NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szentkirályiak félnek a bioerőműtől

A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör nyílt levélben kéri a polgármester segítségét.

A Polgári Kör levele

Tisztelt Polgármester Úr!

SZMJV Önkormányzat Közgyűlése több előterjesztés keretében tárgyalta a Szombathelyen megvalósuló biomassza erőmű ügyét. Ennek során a Közgyűlés több határozatában is utalt arra, hogy a projekttel kapcsolatos lakossági tájékoztatást le kell folytatni, illetve ennek érdekében a projekt megvalósítására irányuló kommunikációs terv szerint kell eljárni. (A Közgyűlés ezen hozzáállását ezúton is köszönjük.)

SZMJV Önkormányzat Közgyűlése vonatkozó határozataiban ugyancsak rögzítette, hogy a SZOVA Zrt. által előterjesztett lakossági vélemény ismeretében dönt arról, hogy a végleges szándéknyilatkozat kiadható-e.

A fentiekben már említett kommunikációs terv 4. fejezetében (Kommunikációs koncepció) foglaltak szerint a célok elérése érdekében a beruházó vállalta, hogy a környezetbarát beruházás részleteiről a közeli városrészeket - így Szentkirály lakosságát is (4.3.1. pont, 9. oldal utolsó bekezdés) -, valamint a civil szervezeteket ( 4.3.2. pont, 10. oldal) tájékoztatja.

A kommunikációs tervben meghatározott alapelvek szerint (4.2) a beruházó vállalta továbbá, hogy a kiemelt célcsoportokkal folyamatos és rendszeres kapcsolattartásra törekszik.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 97. § rendelkezései alapján a természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiség nélküli szervezetek - meghatározott módon - jogosultak részt venni a környezettel kapcsolatos nem hatósági eljárásban. (Lásd: SZMJV Önkormányzat Közgyűlés döntésének előkészítése.)

Megállapítható, hogy a beruházó - a Közgyűlés körültekintő döntései ellenére - mai napig bezáróan tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, a SZOVA Zrt. Szentkirály lakosságának, civil szervezeteinek véleményét figyelmen kívül hagyta, illetve SZMJV Önkormányzat aljegyzője, majd később jegyzője – különösen a 2011. június 10. napon aláírt szándéknyilatkozat kapcsán - a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 97. § rendelkezéseit, a közgyűlés vonatkozó határozatait (lakosság véleményének megismerése) mellőzte az előterjesztések törvényességi szempontból történő felülvizsgálata során.

Figyelemmel az előbbiekre, az általunk eddig megismert szakmai anyagokra, valamint egyes témával kapcsolatos álláspontokra...

(„Az erőművi biomassza tüzelés egy valóban biomassza eltüzelésének lehetőséget nyújtó rendelet tökéletes félreértelmezése és kihasználása. Nem más, mint fatüzelés, amelynek eredménye a közeli és a távoli erdők kiirtása. .... Az energiafűvel általában apróbb városok, települések kisebb erőműveit lehet táplálni eredményesen..... Ideje volna megértenünk és megértetnünk végre mindenkivel, hogy egy százéves fa csak száz év múlva pótolható! Forrás: Sólyom László, www.zoldtech.hu”)

...kénytelenek vagyunk közvetlenül a Polgármester úr és a Közgyűlés segítségét kérni.

- Kérjük Polgármester Urat, hogy jelen ügyben szíveskedjenek Szentkirály lakosságát, civil szervezeteit tájékoztatni, illetve szíveskedjenek közölni, hogy az ügyben eddig mely hatóságok, szakhatóságok jártak el, illetve milyen hatósági/szakhatósági döntések születtek.

- Kérjük Polgármester Urat, hogy tárgyi ügyben eddig keletkezett engedélyek, szakhatósági nyilatkozatok egy-egy példányát szíveskedjen részünkre megküldeni!

- Kérjük Polgármester Urat, hogy a beruházó által készített környezetvédelmi tervfejezet konkrétan határozza meg a hatásterületet, megjelölve Szombathely érintett részeit (utcánként). Álláspontunk szerint Szombathely lakosságának joga van megismerni, hogy a beruházás a városnak pontosan mely részeit, utcáit érinti.

- Kérjük Polgármester Urat, hogy a beruházótól független megrendelő készíttesse el a környezetre gyakorolt hatásokat elemző tanulmányt, figyelemmel a jelenlegi és a várható összes, környezetet terhelő hatásra, körülményre. (Elkerülő út, Falco Zrt., stb.)

Válaszukat és intézkedésüket várva ezúton is köszönjük közreműködését.

Szombathely, 2012. április 10.

Tisztelettel:

Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör

Az egyesület levele
fotó: Nyugat.hu

Kapcsolódó

2012.04.04. 15:48

A szentkirályiak nem akarnak biogázt szagolni

/ közélet 28 hsz. 4 kapcs. /
Levélben tiltakoznak a bioerőmű építése ellen a szombathelyi városrész lakói. Őket ugyanis kifelejtették az egyeztetésből.

2012.03.26. 16:03

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri