NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sziget Fesztivál 2010

Sziget 2010 koncertajánló - Mert sosem lehet elég későn megtalálni a rajongás tárgyát

Ízfokozónak szánt összeállításunkban próbálunk nem a már visszatérő fellépőkre fókuszálni, különösen nem a Faithlessre, hanem azokra, akik valami újat tudnak hozni az idei fesztiválpalettára. Mi őket ajánljuk!

Szerdától teljes fordulatszámra állnak át a fogaskerekek, bár hozzá kell tenni, hogy már a mínusz második és első napon is özönlöttek be a - még főleg külföldi - fesztiválozók a hajógyári szigetre, és mint azt lehetett hallani, már a Kispál-búcsúztató napon is sikerült az embereknek beszorulniuk az Auchan parkolójába. A nagyüzem idén sem marad el tehát, de nézzük csak meg, hogy a hét közepétől mely előadókra is érdemes elcsábulnunk.


08.11. Szerda - ropogós absztrakthiphop, svéd megőrülés, és egy mocskos száj Torontóból

Kezdjük a magyar értékekkel, bár a The Kolin kapcsán sokan kérdőjelezik meg, hogy értékről beszélünk-e, vagy csak egy, az indie trendekre rámászó cirkuszi fricskáról. Mindenesetre a fiúk tökéletesen érzik az öneladás fontosságát, van itt professzionális klipp, fejpánt, kisdzseki és gayish look, kúllistás első helyezés, excentrikus hangsúlyok meg smárolás random csajokkal koncert alatt. Még Perez Hilton is azt találta mondani róluk, hogy aki szereti az édes, szexi, mocskos, garázsos diszkóízt, az a Kolint is szeretni fogja. Az MR2 színpadon a hálátlan négyórás kezdés az övüké, a koncertet elsősorban a nyelvezést kedvelő gimnazista lányoknak ajánljuk.

Nyolc óra előtt két fontos figura is színpadra áll, kár, hogy sajnos egymással párhuzamosan. Egyrészt itt lesz fél nyolckor a Party Arénában az absztrakt hip hop egyik titánja, aki a japán DJ Krush és az orosz-angol Vadim után végre az egyesült államok Kaliforniáját is képviseli hazánkban: a nagynevű DJ Shadow bakelitkollekciója hatvanezernél is több kincset rejt, 96-os Endtroducing című albuma pedig azzal került be a Guiness Rekordok Könyvébe, hogy a világ első, kizárólag hangmintákból építkező lemeze. Aki nem éri be a bólogatással, annak viszont ott lesz a nagyszínpadon a svéd The Hives , akik ugyan már nem először jönnek, de belőlük úgysem elég sohasem, megvadult garázsrocktól fűtött showjukat mindenki megemlegeti, aki egyszer már látta.

Szerdán este tíz előtt tíz perccel kezd az idei Sziget egyik legszabadszájúbb művésznője, a zsigeri mocsokelektróra trágár szavakat kilövellő Peaches , aki nem ódzkodik a nemi identitások pukkasztó elmosásától sem (egyszer szakállasan pózol egy borítón, másszor kijelenti, nincs olyan, hogy péniszirigység, hermafroditairigység van csak), valamint az olyan nyelvújításoktól, mint amikor kipattant belőle a Fatherfucker kifejezés. Na, őt nem szabad kihagyni.


08.12. Csütörtök - Johnny Rotten kikupálva, brit ska-legendák, afrobeat és stadionelektró

Csütörtök délutáni hangolódásnak öt órától tanácsoljuk a Foreign Beggars megfigyelését, akik szószátyár londoni rapperekként dolgoztak már Björkkel, de kísérték a Prodigyt, feltűntek már a Blur-alapító Damon Albarn és Snoop Dogg oldalán is, szóval keresett portékák, mi pedig keressük őket az A38 színpadon.

Hat órai kezdettel azt nézhetjük meg a nagyszínpadon, mi lett Johnny Rottenből azután, hogy kitombolta magát a Sex Pistolsban: ha komoly személyiségbeli pálfordulást nem is követett el, és megmaradt pimasz kis vörös koboldnak - csak immár öltönyt húzva -, a Public Image Ltd -ben lelassította a tempót, maga mögött hagyta az észvesztő punkot, szofisztikáltabb és artisztikusabb zenei bástyákat épített maga köré, és ez lett az eredménye: Rotten helyett ő ismét már csak Lydon, aki megmutatja, hogy képes új utakat keresni, és meg is találja azokat.

Aztán lesz még egy jaj-de-kár típusú egyezés, persze aki műfajilag jól behatárolhatóan erre vagy arra húz, annak nem lesz nehéz választania, hogy az életműdíjjal is jutalmazott ska-legenda, az 1977-ben alakult brit The Specials ra menjen rugózni, vagy a szintén fél nyolc környékén kezdő újhullámos elektró felállásra, a Simian Mobile Disco -ra a Party Arénába. Mi mindkettőt a legnagyobb hévvel tudjuk csak javallni, hiszen saját műfajuk kiskirályairól beszélünk.

Elkerülni illik a Faithlesst, aminek relevanciáját még mindig nem értjük, helyette szintén fél tízkor viszont a mesterdobos Tony Allen műsorára tanácsolt helyet foglalni. Ő az ember, aki Fela Kutival effektíve feltalálta a súlyos funk impulzusokkal nyakonloccsantott, forró és szerethető afrobeatet, amivel nyilván leveszi majd a lábukról azokat, akik a Világzenei Nagyszínpad közelébe tévednek. Felszabadító erejű lesz!

A csütörtök este levezetéséről két helyen érdemes gondolkodni: fél éjféltől a Gorillaz soundsysteme játszik Gorillaz számokat - ez így kevésbé hangzik izgalmasan, de akár még az is lehet -, éjfél után viszont a Boys Noize mutat be egy alighanem méretes stadiontechno-szörnyet az arénában, karöltve azzal az Erol Alkan nal, akit a Mixmag 2006-ban az év lemezlovasának választott. Azóta a franciás elektró már jócskán lecsengett, de megnézzük, mit tudnak még kihozni belőle az urak.


08.13. Péntek - az egyetlen friss hang

A hét utolsó napjával már komolyabb gondjaink akadnak, de azért nézzük csak, találunk itt okosságot: ahogy tavaly Lily Allen jelentette az igényes popzenét a nagyszínpadon, főműsoridőben, úgy idén a Mika nevű, kiegyensúlyozott fiatalember penget könnyen befogadható húrokat: a 27 éves dalnok a Libanonban dúló harcok elől menekült az angol fővárosba, énekelni kezdett, és a rágógumireklámtól ma már fényévekre járva kiemelkedő előadónak számít, akit olykor nem félnek Freddie Mercuryhoz vagy Prince-hez hasonlítani.

Szomorú, de újdonságvarázs tekintetében - hiszen cikkünket erre hegyeztük ki - itt ki is fullad a péntek, a Gotan Projectet unjuk, Gentlemant még nem, de már láttuk négyszer, a Papa Roachot ne is említsük. Ez a nap egyértelműen a vendéglátósoknak fog kedvezni, legyen szó pultosokról vagy a pultosok haver dj-jéről.


08.14. Szombat - skót stricidiszkó és Nina Hagen, jesszus

Ne kerülgessük, a hétvége első teljesértékű napján (még ha a Szigeten össze is folyik a többivel) Calvin Harris nevét kell beleskandálnunk a fülekbe. A skót titán a Party Arénában indítja műsorát fél nyolckor, és azért kell neki örülni, mert úgy nyúlt a nyolcvanas évek diszkójához, és tenyerelt rá a szintetizátorra, hogy az nem csordult túl, szellős maradt és nedvesítő, hamisítatlan nyári melegítőzene. Új anyagán már kicsit terjengősebbre és vadorzóbbra vette a figurát, de az biztos, hogy ha valaki egyszerre írja a zenét és énekel, mint ő, akkor arra érdemes felcserélni a fröccsözést a Hilltopnál.

Az A38 színpadán húsz óra húsz perckor egy olyan magyar formáció kezd, akiket még nem lihegtek túl, de első hallásra elég jók, még ha nem is különösebben egyediek: Harcsa "törékeny virágszál" Veronika acid-nu jazzbe nyúlkál a Bin Jip pel, a Jazzanova farvizén úszva. Fél tizenkettőkor ugyanitt kezd a kakukktojás Nina Hagen , akit 12 évesen kizártak a KISZ endékás megfelelőjének számító Szabad Német Ifjúságból, így nyitott volt előtte az út, hogy Janis Joplinen szocializálódjon, amit lelkesen meg is tett. Németországhoz közel állók helyzeti előnyben, egyébként inkább részegeket szórakoztató alapanyagnak mehet el az ő előadása.


08.15. Vasárnap - vezet Dél-Afrika!

A 2010-es Sziget utolsó napjára szerencsére jut az életből, energiából és dögből éppen elegendő: az első sör mellé rögtön nyithatunk este hatkor az egyik legjobban összerakott magyar rockprodukcióra, ami Isten Háta Mögött néven fut, és ha címkézni kell őket, akkor progresszív stílusban materializálódó stoner rockról beszélünk. Irány az MTV Headbangers Ball, ha érdekel.

Utánuk azonnal, ugyanitt a Monster Magnet markol bele a dobhártyákba, ők szintén megérik a pénzünket, de sajnos aduásszal megy ellenük a fokvárosi Die Antwoord , akik kétségtelenül az év legnagyobb újításai a sztárszíntéren: az élet Dél-Afrikában már önmagában is kemény, de amikor meglát az ember a színpadon egy nem túl bizalomgerjesztő, szétvarrt-szálkás fehér rappert, egy albínónak és semmiképp sem eviláginak tetsző lányt, akiknek mindezek tetejében egy progéria nevű ijesztő betegségtől megtöpörödött emberke szkreccsel, arra tényleg csak annyit lehet mondani, hogy ez odaböffent a javából.

Tíz órára még érdemes átcuccolni vasárnap az A38 színpadhoz, ahol a pszichedelikus vetítéseiről és különleges hangvételéről ismert Yeasayer játssza el a kritikusok által agyonrajongott dalait, majd rögtön utána a fidget house színtér grállovagja, Switch és a beatspecialista Diplo közösködése, a Major Lazer jön a műanyagdancehall őrülettel, aminek során kő kövön biztosan semmit nem hagynak, de a legbénábbakat is megtanítják seggcsapkodva táncolni.

Ennyit tehát az igazán érdemlegesekről, akiknél mi is igyekszünk majd ott lenni, itt pedig beszámolni. Karszalagot fel!

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

steinamanger: P*nt H*dh*zy *z, *k* n*m cs*k * F*d*sz, h*n*m * s*j*t h*z* t*j*n...
Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
miki1950 : *k* *lv*z*tb*l *l*l*ny*k*t gy*lk*l, *z *lm*b*t*g. *k* *zt * gy*...
Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni
miki1950 : D* m* k*p*tt m*g *gy m*fl*st *rb*n, *m* *z *gy*k l*gk*nz*rv*t*v*...
Jön a Merkel utáni világ
polgartars: G*nd*l*m *gy *rt*nd* * m*g*n*gy*t*m, h*gy cs*k p*nz*rt l*h*t b**...
Baranyi Krisztina rájött, hogyan akadályozza meg a Fudan Egyetem megépítését
polgartars: F*rr*s? (v*l*b*n *d*j*r *s m*nny**rt, m*nny*t k*r*s)...
Orbán Viktor unokája az éves bruttó magyar minimálbérért járhat iskolába