NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

„Boldog voltam, ez is megvan. De valami mégsem stimmelt”

Olvasónk szerint veszélyeztetik az egészséges, oltásra érkező embereket a szombathelyi kórház egyik oltópontján, ugyanis közvetlenül a Covid-osztály mellett van.

Sok történetet hallottunk már a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatban, ezek közül többet le is közölt lapunk. Voltak bőven pozitív

03.31. 16:53

Rengeteg reakció érkezett hozzánk arról, hogyan folyik az oltás a szombathelyi MÁV-rendelőben

/ jelentem 12 hsz. 1 kapcs. /
A többségnek jók a tapasztalatai. De azért van kivétel.
és negatív
02.24. 10:08

„Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál

/ covid 19 54 hsz. /
Száznál is több ember egymás hegyén-hátán, késés és fejetlenség az SZTK előtt. Van, ahol flottul megy.
tapasztalatok is, most pedig sajnos ismét utóbbiból hozunk egyet. Bár hozzá kell tenni, azért nem csak rossz dolgokról számol be olvasónk, akit még múlt pénteken, április 9-én délelőttre hívtak be oltásra a Markusovszky kórházba.

Levelével – ahogy írja – nem is az a célja, hogy becsmérelje a rendszert és a benne dolgozókat, vagy hogy lejárassa a szombathelyi kórházat, inkább az emberek figyelmét szeretné felhívni egy-két dologra.

Mi pedig próbáltunk utánajárni a levél tartalmának, így elküldtük kérdéseinket a kórháznak, illetve a Vas Megyei Oltási Munkacsoport több tagjának is, válasz azonban nem érkezett. Egyedül a Vas Megyei Kormányhivatal kabinetreferensétől kaptunk egy rövid választ: a téma nem tartozik a kormányhivatal hatáskörébe, keressük a Markusovszky kórházat.

Mivel azonban kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ, megosztjuk olvasónk tapasztalatait, ha pedig mégis érkezik válasz, természetesen közöljük.

Minden flottul ment

Olvasónkat a Markusovszky belgyógyászati oltópontjára hívták be és első blikkre minden a legnagyobb rendben volt. Flottul mentek a dolgok, útbaigazították a katonák és maga az oltópont is szervezettnek tűnt. Gyakorlottan adták be az oltásokat, mindössze néhány percet kellett várnia, mire behívták. Egy másik férfival együtt mentek be, majd miután kikérdezték őket és elrendezték az adminisztrációt, megkapták az oltást.

„Boldog voltam, ez is megvan” – mesélte, de valami mégis kezdte beárnyékolni az örömét.

Még az oltás előtti várakozás közben feltűnt neki, hogy jönnek-mennek az emberek, kórházi személyzet és mások is, akik biztosan nem az oltás kapcsán voltak jelen. De ennek akkor még nem nagyon tulajdonított jelentőséget. Az oltást követően aztán az emeletre küldték, ott volt ugyanis kijelölve egy „nagyteremben” a várakozópont, ahol 15-20 percet kell eltölteniük a beoltottaknak az esetleges oltás utáni reakciók miatt.

fotó: MTI/Mohai Balázs

Felesége már korábban megkapta az oltást, szintén a belgyógyászati oltóponton és elmesélte neki a menetet, ezért nagyjából tudta, hogy mire számíthat. Volt azonban valami, amin kicsit megdöbbent: kb. 50 ember ült a teremben, de mint a heringek, így valahogy nem akaródzott bemennie. Az ajtóban egy hölgy állt, akinek inkább azt mondta, hogy neki az előtérben is tök jó lesz, van egy csomó üres szék.

De valami mégsem stimmelt

Itt jött a hidegzuhany és kezdett összeállni a kép olvasónk fejében. Mint írta, rövid szemlélődést követően feltűnt neki egy régi, dupla lengőajtó a folyosón, rajta nagy betűkkel „Covid fertőző terület”. Aztán teljes felszerelésben, beöltözve kijött egy nővér és egy orvosnő, mások közben kint várakoztak a folyosón, és rövidesen kitoltak egy másik ajtón egy bácsit is, oxigénpalackkal a kezében.

„Ekkor jött a teljes felismerés, mégpedig az, hogy az egészséges, oltás után várakozó embereket egy Covid-betegeket ellátó osztály mellett 'pihentetik', egy olyan épületben, ahol vélhetően az egész területen betegellátás folyik” – mesélte.

Hozzátette, hogy a várakozóterem és a covidos fertőzőosztály ajtaja kb. 10 méterre van egymástól, ki-be járkálnak, illetve a közös nagy előtérben szintén oda-vissza mászkálnak az emberek, tehát az épületben aktív Covid-ellátás folyik.

„Egyszerűen teljesen fel vagyok háborodva. Egyrészt a kórház vezetősége, illetve az a felügyeleti szerv, aki ezt így jóváhagyta, mit képzelnek magukról, hogy ilyen mértékben veszélyeztetik az embereket? Egészséges, frissen oltást kapó emberekről beszélünk” – panaszolta.

Hangsúlyozza, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy egy eleve alkalmatlan módon és helyen kell várakozni, ahol elkaphatják egymástól a vírust az emberek. Hanem arról, hogy szerinte így potenciálisan fertőzésnek vannak kitéve az egészséges emberek, miközben iskolák, sportlétesítmények, egyéb kulturális helyszínek állnak hónapok óta üresen.

„És mégis egy működő Covid-részleg mellett oltanak egészséges embereket. Nem akarok sem teátrális lenni, sem összeesküvéseket gyártani, de itt már felmerül bennem a tudatosság. De hogy ez teljes mértékben gondatlanság abban szerintem mindenki egyetért. Szívem szerint a kórházat is megkeresném, de a mostani adott helyzetben ennek nem látom semmi értelmét” – mondja.

Megoszlanak a vélemények

Ahogy azt már fentebb is említettük, bőven vannak pozitív és negatív tapasztalatok is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt néhány hétben két kollégánk is átesett az első oltásán, és náluk is megoszlanak a vélemények.

Egyikük egy gyors, pozitív beszámolót is írt

04.02. 11:20

Így kaptam meg az orosz vakcinát nagypéntek reggelén a szombathelyi kórházban

/ jelentem 17 hsz. /
Kollégánk átesett az oltáson, és villámgyors beszámolót írt.
még a húsvéti hosszú hétvégén, ő is egy péntek délelőtti időpontot kapott. Könnyen megtalálta az oltópontot, minden ki volt táblázva, mindenki segítőkész volt, nem kellett sokat várni és pikkpakk megvolt minden. Az oltás után 20 percet kellett várakoznia a folyosón, ahol azért voltak, de egyáltalán nem aggasztóan sokan.

A másik kollégánk sem tapasztalta az olvasó által elmondott élményt. Várakoznia neki is kellett az oltásra kb. 45 percet, utána pedig a kötelező 20-at, de ez nem a Covid-osztály mellett történt. Ugyanakkor voltak olyan időszakok, amikor zavaróan sok ember várakozott egy viszonylag kis területen.

Amint érkezik válasz a Vas Megyei Oltási Munkacsoporttól vagy a kórházból, frissítjük írásunkat.

Hozzászólások (50)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: S*nk* v*gy, t* pr*v*k*t*r tr*ll! :P...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot
Ddd911: H*gy *s m*nn*. *z * sz*nt. *nn*n cs*k l*jj*bb v*n n*l* pl. ...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Ddd911: Sz*mt*l sz*mb*n t* *s m*g*rt*n*d h*gy n*m v*lt*m f*lm*ntv* t*stn...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
polgartars: V*j*n m*nny*t g*nd*lk*dt*k *z*n * "m*g*ld*s*n"? G*zd*...
Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
polgartars: *zz*l *gy*t*rt*k, h*gy * sz*nt*kh*z k*p*st j*l j*tsz*tt*k, l**k*...
"Szombathelyi" gól a németek ellen