NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mit akarnak a szocik Szombathelyen?

A szocialisták nevezték meg először jelöltjeiket az önkormányzati választásokra. Velük kezdjük hát sorozatunkat arról, mit is akarnak megvalósítani azok, akik be szeretnének jutni a szombathelyi közgyűlésébe. A szoci programot Czeglédy Csaba kampányfőnök ismerteti.

Június végén bemutatták jelöltjeiket

2010.06.26. 12:12

Családias jelöltbemutató a főtéri szökőkútnál

/ közélet gal. 41 hsz. 3 kapcs. /
Összefogás a civilekkel – hirdetik a szocialisták, három képviselőjelölti helyet biankóban adnak át nekik. Közben itt a megújulás, régi motorosok maradtak ki a listáról. Amúgy hivatalosan is Ipkovich György lett az MSZP szombathelyi polgármester-jelöltje.
. Azaz mégsem mindegyiket, három helyet szabadon hagytak a függetleneknek és civileknek. A hírek szerint most ide is megvannak a befutók.

Igen, többségében. Az egyik új támogatottunk Udvardi Sándor, aki biztosan nem ismeretlen a szombathelyiek előtt. Egyrészt, mert 1994 és 1998 között már volt városi képviselő. Másrészt, mert régóta autósiskolát vezet, és részt vesz a fuvarozók érdekvédelmi szervezeteiben. A másik Biácsi Tamás Péter, aki különböző karitatív szervezeteknél dolgozott, dolgozik, többek között meggyógyult szenvedélybetegek társadalomba való visszavezetésében.

A harmadik helyre lehet, hogy nem lesz konkrét jelöltünk, de még nem döntött a választási bizottságunk. Megeshet, hogy egy körzetben a civil indulót támogatjuk majd. Tesszük ezt azért, mert felháborítónak tartjuk, hogy a Fidesz a választójogi törvény módosításával mennyire megnehezítette a kis szervezetek, civilek, függetlenek bejutását a közgyűlésbe. Azt akarjuk, hogy egy körzetet a civilek nyerjenek meg.

Ebből is látható, mennyire fontosnak tartjuk a civil szervezetekkel való együttműködést. Amíg a jobboldal nem szüntette meg a polgármesteri keretet, kevés olyan civil szervezet volt, amelyik valamelyik önkormányzati forrásból ne kapott volna támogatást. Szeretnénk, ha ősztől a bizottsági munkában is részt vennének a civilek, tanácskozási joggal. No meg az is fontos, hogy az önkormányzat civil támogatási rendszere egyértelmű legyen, ne merüljön fel újra annak a gyanúja, hogy politikai szempontok alapjándöntenek arról, ki kap támogatást és ki nem.

Hát igen, azt mondják, jól jöhet most a pártnak a civilekkel való szövetség. Visszatérve a hiányzó jelöltjükre: olyan pletykák keringenek, hogy esetleg a MDF-es Szabó Gábor támogatnák majd…

Az MDF megtartotta fontos értékeit Szombathelyen, amit mi is elismerünk, ám nem kötünk szövetséget velük, tudtommal önállóan indulnak a választásokon.

Akkor tán nem csak az Önöknek sok gondot okozó, a jobboldalról éppen visszafelé tartó

2010.07.31. 14:44

Soós József szakított a Fidesszel? - Újra baloldali többség Szombathelyen?

/ közélet 15 hsz. 8 kapcs. /
Az egykor MSZP-s képviselő "függetlenné válásával" lett jobboldali többség két éve közgyűlésben. Soós most újra a Fidesz ellen szavaz, állítólag a Fidesz kigolyózta... De mit mond Soós?
Soós Józsefet akarják támogatni?

Még nincs döntés, de a politikában sajnos-szerencsére bármi megtörténhet, még akár ez is.

Akkor nézzük azt, milyen konkrét programmal kampányolnak majd? Mégis ez lenne az egyik legfontosabb tényező, amely alapján dönthetünk majd.

Amit a legfontosabbnak tartok: mi tényleg szeretjük városunkat, és örömmel dolgozunk érte, az itt élőkért! Nem zsákmányszerzésnek tekintjük azt, ha továbbra is politikai hatalmat kapunk. Számos jó kezdeményezés mellé álltunk oda, és több jó ügyet indítottunk el. Bármennyire elcsépeltnek is hangzik, az a legfontosabb, hogy Szombathely fejlődjön, az itt élők jól érezzék magukat városunkban, az ide látogatók meg örüljenek annak, amit látnak. A városnak szerintem olyan vezető kell, akinek van víziója, és igyekszik is mindent megtenni, hogy amit elképzel, megvalósuljon. Ipkovich György ez az ember.

MSZP-s jelöltbemutató a Főtéren
fotó: Mészáros Zsolt

Másrészről mi baloldali párt vagyunk. Kötelességünk a szociális érzékenységből való cselekvés - segítenünk kell a bajban lévőket, nem szabad csak bizonyos társadalmi csoportokat támogatnunk. Fontos, hogy minél szélesebb körben éljék meg az emberek a demokráciát, alakuljon sok civil szervezet, közösség, érezzék magukénak az emberek ezt a várost, ahol élünk, és érezzék joguknak, hogy bármikor ellenőrizhetik a politikai hatalmat.

Ez mind szép. Az emberek mégis pénzből élnek, fontos, hogy legyen munkahelyük…

Mi is így gondoljuk, és nem csak most. Két ütemben képzeltük el az új munkahelyek létrehozását. Az első ütemen már túl vagyunk: az előző négy évben több mint 400 hektár ipartelepítésre alkalmas területeket szereztünk meg a városnak. Ezzel Nyugat-Dunántúl legnagyobb ipartelepítésre alkalmas területét alakítottuk ki Szombathelyen, a reptérnél Söpte és Gencsapáti között.
Most jön a második ütem. A következő években a kapcsolatrendszerünket kamatoztatva minél több nagy céget, befektetőt akarunk idehozni. És nem a politikai kapcsolatokra gondolok, hanem a gazdaságiakra. A politika eddig sem preferálta ez a környéket, teljesen mindegy, kik voltak kormányon. El vagyunk könyvelve gazdag országrésznek, ahol már nem kell a gazdaság fejlesztését támogatni, ahol már nem kell sok pénzt infrastruktúrára költeni.
Ez nagy tévedés. Szerencsére ezek a döntések a gazdasági döntéshozókon múlnak inkább, mi feléjük keressük a kapcsolatot. Több nyugat-európai gazdasági tanácsadó cég tud már arról, hogy itt van nálunk egy hatalmas, beruházásra váró terület.

Ha már ott tartunk, hogy mi az embereknek a legfontosabb, az első három között biztosan ott van az egészség. Az utóbbi időben inkább a botrányokról, mintsem a jó ellátásról volt híres a Markusovszky kórház.

A Fidesz nagy hibát követett el, amikor egyéni érdekektől vezérelve Szentgotthárdra vitte a kórház központját. Vissza kell hozni azt Szombathelyre, és vissza kell állítani a kórház régi, híresen jó színvonalát is. Az ott dolgozók mindent elkövetnek, hogy a betegek gyógyuljanak, csak sajnos amíg a vezetők egy részének az a fontos, hogy hány politikus rokona tud dolgozni vezető pozíciókban, addig kevesebb figyelem jut a szívüket-lelküket kitevőkre.

Egy biztos, a kórház bekerült a Fidesz és a szocialisták harcába, s ilyenkor a szekértelemnél sokkal fontosabbak lesznek a párt- és egyéni szempontok. Lát esélyt a változásra?

Az ügynek meg kell oldódnia. Addig is, mivel a városnak nincs saját kórháza, a mostanival pedig gyakran elégedetlenek az emberek, egészségmegőrző, megelőző programokat indítunk, ösztönözzük a szűrővizsgálatokat, nagyobb hangsúlyt helyezünk az egészséges életmód terjesztésére az iskolákban, munkahelyeken. Folytatjuk azt a kezdeményezésünkre elindított programot, hogy egyre kevesebb helyen lehessen dohányozni.
Javaslatunkra a képviselőtestület megtiltotta a játszótereken való dohányzást. Most szakemberek bevonásával dolgozunk azon a programon, hogy mely helyeken, milyen ütemezéssel folytassuk ezt. Elindítjuk az Egészséges Szombathely Programot. Egészséges helyi termékek beszerzését a jövőben előnyként fogjuk értékelni a közétkeztetési pályázatoknál.

Tőlünk az a párt biztosan kapna egy piros pontot, aki visszaállítaná a régi konyhákat a gyerekintézményekbe, ahol a konyhás nénik maguk szerezték be az alapanyagokat, helyben főztek, és az elkészült étel olyan is volt… Önt láttam már képviselőtársával muskátlikat osztani a Derkovitson. Ez már a program része?

Az egészséges életet segíti a szép környezet is, amiben élünk. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a közterületekre kerüljön virág - bár ebben nincs panaszkodnivalónk, hiszen egy európai zsűri szerint Szombathely az egyik legvirágosabb város a maga kategóriájában - hanem kerüljön az erkélyekre, a házak előtti mini-kertekbe is virág. Oroszvári Péter képviselőtársammal két éve elindítottunk egy akciót a Derkovitson: tavasszal több ezer tő muskátlit adtunk azoknak, akik kértek, és még szebbek lettek a városrészen az erkélyek. Szeretnénk ezt a programot az egész városra kiterjeszteni a következő évtől.

A nyugodt életkörülmények biztosítása érdekében zajmentes környezetet szeretnénk biztosítani a lakóövezetekben lévő szórakozóhelyek, italboltok nyitva tartásának a korlátozásával.

Ipkovich polgármesterről közismert, hogy szeret biciklizni, legutóbbi kampányfilmjében is szorgalmasan teker. A programjukban is szorítottak helyet a kerékpárosoknak?

Szombathely biciklis város volt és lesz. Városunkban az elmúlt négy évben is több kilométernyi biciklisút épült. A következő négy évben ezt folytatni szeretnénk. Fontos, hogy minden városrészből biztonságosan el lehessen kerekezni a belvárosig. Az elkövetkező években megépítjük a Zanati városrészt és a Zanati utat összekötő kerékpáros utat, és folytatjuk az Oladon már megépített biciklis út építését a Perint mentén át a Derkovits-városrészen.
Ehhez a hálózathoz természetesen infrastruktúra is kell, lesznek új biciklitárolók, és nagyon jó lenne, ha Szombathelyen is elindulhatna a kölcsönözhető biciklik rendszere.
Itt jegyezném meg, a polgármester régi álma a szintén környezetkímélő villamosközlekedés helyreállítása

2009.06.11. 14:09

Újra csilingelhet a villamos Szombathelyen

/ közélet gal. 57 hsz. 3 kapcs. /
Sőt, akár Kőszegre, Felsőpulyára vagy Felsőőrre is utazhatunk majd villamossal. Feltéve, ha sikeres lesz a brüsszeli lobbi, és a város is az elképzelés mellé áll.
, megvizsgáljuk ennek a lehetőségét is. Az elképzelés alapja, hogy Kőszegtől Szombathelyig, és a városon belül is tudjunk villamossal járni.

Ha a klasszikus pártprogramokat nézzük, most jutunk el a kultúráig. Van valami újdonság a szocialisták tervei között ezzel kapcsolatban?

Igen. Szombathelynek nagyon erősek a zenei hagyományai, erre is építve el kellene indítani egy új kulturális fesztivált. Sok környező település megtette már ezt, s látható, mennyire jót tesz az ilyen rendezvény a város hírnevének, imázsának. No, meg az itt élő fiataloknak. Jó előjel, hogy a győriek népszerű fesztiválja, a Mediawave átköltözött Szombathelyre, mert itt jobb körülményeket találtak…

A mostani rendezvényeket újra kell gondolni, például fel kell rázni álmából a Karnevált

2010.07.28. 17:42

Kevesebb a pénz a Savaria Karneválra

/ savaria karnevál 2010 3 hsz. /
Ha nincs pénz, paripa, fegyver, akkor csak pici háborúrt vívunk – mondja Szabolcsi Gábor. A színvonalból azért nem engednek és megmaradnak a megszokott helyszínek is.
- ezt segítheti az ISEUM megújulása
2010.07.31. 07:05

Októberre lesz kész az Iseum

/ közélet gal. 12 hsz. 6 kapcs. /
Már az idei karneválon is számítottak rá, de csak őszre készül el a szombathelyi Isis-szentély. A polgármester szerint egy-két hónap csúszás már nem számít, hiszen a felújítás forradalmi lesz.
is, és a mellette lévő tér kiépítése. Szeretnénk támogatni a városban található egyéni kiállítóhelyeket, magángyűjteményeket is.

Köztudott, hogy a baloldali városvezetés nagyon fontosnak tartotta a két szombathelyi csapat, a Falco és a Haladás támogatását. Ön meg aztán különösen… Ebből aztán sok vita is volt.

Ez a két csapat része a város életének, történetének. Sikeresek, az emberek szeretik őket. Továbbra is kiemelten kell támogatni a Haladást és a Falcot. Ugyanakkor meg kell növelni az utánpótlás nevelésre és a tömegsportra fordított összegeket. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy vegye meg végre a város a MÁV-tól azokat az ingatlanokat, ahol a stadion is található. Nem engedhetjük meg, hogy magánkézbe kerüljön. Ha rajtunk múlik, év végére már a városé lesz, és jövőre megkezdjük a stadion újjáépítését. Szeretnénk egy korszerű, 12 ezer nézőt befogadni képes új stadiont.

Munkahely, egészség, kultúra, sport. A nyugodt élethez kell még a biztonságos környezet is. Főleg így gondolják most az emberek, amikor szinte minden napra jut egy nagy port kavaró bűneset. Mit akar tenni ez ügyben a baloldal?

A főbb ügyekben a rendőrség tegye a dolgát, teszi is. Ebben a képviselő-testületnek nincsen dolga. Azonban tehetünk sok mindent, hogy a hétköznapok is nyugalomban teljenek. Ne kelljen attól tartani, hogy vásárlásból jövet valakik nem hagynak bennünket békén, vagy a gyerekeket vegzálják a játszótereken.

Oroszvári képviselőtársammal segítettük egy minta-projekt elindítását a Derkovits-városrészen: egy, főleg az itt élőkből álló városrész-őrség járja a lakótelepet, és személyes jelenlétükkel ijesztik el azokat, akik rosszban sántikálnak. De az intézményeknek is segítenek, sőt akár külön a lakóközösségeknek is - csak egy telefon, és már mennek is a helyszínre. Ezt a programot szeretnénk kiterjeszteni az egész városra ősztől. Fontos még hozzátennem, hogy a jól működő polgárőrségek anyagi támogatását is meg kell emelni, nagyon fontos feladatot látnak el ők is.

No, most egy kicsit engem is megijesztett. Az utóbbi időben sok gond volt különböző rendfenntartó, és rendet akaró szervezetekből. Gondolom, jól meggondolták, beszabályozták ezt a dolgot…

Országos szinten az ilyen szervezetekben résztvevők többsége jót akar, erről meg vagyok győződve, csak néha a módszerek vannak rosszul megválasztva. Személyesen ismerjük azokat, akik ezt Szombathelyen a Derkovitson csinálják, megbízunk bennük. Az elmúlt hónapokban pedig bizonyították, hogy értenek ahhoz, amire vállalkoztak. Rövid időn belül megoldottak problémás helyzeteket, nyugodtabb lett az élet, ezt nagyon sokan mondták már nekem is.

Ön most egy internetes médiának nyilatkozik. Sokszor hallani arról, hogy milyen fejlett Szombathelyen az informatika, ennek én nem sok jelét látom…

Két irányba szeretnénk indulni. Egyrészt továbbfejlesztjük a digitális közigazgatást - a közgyűlés döntéseit és üléseit a parlament rendszeréhez hasonló módon elérhetővé kellene tenni. Akit érdekel, hadd nézze meg majd utólag a neten, ki hogyan szólalt fel, milyen jegyzőkönyvek születtek. A nyilvánosság a demokrácia egyik legfontosabb eleme.

Másrészt úgy véljük, ebben a digitális korban sokat jelentene, ha mindenki a „szombathelyi polgár vagyok jogán” ingyen férhetne hozzá az internethez. Ez segítheti a társadalmi egyenlőséget, a világ vérkeringéshez való csatlakozást.
Ingyen internetezni wi-fi-vel eddig is lehetett a Fő tér környékén, most ezt bővítenénk ki az egész városra.

Kapcsolódó

2010.07.31. 14:44

Soós József szakított a Fidesszel? - Újra baloldali többség Szombathelyen?

/ közélet 15 hsz. 8 kapcs. /
Az egykor MSZP-s képviselő "függetlenné válásával" lett jobboldali többség két éve közgyűlésben. Soós most újra a Fidesz ellen szavaz, állítólag a Fidesz kigolyózta... De mit mond Soós?

2010.07.31. 07:05

Októberre lesz kész az Iseum

/ közélet gal. 12 hsz. 6 kapcs. /
Már az idei karneválon is számítottak rá, de csak őszre készül el a szombathelyi Isis-szentély. A polgármester szerint egy-két hónap csúszás már nem számít, hiszen a felújítás forradalmi lesz.

2010.07.28. 17:42

Kevesebb a pénz a Savaria Karneválra

/ savaria karnevál 2010 3 hsz. /
Ha nincs pénz, paripa, fegyver, akkor csak pici háborúrt vívunk – mondja Szabolcsi Gábor. A színvonalból azért nem engednek és megmaradnak a megszokott helyszínek is.

2010.06.26. 12:12

Családias jelöltbemutató a főtéri szökőkútnál

/ közélet gal. 41 hsz. 3 kapcs. /
Összefogás a civilekkel – hirdetik a szocialisták, három képviselőjelölti helyet biankóban adnak át nekik. Közben itt a megújulás, régi motorosok maradtak ki a listáról. Amúgy hivatalosan is Ipkovich György lett az MSZP szombathelyi polgármester-jelöltje.

2009.06.11. 14:09

Újra csilingelhet a villamos Szombathelyen

/ közélet gal. 57 hsz. 3 kapcs. /
Sőt, akár Kőszegre, Felsőpulyára vagy Felsőőrre is utazhatunk majd villamossal. Feltéve, ha sikeres lesz a brüsszeli lobbi, és a város is az elképzelés mellé áll.

Hozzászólások (44)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat