NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sziget Fesztivál 2010

Könnyű délutáni vallásgyűlölet és irgalmatlan ska-pogó a csütörtöki Szigeten

Amerre a szem ellát, pattogó fejbúbok: a ska-szupercsapat The Specialsnek sikerült az, ami John Lydonéknak sajnálattal nem: összehozták azt az embermennyiséget, amiről azt hittük, nem is létezik. A Faithless persze betette a kaput, a menekülési útvonal Tony Allenhez vezetett.
klikk, fotók, még!
fotó: Unger András

A programfüzet fellapozásakor bárki megmondhatója annak, aki csak egy kicsit is képben van más országok fesztiválpalettáival kapcsolatban, hogy az idei Sziget zenei menüje különösen gyengére sikeredett. A külföldi massza ettől természetesen nem zavartatta magát, idén is a büszke magyar hazafikat már-már elnyomó méretekben telepedtek rá a sörözdékre, Fény-standra, gyalogutakon jöttek szembe zászlót lobogtatva, még a legjobb tekerőhelyeken is német szavak kíséretében gyulladtak meg a fondorlatos blázok.

Mégis az volt néha a benyomásunk, hogy túlságosan is kényelmesen férünk el egymás mellett, a Public Image Ltd. nagyszínpados koncertje alatt konkrétan olyan szellős volt a terep, hogy két perc alatt, extra kommandózás nélkül a kordonhoz lehetett jutni.

Post Pistols

És az a helyzet, hogy hiába a meghökkentően kevés, alig pár osztálykirándulásnyi ember - legalábbis annak fényében, hogy az érett posztpunk egyik legérettebb együtteséről beszélünk -, már ezzel a koncerttel is felülíródott az előfeltevésünk, miszerint akit idén sem csak a random meghülyülések, de maga a nagybetűs Zene is érdekel, az nem jár túl jól. Hát dehogynem. Beszédes tény, hogy a Sex Pistols vörös ördöge, John Lydon vezette háromtagú különítmény noha a napfényes idősávban kapott helyet, még így is képes volt egy fajsúlyos, agyat-lelket elborító produkciót felmutatni.

fotó: Unger András

A az egyértelmű riffek helyett már-már masszív folyamatzenévé összeálló koncert hatásfokában persze óriási szerep jutott a két fő karakternek, a veszélyes madárijesztőként szemeit villantgató Lu Edmonds gitárosnak, illetve a folyton grimaszoló, viszkit nyakaló, magát nyakkendőjénél fogva képletesen felakasztó Lydonnak, aki egy percig nem hazudtolta meg magát; közölte például, hogy gyűlöl minden vallást, mert nem kell neki közvetítő istenhez, legvégül pedig a saját mottójának kifordításaként azzal búcsúzott, hogy "good future" (jó jövőt).

Aranyba foglalódott

És akkor még el sem jutottunk a The Specialshöz. Az 1977-ben alakult, fehér brit és fekete jamaikai tagokat is felvonultató, úgynevezett 2tone ska alapvetés csípőből olyan hatalmas hangulati kitüremkedéseket produkált, hogy az volt az ember érzése, itt hirtelen mindenki mindenki barátja lett. Biztosak vagyunk benne, hogy bárkihez úgy oda lehetett volna csapódni, hogy azért teljes fogsorú mosolyokat kapjunk vissza, az optimizmus kézzelfoghatóan belengte a Duna által közrefogott földdarabot, a rude bwoyok happy boyokká váltak, és sajnos következő videónkban pont nem a csodálatos A Message To You Rudy szerepel, hanem az Enjoy Yourself, de talán ez is visszaad valamit. Tény: a Specials név definiálta magát, és egy óra alatt aranyba foglalódott.

Prédikáció a dobok mögül: Tony Allen

Ezt követően sietni kellett elfele, hiszen a Faithless következett a sorban a nagyszínpadon, amiről viszont tudjuk, hogy olyan tömegvonzással bír, aminek nem szeretnénk a részeseivé válni. Még jó, hogy az afrobeat egyik - Fela Kuti melletti - megteremtője, Tony Allen dobmágus a Sziget legtávolabbi szegletében, a világzenei helyszínen éppen párhuzamosan kezdett, de azért itt is rácsodálkoztunk az érdeklődők alacsony számára. A magát nagyon lelkes, hangszereikkel is táncra perdülő, lefagyaszthatatlan mosolyú zenekartagokkal körülvevő Allen azonban tiszteletben tartotta még ezt a kis szűkös magot is, kommunikált velük és megköszönte a tapsot, aztán amikor épp nem ezt tette, akkor olyan erőlködésmentesen ütötte a dobot, hogy a tamok takarásában szinte azt láttuk néha, mintha meg se moccanna.

Hibátlan zárása volt az estének, csak éppen még alulról karcolgattuk az éjfélt, a fesztiváljáró ilyenkor még járna tovább, olyan helyekre mondjuk, ahol meg lehet mozdulni értelmes tánczenére. A Sziget azonban az afterpartikat az óbudai lobbi nyomására idén is eltöketlenkedte: aki nem a Medúzában vagy a Party Arénában akarja a bőrén tudni mások keserves verítékét, annak véget ért a vigadás. Esetleg ha elég gátlást vetkőzött le, akkor próbálkozhat valamelyik kitelepült kocsmabár szégyenteljes pumpájával, máskülönben kalap és kabát, lehet hazamenni, vagy csatlakozni a hajnalban céltalanul őgyelgők népes táborához.

A napi élmények mégis elintéztették velünk ezt a mostoha helyzetet egy legyintéssel: mégiscsak láttunk három történelmi jelentőségű koncertet, amiket szívesen megismételnénk bármikor. Mármint nézőkként.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

steinamanger: P*nt H*dh*zy *z, *k* n*m cs*k * F*d*sz, h*n*m * s*j*t h*z* t*j*n...
Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
miki1950 : *k* *lv*z*tb*l *l*l*ny*k*t gy*lk*l, *z *lm*b*t*g. *k* *zt * gy*...
Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni
miki1950 : D* m* k*p*tt m*g *gy m*fl*st *rb*n, *m* *z *gy*k l*gk*nz*rv*t*v*...
Jön a Merkel utáni világ
polgartars: G*nd*l*m *gy *rt*nd* * m*g*n*gy*t*m, h*gy cs*k p*nz*rt l*h*t b**...
Baranyi Krisztina rájött, hogyan akadályozza meg a Fudan Egyetem megépítését
polgartars: F*rr*s? (v*l*b*n *d*j*r *s m*nny**rt, m*nny*t k*r*s)...
Orbán Viktor unokája az éves bruttó magyar minimálbérért járhat iskolába