NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Szeretlek, de csak ha megadod a jelszavadat

Új szokás terjed az amerikai tinik körében: megadni a barátnak, barátnőnek a hozzáférést a Facebookhoz vagy e-mail fiókhoz. A töretlen bizalom vagy a hülyeség jele?

Nincs semmim, amit titkolni akarnék előle, és neki sincs semmi rejtegetnivalója

- nyilatkozta a 17 éves Tiffany Carandang a New York Timesnak. A lap egyik legutóbbi cikkében azzal a friss, ám meglehetősen bizarr trenddel foglalkozik, aminek lényege, hogy a fiatalok már nem csak névvel kivert karkötőt meg nyakláncot ajándékoznak egymásnak, ha bizonyítani akarják elköteleződésüket partnerük iránt, hanem az internetes jelszavaikat is. Sőt, egyes párok már eleve azonos jelszavakat hoznak létre egyes fiókjaikhoz.

S hogy mindezt mivel indokolják? Azzal, hogy ugyan tisztában vannak, milyen rizikót vállalnak, hiszen egy elmérgesedő kapcsolat hamar egymás online szennyesének teregetéséig fajulhat, mégis, a lap által megkérdezettek szerint pont emiatt bivalyerős a kötődésnek ez a szimbóluma.

Húha, idegen vacsorameghívás a monitoron!
fotó: -

Tudom, hogy soha nem tenne semmit, amivel bemocskolná a nevemet

- mondta a már korábban megszólaló középiskolás lány. Talán igaza is van, de bőven akadnak óvatosságra intő ellenpéldák is, amik között éppúgy akad régebbi e-mailek között féltékenyen kutakodó barátnő, mint a hitves mobiljának "kölcsönvétele", majd annak jelszavas feloldása után fenyegető üzenetek küldése a feltételezett szeretőnek.

Ezzel sok fiatal nem lehet tisztában a tengerentúlon, egy kutatás szerint ugyanis közel minden harmadik kamasz megosztja a jelszavát szerelmével vagy egy közeli barátjával (770, 12 és 17 év közötti diákot kérdeztek meg).

A totális megsemmisítés lehetősége

Sam Biddle, a Gizmodo bloggere annak kapcsán foglalkozott a témával, hogy milyen esetekben adható meg az elérés a barátnőnek (röviden: e-mailhez, Facebookhoz soha, ezek a legprivátabb terepeink, telefonhoz és számítógéphez lehet, de csínjával). Ő egy interjúban azt mondta, több olyan párt is ismer, akik jelszavakat cseréltek, de kivétel nélkül mindegyikük megbánta. A módszer egyszerűen természeténél fogva magába foglalja azt, hogy ha az egyik fél rosszat lép, a másik kezében ott van a totális megsemmisítés lehetősége.

A másik telefonjának ellenőrizgetése alapból nem túl tisztességes
fotó: -

Egyes amerikai egyetemisták azt vallják, vannak esetek, amikor elfogadható a jelszó kiadása egy hozzánk közel állónak - például amikor beüt a vizsgaidőszak. Van ugyanis, aki azt kéri társától, változtassa azt meg, de aztán ne árulja el neki az újat, nehogy véletlenül is kísértésbe essen. Így teljes odafigyeléssel tud a tanulásra kocnentrálni.

Kiadjuk, ne adjuk?

Ez itt a végső kérdés, a válasz viszont egyszerűbb, mint hinnénk: ne. Nem véletlenül van az a jelszó ott jól, a helyén, a mi fejünkben. Ha a partnerünk mégis felveti ennek lehetőségét, talán jobb leülni és elbeszélgetni vele erről, mintsem jó konfliktuskerülő módjára azonnal belemenni. Jó esetben megérti, hogy egy ilyen akció nem a bizalmat erősíti, sokkal inkább az akár ok nélküli bizalmatlankodásnak ágyaz meg. Rossz esetben nem érti meg - akkor viszont érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a megfelelő emberrel vagyunk-e együtt. A szerelem ugyanis nem két jelszón múlik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: K*ny*c f*lm* b*csk*r*s*k!...
Februártól nem éri meg horrorkaravánnal szállítani
vadvirag: *dv*zl*m! * j*v*b*n *z *ld*l*nk*n *s m*nn* f*gn*k m*jd *z *l*...
Nyugat Podcast vasárnap is! Vendégünk Csillag Tamás politikai tanácsadó Londonból
iszek: * j*g*ll*m*s*g m*gk*v*t*l*s* s*mm*f*l* *ssz*f*gg*sb*n n*ncs * v*...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
west: *z *ls* h*ll*m s*r*n k**rt p*ly*z*t*n 17,7 m*ll**rd*s t*m*g*t*st...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
miki1950 : N*m s*g*t *z *n** *l*g*t m*? M*rt n*kt*k *z *st*n p*nz* s* *l*g!...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése