NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sziget Fesztivál 2010

"Mindjárt felgyulladok, ti meg csendben vagytok" - Sziget és szerda

Megjártuk a beleszarós garázsrockkal házaló, és ebben a műfajban talán legütőképesebb Hives koncertjét, de nem csak azt, mert láttuk Peachest is, meg hermafrodita barátnőit. Fotók, szavak, miazmás a Sziget első hivatalos napjáról.

Alig érkeztem meg, öt percen belül már le is lettem lejmolva egy elsőszigetezőnek tűnő lány által, majd alig öt perc múlva levízifegyverezve egy reklámnak beöltözött lány által, pedig nem kértem. A Szigeten nem lehet kikerülni a történéseket, hiszen az a lényeg, hogy azok történnek. Nem lehet nem részesedni belőlük. A legjobban azok járnak, akik hagyják a dolgokat a maguk folyásában, de még rá is segítenek, például szóba elegyednek bárkivel, aki útjukba akad, külünösen, mert ismerkedni nem bűn, sőt, gyógyítja a lelket. Ahogy egy buszon mondjuk nem veregetünk hátba ismeretleneket, úgy a Szigeten ez egy elfogadott népszokás, ezen sorok írója például kishíján azért csúszott le egy koncertről, mert észak-francia fiatalokat faggatott arról, miért a Sziget, miért nem a Glastonbury - egyébként azért, mert elképesztően olcsó nekik, hiszen Párizsban 5-6 eurót csengetnek ki egy sörért.

még több kép lesz ott, ha kattint!
fotó: Unger András

Szerencsére az öltözködési és öndekorációs kedv sem hagyott alább az elmúlt évekhez képest, már meg sem lepődünk a gyíkembereken, medvejelmezeken, az egy szál töktakarókon, és akkor még Rogerről, a mindig ugyanabban a pólóban feszítő és karszalagok tömkelegét magán hordó, legkeményebb fesztiválfreakről nem is szóltunk - őt megörökítettük néhány éve ugyanúgy, mint ahogy a Kispál búcsú alatt is, és természetesen számtalan fotógaléria visszatérő tereptárgya.

Izzó szemgolyók, öngyulladás

És ha már visszatérők (meg fantasztikus átkötések), akkor a Hives-ről kell mindenekelőtt szólnunk. A szerda az ő napjuk volt, bár meg kell vallanunk, nincs nehéz dolguk, hiszen pont azt a jóféle beleszarós garázsrockot játsszák, és pont olyan visszafogott bestiákként, amivel simán megszorongathatták volna a Stonest, ha néhány évtizeddel ezelőtt egymás után állnak színpadra. A szilaj svédek arculatuknak megfelelően a zenekarnév óriási betűi előtt fekete-fehérbe öltözve láttak hozzá az egészséges zúzáshoz, "Howlin" Pelle Almqvist pedig az elvárásoknak megfelelően lendült formába: voltak nagy ugrások, felállított kontrolládára felállás, meg persze azok a mindent vivő őrülettől izzó szemgolyók. "Mindjárt felgyulladok, ti meg itt csendben vagytok!" - pirkantott rá a közönségre, bár annyira nem volt igaza, a vadulás ilyen-olyan formában rátapadt mindenkire a nagyszínpad vonzáskörzetében.

Az olyan evidánciákon túl, hogy a Hivest képtelenség látókörön kívül helyezni, ha fellépnek a közelünkben, észleltünk azért olyan tényezőket is a Szigeten, amitől kicsit tenyérbe temettük az arcunkat - a bürokratikus túlbonyolítás idén például a nagyszínpad melletti VIPben ölt testet, ahol csak Sziget-kártyával lehet fizetni, amire előbb fel kell tölteni pénzt, meg SMS-sel aktiválni, valakik nyilván nagyon jól jártak ezzel. Zsörtölődés szintjén még megemlítendő az egyik fontos elektronikus zenei helyszín, a Medúza dj pultja, ahol elvileg jó lenne látni a DJ-ket, ehelyett egy plexitábla takarja őket. Lehet, hogy nem 2010-ben kéne próbálkozni az arctalan techno filozófiájának visszaültetésével.

És akkor ennyit a rosszról, a szerda éjjel legjobbja, Peaches úgyis hátravan még: a piszkos-pornós elektroclash torontói nagyasszonya taglózó performanszt mutatott be az A38-Wan2 színpadon, először mocsári szörnynek öltözve, aztán kerekesszéken gurulva be, amit egy cicikkel és (mű?)dildóval egyaránt rendelkező, meztelen androgün tologatott. Hatékony műsor volt, amihez képest a metálsátorból kiszűrődő zajok altatódalnak tűntek. További élményeink folytatása és méltatása holnap következik.

még több kép lesz ott, ha kattint!
fotó: Unger András

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés