NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Hende-adó bevezetésére készül a szombathelyi önkormányzat

Jelentősen megemelhetik az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját a kormányzati elvonások miatt.

Horváth Attila költségvetésért felelős alpolgármester Facebook-videóban jelentette be, hogy jelentősen megemelik az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját. A mértékére nem tért ki, valószínűleg hamarosan polgármesteri rendeletben jelennek meg a részletek.

Az alpolgármester a bejelentés előtt kifejtette, az önkormányzat legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a város működését, a hulladékszállítástól a közösségi közlekedésig, az óvodákig és bölcsődékig, és hogy segíteni tudjanak a nehéz helyzetbe került embereken.

A járvány, valamint a kormányzati elvonások súlyos kihívások elé állították az önkormányzatot. 1,8 milliárd forinttal csökken az iparűzési adó bevétele, amit még meg is adóztatnak, a kormány 2,7 milliárd adót von el a várostól. A további elvonásokkal ez 3,8 milliárd, azaz 3800 millió forint bevételkiesését jelent a városnak.

Horváth Attila alpolgármester
fotó: Kiss Tamás

Ebben a helyzetben az önkormányzat előtt két lehetőség áll, az egyik a spórolás. Ennek érdekében olyan költségvetési tervezetet késztettek elő, ami alapján az önkormányzati intézmények, cégek, összesen 2 milliárd, azaz 2000 millióval kevesebből kell gazdálkodniuk, mint az előző évben.

„Ezt számon is fogjuk kérni rajtuk” – mondta Horváth Attila.

A másik lehetőség a bevételek növelése. Nemény András polgármester azt kérte, hogy olyan adóemelési javaslatot dolgozzon ki, ami nem érinti a lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat. Ezért döntöttek az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adójának emeléséről.

Az alpolgármester elmondta, Nemény András levélben arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy engedje el a szolidaritási adóját Szombathelynek. Ha ez megtörténik, akkor a most bejelentett adóemelést azonnal és visszamenőleges hatállyal visszavonják.

Horváth Attila kérést intézett Hende Csaba országgyűlési képviselőhöz is. Arra kérte, járjon közbe, lobbizzon, hogy Nemény András kérését a miniszterelnök teljesítse.

És arra is, hogy érje el, ami a szomszédos választókerület képviselőjének, Ágh Péternek sikerült. Ugyanis Sárvár 2 milliárd, Kőszeg 6 milliárd forint kormányzati támogatást kapott.

„Ne kelljen Hende-adónak hívni a most bejelentett adóemelést” – fejezte be Horváth Attila alpolgármester.

Az adóemelésnek még át kell mennie a jogszabályalkotási folyamaton, november 30-ig kell bejelenteni a január 1-től érvényes adókat, később már nem lehet új adókat bevezetni a következő évre. Csökkenteni, visszavonni viszont lehet, és ha mód lesz rá, ez meg is történik, ezt Horváth Attila is kiemelte.

A kormány újabb megszorításokra készül

Éppen ma írtunk

2020.11.17. 11:13

Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány

/ gazdaság 13 hsz. /
Nemcsak felfüggesztené, hanem elengedné az iparűzési adót – és ezzel együtt gyakorlatilag megszüntetné a városok önálló gazdálkodását - Parragh László, aki minden bizonnyal Orbán Viktor magyar hangja.
arról, hogy a kormány tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egy interjúban azt mondta, el kell engedni az iparűzési adót. Nem felfüggeszteni, hanem elengedni. Parragh ráadásul az összes önkormányzati adó mértékének befagyasztását is javasolta, ami ugye, azt jelenti, hogy az önkormányzatok nem tudják az egyéb adójukat sem felemelni.

A helyzet azért komoly, mert Orbán Viktor miniszterelnöknek megtetszett az ötlet, hacsak nem a kormányból indult el, és az erre kiválóan alkalmas kamarai elnököt csak szócsőnek használták.

Ahogy idézett cikkünkben is írtuk, ez a terv gyakorlatilag lenullázná a városokat, Szombathelyen több mint tízmilliárd esne ki a költségvetésből. Ráadásul a kis- és középvállalkozásoknak sem segítene az iparűzési adó elengedése, mert – mint már írtuk

2020.11.17. 11:13

Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány

/ gazdaság 13 hsz. /
Nemcsak felfüggesztené, hanem elengedné az iparűzési adót – és ezzel együtt gyakorlatilag megszüntetné a városok önálló gazdálkodását - Parragh László, aki minden bizonnyal Orbán Viktor magyar hangja.
– az iparűzési adó több mint felét a multik, nagyvállalatok fizetik be, a kis- és középvállalkozások vagy nem, vagy csak kisebb mértékű iparűzési adót fizetnek.

A szombathelyi Fidesz közleményben reagált

Nyilatkozat

Az iparűzési adó bevétel csökkenése nem kormányzati elvonás, hanem a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés következménye.

Szombathely az önkormányzati választás óta számos juttatásban és kedvezményben részesült Magyarország Kormánya részéről. Legnagyobb vállalatunk, a Schäffler új beruházását több, mint 5 milliárd Ft-tal támogatta a Kormány. A Kormány által irányított Volán Zrt. a Kormány autóbusz programjának keretében bocsátott a szombathelyi utazóközönség jobb kiszolgálása és városunk tisztább levegője érdekében a város rendelkezésére hét vadonatúj autóbuszt mintegy 700 millió Ft értékben.

Tehát Szombathelyt az önkormányzati választás óta semmilyen diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nem érte, sőt, maga mögött tudhatja a választás eredményétől függetlenül a jövőben is a Kormány támogatását.

A miniszterelnök adót elengedni nem tud, mert az adókat az Országgyűlés állapítja meg, mégpedig minden települést egyenlő mércével mérve. Az úgynevezett szolidaritási adó nem a Kormány bevétele, hanem az felosztásra kerül a kisebb adóerő képességű városok és falvak között.

Horváth Attila alpolgármester vagy nem tudja ezt, és akkor azért, vagy tudja ugyan, de szándékosan félre akarja vezetni a szombathelyieket, és akkor meg azért kell azonnal lemondania tisztségéről, hiszen arra a mai hamis nyilatkozatával méltatlanná vált.

Megszokhattuk, hogy a baloldal egyetlen választ ismer a válságra: megszorításokat és adóemelést. Ideje lenne végre a valódi megoldások felé fordulniuk!

Szombathely önkormányzati vezetőinek sivalkodás, vádaskodás és másokra mutogatás helyett végre szembe kellene nézniük az egész országot, Európát és a világot sújtó járvány okozta válság enyhítésének rájuk háruló feladataival.

Javasoljuk, hogy mindenek előtt szüntessék meg a városi vezetők feleségeinek valódi munkával nem, csak busás fizetéssel járó sportállásait, a városi médiában elburjánzott indokolatlan kifezetéseket, a haverok és politikai kliensek munka nélküli jövedelmeit! Ígérjük, hogy nem fogunk sírni a show cooking és hasonló átlátszó tolvajlások, böszmeségek után!

FIDESZ Szombathelyi Szervezete

Hozzászólások (47)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget