NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Tudta, hogy hány hasonló víztorony van még Magyarországon, mint a szombathelyi?

De melyik a legszebb? Szavazzon!

Az elmúlt időkben nyomon kísértük Szombathely ikonikus víztornyának, azaz új nevén az Octopusnak megszépülését. Voltunk fent a tetején és bejártuk felújítás elött

2019.04.27. 13:39

Még utoljára felmásztunk és körbenéztünk a szombathelyi víztoronyból!

/ galéria gal. 1 hsz. /
Hamarosan ugyanis megkezdődik a felújítás, előtte azonban csodás képeket mutatunk a toronyról és a városról!
, majd felújítás közben
2020.05.06. 17:22

Galéria: A szombathelyi víztorony üres tartályába is bemásztunk

/ galéria gal. 1 hsz. 1 kapcs. /
Körbevezettek minket a felújítás alatt álló víztoronyban, így még nyitás előtt megnézhettük, mi fogadja majd a látogatókat.
. Elképzeltük milyen lenne csúszdával
04.13. 11:28

Építsünk óriáscsúszdát a szombathelyi víztoronyra?

/ humor 4 hsz. 3 kapcs. /
Nem csak jó buli lenne, de siklásonként pár száz forinttal még az ikonikus épület karbantartásához is hozzájárulhatnánk vele.
, most pedig várjuk, hogy megihassuk az első kávénkat
02.16. 14:56

Gazdára talált a szombathelyi víztorony hányattatott sorsú kávézója

/ gazdaság 28 hsz. /
A győztes cég részben a Mészáros Cukrászda tulajdonosához köthető.
és élvezzük a kilátást a magasból.

Octopus teljes pompájában
fotó: Kiss Tamás

Persze az Octopus a mi víztornyunk és nekünk ez a legszebb, de akad Magyarországon még pár igazán tetszetős építmény, melyek már nyitva állnak a látogatók előtt. Cikkünk végén szavazza meg, hogy önnek melyik tetszik a legjobban.

Siófoki víztorony

A víztornyot 1912-ben építették, de csak rövid ideig látta el eredeti szerepét. Már a második világháború alatt tüzérségi megfigyelőállomásként üzemelt. Többszöri renoválás és felújítás után napjainkban két panoráma liften utazhatunk a magasba. Itt Oxigénbár, kávézó, és egyedülálló interaktív élményközpont vár. A teljes magassága amúgy 45 méter.

Siófoki víztorony
fotó: siofokszallas.hu

Margitszigeti víztorony

Budapest egyik legszebb környezetében magasodó víztorony a Margit szigeten található, 1911-ben húzták fel és a maga 57 méterével Magyarország legmagasabb víztoronya címének birtokosa. Tetejéről, ahova szecessziós körlépcsőn juthatunk fel, a főváros teljes körpanorámája tárul a szemünk elé.
Budapest legszebb parkjában a Margit szigeten
fotó: kitervezte.hu

Az Öreg hölgy Szegeden

A szegedi Öreg hölgy egyike azon víztornyoknak Magyarországon, amik mindmáig működnek. 1904-ben épült, és a maga 54 méterével 2003 óta ipartörténeti műemléki védettséget élvez. A teljes felújítást 2005-ben végezték el rajta, ekkor közösségi funkciókat is kialakítottak benne.Érdekesség, hogy a belsejébe található egy Foucault-inga, amellyel bizonyítható, hogy a Föld valóban forog, ha valaki mégsem hinne benne.De kiállítás keretében bepillanthatunk a szódagyártás történelmébe is. A tornyot amúgy három artézikút táplálja.

Máig működő víztorony, az Öreg hölgy Szegeden
fotó: kitervezte.hu

Nagyerdei víztorony, Debrecen

Szintén impozáns látvány a debreceni Nagyerdei víztorony, amelyet 1913-ben építettek,és ahogy az Öreg hölgy esetében is, szintén máig ihatunk a vizéből a városban. Mindösszesen 34 méter magas építmény 1994-ben már elhanyagolt állapotban volt, amikor helyi védettséget kapott. Majd az elmúlt években szépen felújították, és az eredeti funkciója mellett most már kiállításoknak, rendezvényeknek ad otthont. Persze az elmaradhatatlan csésze kávét itt is megihatjuk Pazar kávézójában.

Díszkivilágításban a Nagyerdei víztorony Debrecenben
fotó: debrecen.hu

Hajmáskéri víztorony

Sajnos nem minden víztorony története végződik jól. Példa erre, ez az igazán különleges sakkfigura formájú építmény, melyet 1911 környékén építettek azzal a céllal, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia tüzérségi lövőiskoláját és az összes kiszolgáló épületét vízzel lássa el.

A maga idejében rendkívül modernnek számító víztornyot, ami a környék legmagasabb pontján áll, a szovjetek egészen a rendszerváltásig használták, majd a kivonulás után pusztulás lett a sorsa. A viztorony.hu beszámolója szerint jelenleg magántulajdonban van, ennek ellenére teljesen kifosztva, üresen várja bizonytalan jövőjét.

Jobb sorsra érdemes Hajmáskéri víztorony
fotó: egykor.hu

Mi pedig most arra kérjük olvasóinkat, szavazzanak: Önök szerint melyik a legszebb víztorony az országban?

Szavazás: Önök szerint melyik a legszebb víztorony az országban?

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés