NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Jordán kevesebbért lehet igazgató?

A szombathelyi közgyűlés két bizottsága is a Weöres Sándor Színház alapítóját támogatja, ám egy új javaslat szerint csökkenthetik a direktor korábbi többletjuttatásait.

Mint arról a múlt héten már beszámoltunk: a Weöres Sándor Színház ügyvezető igazgatói posztjára kiírt pályázatok elbírálása ügyében a vasi megyeszékhelyen ülésezett a Színházművészeti Bizottság négy, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Színházi Dolgozók Szakszervezetének egy-egy, továbbá a szombathelyi önkormányzat két képviselőjéből álló szakmai bizottság. A grémium tagjainak többsége a három pályázó közül a jelenlegi direktort, a Kossuth- és Jászai-díjas színész-rendezőt, Jordán Tamást támogatta.

Jordán és Dömötör vett részt a kulturális bizottság ülésén

Az igazgatóválasztás procedúrájában fontos mérföldkőnek tekinthető szakmai döntést követően a közgyűlés által elfogadott pályázati kiírás szerint tegnap a pénzügyi, gazdasági és jogi, ma pedig a kulturális és sport bizottság tagjai mondhatták el a véleményüket az ügyben. Előbbi testület a késő estébe nyúló zárt ülésén csupán a szakmai grémium többsége által támogatott Jordán Tamást hallgatta meg, és egyhangúlag tett javaslatot a színház alapítójának újbóli kinevezésére.

Jordán Tamás elgondolkodóban. A legnagyobb lépcsőfok még hátravan
fotó: Mészáros Zsolt

A kulturális és sport bizottság ma ült össze, a testület zárt ülésén Koltay Gábor nem vett részt, jelen volt viszont Jordán mellett a harmadik pályázó, Dömötör Tamás. A tanácskozást és a szavazást követően Sági József bizottsági elnök rögtönzött sajtótájékoztatón számolt be döntésük részleteiről. Sági elmondása szerint a zárt ülés azért húzódott el, mert a bizottság tagjai rengeteg kérdést tettek fel a pályázóknak, többek között a programjukkal, valamint a céljaikkal kapcsolatosan.

Sági hozzátette: a bizottságnak most elsősorban arról kellett döntenie, folytatni kívánják-e az elmúlt öt év színházi struktúráját, avagy komoly változások, egyben személycserék mellett törnek lándzsát. Dömötör elsősorban azt hangsúlyozta a bizottság tagjai előtt, hogy nem kifejezetten színházat, sokkal inkább egy erős társulatot szeretne létrehozni, ezzel együtt a jelenlegi gárdában változásokat is eszközölne. Az ülésen Jordánt is többen kérdezték, a felvetésekre válaszolva az igazgató önkritikaként például azt fogalmazta meg, hogy az értelmiségiek egy részéhez még mindig nem jut el a színház, ezért a tervek szerint a jövőben is kifejezetten közönségcsalogató darabokat vinne színpadra.

Felülvizsgálják Jordán alapbéren túli juttatásait

A bizottság ezt követően egyenként szavazott a három jelöltről, és bár Koltay, valamint Dömötör is kapott voksokat, a befutó ezúttal is Jordán Tamás lett. A jelenlegi direktor pályázatát azzal a kitétellel támogatta a kulturális és sport bizottság, hogy a közgyűlésnek (a pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság javaslatát megerősítve) felül kell vizsgálnia egyes elemeket az igazgató javadalmazásában.

Sági József bizottsági elnök a közgyűlésen. Holnap eljön a végső döntés napja
fotó: Mészáros Zsolt

Sági állítása szerint Jordán munkaszerződésében az előző képviselő-testület csupán az alapbért állapította meg, az egyéb juttatásokról (melyek majdnem akkorák voltak, mint az alapfizetés) pedig az akkori polgármester, és nem a közgyűlés döntött. (Így ha a képviselők holnap Jordán kinevezésére adják áldásukat, akkor vélhetően Puskás Tivadar jelenlegi polgármester tárgyalásokat kezd majd az igazgató ezen juttatásainak csökkentéséről.)

Fontos, hogy a két bizottság határozata még mindig nem egyenértékű a végső döntéssel, azt majd várhatóan csak a holnapi közgyűlés mondja ki, méghozzá zárt ülésen, valamikor az esti órákban. Az új ügyvezető igazgató mandátuma öt esztendőre szól, kilétéről a lehető leghamarabb igyekszünk beszámolni olvasóinknak.

Kapcsolódó

2012.05.30. 11:33

Színházigazgatót választanak holnap Szombathelyen

/ közélet 1 hsz. 5 kapcs. /
245 millió forint értékű vagyont akarnak eladni, bevezetik a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás fogalmát, és színházigazgatót választanak. Közgyűlési előzetesünk.

2012.05.21. 16:33

Jordán pályázatát támogatta a szakmai bizottság

/ kultúra 4 hsz. 4 kapcs. /
A szombathelyi Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatójának újbóli kinevezésére tett javaslatot a fővárosi szakemberekből, valamint helyi politikusokból álló grémium.

2012.05.09. 14:45

Jordán Tamás nyert - Olvasóink szavaztak

/ kultúra 2 kapcs. /
Nincs kétség, olvasóink többsége kiáll Jordán Tamás személye mellett. Sokan látnák Dömötör Tamást is a WSSZ élén. Koltayra kevesen szavaztak.

2012.05.03. 18:51

Évadtervek - a színházi pályázatokban

/ közélet 3 hsz. /
Ezennel kiszivárogtatjuk - sőt csorgatjuk - a szombathelyi színház igazgatói pályázatainak évadterveit. Tippeljenek: melyik műsortervet ki állíthatta össze?

2012.04.23. 16:30

Dömötör, Jordán vagy Koltay? - Ők pályáznak

/ kultúra 29 hsz. /
Lejárt a szombathelyi színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási határideje. Hárman pályáznak. Ön kire bízná a WSSZ-t? Szavazzon!

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról