NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Szúnyogirtástól a tűzijátékig – Szentivánéj képekben

Vakarózás-mentes program

A Szentivánéj a Savaria Karnevál után a második legtöbb embert megmozgató program Szombathelyen. Nem mindegy hát, milyen körülmények fogadják a látogatókat. A város ezúttal is úgy időzítette a szúnyogirtást, hogy a vendégek ne vakarózással töltsék az estéjüket.

Pénteken este érkezett a helikopter Szombathelyre, hogy az éppen rajzó szúnyogokat földre kényszerítse. Még délelőtt egyeztettünk a Prenor munkatársával, az irtást irányító Both Gyulával, mikor láthatjuk a permetező gépmadarat? Este fél kilenckor aztán a Csónakázó tó hídján reménykedtünk, hogy még a teljes sötétség előtt érkezik a helikopter.

Közben viccelődéssel ütöttük el az időt, például a hídon fényképezgető emberről kitaláltuk, hogy ő is a helikopterre vár, amikor pedig telefonált, akkor szerintünk Bélát, a pilótát hívta, mikor jön már. Csak akkor akadt torkunkon a szó, amikor a férfi odaballagott hozzánk és rákérdezett, vajon a helikopterre várunk-e? Nos, a férfi Both Gyula volt, személyesen, aki meccsnézés helyett ellenőrizni akarta, minden rendben megy-e a permetezéssel és valóban a pilótát hívta. Közösen vártuk meg hát a negyed évszázados gépet, amely annyira porlasztotta a szúnyogölő anyagot, hogy a földön semmit nem vettünk észre a permetezésből.

Szúnyogirtás Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Az akkor még csípő szúnyogok azonban másnapra eltűntek. A helikopter a patakok környékét, a tavat és a nagyobb parkokat repülte körbe. Mint megtudtuk, egy-egy ilyen irtás 3-500 ezer forint körül mozog.

Viharvert gyerekprogramok

A Szentivánéj programsorozat már délelőtt, a fúvósokkal elkezdődött a Fő téren. A Csótó szigetén gyerekek élvezhették a programokat, egészen addig, amíg égzengés kíséretében vihar nem csapott le a városra. Mint az a galériánkban látható radarképből is kiderül, szinte csak Szombathely és környezete ázott másfél órán át, máshol ragyogó napsütés volt országszerte.

Máshol sütött a nap, Szombathelyen vihar verte el a szórakozni vágyókat
fotó: Tánczos Mihály

A zápor a kánikulát is elmosta, így estére kellemesen friss levegő várta a kimozdulni szándékozókat, akik szerencsére ezúttal is sokan voltak.

Koncertmeccs

A szigetre vezető híd előtt óriáskivetítőn nézhették a meccset azok az apukák, akiket a család kirángatott a Szentivánéjre, de két program között is sokan álltak meg focinézőben. Mókás volt, amikor zenekar játszott a színpadon, mögöttük pedig két csapat kergette a labdát.

Szentivánéj Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Színes villogók

Az idén is divatosak voltak a világító, rikító színű alkalmatosságok. A vegyi folyamat következtében fényt kibocsátó rudak nagyjából kivesztek a kínálatból, most az elemes, ventillátorként pörgő kütyükért könyörögtek a gyerkőcök. Egy-egy ilyen ezer forint környékén mozgott, de legalább lehetett tudni, merre szalad a gyerek a sötét tóparton. A Lángoló Leguánok elnevezésű tűzzsonglőr csapat most is a hídon pörgette a tüzes botot, szintén fényt csiholva a sötétbe.

Szentivánéj Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Rácsodálkoztunk a különböző feliratú női felsőkre is. A „Help me! I’m blond!” (segítsenek, szőke vagyok!) kedves utalás a póló viselőjére, de a „Fuck me hard!” –dal már nem tudtunk mit kezdeni, főleg, hogy kb. 15 éves volt az, akin virított.

Múzeumok éjszakája

Népszerű helyszín volt a Múzeumfalu is. Csillagászattal kapcsolatos kiállítás és bemutató, izzó kemence, filmvetítés – az egyik vetítőgépet tönkre tette az eső - és óriás máglya vonzotta a népeket. Az utóbbit a Szent Márton cserkészcsapat és a Múzeumbogarak építették több órás kemény munkával. A máglyát hagyományőrző íjászok gyújtották meg. Örömködésben sem volt hiány, a régi házak között vidám csujjogatás hangja szállt. Egy asszonyt sikerült is megörökítenünk kameránkkal, amint nem hétköznapi hangon adta a nagyvilág tudtára örömét.

Szállóról szálló rakéták

A tűzijáték az idén először kikerült a szigetről – hattyúk, kacsák és egyéb állatok nagy örömére - és egy remek húzással a Claudius tetejéről lőtték ki a rakétákat a szervezők. Így sokkal többen gyönyörködhettek a szikraesőben, hiszen szinte az egész városból látszott a vakító tűzeső.

Szentivánéj Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Sokan a Csótó partjáról szemlélődtek, így a vízben visszatükröződő fények is emelték a program fényét. Az éjjel egy órára meghirdetett Zenehadtestre hiába vártunk, a program elmaradt. Kár. Az egyik szervezőtől azonban megtudtuk, gubanc nélkül lezajlott minden, sem a mentőknek, sem a tűzoltóknak nem akadt dolguk.

Kevesebb a szemét

Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre kevesebben szórják el szemetüket az utcán, parkban még az ilyen nagy rendezvényeken is. Ebben szerepet játszhat az is, hogy sok extra szemétgyűjtő volt az utcákon. Ha pedig a látogató nem gázol bokáig a szemétben, akkor talán maga sem hányja el a mocskát. Hajnali fél kettőkor még láttunk szülőket pár hónapos csecsemőkkel.

Úgy tűnik, a fiatalok nem szívesen mondtak volna le a buliról holmi gyerek kedvéért, vagy szoktatni akarták a csöppséget a tűzijáték robbogásához. Összességében aki akart, biztosan tudott szórakozni a különböző helyszínek valamelyikén és az ilyenkor szokásos finomságokkal is megtömhette a bendőjét. Mostantól pedig ismét hosszabb éjszakák várnak ránk.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel