NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Minél több rászoruló kapjon szociális- és lakástámogatást Szombathelyen, de szigorú ellenőrzés mellett

Megtartotta első ülését a szociális és lakás bizottság. Javasolják, hogy Gyebrovszki Jánosról nevezzék el a Jóléti Alapítványt.

Az új szombathelyi közgyűlés bizottságai közül elsőként a szociális és lakás bizottság tartott ülést - jelentette be Czeglédy Csaba, a bizottság elnöke, aki egyébként független jelöltként szerzett mandátumot október 13-án.

Gyebrovszki János nevét kaphatja a Jóléti Alapítvány

Az új elnök, László Győző alpolgármester társaságában tartott sajtótájékoztatót a bizottsági ülés után, ahol többek között azt is bejelentették, kezdeményezik, hogy a „Szombathely Szent Márton városa” Jóléti Alapítvány nevét változtassák meg, és az alapítvány vegye fel Gyebrovszki János volt képviselő nevét.

fotó: Nyugat.hu

Czeglédy Csaba azt mondta, Gyebrovszki János örökmozgó, aktív volt, és szeretné, ha a Jóléti Alapítvány is ilyen lenne.

Gyebrovszki János ciklusokon át volt városi képviselő, a Jóléti Alapítvány és a szociális bizottság elnöke, elkötelezett szociális munkáját több elismeréssel is díjazták. Gyebrovszki János 2014-ben hunyt el. Az alapítvány átnevezéséről a későbbiekben dönt a városi közgyűlés.

Január 1-én életbe léphetnek az új rendeletek

Czeglédy Csaba több szakmai tervről is beszámolt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, át akarják alakítani a szociális- és lakásrendszert, úgy, hogy az új rendszer már 2020. január 1-én életbe léphessen. Ehhez a november végi közgyűlés elé viszik a tervet, majd a december 12-i vagy december 19-i ülésen várhatóan meg is alkotják az ehhez szüksége új rendeleteket.

Czeglédy felhívta a figyelmet arra, hogy az általa vezetett bizottság nem csak a közgyűlések előtt ülésezik majd, éppen azért, hogy legyen lehetőség érdemi szakmai munkát végezni.

Az új, tervezett rendszert úgy jellemezte, hogy sűrűbbre akarják szőni a szociális hálót, emelni akarják a támogatások összegét, könnyebbé tenni a szociális bérlakáshoz jutást, de a visszaéléseket szigorúan ki fogják szűrni.

 • Az elnök több konkrétumot is megemlített. Így azt, hogy emelni akarják a lakbértámogatás összegét, ami sok éve változatlan, Jelenleg havi 25 ezer forint ez az összeg, ezt 50 ezerre akarják emelni.
 • Bővíteni akarják a szociális ellátórendszerhez hozzáférő rászorultak körét, ennek érdekében a szabályokban szereplő kereseti határokat emelni akarják. Mint mondta, sokan pár száz forint miatt esnek ki például a gyógyszer- és fűtéstámogatásból.
 • Új szociális bérlakás-rendszer

  Az új lakásrendszerben az a cél, hogy minél többen jussanak önkormányzati bérlakáshoz, de a visszaéléseket ki fogják szűrni. Czeglédy kijelentette, a lakosságtól származó információk szerint több száz lakásbérlő van, aki megszegi a bérleti szerződésben foglaltakat.

  fotó: Nyugat.hu

  Vannak, aki nem engedik be a lakásba a SZOVA ellenőrzést végző munkatársait, vannak, akik továbbadják albérletbe a lakást. Szociális alapon jutottak a lakáshoz, havi 30 ezer forint bérleti díjat fizetnek, de nem ott laknak, és az önkormányzattól kapott lakást piaci áron, havi 100-120 ezer forintért továbbadják albérletbe - mondott az utóbbira egy példát.

  Megjegyezte, kevés a rendelkezésre álló lakás, mert nehézkes a felújításuk. Legutóbb 31-en álltak sorban lakásért, miközben 60 üres önkormányzati lakás van a városban, de a tervek szerint ezek felújításával csak 2021-re végeznének.

  Ezért folytatják tovább a felújításra szoruló lakások kiadását célzó koncepciót. Ezeknél a lakásoknál a leendő bérlő újíttatja fel a lakást a SZOVA előírásai és ellenőrzése mellett, majd megkapja szociális bérlakásként. Ez a rendszer elsősorban azoknak kedvez, akiknek van megtakarításuk, de hirtelen olyan helyzetbe kerültek, hogy lakásra van szükségük. Egy-egy lakás felújítása jellemzően egy-két millió forintba kerül.

  A lakásügy a legnagyobb szociális probléma

  Czeglédy hangsúlyozta, hogy a lakáshoz jutás a legnagyobb szociális probléma. Előző nap tartott fogadóórát bizottsági elnökként, 55-en jelentek meg, a többségük lakásproblémával fordult hozzá. Legutóbb nyolc lakásra lehetett pályázni, több mint 200 pályázó volt.

  László Győző megjegyezte, Czeglédy Csaba korábbi közéleti és szociális tevékenysége bizonyítja, hogy a bizottság jó kezekben van. Megígérte, hogy folyamatosan egyeztetnek, biztosan lesznek vitáik, de ezeket megoldják. Ő is kijelentette, az a cél, hogy minél több emberhez jussanak el a szociális támogatások, de csak a ténylegesen rászorulókhoz.

  Hozzászólások (5)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kezdem: +1 :D...
  A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
  polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
  Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
  ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
  A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
  Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
  A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
  StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
  Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst