NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Ébredező Balaton – jóval olcsóbb benzinárak

Jó pár évvel ezelőtt már előszezonban is nyüzsgött az élet a Balaton partján. De hol van már a tavalyi hó! Néhány héttel a főszezon beindulása előtt még csak ébredezik a „Magyar Tenger”.

Az első meglepetés akkor ért, amikor a mindig forgalmas, Keszthely felé vezető főúton, Balatonedericset elhagyva megpillantottam az egyik benzinkút tábláját. A külföldi érdekeltségű töltőállomáson 11 forinttal olcsóbban lehetett 95-öst tankolni, mint a hálózatnak a szombathelyi elkerülő útnál lévő benzinkútjánál. Aztán, mint kiderült, nem elszigetelt jelenségről van szó. A további benzinkutaknál – így a Molnál is - 8-12 forinttal olcsóbban kínálták a benzint, mint a nyugat-dunántúli térségben (hajdanán éppen fordított volt a helyzet). Pedig itt már nem érvényesül az olcsóbb osztrák és szlovén kutak elszívó hatása.

Olcsóbb a benzin, mint Vas megyében
fotó:

Nyárig ingyenes a parkolás

Amúgy előszezoni forgalomnak nem sok jele volt a „Magyar Tenger” partján. Néhány lakókocsi tartott a kempingek felé, s a vendéglátóhelyeknek jó, ha a fele nyitott ki. Persze nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a mostani május mindennek mondható, csak késő tavaszi időszaknak nem. A keszthelyi kikötőnél a fizető parkolós táblák le voltak takarva, nyárig ingyen lehet parkolni, mint ahogy a városi strandon sem szedtek belépődíjat. Igaz, egyelőre egy-két bátor – főként német – strandoló merészkedik be, felújítási munkálatok is folynak.

A felnőtt belépő főszezonban 990 forint lesz, 40 forinttal drágább, mint tavaly. (Balatongyörökön például még zárva van a stand.) Egyébként Szombathellyel ellentétben egész évben nem kérnek parkolási díjat a belvárosban lévő kórháznál (!), pedig a környékén fizetni kell.

A kikötőben néhányan sétálgattak, de a hajójáratok feltöltéséhez kitartóan vadásztak az utasokra a Mahartosok. Legjobban a vendéglátósor kihaltsága döbbentett meg. Ebédidőhöz közeledve a tucatnyi, enni-innivalót kínáló helyen egyetlen vendég kávézgatott, ha egyáltalán vendég volt, és nem alkalmazott.

Az árak már a szezonra készülnek
fotó:

Sokkoló árak

Aztán az árakat látva az sem lepne meg, ha főszezonban is alig akadna kuncsaft. A sült hekk és a keszeg ára egyaránt 3500 forint kilónként (valamikor a keszeg jóval olcsóbb volt.) Tízdekányi hasábburgonyát – nem tévedés – 380 forintért adnak. A sült hurka kilója 2400 forintba kerül. A sima lángos most még 290, a sajtos tejfölös 490 forint. Egy korsó csapolt sör fajtától függően 380-450 forintba kerül, egy deci bor 80-120 forint. A fagylalt gombócát 140-150 forintért adják. Kíváncsiságból ellátogattam a keszthelyi Balatoni Halak boltjába. Mint megtudtam, a keszeg kilója 604 forintba kerül, ha egyáltalán van.

Nos, egy kis matematika, és kiderül, hányszorosára megy fel ez az ár, ha a halat egy kis paprikás-lisztbe beforgatják, és többször használt olajban kisütik. A főszezonban oly nyüzsgő sétálóutca pénteken délelőtt olyan látványt nyújtott, mintha a gyalogosokat kitiltották volna onnan. Az pedig már megmosolyogtató és meglehetősen balkáni jelenség volt, hogy az egyik zöldségbolt előtt frissen fejt tejet reklámoztak.

Koszos a tábla, de ingyenes a parkolás
fotó:

Ha azt vesszük, hogy évtizedeken keresztül az egész Balaton körül árkartell érvényesült, akkor az egyik legvonzóbb, legforgalmasabb helyen, Badacsonyban egészen kedvező lett a helyzet. Az árak ugyanis jóval alacsonyabbak, mint Keszthelyen vagy a déli parton. A híres badacsonyi soron a sült hekk „csak” 3500, a keszeg 2500 forint kilónként (itt érvényesül az amúgy indokolt árkülönbség). A hasábburgonya tíz dekája 250 forint, a lángos 290, a sajtos-tejfölös változata 440-450 forintra rúg. A gulyást 900, a halászlét 1100-1200 forintért kínálják. (A balatongyöröki vasútállomásnál úgynevezett balatoni vegyes halászlét hirdettek bográcsban, potom 1480 forintért.)

A modernizált Badacsony

Badacsonyban már látható volt némi forgalomélénkülés, bár az asztalok, padok többsége üresen maradt. Az egykori piaci árusok helyén éppen szállodát építenek, a hegyi taxik egyelőre többet dekkolnak, mint száguldoznak. A néhány évvel ezelőtt még a Balaton-part frekventált helyének számító, komplett cigányzenekarral rendelkező Halászcsárda az enyészeté lett, benőtte a gaz, omladozik. A vendéglátósort így-úgy modernizálták. Egyetlen, a Vigadó névre hallgató borozó őrzi még a múltat, a természetességet. Még ha rossz, esős időben némi üzletvesztéssel is jár a fedetlensége miatt. Üzletvezetőjétől megtudtam, hogy hétvégén akkor van nagyobb forgalom, amikor az ünnepnapok azt meghosszabbítják.

Kihaltnak tűnik a keszthelyi sétálóutca
fotó:

Így volt ez május elseje körül, és ezt várják pünkösdtől is. A bor árát idén nem merték emelni, továbbra is 70 forintba kerül egy deci. Zene már a soron sem igen szól, pedig ez volt az egyik vonzereje. A zenészek kihaltak vagy megöregedtek, utánpótlás nincs. Pedig a borozgatáshoz, a jó magyaros hangulathoz elengedhetetlen lenne a nótázás. Ha a csoportok igénylik, azért elő lehet keríteni egy-két muzsikust. Amúgy a fizetőképes kereslet csökkenése, az üdülési csekkek várható visszaszorulása, az elrettentő benzinárak, az ünnepnapok szombat-vasárnapra esése nem sok biztatóval kecsegtetnek az idei főszezon forgalmára nézve.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés