NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sziget Fesztivál 2015

Továbbra sem az aktuális zenékre ácsingózó embereknek szól a Sziget

De mindenki nyugodjon le, megint lesz partisátor, ahol napfelkeltéig verethetjük műanyagpoharakban gázolva.

Évről-évre kérdés, hogy Magyarország külföldi fiatalokat becélzó legfontosabb turisztikai exportcikke (lehet vitatkozni, hogy ez esetleg inkább a Balaton, meg a pesti romkocsmák, meg a kilenclyukú híd, csak éppen nincs értelme), a Sziget Fesztivál mennyire képes haladni a trendekkel, vagyis ténylegesen kurrens és izgalmakkal teli előadókat elcibálni az augusztusi Duna mellé. Akkora rendezvényről beszélünk, hogy ezeknek el kéne férnie valahol, de idén mintha még az előző évekhez képest is kevésbé lenne meg a szándék - a Sziget, úgy tűnik, továbbra sem a zenét tekinti fő csapásiránynak, hanem a Mindent Elöntő Látványvurstlit.

Azért most önző módon elmondjuk, mi az, amire személy szerint mi elmennénk, akár még egy külföldi fesztiválon is, mert látványosan rajtuk ficeg a kihagyni nem érdemes címke. Kár, hogy pár mondattal el fogjuk ezt intézni, annyira kevesen vannak.


TYLER THE CREATOR

Aki kíváncsi rá, milyen a hiphop akkor, amikor nem aranyláncot lóbáló tufa gengszterek művelik, hanem alig huszonéves kis rohadékok, akik a lehető legotthonosabban válogatnak az irónia eszköztárában, annak kötelező program.


ALT-J

Jólvan, kicsit csalunk, mert ezt már a tavalyi év végén bejelentették, de ebben az esetben ismételni érdemes, hiszen a négytagú leeds-i zenekar úgy csinál popzenét, hogy az nem a szokásos értelemben vett (szar) popzene. Nem is véletlenül happolták el 2012-ben a Mercury Prize jeles díját az év legjobb brit albumáért.


JUNGLE

Simulékony, szexi soul-funk: nehéz nem szeretni, és ez a brit Jungle mellett legnagyobbat szóló fegyvertény. Nagyon nagyot mentek az elmúlt bő másfél évben, old school hangulatokban megáztatott, kitűnő táncos videókkal kísérve, amik közül ez a görkoridiszkót megidéző darab a favoritunk, itt fent.


FLORENCE + THE MACHINE

Grandiózus, elsöprő, érzelmes, sötét, olykor régi nagy korokat idéző - lehetne még pattogtatni a jelzőket az angol együttes mellé, de a fenti videó mellett szükségtelen, az mindent elmond. Egyébként őket is karácsonyi ajándékként jelentették be még 2014 végén, de muszáj idetennünk őket, ha már a frissen, ma bejelentett előadók között nagyítóval kell keresni az értéket.


DIXON

A hömpölygős, lassan kibomló okoshouse fontos képviselője a berlini Dixon, az Innervisions kiadó alapítója és vezére, aki mozgatta már meg Budapestet napfelkeltére. Ha valaki szívesen topogna ilyen atmoszférikus-epikus tánczenékre, annak irány lesz a Colosseum!


Aztán vannak még ilyen infók, hogy visszatér a partisátor a Telekom nevével ellátva, és hogy "Martin Garrix prezentálja a Fesztiválköztársaság eddigi leglátványosabbnak ígérkező End Show-ját", de ezek minket annyira már nem hatottak meg, ahogy az olyan unalmasságig puffogtatott, visszajáró nevek sem, mint a Gogol Bordello vagy a Che Sudaka. Mindenesetre aki a teljes szigetes közleményt el akarja olvasni a fellépőkről, az ide klikkeljen .

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya