NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

„Ritkán varrunk, de ha varrunk, akkor az díjnyertes” – több mint 20 éve szerelmesei a foltvarrásnak a szombathelyi szépművesek

Legalább egy évébe telik a jelenleg 8 tagú csapatnak egy-egy csodás alkotás elkészítése, amibe szívüket-lelküket beleteszik.

1996-ban hozta össze a szombathelyi Szépműves Egyletet egy igencsak különleges közös hobbi, a foltvarrás, azaz patchwork. Mindannyian a jelenlegi csoportvezetőtől, Pintér Zsuzsától tanulták el ennek a régi kézimunkának a csínját bínját még egy tanfolyamon. Kezdetben 40 főt számlált csapatuk, aztán kettéváltak: a hölgyek nagy része Folt-Mix néven állt össze, 10-en pedig megalapították a Szépműves Egyletet.

Bizony, nem egy bejegyzett egyesületről van szó, hanem egy civil csoportról. Tehát önfenntartóak, nem kapnak pénzt senkitől sem. Mint mondják, ezekhez a munkákhoz elsősorban amúgy is idő kell, nem pedig pénz.

Aprólékos munka. | Még több képért kattintson!
fotó: Kiss Tamás

Régi textíliákat festünk meg. Nagyon jól lehet régi lepedőkkel, abroszokkal dolgozni, ugyanis jól megfogja őket a festék. Saját magunk festjük, mintázzuk ezeket, aztán pedig feldolgozzuk – avat be a folyamatba Pintér Zsuzsa, akit a Herényiek Házában faggattunk különleges hobbijukról és csapatukról.

Itt volt ugyanis most kiállításuk, ráadásul egészen kivételes, hiszen ilyen tárlatuk még nem volt. Az alkotások mindegyike csoportmunka, tehát nem egy ember dolgozott rajtuk, hanem az egész csoport. Részekre bontva osztották fel egymás között a munkát, mindenki hazavitte a maga kis tennivalóját és amikor elkészültek ezekkel, összegyűltek és egyberakták a is részeket és megszülettek a művek.

Ezeket készítettük együtt az elmúlt 20 évben, ez pedig jól mutatja, hogy valójában mennyi munka is van velük. Lassan készülnek, egy ilyen alkotás körülbelül egy év alatt születik meg. Havonta találkozunk, ilyenkor beszéljük meg az ötleteket és a lépéseket, így kicsit talán vontatottabb a folyamat, nem úgy, mintha mondjuk egy helyen élnénk – meséli a csoportvezető.

A munkafolyamatot mindig egy ötlet, egy koncepció vagy egy pályázati kiírás indítja be, aztán elkezd szárnyalni a fantáziájuk: legyenek azok virágok és városok, akár Szombathely vagy éppen a Zsolnay gyár. Utóbbi kapcsán elárulták, hogy ez egy pályázat témája volt és annyira elhivatottak voltak, hogy még kirándulást is szerveztek a pécsi porcelángyárba.

Ezt készítették a Zsolnay gyár kapcsán.
fotó: Kiss Tamás

Először összerakunk egy pontos tervet arról, hogy mit is szeretnénk, próbáljuk mindenki ötletét figyelembe venni. Mindenki saját magát adja hozzá egy-egy alkotáshoz és a munkafolyamat közben is folyamatosan jönnek az ötletek – mondta Zsuzsa.

„Ritkán varrunk, de ha varrunk, akkor az díjnyertes”

Rendszeresen vesznek részt kiállításokon mind csoportosan, mind egyénileg, több egyéni helyezést és különdíjat is nyertek az évek alatt. Öt alkalommal egyéni kiállítást is rendeztek saját munkáikból: Szombathelyen 2002-ben „Múltidéző”, 2003-ban pedig „Aranykor” címmel, valamint 2005-ben „Hundertwasser inspirációk” címmel augsburgi partnercsoportjukkal, Sében és Mindszentkállán pedig 2013-ban.

1999-ben Szombathelyen szereztek két egyéni díjat, 2000-ben Debrecenből egy egyéni díjjal, két Aranytűvel és egy Platinatűvel térhettek haza. 2001-ben négy egyéni díjat is kaptak Pécsen, 2002-ben pedig Szekszárdon és Budapesten is szereztek egyéni díjakat, egy különdíjat, illetve egy fődíjat a csoportmunka kategóriában. 2003-ban Pápáról tértek haza egy egyéni különdíjjal, 2004-ben Szombathelyen díjazták őket egyénileg, 2015-ben pedig Pécsen szerezték meg a zsűri különdíját.

fotó: Kiss Tamás

Mint mondják, minden alkotáshoz szép emlékek kötődnek, ha választaniuk kellene egy kedvencet, nem tudnának, mindegyik művüket más okból szeretik. Azt mondják, ez pontosan olyan, mint egy szülőtől azt kérni, hogy válasszon a gyermekei közül egy kedvencet.

„Szeretjük egymást és szívesen alkotunk együtt”

A munkákon és a díjakon kívül jóval nagyobb értéknek tartják azt, hogy egy közösséget teremtettek, ami már több mint 20 éve működik. Fontos, hogy legyen egy biztos pont mindenki életében a családon és a munkán kívül is, hogy tartozzon valahova és ki tudja ereszteni a gőzt. Ez már régen is így volt, vegyük például a fonást, a kukorica hántolást vagy bármi kézimunkát, amit anno az asszonyok csoportosan végeztek.

A szombathelyi szépműveseknek ezt a foltvarrás adja meg, hiszen bár mindenki mással foglalkozik, más a végzettsége és az egyénisége, de a közös érdeklődés, vagyis a textília szeretete szoros köteléket jelent közöttük. Ezt pedig díjazták is még 2007-ben, ugyanis a szombathelyi Szépműves Egyletnek ítélte az Országos Foltvarró Céh szakmai zsűrije az év csoportjának járó díjat.

Még több képért kattintson!
fotó: Kiss Tamás

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten