NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

A szirupkirálynő visszavág: az Oravecz-jelenség

Oravecz Nóra, az instant cukormázas semmitmondás magyarországi koronázatlan királynője. Hogy mi?

A magát nem írónőnek definiáló személy jelenleg országunk egyik legnagyobb sikerszerzője. Eddig kiadott két - hát nevezzük így - regénye (és közben küldjünk sűrű bocsánatkéréseket még Daniel Steelnek is) és a frissiben megjelent idézetes szörnyedvénye mind az eladási listák élén végezte.

Ügyes építkezés

És hogy mégis hogyan, de hogyan jutottunk idáig? Nos, az Oravecz-léggömb annak idején egy kevéssé olvasott bloggal indult növekedésnek, ami aztán egy provokatívabb bejegyzés - jó, szerepelt benne az a szó, hogy kurva, meg ribanc, de a tartalma éppen olyan közhelyes, mint bármelyik másik Oravecz „mű” - miatt lett népszerű, jött ugyanis a közösségi oldal lelkes népe, és osztotta, meg lájkolta, mintha nem lenne holnap. És Oravecz kisasszony a látszat (és a szöveg) ellenére nem esett a fejére, ügyesen építkezett. Létrejött az Oravecz-brand, aminek ma már saját menedzsere van, nehogy elveszítse a „hitelességét”.

Oravecz Nóra, a saját Facebookjára feltöltött képen
fotó: Oravecz Nóra Facebook

A brand Fészbúk-oldala egyszerű, mint egy facsipesz: Oravecz (vagy a menedzsment) minden nap leszed a netről egy képet, rittyent hozzá három–négy banális, sokszor értelmetlen, de azért mindig hangzatos sort, sok-sok tőmondattal, és már meg is van a napi lélekemelő betevő. A blog is hasonló munkamódszerrel működik, de van webáruház is: így aki arra vágyik, az már egy Oravecz-idézetes párnán is álomra hajthatja fejét.

Egy elképesztő mélységekbe hatoló oraveczi gondolat
fotó: Nyugat.hu

A Fészbúkon már több mint 80 ezer rajongóval rendelkezik, könyveit úgy viszik, mint a cukrot. És hogy mégis valaki, aki ennyire nem tett le semmi értelmezhetőt az asztalra, hogyan lehet most az ország egyik legsikeresebb embere ennyi követővel? Oravecz olyan elképesztő érzékkel és tudással használja a közösségi média különböző fórumait, hogy azt tanítani kellene. Ráadásul kiváló marketinges is.

A

művek

Az első kötet még magánkiadás volt, de aztán a jó szimatú Libri felkapta a dolgot, és a második regényt (elnézést, a Romana és Julia füzetek szerzőitől is) már ők adták ki, ijesztő sikerrel. Az enyhén szólva butácska, kidolgozatlan klisétörténet természetesen mi másról is szólhatna, mint a szerelemről, meg a lelki társakról, és az egymásra találásról.

A két szerző közötti hasonlóság döbbenetes
fotó: Nyugat.hu

Az új könyv (bocsánat, tényleg) pedig szinte coelho-i magasságokba tör olyan idézetekkel, amik még az álkínai szerencsesütikben is idétlenül hangzanának. Az egész nem más, mint felszínes semmitmondó frázis-puffogtatás. Bár, ha az embernek nagyon rossz napja volt, a kötet egészen hasznos: elég pár oldalt elolvasni, és garantált a röhögőgörcs. De azt hozzá kell tenni, hogy mielőtt Coelho nekiállt megváltani a világot a banalitásaival, ő legalább írt néhány olvasható regényt.

Egyébként a két szerző közötti hasonlóságokat már más is észrevette: a kettejük összevegyítéséből született Oravecz Coelho oldalnak már lassan tízezer lájkolója van, visszaadva ezzel a hitet az emberiségben. Aki szeretne némi ellensúlyt a szirupos ömlengésnek, annak ajánlatos akár csak néhány percig is itt elidőzni.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*nth* *gy h*t* *zt m*r *lv*st*m v*ln*, cs*k *pp*n n*m *rk*z*tt ...
Újabb nagy adag orosz vakcina indult útnak vasárnap Magyarország felé
gaful: * k*n** v*kc*n* s*mm*v*l s*m r*ssz*bb,m*nt * t*bb*!* f*l Sz*rb**...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Vasi: *tt n*m *s *z * l*gn*gy*bb pr*bl*m*,h*gy k*t m*v*l *lt*n*k b*, h...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
fgzb: M**t*n sz*nt* * t*lj*s s*jt* * t* k*z*t*kb*n v*n, *m*t *l*p*s*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
angelica: G*nd*l*m *z cs*k *nny*t j*l*nt, h*gy * k*n** v*kc*n* *s m*gk*pj*...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?