NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sziget Fesztivál 2010

Növénygyilkos külföldiekkel és DJ Palotait lezsidózó biztonságiakkal zárt a Sziget

Az utolsó nap mindig a romlás jegyében telik: telik a toitoi, töpped az agy, felismerhetetlenné válnak emberek és ruhadarabok. Sajnos a legtöbb színpadon ezt gyalázatos megszólalással fejelték meg - a Die Antwoord viszont sütött.

Vasárnap az időjósok riogattak erőteljes monszun-fejadaggal, és a vihar hosszú órákig lógott is a levegőben - egy fotós kolléga még arról is beszámolt, hogy a lencséje nyílt terepen bepárásodott. Indulásunkkor nekünk is elnehezedett a tüdőnk, de a trükkös zivatar csak nem csapott le, éjfél előtt legalábbis. Így ezzel nem kellett még egy ideig foglalkoznunk, azzal viszont igen, amiről sajtóorgánumok, blogposztok és hozzászólások tömkelege ejtett szót, vagyis az egyes koncertek kifejezetten ergya megszólalásáról.

A problémával szembesültünk már mi is, de vagy a zenekar, vagy a társaság, vagy az elfogyasztott viceházmesterek voltak olyan jók, hogy ez akkor éppen nem foglalkoztatott minket különösebben. Egészen tegnapig, amikor a jelenség annyira húsba vágóan jelentkezett, hogy az Isten Háta Mögött nevű magyar stonerrock csapat fellépését ott kellett hagynunk, mert a hangmassza úgy állt össze egyetlen tömbbé, hogy a koncert az élvezhetetlenségig jutott. És erről nem ők tehettek.

fotó: Unger András

Sajnos nem csak ezt tudjuk felvinni a feketelistára (bár ez már önmagában is eléggé sötét folt, a sound az elsődleges dolgok egyikének kéne hogy legyen a Közép-Európa legnagyobb fesztiváljaként eladott Szigeten), pedig mi tényleg szeretnénk dícsérni. De átgondolásért kiált a szervezés és a logisztika is: az még hagyján, hogy az utolsó pillanatban derült ki, hogy fotós passzal egyáltalán nem lehet fotózni például a Party Aréna árkában, és ezt nem is lehet gyorsan és flottul elintézni, de amikor a tömeggel is szórakozva van - például nem azt a bejáratot nyitják ki, ahol gyűlik a vad -, az olykor már kicsit sok tud lenni.

"Az anyám büszke a pöcsömre" - a Die Antwoord hozta az elvártat

Szerencsére viszonylag jó pozíciót sikerült foglalni a Die Antwoord műsorára, ami jelen állás szerint a leghájpoltabb dél-afrikai popzenei exportcikk: adott egy szétvarrt-szálkás-furán nyírt frizurás fehér rapper, név szerint Ninja, mellé egy nála még fehérebb, sőt, hidrogénszőke, sőt, igazán apró termetű, nem is eviláginak tetsző lányka, név szerint Yo-Landi Vi$$er, ők ketten mikrofont fognak, és olyan pilinckaszintis alapokra beszélnek rá, amiket más esetben véresen cikinek tartanánk.

De itt most összeáll a kép, sőt, a furcsa műanyagzene igazán összepasszol a két főszereplő felvett identitásával, meg az egész körítéssel: a farkát boxeren keresztül lóbáló Ninja az egyik pillanatban neonzölden világító nuncsakuval parádézik, a következőben pedig megtanítja a közönségnek, hogyan van afrikaansul az:

az anyám büszke, hogy ilyen szép pöcse van a kisfiának.

Yo-Landi mindeközben arany cicanadrágban fröcsköli vízzel a közönséget, majd mindketten Pikachu-jelmezt öltenek, és még utoljára szanaszét tomboltatják a jelenlévőket. Lehet őket rossznak tartani, de aki így közelít, az a lényeget nem látja: ez showműsor, a két frontember pedig olyan hangulatot képes generálni, és azt végig fenntartani, ami számos világsztárnak nem sikerül székrekedéses erőlködés közepette sem.

Major Lazer, elkésett vihar, spontán esőerdő

A jó élményt el tudtuk volna még viselni, de a mai nap másik várva-várt, szintén inkább a szórakoztató oldal felől közelítő műsorszáma, Major Lazer ezt nem tudta nálunk beteljesíteni - és megint csak a hang miatt, ami rosszabbfajta gimnáziumi bulik tornatermeit idézte meg. Ereje nem volt, ami pedig pontosan ahhoz kellett volna, hogy ez a furcsa, Ace Of Base slágerrel és dubstep darabokkal is megtűzdelt dancehall-mutáns felszabdalja a táncparkettet. Húzóslágerük, a Pon De Floor alatt például hiába rukkolt elő a színpadra állított táncosnő fejenállós mutatvánnyal (a különféle, lehetetlen pózokban megvalósított seggrázás a jamaikai dancehall queen versenyek fontos kritériuma), nem tudott mit kezdeni a menthetetlennel.

Ebből persze ők semmit nem tapasztaltak, és lenyomták a show-t becsülettel. A már elfeledettnek hitt zápor, ami viszont időközben pont lecsapott, sokkal jobban megpiszkálta az ingerküszöböt, és tumultus-zónává avatta az A38-Wan2 sátrat. Közben emberek csoportjai növényzetet kezdtek lebegtetni a fejük felett, kisebb esőerdő alakult ki a helyszínen, ami szépnek szép volt ugyan, de attól még sokat elárult a környező flórával és faunával szembeni viszonyról. Örömtelinek mindenesetre nem tudtuk volna nevezni.

És hogy teljes legyen a kép, ami miatt a Sziget vezetőségének ezen-azon el kell majd gondolkodnia a nem túl távoli jövőben, az egy hétfő hajnali eset, ami Magyarország talán legismertebb dj-jét érintette érzékenyen a Cökxpon Ambient Sátorkertben. DJ Palotai arról számolt be Facebook oldalán , hogy megalázó hangnemben süvöltöttek rá az ottani biztonsági emberek, azonnal kapcsolja ki a zenét, és úgy érezte, ha ezt nem teszi, akkor további lendületbe is jönnek.

Nem sok hiányzott hogy leüssenek és megverjenek... Amit még megfejelt azzal, hogy egy idő után még le is zsidózott a színpadon, mindenki hallatára

- írta a munkássága és hatása miatt Faterként is emlegetett Palotai, aki egyébként nem zsidó.

A Sziget kiadott egy közleményt, ami arról szólt, hogy egy kommunikációs hiba folytán bár reggel hatig tervezte a Cökxpôn a zenét, az csak reggel ötig tarthatott volna, ezért történt a lépés, még ha maga a hangnem elfogadhatatlan is volt. Ez persze semmit nem segít azon, hogy Palotai közölte:

Nekem így a Sziget véget is ért! Ha valaki a jövőben mégis azt látná hogy mennék, az azonnal akadályozzon meg ebben!

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: M**rt k*ll k*t*k*rn* * r*ndsz*m*t???...
Balra el a piac felé, két záróvonalon át
Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét