NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Nem volt anyja, anya lett belőle - A szombathelyieket is lenyűgözte a Szerdai gyerek

A premieren rengeteg kulisszatitkot megtudtunk a díjnyertes alkotásról. A bennfentesek közül ott volt Pataki Ágnes, Vecsei Kinga és Prukner Pál is.

Úgy tűnik, a szombathelyiek is kíváncsiak voltak csütörtök este a Szerdai gyerek -re, ugyanis a premieren teljesen megtelt a Savaria Mozi kisterme. A film már külföldön is bizonyított: Az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West szekció fődíját, illetve a külföldi kritikusok Fedeora díját is elnyerte. Horváth Lili első mozifilmje a legjobb filmnek járó Arany Bengáli Tigris díjat is besöpörte a kalkuttai nemzetközi filmfesztiválon. Az alkotás ezzel megkezdte nemzetközi körútját – a következő hónapokban más rangos fesztiválok versenyprogramjában is szerepel majd.

A stáb egy része, a 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon
fotó: Facebook

Nem volt anyja, anya lett belőle

A sztori egy olyan tizenkilenc éves lányról szól, akinek úgy kell anyává érnie, hogy ő maga anya nélkül nőtt fel. Maja (Vecsei Kinga) egy felelőtlen tini, aki egy négyéves kisfiúért tartozik felelősséggel.

A lány azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze - nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja döntsön helyette, először találkozik olyan férfival, aki úgy tűnik, bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.

Ez a film egy igazi Mikulás-ajándék a drámák kedvelőinek. A Szerdai gyerek egyáltalán nem hajaz azokra a magyar depressziós művészfilmekre, amik legtöbbször már-már giccses vergődésbe hajlanak át. Ez a film attól jó, hogy az alkotók a realitás talaján maradtak. Pluszpont, hogy nem alkalmaztak agyonsztárolt színészeket, javarészt amatőrökkel dolgoztak együtt, ami még egyedibbé teszi az alkotást.

A film másik fontos erénye, hogy bár a zenéjét Presser Gábor szerezte, egyáltalán nem lett Presser Gáboros.

Engem pár perc után teljesen beszippantott a Szerdai gyerek hangulata, aki akar jó magyar filmet látni, annak mindenképp ajánlom - ezek voltak az első gondolataim a film után.

A filmen teltház volt, ez itt már a megfogyatkozott tömeg a közönségtalálkozón
fotó: Vágvölgyi Bálint

A premiert követően - ahogy az lenni szokott - friss filmélménnyel ugrottunk neki a közönségtalálkozónak. Már rögtön az elején kiderült, hogy a film több szállal is kötődik Szombathelyhez: Nyári Pál, aki az egyik mellékszereplőt (Gyufát) alakítja a városban tanult, valamint Vecsei Kingának élnek Szombathelyen rokonai, akik el is jöttek a vetítésre. De hogyan is került Kinga a képbe, a MOME textilszakos hallgatója, akinek egyébként ez volt az első filmszerepe?

"Meg kellett tanulnom máshogy járni, beszélni, gesztikulálni"

Trokán Nóra készített rólam egy pár képet – ezt a Facebookon látta Lili egyik barátnője, Wéber Kata, aki egy kisebb szerepet játszik a filmben. Megmutatta Lilinek, akinek megtetszett, és hamar találkoztunk, majd a találkozást több próbafelvétel követte. Teljesen amatőrként kaptam meg a szerepet, ezért másfél hónapos színésztréning várt rám a forgatás előtt. Meg kellett tanulnom máshogy járni, beszélni, gesztikulálni és a főhős fejével gondolkodni, hogy Maja karakterét hitelesen tudjam hozni. Az egyik legnehezebb feladat az volt, hogy túl kellett lépnem a főhős sajnálatán, mert Maja nem sajnálja magát. Neki nincs mit veszítenie és nem tudja azt, hogy milyen lenne ha jobb lenne. A téma közel áll hozzám, mert a szüleim szociálpolitikusok és van egy örökbefogadott testvérem. A forgatás alatt tudtam meg, hogy pont abban a nevelőintézetben élt korábban, ahol a film külső helyszínét forgattuk

- mesélte Vecsei Kinga.

A képre kattintva galéria nyílik
fotó: Vágvölgyi Bálint

A filmben Henning Kamm mellett kooproducerként közreműködött Pataki Ágnes is (szupermodell múltja miatt sokan csak

Fabulon Ágiként

emlegetik), akit már korábban több híres film készítésében is részt vett, például az Üvegtigrisben is.

Ez egy közvetlenül minket érintő történet, finom és durva egyszerre. Egy olyan tehetséges lány olyan jól írta meg, hogy nem tudtam letenni a forgatókönyvet. Úgy éreztem ebből nem maradhatok ki és felajánlottam a segítségemet, de ekkor a forgatás már elkezdődött, így egy kicsit később kapcsolódtam be.

- mondta el.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Prukner Pál a film forgalmazója 21 éves kora óta foglalkozik filmiparral és a 2000-es évek elején specializálódott magyar filmekre. Mint mondta, a film készítés nagyon drága műfaj. Sok szakembert, technikai felszerelést igényel és helyszínek bérlése sem olcsó.

Ha egy hollywoodi produkciót megnézünk, akkor mihelyt feltűnik egy színész az első 5 másodperc után mondhatjuk: Na, itt lenne vége egy magyar filmnek. A Szerdai gyerek költségvetését tekintve a középkategóriás filmek közé tartozik, azonban eltér annyiban az átlagos magyar alkotásoktól, hogy nem három, hanem hat éven át készült. Ennyi idő telet el az ötlettől egészen a megvalósulásig.

- tette hozzá.

fotó: Vágvölgyi Bálint

A készítők beszéltek a produkció utóéletéről is: a premierek után szeretnék bemutatni a filmet gyermekotthonokba és gimnáziumokban is.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot