413 darab cserjét, évelőt és egyéb növényzetet. Négy fát viszont sajnos ki kell majd vágni, de jó hír, hogy helyette hatot ültetnek. A döntést persze komoly vizsgálatok előzték meg, ugyanis már a tervezésnél is az volt a cél, hogy a faállomány legalább 90 százaléka megmaradjon.

Még több képért kattintson!
fotó: Czömpöl Bianka

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez csak a kezdet. Tovább fogjuk fejleszteni a Derkovitsot. Például parkolóbővítések terén is, ugyanis közben elkészült a jogerős építési engedély a volt Bem József utcai buszforduló átalakítására és már folynak az egyeztetések a Benedek Elek utca és a Váci 41-37 közötti területen lévő transzformátorházzal kapcsolatban is. Megígértük ezt a parkolót, és most meg is csináljuk, úgyhogy tényleg továbbfejlesztjük a Derkovitsot

– zárta mondandóját Horváth Soma.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: *z *mb*r*k*t * s*j*t zs*b*k *rd*kl*,n*m * k*rr*pc**. J*. T*l* *...
Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli
demoktatorovm: B@szk*! *tt s*m ny*rj*k r*nd*s*n * f*v*t......
„Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska”
demoktatorovm: H*h*h*.... n*gy*n v*cc*s v*lt*l.... M*st m*gm*ndl*k * z*v*n*n*n...
„Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska”
demoktatorovm: M*nd*nny**n t*dj*k, h*gy sz@r*l m*gy m*nd*n *s *mb*rh**ny v*n. ...
Koronavírus: 21 219 új fertőzöttet találtak a hétvégén
TheOldBarbers: H*sz*g*t*l*sr* m*g f*l*l*t k**gy*nl*t*sr* *s. M*g l*t*k*r m*nd*n...
Nem állta ki az idő próbáját, 15 millió forintnyi közpénzből újul meg az oladi templom párkányzata