NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Már sokkal jobban megéri ingatlant venni és annak a törlesztőjét fizetni, mint bérbe venni egyet és szórni ki az ablakon a pénzt

Két szakértővel is beszélgettünk a szombathelyi ingatlanhelyzetről. Sokan a bérbeadásból szeretnének meggazdagodni, ezért eléggé megszaladtak az albérletárak. Emiatt pedig egyre nehezebb kiadni a lakásokat, közben pedig a banki kamatok egyre kedvezőbbek. Fordul a piac, ami azt is jelentheti, hogy újabb válság van kialakulóban?

Elég rendesen átalakult az utóbbi években az ingatlanpiac, ami annyira nem is meglepő, hiszen folyamatos körforgásban van. A legutóbbi statisztikák szerint átlagosan havi 100 ezer forintért lehet manapság lakást bérelni Szombathelyen, ami lássuk be, nem kevés pénz, főleg ha egy átlagos magyar fizetést veszünk alapul. Konetsny Barnabás, a Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője szerint az ingatlanárak emelkedéséhez nagyban hozzájárul az is, hogy az utóbbi időben számtalan befektető vásárolt lakásokat azzal a céllal, hogy később kiadhassák ezeket.

„Ők azzal is számoltak, hogy nem csak a bérletidíj lesz majd hozam számukra, hanem az ingatlanárak növekedése is. Ezáltal most már a bérletidíjaknál is megfordult a kör, tehát sokkal nagyobb a választék azok számára, akik bérbe szeretnének venni lakást. Lehet találni most már 65 ezer forintért is albérletet, de jellemzően inkább 90 és 100 ezer forint közötti az átlag” – mondja Konetsny.

Klemenik Márta, a Duna House Franchise partnere is egyetért vele, érdekesnek tartja a jelenlegi helyzetet. Szerinte ugyanis sokkal nehezebb most a lakáskiadás, mint néhány évvel ezelőtt, ennek pedig az az oka, hogy telítődött a piac. Valóban rengetegen vásároltak befektetési céllal ingatlanokat, amiket most 100 ezer forint körüli áron próbálnak bérbe adni, de elég kevés sikerrel.

Sokan inkább saját ingatlanban gondolkoznak

„Én inkább 80 és 90 ezer forint közé tenném az átlagot, szerintem ennyi, amiért tényleg ki is tudjuk adni a lakásokat” – osztotta meg tapasztalatait. Elárulta továbbá, hogy volt már precedens arra is, hogy havi 300 ezer forintért hirdettek nálunk családi házat. Viszont most már nem igazán vesznek ki ilyeneket, mert elmondása szerint aki már ilyen nagyságrendben keres, az inkább saját ingatlanban gondolkozik.

„A legolcsóbbak mostanában talán havi 70 ezerért mennek, de ezek nagyon hamar elkelnek. Az olcsóbbak lennének a legkeresettebbek, hiszen azt gondolom, hogy a mai magyar bérek körülbelül ezt teszik lehetővé egy átlag állampolgár részére” – folytatja Klemenik, majd hozzáteszi, hogy szerinte sokan szeretnének „meggazdagodni” a lakások bérbeadásából, de manapság már olyan kedvezők a banki kamatok, hogy sokkal jobban megéri vásárolni egy ingatlant és annak a törlesztőjét fizetni, mint bérbe venni egyet és tulajdonképpen csak szórni ki a pénzt az ablakon.

Csökkentek az árak

Klemenik Márta úgy gondolja, fordult a helyzet, egy ideje már felülkerekedett a bérbevételi piacon a kínálati piac, így a befektetők kénytelenek voltak lejjebb vinni az albérletárakat. Információink szerint az elmúlt fél évben lehetett igazán tapasztalni a csökkenést, két ingatlanszakértőnk pedig meg is erősítette mindezt.

„Nagyobb lett a kínálat, így a tulajdonosok kénytelenek voltak csökkenteni az árakat” – mondta Konetsny, akivel kollégája is egyetértett: „Valóban csökkentek az árak, méghozzá azért, mert nem tudják kiadni a lakásokat. Ezért is mondtam, hogy a kínálati piac diktál az albérletek terén.”

A Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője viszont úgy gondolja, hogy lassan kezd átfordulni a helyzet, és bár még nem teljesen, de hamarosan a keresleti piac fog inkább diktálni.

fotó: Józing Antal

A belváros a legnépszerűbb

Konetsny Barnabás úgy gondolja, hogy általában a 90 és 100 ezer közötti kategória a legkeresettebb, ezen belül pedig főleg a kisebb belvárosi lakások iránt érdeklődnek sokan. A belvároson kívül viszont ott van még a legkeresettebb szombathelyi körzetek között Olad, Minerva, Kámon és a nyugati városrész is. Kevésbé preferálják viszont a keleti városrészt, a vasút és a Zanati út környékét, de háttérbe szorul még Bogát, Gyöngyöshermán és a derkovitsi városrész is.

Mi a helyzet a lakásáfaemelkedéssel?

2020. január 1-jétől megszűnt a kedvezményes lakásáfa, ami azt jelenti, hogy az eddigi 5%-os áfakulcs helyett ismét a 27%-os van érvényben. Ez a változás viszont még egyáltalán nem jelentkezett az albérletáraknál, sőt, Konetsny elmondása szerint még a használt ingatlanok értékesítésénél sem tapasztalható semmilyen változás.

„A későbbiekben befolyásolhatja, de egyelőre nem lehet látni. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az újépítésű ingatlanokkal együtt a használat ingatlanoknál is áremelkedés várható. De azt is figyelembe kell venni, hogy az utóbbi pár hónapban elég nagy mértékben csökkent a kereslet. És ha ezt vesszük alapul, akkor csökkenni fognak az ingatlanértékek is” – mondja.

„Még nem látjuk semmilyen hatását, mivel mindenki, aki vásárolni szeretett volna, megtette már tavaly és december 31-ig kifizette. Akik pedig most építenek, tehát már a 27%-os áfával, azoktól már most folyamatosan kapjuk az új árlistákat. Van, aki teljes mértékben alkalmazza és ráterheli a 27%-ot, de van olyan beruházó is, aki mondjuk a felét benyeli, tehát nem annyival emeli az árat, mint amennyi az áfa emelkedése” – árulta el Klemenik.

Már nem olyan nagy motiváció Ausztria közelsége

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Ausztria közelségének lehet-e érezni bármilyen hatását az ingatlanpiacnál. Sokan döntenek-e esetleg úgy, hogy az ország másik feléről a környékre költöznek, sok esetben azért, hogy a magasabb bérek miatt Ausztriában dolgozhassanak. Konetsny azt mondja, személy szerint nem érzi ennek hatását, szerinte nem annyira jellemző.

„Én azt gondolom, hogy talán 2-3 évvel ezelőtt lehetett ezt érezni. Akkor valóban sok olyan vásárlóval találkoztunk, akik az ország más részeiről jöttek. Mostanában nem gyakori, hogy olyan családokkal találkozunk, akik úgy döntenek, hogy áttelepednek Szombathelyre” – tette hozzá Klemenik Márta.

fotó:

Kevés az egyetemista, nem is kell nekik albérlet

Tulajdonképpen nyílt titok, hogy sok más várossal ellentétben a szombathelyi egyetemistákat nem igazán érintik az albérletárak emelkedése vagy csökkenése, ezt pedig szakértőink is alá tudják támasztani. Bőven el tudják őket szállásolni ugyanis a kollégiumokban, nem kell megküzdeniük a helyekért, így az albérletkereséssel sem kell bajlódniuk vagy azon törni a fejüket, hogy hogyan is fogják kifizetni azt.

„Sok esetben kerestek meg minket olyan emberek, akik kifejezetten egyetemistáknak szeretnének kiadni lakást, házat vagy szobát, de erre most már tényleg nincsen akkora kereslet, mivel a kollégiumi férőhelyek elegendők. Elsősorban családoknak lehet ingatlanokat kiadni” – mondta Konetsny.

„Én például Szombathelyen nem is láttam még egyetemistát, aki albérletet keresett volna. Lehet, hogy az egyetemet kellene bővíteni, hogy minél több diák jöjjön és ez nyilván jót tenne a város vérkeringésének is. De mivel nem egy egyetemi városról beszélünk, ezért valóban egyáltalán nem jellemző, hogy albérletben gondolkoznának a hallgatók” – tette hozzá Klemenik.

Mit tartogat a jövő?

Konetsny Barnabás szerint a jelenlegi szinten fognak maradni az árak és a kereslet is. Mivel elég magas a kínálat, most már ki tudja szolgálni a keresletet is és mivel a befektetők kissé eltűntek a piacról, nem fog már nagy mértékben kibővülni a piac.

„A kiadó ingatlanoknál már körülbelül másfél éve ez a helyzet, tehát már nem számít új jelenségnek, hogy nehezen kiadhatók az albérletek. Akik befektetés céljával vásároltak, azok a banki kamatoknál nagyobb hozamot szerettek volna ezzel szerezni” – mondta Klemenik Márta, majd így folytatta: „Az viszont érdekes, hogy a 2008-as válságban pörögtek az albérletek, de most ez egyáltalán nem mondható el a piacról. Az eladó lakások terén szerintem mindenképpen kínálati piacba fog visszafordulni a helyzet. Nem tartom kizártnak, hogy jön egy újabb válság, de ez nem lesz annyira erős, mint a 2008-as. Még mindig túláraznak az eladók és egyre kevesebb a vevő, tehát már most látszik, hogy valami elindult.”

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: H* b*z*rt *sk*l*k m*ll*tt *s m*r v*l*gv*g* ("*ssz**ml*s"...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
kovacs_ugynok: V*l*szt*s*k *l*tt 1 *vv*l b*szt*tn* *z *n. *ll*nz*k*t *l*g kr*t*...
Miközben a Fidesz oltásellenességgel támadja a baloldalt, az ellenzéki szavazóknál magasabb az oltási kedv
iszek: *g*n,f*l*g *gy,h*gy * cs*l*dj* *gz*t*k*s h*ly*n ny*r*l(t) * f*n*...
Napi Szlávik: nyárra elérhető a nyájimmunitás
Peter1968: S*ngb*rd c. f*lm.......
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
Katka: N*gy*n sz*r*tn*k *ly*n *mb*rr*l sz*m*ly*s*n b*sz*ln* *k* l*j*tt ...
Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre