NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombat: elállt a viharos szél, óriási torlódás, végeláthatatlan sorok

Vas megye megúszta, de szombat reggel még 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, viszont a vonatok menetrend szerint közlekednek.

21:20 - Az Útinform legfrissebb hírei

Győr-Moson-Sopron megyében a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határállomásokon 16 óra óta beléphetnek a nehézgépjárművek hazánkba. Ausztria és Szlovákia felől több mint 10 km-s kamionsor vesztegel. Személyautóval Hegyeshalom előtt reggel óta vesztegelnek, a kamionok végtelen sora miatt az autósok is csak nehezen tudnak haladni. Érdemes másik átkelőhely felé kerülni.

A magyar-szerb és a magyar-román határon 13.10 óta a nehézgépjárműveket nem engedik be Magyarországra, a parkolókban és a termináloknál kell várakozni.

Képriport a levegőből (ORFK)
fotó: Nyugat.hu

Az M1-esen Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni.

Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es Győri csomópontig továbbra is zárva van, a forgalmat átterelik az 1-es főútra azon is lépésben araszol a forgalom.

Az M0-s autóúton az M1-es autópálya illetve az 1-es főút felé vezető oldalon óriási a torlódás, több km-s a sor, az M1-re Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1 csomópontban a kamionokat visszaforgatják az M7-es felé.

A 75-ös főúton a teherforgalmat még korlátozzák, a 7.5 tonnánál nagyobb járművek nem közlekedhetnek.


19:04 - Ideiglenes forgalomkorlátozás az M1-sen

A közlekedés biztonsága érdekében ideiglenesen leállították a forgalmat az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 83-84 kilométerszelvénynél, a komáromi lehajtó után - tájékoztatta a rendőrség szombat este az MTI-t.

A sajtószolgálat közölte: szükségessé vált az útszakasz megtisztítása, a járható út szélesítése.


18:50 - Képriport a levegőből

Pénteken a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság Légirendészeti Parancsnokság munkatársai helikopterre telepített speciális légifelderítő berendezéssel repülték végig az M1 autópálya legveszélyeztetettebb szakaszait, és információkkal segítették a mentésirányítást végző operatív törzsek munkáját. A rendőrségi helikopteren utazott az ORFK légifotósa, H. Szabó Sándor is, aki a felvételeket az M1 autópálya Ács és Máriapuszta közötti 25 kilométeres szakaszán készítette. (forrás: police.hu)

Képriport a levegőből (ORFK)
fotó: Nyugat.hu

18:31 - Sehol sincs érvényben a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetés

Szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. A jelentés szerint éjszaka foltokban zúzmarás köd képződhet. Hajnalra a hőmérséklet északkeleten helyenként megközelítheti a mínusz 15 fokot.
Vasárnap a Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél, az erősebb lökések a nyugati részeken lesznek, ahol azonban ekkor már nem borítja a felszínt hóréteg, így hófúvás nem várható - tették hozzá.
Vasárnapra már semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.


17:00 - Vége a kamionstopnak Győr megyében

Vége a kamionstopnak Győr-Moson-Sopronban - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szombaton az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy elmondta: ennek értelmében déltől ismét beléphetnek Magyarországra Hegyeshalomnál és Rajkánál a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek. Hozzátette: az M1-es autópálya megyei szakaszán már nincsenek elakadt járművek, és Győr-Moson-Sopronban a hó miatt egyetlen autó sem vesztegel.


16:22 - Ilyen útviszonyokra számíthatunk

A korábbi havazás után még jégbordásak, hókásásak a fő- és a mellékutak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Tolna megyében. Latyakosak az utak Nagyatád, Tamási, Kiskőrös, északon Sátoraljaújhely, Vásárosnamény, Nyírbátor és Mátészalka környékén. Még havasak a főutak Kisbér és Kaposvár térségében. Jeges útszakaszok vannak Tapolca és Harkány környékén. A látási viszonyok mindenütt jók. A hőmérséklet a legtöbb helyen fagypont körüli, azonban Gyöngyös környékén és a Kékesen a hideg miatt lefagyások alakultak ki. A Dunántúl északi megyéiben, továbbá Pest megye nagy részén és délen Baranya megyében közepes erejű széllökésekre kell számítani. Máshol gyenge a szél vagy szélcsend van. (forrás: http://www.hajdupress.hu)


Eddig csaknem 15 ezer embert mentettek ki a hó fogságából

16:00 - Országszerte 14 400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából - ismertette a szombat délutáni adatokat a katasztrófavédelem és a rendőrség.

A police.hu oldalon megjelent közös közleményben azt írták: a katasztrófavédelem 754 műszaki mentést hajtott végre, 182 jármű kiszabadítása pedig most is tart. A közutakon - a havazással összefüggésben - már nincs mentésre váró ember.

Jelenleg 31 település van elzárva a külvilágtól, míg az elzárt utak száma 57, az útszakaszoké pedig 41 - tették hozzá, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását.

Az áramszolgáltatás szünetelésével küzdő 91 településen a rendőri jelenlét folyamatos - közölték. A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.


13:57 - Még nyolcvanan vesztegelnek Győrben

Még nyolcvanan várakoznak a győri önkormányzat és a katasztrófavédelem által kialakított melegedőkben arra, hogy továbbutazhassanak - közölte szombat kora délután a városháza szóvivője az MTI-vel.

Domanyik Eszter elmondta: az elmúlt két éjszaka összesen 1300-1400 ember vette igénybe ezt a lehetőséget. Rajtuk a város azzal is segített, hogy megnyitotta az egyik iskolát ideiglenes szállásul, valamint fedezte a hóviszonyok miatt a városban rekedt úton lévőket ellátó karitatív szervezetek költségeit.
A szóvivő megjegyezte: arról nincsenek adataik, hogy hányan éjszakáztak szállodákban, panziókban, arról azonban tudnak, hogy sok helyütt ingyen vagy jelentős kedvezménnyel szállásolták el a bajbajutottakat. Emellett a helyiek is nagy számban kínálták fel saját otthonuk egy szobáját, ágyát a bajbajutottaknak.

A Pécsi Norbert Sándor szóvivő által kiadott összegzésben pedig az olvasható: Győr és Pannonhalma térségében még nyolc út van lezárva .


12:00 - A lényeg, hogy a fontos hírek se maradjanak ki...

Mai mém

Egy gyöngyszem a közösségi oldalak mai terméséből.

Neten keringő üzenet
fotó: Nyugat.hu

12:10 - Száznál kevesebb út járhatatlan, 19 település még megközelíthetetlen

96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban - értesült a HavariaPress. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 11 órai összesítése alapján 96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban. A társaság munkagépei megállás nélkül dolgoznak, így a reggeli órákhoz képest több mint 30 utat és 10 települést sikerült felszabadítani. A legtöbb járhatatlan út Fejér, Komárom-Esztergom, valamint Veszprém megyében van. A főutak közül a 75-ösön, a 13-ason, a 81-es Komárom-Esztergom megyei részén találhatóak járhatatlan szakaszok.

A 82-es főút teljes Veszprém megyei szakaszán a 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem közlekedhetnek. 75-ös út egy szakaszáról ugyancsak kitiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket. Komárom-Esztergom megyében 8 település megközelíthetetlen: Aka, Bajna, Csatka, Csém, Csép, Ete, Hánta, Mogyorósbánya továbbra is a hó fogságában van. Fejér megyében már csak két települést, Bakonykútit és Kislókot zárja el a hó. Veszprém megyében Barnag, Felsőperepuszta, Hárskút, Lókút, Lovászpatona, Nagydém, Páliháláspuszta és Vöröstó elzárt település.


9:50 - Javul a helyzet az M1-esen

A rendőrség tájékoztatása szerint javul a helyzet az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, szakaszosan már felengedik a járműveket a sztrádára a 81-es, a 82-es és a 83-as útról Budapest felé.

Tóth Gabriella sajtóügyeletes jelezte: mivel az autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszain még előfordulhatnak hóátfúvásos területek, folyamatosan tisztítják az utat, ami lassítja a forgalmat.


Pintér Sándor ezt üzeni


8:58 - Hajdú-Biharban négyezer fogyasztónál még nincs áram

Hajdú-Bihar megyében szombat reggel már kevesebb mint négyezer fogyasztót érintett a zord időjárás miatti áramkimaradás - tájékoztatta az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-t.


8:56 - Veszprém felé az utak

Reggel fél hatkor megindult a buszközlekedés Veszprém megyében, mivel a közlekedési viszonyok sokat javultak - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

Révész András azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat a 3-as fokozatú piros riasztást citromsárga 1-es fokozatúra mérsékelte a megyében. Tájékoztatása szerint a főutak és a mellékutak jégbordásak, havasak, hóakadályok fordulhatnak elő, ezért az igazgatóság arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy mielőtt elindulnak, tájékozódjanak a választott útszakaszról.

Pápán éjszaka feloldották a kihajtási tilalmat. Hét elzárt település van még Veszprém megyében, de több főútvonalon feloldották a korlátozásokat: a 83-as főutat például megnyitották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek előtt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján szombat reggel.

A 82. számú főúton a 7,5 tonna alatti járművek forgalma reggel megindulhatott, de ugyanezen az úton Veszprém és Zirc között forgalomkorlátozás van érvényben rájuk.

A tájékoztatás szerint a 7301-es út továbbra is teljes hosszában le van zárva. Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai lakcím igazolása után tovább haladhatnak. Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok hajthatnak be, a 8301-es út a Zirc-Akli és a Pénzesgyőr közötti szakaszon járhatatlan.

A 8302-es út Csótig járható, Csóttól a 8306-es számú főúton Vanyola, Lovászpatona irányában le van zárva, a 8213-es út Tés és Szápár között teljes hosszában le van zárva, a 8216-es Dudartól a megyehatárig terjedő szakasza szintén nem járható. Elzárt település Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Szápár, Csetény és Bakonynána.


8:30 - Ismét lezárták az M1-est Győr után

Teljes pályazár van az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél - tájékoztatta a rendőrség szombat reggel az MTI-t.

A sajtószolgálat közölte: hókotrók tisztítják az utat, illetve a rendőrség folyamatosan szállítja az autópályára azokat a tulajdonosokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányában.

A lezárást a 112-es kilométernél lehet elkerülni Győrszentiván felé. Az 1-es számú főút Komárom-Esztergom megyei szakasza egy sávon járható. A szárligeti elágazásnál történt baleset okozta torlódás felszámolás alatt van, itt rendőri irányítás mellett megindult a forgalom.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri azokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel, hogy a 06-34/517-777 és a 06-20/224-27-22-es telefonszámon jelentkezzenek, hogy rendőri segítséggel elszállíthassák a gépkocsikat.

Tegnap az M1-esen
fotó: Nyugat.hu

8:30 - Aki Zalában készül autózni

Zalában szombatra virradó éjjel minden település újra elérhetővé vált közúton, hat útszakasz azonban továbbra is járhatatlan a megyében, többfelé még elakadt kamionokat mentenek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete az MTI-t szombat reggel arról tájékoztatta, hogy továbbra is zárva van a 75-ös főút Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom közötti szakasza, innen a baki tetőig pedig csak személygépkocsikat engednek közlekedni. Járhatatlan még a Kilimán és Zalaszabar, a Gelse és Pölöskefő, a Tófej és Söjtör közötti út, és nagyon nehéz az eljutás a Zalaszántó és Vindornyalak közötti szakaszon.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI érdeklődésére közölte: szombat reggel három helyszínen még kamionok mentésén dolgoztak a beavatkozó egységek és társszerveik. Az M7-es autópályán és az M70-es autóúton, valamint a 75-ös főúton Pacsánál mentenek megcsúszott, elakadt teherjárműveket.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt napok rendkívüli időjárása miatt úton rekedtek elhelyezésére Zalában kijelölt ideiglenes melegedőhelyeken már senki nem tartózkodik, éjszaka az elszállásoltak mindegyike útnak indult.


20 település nem érhető el közúton

Még 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, és 20 település nem érhető el közúton - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel.

A közlemény szerint a szombat reggeli órákra a Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkája is hatékonyabbá válhatott. A társaság munkagépei megállás nélkül dolgoztak éjszaka és a reggeli órákban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat reggel 6 órai összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út volt. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tennie a társaságnak.

Megközelíthetetlen település volt szombat reggel Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj.

A közlemény szerint a Dunántúlon továbbra is téliesek az útviszonyok, a reggeli fagyok miatt több fő- és mellékúton is előfordulhatnak síkos útszakaszok. Ezért a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek, csak téli gumival felszerelt gépjárművekkel keljenek útra, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az M1-es a hófúvásban
fotó: Nyugat.hu

Hetvenhét településen még mindig nincs áram

Hetvenhét településen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője szombat reggel az MTI-vel.

Tóth Gabriella tűzoltó főhadnagy elmondta: az áram nélkül lévő fogyasztói helyek száma ötvenezer.

A szóvivő tájékoztatása szerint szombatra virradó éjjel a megyében harmincan vették igénybe a kijelölt melegedőhelyeket, miután az áramkimaradás miatt nem tudtak fűteni a lakásukban. A nyíregyházi Ózon panzióban térítésmentesen 25-en kaptak elhelyezést, Bujon négy, míg Nagyhalászban egy ember.

A ivóvíz-szolgáltatás már mindenütt helyreállt Szabolcsban, s ebben nagy szerepe volt, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság budapesti központjától negyven áramfejlesztő aggregátort vittek a térségbe, egy részükkel az áram nélkül maradt települések szociális intézményeinek fűtését is biztosították.

A megyében megközelíthetetlen település nincs, három út, a Kemecse-Vasmegyer, az Ibrány-Nagyerdő-tanya, valamint a Nagyhalász-Tiszarád közötti összekötő utak azonban a hóakadályok miatt még le vannak zárva. Nehezen járható a Berkesz-Demecser közötti út is. Tóth Gabriella megjegyezte: Szabolcs megyében a tűzoltók pénteken 24 óra alatt 106 műszaki mentést végeztek.

Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel

Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform szombat reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes vonatok késhetnek.

A reggeli időszakban Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat 20-30 perces késéssel közlekedik, és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 10-20 perccel hosszabb a menetidő. Ezen a vonalon hajnalban három járatot törölt a vasúttársaság. A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig.

A közlemény szerint éjszaka ötszáz hómunkás dolgozott a vasúti pályákon.

Éjszaka a nagyobb vidéki állomásokat nem zárta be a MÁV, hogy a fagyok miatt betérőknek melegedőhelyet biztosíthasson. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állított be a MÁV-Start, hogy az utolsó csatlakozást lekéső utasok szállást kapjanak. A fűtött kocsikban mintegy 120-an fértek el.

A váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik. Hótorlaszra már a Komárom-Győr szakaszon sem kell számítani, de több állomáson nagy teljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok még készenlétben állnak - olvasható a közleményben.


Ilyen időt jósoltak mára

Péntek (március 15.) 20:50 - Szombatra már csak nyolc megyére és Budapestre, és csak a hófúvás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint a főváros területére adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 Celsius-fok között alakul, de a derült, szélcsendes, hóval borított helyeken mínusz 15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között várható. Éjszaka a Dunától kelete helyenként még kialakulhat kisebb havazás, de már csak 1 centiméter körüli hó hullhat.

Az északnyugati szelet a késő esti, éjféli órákig a Dunántúl középső területein továbbra is kísérhetik még helyenként viharos, óránkénti 60-75 kilométeres erősségű széllökések, ami ezeken a területeken hófúvást okozhat. Az éjszaka második felében a szél további mérséklődése várható, így a Dunántúl döntő részén a hófúvás jelentősebb gyengülése várható.

Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen kialakulhat még időnkénti havazás, ebből még maximum mintegy 2 centiméter hó hullhat. Az esti órákig a középső országrészben és az északkeleti határ közelében még lehet mérsékelt hóátfúvás - írta a meteorológiai szolgálat.

Kapcsolódó

2013.03.15. 09:44

Az M1-esen mentik az M1-en ragadtakat - Ez történt pénteken

/ sokkoló 6 hsz. 2 kapcs. /
Feloldották az útzárat a 86-oson, de a 8-ason még maradt. Az M1-es részben járható, míg az M7-es autópálya és az 1-es főút már teljesen.

2013.03.14. 08:27

Havazás és vihar: tömeges balesetek az M7-esen

/ sokkoló 4 hsz. /
Több mint 50 jármű ütközött össze az M7-esen, ahol egyébként is sorozatosan balesetek történnek. Több kilométeres torlódás az M1-esen és a 8-ason is.

2013.03.14. 17:52

Totálkáros kamion, fakidőlés, hóátfúvás - képek, videók

/ sokkoló gal. 3 hsz. 2 kapcs. /
A jóval korábban előrejelzett viharos szél és hó "pontosan érkezett" Vas megyébe. Károkat is okozott a tavaszi tél.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna