NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Tütüre cserélte az átlagos tiniéletet - interjú Szép Valentina szombathelyi balett-táncossal

Sok tanulás, még több tánc, kevés csoki és zéró szabadidő - valahogy így zajlanak a 13 éves balerina napjai. De hogyan látja mindezt ő?

Nem lehet elég korán balettcipőt húzni ahhoz, hogy valaki egyszer vérprofi balerina legyen. Ha mégis ez a cél – nincs mit tenni - tütüre kell cserélni az átlagos tiniéletet. Így tett a szombathelyi 13 éves Szép Valentina, aki tíz évesen felvételizett a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolába és azóta is ott tanul.

Mindig balerina szerettél volna lenni vagy volt más terved is?

Kiskoromban gyerekorvos szerettem volna lenni, de ez hamar megváltozott, amikor az egyik gyerektorna alkalmával hat évesen megláttam az Attitude Balettiskola táncosait. Megkértem anyukámat, hogy írasson be. Azóta nem bírok tánc nélkül élni. De ha valamiért úgy alakulna, hogy abba kéne hagynom a balettozást, akkor megpróbálkoznék a színészettel.

fotó: Vágvögyi Bálint

Milyen szerepeid voltak eddig?

Amikor a szombathelyi Attitűd Balettiskolával léptem fel, akkor voltam a Kis hableányban udvarhölgy, a Szépség és a szörnyetegben pedig színes pillangó. A győri balett előadásokon a Diótörőben voltam magyar, közepes rózsa és táncoltam kis hópihe szólót is.

Melyik számodra az álomszerep?

A Hattyúk tava egy balett táncos számára kihagyhatatlan. A fehér hattyú szerep nagyon megfogott benne, mind a technikája, mind a mondanivalója. Különlegesnek tartom a darabot, mert sokféle érzelmet kivált az emberekből, a története pedig gyönyörű és romantikus.

Hat évesen, színes pillangóként
fotó:

Milyen lehetőségek vannak ebben a művészeti ágban?

Végzősöknek év végén van egy vizsgakoncert a Győri Nemzeti Színházban, ahova több társulattól is jönnek igazgatók. Ilyenkor a tehetségesebb balettosok kaphatnak munkaajánlatot. De van, aki inkább a főiskola mellett dönt, hogy később taníthasson is.

Szerinted mennyire népszerű Magyarországon a balett?

Minden évben sokan jelentkeznek a balett intézményekbe. Viszont az adatok szerint - úgy tudom -, hogy jóval többen választják a modern táncot, mint a klasszikus balettet. Úgy vettem észre, hogy sok embert érdekel a balett. Győrben szinte mindig teltházasak az előadások. Nemrég például a Diótörőt adtuk elő, mind a hét előadás nagyon sikeres volt.

fotó: Vágvögyi Bálint

Miért gondolhatják úgy az emberek, hogy a fiatal balettosok érettebbek a koruknál? Miben lehetnek mások, mint a korosztályuk?

Szerintem egyrészt műveltebbek vagyunk az átlagos fiataloknál, mivel a mi korosztályunk nem igazán tájékozott a balett világában és jórészének eszébe sem jutna, hogy akárcsak elmenjen megnézni egy színházi balett darabot. Emellett önállóságot tanulunk, figyelmet, összpontosítást, kitartást. Ráadásul, amíg más korunkbeliek már rég hazamentek az iskolából, mi még mindig bent vagyunk és tanulunk vagy táncolunk. Ezt a helyzetet kevés korunkbeli tudná jól kezelni.

Bár úgy tűnik, nagyon elfoglalt vagy, a táncolás mellett van valamilyen hobbid?

Suli mellett szinte semmire sincs időm. Tavaly megpróbáltam eljárni az egyik barátnőmmel hip-hopra, de mindig egybeesett a próbákkal, ezért abba kellett hagynom.

fotó: Vágvögyi Bálint

A balerináknak fontos lehet az alakjuk megőrzése is, de ugyanott az evést sem lehet mellőzni, mert kell az energia a tánchoz. Hogyan tartod formában magad?

Nincs konkrét étrendünk, magunknak kell odafigyelni rá. Én általában gyümölcsöt, joghurtot és pékárut szoktam enni, csokiból pedig csak nagyon keveset, mert sok benne a kalória. Azoknál akik tényleg komolyan gondolják a szakmát, leginkább az okoz gondot, hogy még ha nagyon vékonyak is, akkor is kövérnek tartják magukat. A tökéletes alakért sokan a végletekig képesek elmenni.

Hogyan képzeled a jövőd balettosként?

Először társulatban szeretnék táncolni, a Győri Balettnál vagy Nemzeti Balettnál. Ha választhatnék egy külföldi intézményt az biztosan az orosz Royal Balett lenne. Miután pedig – úgymond - kiöregedtem a szakmából, tanítani szeretnék, de azt még nem tudom, hogy hol.

fotó: Vágvögyi Bálint

Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akiknek hozzád hasonlóan az az álmuk, hogy balerinák legyenek?

Elsősorban azt, hogy ne csak álmodozzanak, üljenek és várják, hogy egyszer tehetséges balettosok lesznek, hanem tegyenek is érte. Akik tényleg komolyan gondolják és jelentkeznek egy balett intézménybe, azoknak azt tanácsolom: nagyon fontos, hogy a felvételin ne izguljanak, mert a félelem nagyon sok mindent elronthat. Figyeljenek arra, hogy látni lehessen: élvezik, amit csinálnak.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: N*m k*ll *hh*z S*s *tc**n*k l*nn*, s*jn*s!...
Olvasónk szerint medvék garázdálkodnak Szombathelyen
Katka: H*gy j*n *z *z *mb*r *hh*z h*gy *ly*n*k*t *rj*n?...
Nagyon megviseli Törőcsik Marit a bezártság
Katka: M*st n*gy*n m*ll* ny*lt*l! M* v*lt * g*nd*d *z *ls* h*zz*sz*l*s...
Nagyon megviseli Törőcsik Marit a bezártság
lolka: *g*n, m*gt*g*dh*tn*. H* *gy*rt*lm*, v*l*g*s t*rv*ny*k*t, r*nd*l...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
kovacs_ugynok: *kk*r k*r* sz*v*z*l? K*m* B*l*n*r* *s * k*m* p*rtj*r*? *rg*, n*m...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson