NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kafkai mélységekbe jutott a szombathelyi önkormányzat sajtóval való bánásmódja

Mielőtt nekiálltunk volna az EU-s pénzből, fürdőszoba nélküli, udvari vécével épült önkormányzati lakásokról készült cikkünknek, 3 hónapot vártunk a polgármesteri hivatal válaszaira. Ők inkább sumákoltak, most meg zavaros helyreigazítási kérelmet küldtek.

A történelem legsötétebb korszakaira emlékeztet az, amikor az aktuálpolitika beavatkozik a sajtó működésébe. Márpedig most éppen ez történik.

Ez nem mi mondjuk, hanem egy kiváló ismeretlen szerző a Szombathelyi Hírlap nevű agitprop-kiadvány május 3-i számának harmadik oldalán.

Az aktuálpolitika persze mindig is szeretett beavatkozni a sajtó működésébe, a kérdés az, hogy milyen módon.

Bizony, a történelemben – különösen itt Kelet-Európában – a hatalom mindig is élvezte, ha pórázon tudja vezetni a sajtót. És vannak olyan korszakok, amikor a póráz sem elég: az informálás helyett a dezinformáció házhozszállítását, a vélemények ütköztetése helyett az olcsó uszítást várják el tőle.

Szomorú, de nem példa nélküli helyzet, volt már ennél rosszabb is errefelé.

A jelenkori magyar sajtó lenyúlását, kisajátítását, kiskorúsítását nem tartom a világvégének, még talán vészjóslónak sem, csak egy gátlástalan és cinikus hatalom működési velejárójának. Ami előbb vagy utóbb bedől, mint ahogy bedőlt eddig minden hasonló. Hogy mi jön utána, az más kérdés.

Az viszont zavar, hogy amikor az ember újságíróként ezekről beszél, mindig olyan érzése van, mintha durcás gyerekként panaszkodna, hisztizne, siránkozna. Pedig tényleg nem áll ilyesmi a szándékában, csak tenni szeretné a dolgát, ha hagynák.

No, ez a kicsit hosszúra sikeredett felvezető után a továbbiakban maradjunk a tényeknél, abban a naiv hitben, hogy talán érdekel még valakit.

A kezdet: tízen 32 négyzetméteren

Valamikor tavaly decemberben keresett meg minket a szombathelyi Horváth család, hogy írjunk problémájukról, merthogy tízen laknak egy 32 négyzetméteres önkormányzati lakásban, amelyet ugyan EU-pénzekből éppen felújít a város, de a felújítás után sem lesz fürdőszobájuk. Január elején fotós kollégával el is mentünk családlátogatóba. Meghallgattuk a történetüket

2019.04.02. 18:24

Félmilliárd forint EU-pénz elköltése után is csak udvari vécé jutott a szombathelyi önkormányzati bérlakásokba

/ közélet 35 hsz. /
Nem akartuk elhinni a szombathelyi család történetét, hogy tizen laknak egy 32 négyzetméteres önkormányzati lakásban. De kiderült, a valóság még ennél is durvább.
, és három kérdés is felmerült bennünk. Magának a családnak a helyzete mint szociális jelenség; másodszor a szombathelyi önkormányzati lakások elosztásának elmélete és gyakorlata; harmadszor az az uniós városrehabilitációs projekt, amelynek végeredménye udvari vécés és fürdőszoba nélküli lakások lettek.

Erről a Szabadságharcos utcai tömbről van szó
fotó: Józing Antal
Persze, hogy megkérdeztük

Mivel láttuk, hogy ez egy komplex ügy, így a polgármesteri hivatalhoz fordultunk információért.

2019. január 7-én egy hosszabb levelet írtunk. Néhány bekezdésben vázoltuk a helyzetet, majd a nyolc kérdést tettünk fel a három témakörrel kapcsolatban.

Egészen pontosan ezeket:

Horváth János történetével kapcsolatban:

 • Igaz-e Horváth János által elmondott történet?
 • Van-e olyan eleme, amiről nem tudunk, és ami fontos a történet szempontjából.
 • A felújítással kapcsolatban:

 • Pontosan mennyi pénzből és mi valósul meg a Szabadságharcos utca 4-ben?
 • Valóban lesz néhány olyan lakás, amely a felújítás után sem lesz összkomfortos?
 • A lakásügyekkel kapcsolatban:

 • Hány önkormányzati lakás van ma Szombathelyen?
 • Mennyi az átlagos négyzetméterenkénti bérleti díj?
 • Az igénylők mekkora hányadának tudnak lakást biztosítani?
 • Milyen kritériumok alapján ítélik a lakást az igénylőknek?
 • Amennyiben a kérdéseinkre önkormányzati rendeletekben, közgyűlési határozatokban is fellehető a válasz, úgy természetesen elég egy vonatkozó link. Annak is örülnénk, ha szakemberrel tudnánk beszélni a felmerült kérdésekről

  – írtuk még a levél végén.

  Az elektronikus levelet aztán nemcsak a hivatal két kommunikációs munkatársának, de a jegyzőnek is elküldtük.

  Nem érkezett rá semmilyen válasz – ami egyrészt szomorú, másrészt kiszámítható volt. Az önkormányzat ugyanis – gyaníthatóan központi utasításra – csak a saját lakájmédiát látja el információval és hívja meg sajtótájékoztatókra (ez most valamelyest változott az ellenzék hatalomátvételével, de ez egy másik történet).

  Helyszíni szemle

  Miután hetekig, sőt hónapokig vártunk a válaszra, többször kimentem megnézi a Szabadságharcos utcai helyszínt, ellenőrizni, hogy valójában úgy van a felújítás, ahogyan a család arról beszámolt. És láthatóan tényleg úgy volt.

  fotó: Józing Antal
  Az cikk

  Az írást

  2019.04.02. 18:24

  Félmilliárd forint EU-pénz elköltése után is csak udvari vécé jutott a szombathelyi önkormányzati bérlakásokba

  / közélet 35 hsz. /
  Nem akartuk elhinni a szombathelyi család történetét, hogy tizen laknak egy 32 négyzetméteres önkormányzati lakásban. De kiderült, a valóság még ennél is durvább.
  végül 2019 április 2-án publikáltuk, szinte csak a tényekre hivatkozva, külön hangsúlyozva, hogy kérdéseinkre nem kaptunk választ, illetve egy élőlinket is beillesztettünk a város honlapján részletezett projektre mutatva.

  A cikk – ahogy várható volt – jókora vitát váltott ki, mind a Facebookon, mind a saját oldalunkon. Ez utóbbin eddig 39 olvasó hozzászólás érkezett.

  Aminek örültünk, ugyanis mi nem akartunk állást foglalni az ügyben, aminek számos értelmezési lehetősége van.

  A polgármesteri hivatal azonban továbbra is hallgatott.

  Válaszok helyett helyreigazítás kérelem

  Végül is április 29-én – azaz közel 4 hónappal (!) a kérdéseink elküldése után – levél érkezett a felvetett témákkal kapcsolatban. De nem a válaszok jöttek, hanem egy helyreigazítási kérelem.

  Az ebben megfogalmazottak egy része egyszerűen érthetetlen, másik felét pedig már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna kapnunk válaszként.

  Nézzük akkor sorban: Az EU projektről ezt írják:

  A Nyugat írása már a címben kiemelve szerepelteti a rekonstrukció kapcsán a félmilliárd forintos összköltséget, azt a hamis látszatot keltve, mintha kizárólag a Szabadságharcos utcai felújítás kerülne 445 millió forintba. Az EU-s projekt leírása a szombathelyi önkormányzat hivatalos honlapján – néhány kattintás után – bárki számára elérhető. Ebből kiderül, hogy „Szociális városrehabilitáció II. ütem” elnevezésű beruházás – a szociális lakások mellett – tartalmaz út- és parkfelújítási tételeket, játszótér létesítését, buszöböl kialakítását, de még a Körmendi utcai kápolna „épületének közösségi célú felújítására” a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség is részesül a forrásból.

  A majdnem 193 millió forintos bruttó összköltséggel a projekt leghangsúlyosabb eleme ugyan valóban a szociális lakások felújítása, de ebben – a Szabadságharcos utca tizenkét lakásán túl – szerepel nyolc Óperint és öt Körmendi utcai lakóingatlan is. A beruházás így összesen 25 lakás rekonstrukcióját érinti, a Szabadságharcos utcai ingatlanok felújítására fordított bruttó összeg pedig nem egészen 67,5 millió forint.

  Ezt nem nagyon értjük. A cikkben mi is egyértelműen megírtuk, hogy a Szabadságharcos utcai tömb egy nagyobb projekt része. Ráadásul egy élő linket helyeztünk el, ami a város weboldalán levő projektleírásra vezet. Hogy pontosan 25 lakásról van szó, az az eredeti leírásban sincs, de egyrészt nem olyan fontos, másrészt ha 4 hónappal ezelőtt megírják, legalább ezt tudjuk.

  fotó: Józing Antal
  A fürdőszoba hiányáról ezt írják:

  A cikk írója azt írja, hogy: „a korábbi ígéretekkel ellentétben, felújítás után sem lesz fürdőszoba a Szabadságharcos utcában”. Az állítás nem igaz. A beruházás második lépcsőfokának befejezésével ugyanis nem ér véget a fejlesztés, a vizesblokk kialakítása az idei tervekben szerepel.

  Tehát lesz egy „vizesblokk”. Ez egyrészt azt jelenti, hogy ebben a projektben nem építenek fürdőszobát az érintett lakásokhoz, másrészt az, hogy később sem, mert a vizesblokk a mi értelmezésünkben azt jelenti, hogy valamiféle közös fürdő épül. Majd. Esetleg. Ha úgy alakul. Az udvaron. 2019-ben. Vagy később. Ha lesz pénz. Most már tényleg érdekel minket a műszaki dokumentáció.

  A családról ezt kellene helyreigazítani:

  A cikk alapjául szolgáló történetben több állítás sem felel meg a valóságnak. Amennyiben az érintett család írásbeli felhatalmazást ad arra, hogy az Önkormányzatnál levő ügyükről tájékoztatást adjunk, abban az esetben tudjuk csak nyilvánosságra hozni a valós tényeket.

  Na igen. Ezt kérdeztük négy hónappal ezelőtt.

  És végül a helyszín bejárásáról ezt írják:

  A Nyugat újságírója az alapos, tényekre szorítkozó adatgyűjtés helyett „afféle B-kategóriás James Bondként” az építkezésre többször belépve próbált meg tájékozódni. Az 191/2009. Kormányrendelet világosan kimondja, hogy építési munkaterületen csak olyan személyek tartózkodhatnak, akik „a vállalkozói nyilvántartásban szerepelnek, illetve erre jogosultsággal rendelkeznek, és az építési napló által igazoltan részt vesznek a napi munkában, annak ellenőrzésében és irányításában”. A cikk szerzője és a társaságában a munkaterületre belépő más személyek ezeknek a feltételeknek nem feleltek meg, így az olvasók teljes félrevezetésén túl még jogszabályt is sértettek.

  Ennek megítélését az olvasóinkra bízzuk.

  És akkor még egyszer felhívjuk a polgármesteri hivatal (kabinet, titkárság stb.) munkatársainak figyelmét a január elején elküldött 8 kérdésünkre.

  Hozzászólások (6)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
  Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
  Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
  Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
  miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
  Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
  OhneGetzi: *m*t * t*rv*ny*k *ng*dn*k, k*h*szn*lj*. F*lj*bb k*ll*tt v*ln* r...
  Sárvár és a multik - Mennyire fér meg az ipar az idegenforgalommal?
  miki1950 : *rr*l sz*l. M*v*l k*ty* b*j*m, n*m *k*r*k sz*nd*k*s*n b*t*g l*n...
  Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?