NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

A szirupkirálynő visszavág: az Oravecz-jelenség

Oravecz Nóra, az instant cukormázas semmitmondás magyarországi koronázatlan királynője. Hogy mi?

A magát nem írónőnek definiáló személy jelenleg országunk egyik legnagyobb sikerszerzője. Eddig kiadott két - hát nevezzük így - regénye (és közben küldjünk sűrű bocsánatkéréseket még Daniel Steelnek is) és a frissiben megjelent idézetes szörnyedvénye mind az eladási listák élén végezte.

Ügyes építkezés

És hogy mégis hogyan, de hogyan jutottunk idáig? Nos, az Oravecz-léggömb annak idején egy kevéssé olvasott bloggal indult növekedésnek, ami aztán egy provokatívabb bejegyzés - jó, szerepelt benne az a szó, hogy kurva, meg ribanc, de a tartalma éppen olyan közhelyes, mint bármelyik másik Oravecz „mű” - miatt lett népszerű, jött ugyanis a közösségi oldal lelkes népe, és osztotta, meg lájkolta, mintha nem lenne holnap. És Oravecz kisasszony a látszat (és a szöveg) ellenére nem esett a fejére, ügyesen építkezett. Létrejött az Oravecz-brand, aminek ma már saját menedzsere van, nehogy elveszítse a „hitelességét”.

Oravecz Nóra, a saját Facebookjára feltöltött képen
fotó: Oravecz Nóra Facebook

A brand Fészbúk-oldala egyszerű, mint egy facsipesz: Oravecz (vagy a menedzsment) minden nap leszed a netről egy képet, rittyent hozzá három–négy banális, sokszor értelmetlen, de azért mindig hangzatos sort, sok-sok tőmondattal, és már meg is van a napi lélekemelő betevő. A blog is hasonló munkamódszerrel működik, de van webáruház is: így aki arra vágyik, az már egy Oravecz-idézetes párnán is álomra hajthatja fejét.

Egy elképesztő mélységekbe hatoló oraveczi gondolat
fotó: Nyugat.hu

A Fészbúkon már több mint 80 ezer rajongóval rendelkezik, könyveit úgy viszik, mint a cukrot. És hogy mégis valaki, aki ennyire nem tett le semmi értelmezhetőt az asztalra, hogyan lehet most az ország egyik legsikeresebb embere ennyi követővel? Oravecz olyan elképesztő érzékkel és tudással használja a közösségi média különböző fórumait, hogy azt tanítani kellene. Ráadásul kiváló marketinges is.

A

művek

Az első kötet még magánkiadás volt, de aztán a jó szimatú Libri felkapta a dolgot, és a második regényt (elnézést, a Romana és Julia füzetek szerzőitől is) már ők adták ki, ijesztő sikerrel. Az enyhén szólva butácska, kidolgozatlan klisétörténet természetesen mi másról is szólhatna, mint a szerelemről, meg a lelki társakról, és az egymásra találásról.

A két szerző közötti hasonlóság döbbenetes
fotó: Nyugat.hu

Az új könyv (bocsánat, tényleg) pedig szinte coelho-i magasságokba tör olyan idézetekkel, amik még az álkínai szerencsesütikben is idétlenül hangzanának. Az egész nem más, mint felszínes semmitmondó frázis-puffogtatás. Bár, ha az embernek nagyon rossz napja volt, a kötet egészen hasznos: elég pár oldalt elolvasni, és garantált a röhögőgörcs. De azt hozzá kell tenni, hogy mielőtt Coelho nekiállt megváltani a világot a banalitásaival, ő legalább írt néhány olvasható regényt.

Egyébként a két szerző közötti hasonlóságokat már más is észrevette: a kettejük összevegyítéséből született Oravecz Coelho oldalnak már lassan tízezer lájkolója van, visszaadva ezzel a hitet az emberiségben. Aki szeretne némi ellensúlyt a szirupos ömlengésnek, annak ajánlatos akár csak néhány percig is itt elidőzni.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

edmond: N*m *rt*m, m**rt l*ny*g*s, h*gy * ,,m*s*k" **t* *pp *gy BMW ...
Megállt a kocsi a zebra előtt, aztán érkezett hátulról egy BMW
edmond: N*m *z *k*z*tt k*r*rt j*r *z *gy *v. *z*rt j*r, m*rt m*g *gy *v...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
Kipu: M*r* l*h*tn* sz*m*t*n*? K*p*tt g*l*kr* *g*n, r*g*ttr* n*m. *z * ...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés
Kipu: M*t l*h*t *tt m*g * h*v*r*kn*k *d**dn*? N*k*m m*r * d*h*nym*ty*...
A Momentum úgy tudja, Rogánékhoz kerülhet a teljes magyar útdíjbeszedés
kovacsg: J* k*s v*rs*nyh*lyz*t, * m*gy*r sz*ll*sh*lyr* n*m m*h*tsz b* v*d...
Horvátország szélesre tárja a kapuit: már nem kell semmi, csak a személyi